... mert választani kell

Akár az ördöggel is...

2017/01/12. - írta: Válasszunk

Gyönyörű üzenet ez a baloldalról, hasznos, őszinte és sok szempontból lényegre törő. Egyfelől azt mondja ki, és lássuk be ez fontos üzenet, hogy az ördöggel is osztoznának a hatalmon. Ebből jó nem sül ki. Másodszor nem lenne közös értékrend, sok alapja a közös kormányzásnak. Vagy távolodunk a győztes mindent visz elvtől és permanens kormányválság, farok csóválja a kutyát helyzet, és sok más katasztrófa lenne, vagy a választójog megreformálása után újra FIDESZ. Mert a győzelme nem annyira a választási rendszeren, sokkal inkább az ilyen politikán múlik. 

De van egy ennél fontosabb üzenete is a dolognak: A magát demokratikusnak hazudó ellenzék számára sokkal természetesebb bármely újabb gonoszságnak helyet adni, mint jó tettekkel, önkritikával, a korábbi általuk okozott károk kijavításával megnyerni / visszanyerni azok bizalmát, szavazatát akiknek a baloldal, vagy valamely civil vagy "civil" szövetségesük ártott. Az áldozataikat eddig sem, ez után sem veszik sokba, nem is akarják őket képviselni. A demokratikus csak egy magukra aggatott hazug jelző.

Az ördöggel is szövetkezni veszélyes. Lehet belőle népirtás, emberiesség ellenes bűntett, bármilyen sötét dolog. Aki inkább nyitna teret ilyen dolognak, kockáztatva, hogy akár a kommunizmusnál, nácizmusnál sötétebb dolog jöjjön ki belőle, mintsem tisztességgel próbálja elnyerni azok megbocsájtását akinek ártott, azt nem nehéz a helyén kezelni, értékelni.

Orbán megítélése kapcsán ambivalensek az érzéseim. Van amikor paranoiás őrültnek tűnik. Van amikor a focipálya lelátóján nevelkedett seggfejnek. És van amikor mezei diktátornak. De van egy apró dolog amit nem felejtek el: A tisztességes eljárás, az ártatlanság vélelme őt is megilleti. És amikor elmondja, hogy milyen veszélyektől félti a nép uralmát, jogait, miért is harcol oly sok dolog ellen, akkor kapunk egy alternatív magyarázatot arra amit látunk. Ez is leírja az eseményeket, és ebben a kérdésben Orbán Viktor annak a radikális demokratának tűnik, akinek 90 előtt, csak éppen azóta csalódott a liberalizmus modern eszméiben.

És mint egy csalódott volt szerető, aki egykor csak a jót látta kedvesében, ő is eljut oda, hogy ma csak a rosszat lássa a liberalizmusban. Emberi, hihető történet magyarázza meg mindazt, amit látunk, átélünk. És ha ez is egy lehetséges magyarázat akkor hiába súg mást a haragunk, a dühünk, ha pár borzalmas döntést látunk, ebben kell hinnünk. 

Az ellenzék részéről nincs ilyen kényszer. Előbb szövetkeznének az ördöggel, mint azokkal a választókkal akiknek ártanak. Ez pedig világos üzenet. Nincs alternatív üzenet, nincs olyan amiben a rossz tettek mögött ne lenne ott, a sok választót elutasító szándék. Ha pedig ez kellően sok embert meggyőz arról, hogy őket ne akarja, az összehozhatja a FIDESZ újabb választási győzelmét. 

Magyarországon két olyan oldal van ami kb. bármely gonoszságra kapható a másik megállítása érdekében. Ezzel számos ember számos jogát veszélyeztetik, olyanokkal szövetkeznek akikkel nem szabadna, a támogatásért olyanokat tűrnek meg a soraikban akiknek nem a politikában, hanem a börtönben lenne a helyük.

Csak az egyik oldal hajlandó meghallgatni és képviselni a vele nem automatikusan ellenséges választókat sok kérdésben. A másik oldal szerint a kérdéseket felvetni nem politikailag korrekt, így pedig a problémák fennmaradása a választók további jogainak, érdekeinek sérelmével jár. Aki viszont ezen az alapon nyeregben érzi magát, az felméri a mozgásterét, és pénzre váltja. És ez sok szempontból fokozottan tisztességtelen magatartáshoz vezet az adott párt politikusainak részéről.

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7312116943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DFK 2017.01.13. 05:20:30

A baloldal Bármi Áronné Hanyatt Hajnalkát játszik. Ha az tűnik majd nyerőnek, még karlendíteni is fognak.

nu pagagyí 2017.01.13. 09:31:34

A cikkíró félreérthette az üzenetet. Csak egy tisztességes választási törvényért kötnének szövetséget az "ördöggel", azzal a feltétellel, ha utána új választásokat írnak ki. Az ördögön természetesen a Jobbikot érti a cikkíró, még ha nem is mondja ki de pontosan ismerjük a Habonymédiából sugárzott véleményét (saját nincs neki). A demokratikus ellenzék nyilván nem óhajt közösen kormányozni a Jobbikkal. Nem azért mert ördög lenne (a Fidesznél semmiképp sem ördögebb), de kormányozni csak közös elvekben megegyező pártoknak érdemes, ami a Jobbikkal csekély valószínűséggel alakítható ki. Egy új választási törvény értelme egyébként pont az, hogy ne kelljen semmiféle természetellenes szövetség a kormányzáshoz. Világos elveket képviselő pártok közül lehessen választani, ne pedig valami folyós masszából.

legális 2017.01.13. 10:15:21

@nu pagagyí: Milyen az a tisztességes választási rendszer?
Az amiben 1-10%-os balliberális csapatok max 25%-osszövetsége nyer az 50%-os fidesz ellen. Az nem tisztességes, hanem csalós.
Nincs az a ballib kutató, aki a nem létező szövetségnek több szavazót jósolna, mint a fideszé (megengedve azt az anomáliát hogy simán összeadja a pártocskák szavazóit).

Ballib cenzúrázók réme 21 2017.01.13. 10:19:03

@nu pagagyí:

Ez marhaság.

A tisztességes választási rendszer alatt gondolom azt érted, hogy a lista többet nyomna a latba a képviselői helyek kiosztásánál.

Ez viszont éppen azt eredményezné, hogy sneki nem tud kormányt alakítani egyedül, ha győz a választáson akkor sem.

Azaz a választási törvény ilyen átírása, kényszerítené az MSZP-DK-t és a Jobbik-ot, hogy kormányt alakítsanak.

Az meg lássuk be elég nehéz úgy, hogy 1 kérdésben se értenek egyet, az Orbán Takarodj-on túl !

Ballib cenzúrázók réme 21 2017.01.13. 10:27:19

Megvan hogy miért adták ki az ukázt a ballibek a bérbloggereiknek, az "Orbán a szélkakas" témáról való írásra.
Néztem is hogy ténytár, b1, reflektor mindenki egyszerre veti magát a témára.

Ez oké hogy központi utasítás, ez eddig is így volt a ballib seggnyaló bloggereknél.
Parancsra bérrettegés az megy.

De az okot nem értettem.

Ezek szerint már közel van a Jobbik-MSZP-DK koala, ezért kell a hadjárat.
A komcsiknál ugyanis meg kell nézni mivel vádolnak másokat, és tutira azt fogják tenni, amivel a másikat vádolták előre menekülve.
süti beállítások módosítása