... mert választani kell

Amikor olyat kell ajánlani...

2016/12/18. - írta: Válasszunk

.. amivel nem értek, nem is érthetek egyet. Mert gyönyörű kiemelni egy csomó rendelkezésből, hogy sok a nőpárti kérdés és kevés az ami a férfiak problémájával foglalkozik. Teljesen igaza van annak, aki azt mondja: Aránytalanságok vannak ebben. Sőt emberi jogokat sértő diszkriminatív szabályozások is születtek. Csakhogy a két kérdés között nincs meg az a szoros összefüggés amit láttatni próbál a Valódi Egyenlőséget cikke. Az EU ugyanis csak olyan problémákra tud választ adni amit a választópolgárok a megfelelő fórumokon jeleznek. A képviseleti demokrácia ugyanis így működik.

A második probléma elsősorban abból ered, hogy olyan problémákkal van értelme foglalkozni amire lehet megoldást is találni. És olyan kérdéseket van értelme a nemi egyenlőség kérdéskörébe sorolni, ahol erre szükség van, mert más témakör részeként nem oldódik meg az egyenlőtlenség kérdése is magától. Induljunk ki egy egyszerű kérdésből. Számos örökletes betegség a férfiaknál gyakoribb. Igen, az XX és az XY kromoszómák között lévő alapvető biológiai, genetikai különbség megjelenik. Mit tud ezzel kezdeni az EU? Kb. semmit.

Ugyanezen kromoszómák persze nem csak betegségeket kódolnak, hanem számos más tulajdonságit is. Az eredmény? Jó pár területen a férfiaknál gyakoribb lehet az "extrém" tulajdonság, ami a nők számára akár elérhetetlennek is tűnhet. Ez lehet átok, ha valami rosszat öröklünk, vagy áldás is, ha jót. És persze cseppet sem meglepő, ha egy férfiben mindkét oldal megvan, hangsúlyosan is. Az eredmény? Van amiben szuper tehetséges, másban tehetségtelen, kibukna az iskolából.

Az EU szintjén erre jelent megoldást többféle speciális iskola, a tehetséggondozás sok formája, és még ki tudja mi minden más. De nézzük meg a hölgyek mezőnyét? Kevésbé hajlamosak az extrém eredményekre. Ha megnézzük a sportot a férfiak mezőnyében, koedukált mezőnyben a hölgyek többnyire csúnyán alulmaradnak. Miért lenne máshogy ez a munkaerő-piaci versenyben? Vagy a politikai versenyben? Ahol előnye van annak, hogy a vezetésben nő is lenne, kell az ő egyenlő képviseletükhöz, ott az aránytalanság kérdésére nagyon nehéz lenne nemi szempontból semleges megoldást találni.

Darabra mérve nagyon nehéz lenne kiszámolni akkor most kit is képviselnek jobban? Ha kevés a női képviselő indokolt-e a nőkre való fokozott odafigyelés igénye? Ezekről a darabszámok a szép színes aláhúzások egyetlen szót sem szólnak. 

Azt, hogy a férfiak egyenlőségével nem foglalkoznak eleget az EU szintjén egyetlen dolog bizonyíthatja: Az olyan témák felsorolása amiket az EU megoldhatna, amik megoldására van is valós társadalmi igény, és amiket az EUs politika ennek ellenére mellőz. Illetve, hogy a másik oldal problémáira nyújtott megoldások diszkriminatívak-e, érvényesül-e ott a tisztességes eljáráshoz való jog és sok egyéb dolog. Az eredmény úgy sem lenne jobb...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2312056167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása