... mert választani kell

Pár gondolat az OLAF jelentésről

2017/02/03. - írta: Válasszunk

Ismerjük: A metróépítés egy szakasza alatt Tarlós volt a főpolgármester, és bizony a FIDESZ is felelős mindenért ami addig történt. Nem voltak illúzióim. 100% biztonsággal megmondtam volna előre, az akkori kapkodó befejezés során is lesznek szabálytalanságok. Lett is, valamivel több mint 100 millió értékben. Hogy, hogy nem a témáról a hazai blogszféra is beszámolt. Ki-ki persze pártállása szerint. Történt egy s más az ügyben, mondjuk érdemes megnézni a b1 blog esetén megjelent tartalmak kapcsán a következő apróságokat.

A forrás cikkekben (Index, Figyelő) szereplő az összeg 96%-át kitevő ügyek mellett kiderült az egész ügyben volt egy darab a BKK közút megbízásával kapcsolatos későbbi szabálytalanság. Hogy, hogy nem az 5 legnagyobb ügy egyike helyére került be a b1-éknél a 4:1 arányhoz a BKKs ügy. És ugye ott az 5 ügy tette ki a 96%-ot szöveg is ment hozzá. Milyen kár az, hogy a forrás cikk szerint ebben az 5 ügyben a BKK közút megbízása nem volt benne, a 4:1 pedig ebben a formában nem igaz. Minden hiteles forrásnak ellentmond a postjuk, de saját logikájának is.

Ugyanis igen furcsa lenne, ha a BKK közút szerződése benne lenne az 5 legnagyobba. Már csak azért is, mert ott eleve kis összegről van szó. De nem tudom elhinni azt, hogy egy közéleti blogger sem ezt nem veszi észre, sem azt a tényt, hogy a BKK közút ügyben nem korrupciót, csalást, tisztességtelen előnyt, hanem csak szabálytalanságot kiáltottak. Így nem lehet benne az 5 legnagyobb korrupciós ügyben. Ami már csak azért is valószínű, mert itt egy köztulajdonban lévő cég nyert szabálytalanul. Ugye itt sejtjük miért nem érdeke senkinek a megvesztegetés. Ugyanis senki sem jár jól vele.

Szóval az egy szem Tarlós idején történt ügyről a forrás cikk is leírja, hogy kényszerhelyzet, mindenki látja, hogy nem korrupciós ügy, és mindenki felfogja, hogy nem közpénzt nyúltak le valaki kezében lévő céget megbízva, hanem pont közpénz maradt a közpénz. Amire, ha van idő a szabályos eljárásra nem feltétlenül lett volna garancia. A 4-es metrót teljesen átvilágító, és immár nyilvános jelentés szerint a FIDESZ alatt a 4-es metró kapcsán nem volt korrupciós ügy. Szabálytalanság is csak egy.

Azt mondják, nem robbant, mert a FIDESZ eltaktikázta magát, itt van Putyin, mindenki arra figyel. Kérem szépen, ez az ügy nem egy napos ügy. És aki csak Putyin miatt nézett rá a közéleti témájú hírekre az is találkozott az OLAF jelentéssel, aki pedig sok ügyre figyel naponta, az sejtheti: Hosszú ideig lesz ez még téma. Az olimpia kapcsán magas a korrupciós kockázat. Csakhogy a kormány könnyen mondja azt "minden kis ügyre figyelve felszámolni nem tudja a korrupciót, de a gigaberuházásoknál törekszik rá, lásd 4-es metró ügy". A hazai nyomozás, az ottani gyanúsítások hosszú ideig jönnek.

És itt baromira nem mindegy, hogy szabálytalanságról van szó, aminek kapcsán közpénz két közpénzből működő szervezet között válaszolt, vagy éppen vesztegetésről, összeférhetetlenségről, befolyással üzérkedésről és más hasonló finomságokról. Mert bizony a BKK Közút megbízása kapcsán igen nehéz lenne bűncselekményt kiáltani, a másik ügy kapcsán viszont sok esetben elkerülhetetlen. 

Ugyanakkor van az OLAF jelentésnek egy másik komoly tanulsága, a korrupción belül a kenőpénz, a megvesztegetéses ügyek csak az egyik problémát jelentik. Az összeférhetetlenség a másikat. Jelenleg az intézményesült korrupcióhoz hozzá tartozik még az a helyzet is, ha olyan embert választasz akit ismersz és tudod, hogy nem kenőpénz megy nála, akkor összeférhetetlenség áll fenn, ha nem akkor jó eséllyel jönnek a vesztegetéses ügyek.

Az előbbi helyzetben komoly probléma, hogy minden ügyön elvárható, hogy az illető nyerjen valamennyit. Méghozzá a haszna az állami megrendeléseknél megszokott magas költségszintre jön rá. A magas költségszint oka, hogy míg általában kevés és olcsó munkaerő kell, a pályázatokon való részvétel során az adminisztratív terhek magasak.Ha pedig túl sok ügy megy át túl kevés ember kezén, és mindegyiken nyernek valamit, az éppen úgy "majdnem monopolhelyzet" mint a Google, a Coca Cola vagy sok más cég globális helyzete. Hogy majdnem monopol helyzetben sokat lehet keresni, hogy ilyen nagyarányú tisztességtelenség mellett miért a "megbízható emberre bíznak mindent" piszok jól kommunikálható szempont.

És a szövetségből távozott Gyárfás úr is baloldali kötődésű sok szempontból, a vizes VB költségeinek elszállását, azzal párhuzamba hozni, hogy "nem lehet mindenhonnan azonnal kirakni az álbaloldalt, de ezért cél" akár még a trafikmutyit, stb. és emészthetővé teszi. 

És érzésem szerint az ügy a kormány számára más szempontból is jókor robban. Ugyanis az olimpiai elleni népszavazás ügyében az aláírások üteme lelassult és van aki többször is aláírt, ha a jelenlegi ütem tovább lassul, mert éppen más a téma, akkor már csak a közbeszéd más tematizálása is elkaszálhatja a népszavazást. És igen, ehhez a Putyin látogatás és sok minden más is hozzá tesz ezt-azt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6612180268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása