... mert választani kell

Nemzeti ügyet nem lehet egyedül csinálni

2017/02/18. - írta: Válasszunk

Van aki azt mondja gyávaság lehet kihátrálni a népszavazás elől és lemondani az olimpia rendezéséről. Elmondtam: Nem tartom jó ötletnek az Olimpia rendezést sok okból. Annak ellenére sem, hogy az infrastruktúra jelentős részére valóban szükség van így nem az Olimpia rendezés teljes költségéről szól a kérdés, csak az Olimpia nélkül szükségtelenné váló elemekről. És pénzről nem is szabadna népszavazni, és itt Budapest életének drasztikus felborítása az egyik téma amiről szavaznánk. Feltételes módban. 

Feltéve, ha elég az összegyűjtött aláírás. Mert könnyen lehet az, hogy az Önkormányzat visszavonja a pályázatát és utána a Momentum röhög, hogy ők érvénytelen aláírásokkal hozták össze a sokkoló mennyiséget, és lám a FIDESZ gyáva, pedig amúgy nem is kellett volna szavazni. A valóság azonban az, hogy jó oka lenne a pályázat azonnali visszavonásának, még akkor is, ha a pályázat jelentette publicitást önmagában hasznosnak tartom. Az ok pedig az Olimpia nemzeti ügy. Illetve az lenne / lett volna / lesz, ha valaha is rendezünk. 

És az Olimpia több is, mint nemzeti ügy. Az Olimpia egy intézmény ami a háború szélén álló, sőt olykor a háborúban lévő feleket is összeköti. Nemzetközi szinten ez a szerepe a sporton túlmutat. Csak közös áldozatvállalással lehet megrendezni. Amihez mindenkinek oda kell tennie magát. Igen, annak is aki akkorra vendéglősként, szálláshelyként készülne fel. De annak is aki megfogadja, hogy megtanul egy nyelvet, mert minden korábbinál többen lesznek a városban. És annak is aki félreteszi mondjuk az arab világ felé való gyanakvását, mert várni fogja az arab, a perzsa sportolókat. Nyitottságról is szól. 

Vagy közös ügyként tegyük oda magunkat mindnyájan, vagy az egészet el lehet és el is kell felejteni. 

Tételezzük fel azt, hogy a mostani kutatások, pillanatnyi Olimpia ellenes hangulat ellenére végül szavazna 75% az olimpia mellett, a maradék 25% ellene, a távol maradók sem lelkesek, és amikor a nehézségek jönnek, jön a "tele van a faszom ezzel" hangulat, ami után máris nem jobbá, hanem rosszabb tennék az esemény, és így már mégsem egy vendégszerető világvárost mutatnánk, jóval kevesebben jönnének vissza, a nemzeti ügy miatt összefogás sem lenne meg, azaz pont arról kellene lemondani amiért megérheti olimpiát rendezni.

Kell-e olyan országban Olimpia ahol omlik a kórházban a vakolat?

Kell. És pont azért, mert omlik a kórházban a vakolat fontosak azok a közös ügyek ahol amit az egyén tesz az számít. És ha ezekből a közös ügyekből, amiket nem árulunk el 2 forintért vagy politikai érdekből megtanulja a választó, hogy nem csak a politikától kell várni ingyen megoldást, hanem lehet tenni is az élhetőbb országért, terjed kicsit az önkéntes munka, akkor jó eséllyel a kórházban sem fog omlani a vakolat.

Mint mondtam az Olimpia nem az ideális ügy sok szempontból. 

De semmi más olyan nemzeti ügy ami ekkora összefogást igényelne, ennyire feltételezné, hogy mindenki odateszi magát nem olcsóbb nála érdemben. És egyik sem lélegeztetőgép.

A másik pedig az omló vakolatról egy kis magánvélemény. Be kell, hogy valljam a sportközvetítések kicsit megváltoztatták az életemet. Amikor az ember külföldön jár, látja a takaros osztrák falut, a tiszta utakat, észreveszi, hogy az ott más világ. Bécs is tiszta, rendes, más a helyi közlekedés más minden. Csak azt felejtjük el, hogy ott oda megyünk amit ajánlanak, ami számunkra vonzó lehet. Otthon pedig ott lakunk, ahol megengedhetjük magunknak és látjuk a mocskot, a dolgok árnyoldalát.

Az Eurosport adásába belenézve jött a Tour de France, a Giro, a Vuelta. És a gyönyörű házak mellett láttam, hogy ott is van omló vakolat. Csak amikor nyaralni megyünk a környékre, nem ezt vesszük észre. Eszembe jutott, hogy a kerékpáros körverseny az útvonal kapcsán sok mindent megmutat. De mondjuk a bevándorlókkal teli Párizs környéki gettók többségét nem.

Egy szegényebb régiót sem feltétlenül érint. És ott is van olyan, hogy a gazdasági környezet változik, pár nagyobb gyár bezár, és egy város lecsúszik, egy lecsúszott város már korábban is lecsúszott külvárosát nem fogja érinteni egy kirakat rendezvény. Ha a kirakat versenyen is omlik a vakolat, akkor mi lesz ott ahol se a Tour, se a turista nem nagyon jár?

Magyarországon minden rosszabb, az Olimpia is az lenne...

Igen, engem is zavar, hogy az osztrák Monster-ben van Taurin, a magyarban nincs. Nem azért, mert "jajj itt minden rosszabb", hanem azért, mert aki kifizetné az adót és tényleg normális energiaitalt szeretne inni, az nem talál. Monsterből szerintem láttam legalább 6-7 félét és egyik sem szól azoknak akik a korábban megszokott minőséget kifizetnék. De ezt az adót mi találtuk ki.

El kell fogadni, hogy Magyarország belátható időn belül legfeljebb nyári Olimpiát szervezhet, a télihez ugyanis alapvető adottságaink hiányoznak. Például hegyek. Ha elvárjuk azt, hogy a Magyarországon forgalmazott tejtermékben magyar tej legyen, akkor az nem lesz alpesi tej. Mert nincsenek olyan hegyeink. De a legjobb az lenne, ha mindkétféle lenne. 

Örülnénk, ha a kakaó olyan lenne, mint régen. Van csokisabb extra csokis Nesquik is, de a sima az olyan, mint régen. Nem egy, nem két dolog van ami más mint a szomszédban, mert mást kérünk. Van amiből olcsóbbat szeretünk, mert "nem ér annyit a különbség" és erre is oda figyelnek. És  ebből nem az következik, hogy itt az Olimpia is vacak lenne. Éppen ellentétes következtetés jut eszembe: A multiknak egy Olimpiai idején a helyi igények nem lennének igazán fontosak. Globálisabb terméket kapnánk. Amiket lenne aki megszokna, ezt követelné onnan és a piac egésze megváltozna. 

Ha lenne népszavazás, piszok nagy bajban lennék. 

Egyfelől szerintem Olimpiát rendezni nem jó ötlet.

Másfelől azt gondolom, ha ezt elgáncsoljuk, esélyt sem adunk egy program megvalósításának, akkor milyen alapon várnánk el az eredményt? 

Van aki azon sír, hogy nem kérdezték meg őt. Kérem szépen, hogy melyik pártok, melyik jelöltek voltak olimpiai pártiak, azt a választáskor is tudtuk, a program egészéről, Olimpiával együtt, kérdezték ki a véleményünket, és döntöttünk. Nem akkor kell ezt szemen köpni, ha már egy csomó pénzt költöttünk el. Sokak kihátrálása pedig valóban árulás.

De így nem lehet nemzeti ügyet csinálni. És sok itt felvetett szempont alapján sem jó Olimpia. 

Igen. Aláírtak sokan. Vagy kiderül mennyi az érvényes vagy nem. De sokan nem írtak alá. Mondjuk azért, mert nem akarnak népszavazást. Egy részük csak azért, mert politikailag passzív, soha sem szavazott, nem foglalkozik az egésszel, de nem hiányzik neki a szavazás költsége sem, így rutinból nem írja alá. 

Más részük érti, hogy programra is szavaztunk, nem gáncsoljuk el minden ponton. Megint más pedig az általa megválasztott képviselőben bízik pártszimpátia alapján és nem akar népszavazni. 

És ezeket az embereket, a közös gazdasági érdeket is figyelembe kellene venni. 

És persze: lehet költői túlzásokkal az ezt is mérlegelő politikust sötétebbre festeni, csak ennek van egy ára. A sajtó "negyedik hatalmi ág" és profi véleményformálóként nekik is tűrni kell a kreatív kritikát, még akkor is, ha az a hasonló firkászokat, az ő kedves családjukat bántja. A bloggerrel ellentétben a fizetett újságíróra ez vonatkozik. És amikor az Index újságíróját, az ő szintén véleményformáló ismerőseit, stb. éri ezzel "méltatlan támadás" vagy karaktergyilkossági kísérlet, akkor eszükbe kellene, hogy jusson megannyi hasonló cikk, verbális pofon után eszükbe kéne jutni egy mondásnak: Nem az a férfi aki adja, hanem aki állja.

Ha pedig mondjuk Fábián Tamás nem ilyen, de beszélhetünk akár Sixx úrról is, az derülne ki, hogy mégsem így van, könnyen lehet, hogy "férfinak született, de mégsem az?" kérdésre a TV2 valamely humorosnak szánt műsorában a "Fábián Tamara Tamás, Indexes transznemű újságíró" lesz a válasz pár transzfóbb viccet mesélve. Meg esetleg hozzátéve, hogy sok dologról az ilyen viselkedés kapcsán kiderült, hogy "családi értékrend". A gúnyolódás, stb. helyett le lehet írni azt, hogy a legutóbbi választáson az akkor olimpia mellett kiálló erők összességében, az olimpiát is tartalmazó programmal hány %-ot értek el. 

Esetleg azt, hogy akkor elmondani, hogy ez mégsem közös nemzeti ügy, mégsem akarjuk sokkal olcsóbb lett volna, mint a mostani pálfordulás és ellen-kampány. A késlekedés, pálfordulás okozta károk javarészt annak köszönhetőek, hogy akkor elhittük, hogy ez lehet nemzeti ügy.

Lehet olyan ügy amit nem hatalomtechnikai, pártpolitikai érdekek motiválnak, nem azok írják felül, hanem éppen ellenkezőleg: olyan közös cél ami összefogja az embereket, a pártokat és segít betemetni a lövészárkokat ahelyett, hogy még mélyebbre ásnánk azokat. Ugyanis arra, hogy ezeket meg sem próbáljuk betemetni (Olimpiával vagy mással) sokkal több pénz megy el, mint bármilyen túlköltekezés mellett az Olimpiára. 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1212268942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brained 2017.02.21. 12:28:21

Az Olimpiával mindössze annyi baj van, hogy mi egyszerű állampolgárok egyszerűen nem vagyunk meggyőződve arról, hogy az egész nemcsak a lopásról szól, vagy szofisztikáltabban a nemzeti burzsoázia megerősítéséről. :)

Persze ha sikerülne valakinek meggyőzni bennünket, hogy Mészáros Lőrinc vagyonának megszázszorozódása nemzeti érdek, akkor persze legyen Olimpia.

Brained 2017.02.21. 12:29:45

Mert félreértés ne essék nem a nemzeti burzsoáziával van a baj, hanem azzal hogy ki lehet csak nemzeti burzsoá...

kotyesz 2017.02.28. 09:43:06

@Brained: Ilyen alapon , elvárható lett volna hogy Pénztáros (M.) Lőrinc bejelentse, vállalja az üzleti alapon való rendezést, hisz' ezért verte a garast a fogaihoz évek óta, mert titkos álma a csuti baráság megkoronázása egy nemzeti üggyel, amit ő felvállal , ha rámegy a vagyonkája hát majd elkezdi előlről a spórolást ahogyan orbán előtt is tette, de olimpia az legyen. Főleg ha csak a pénzen múlik hát ő kitesz magáért megmutatja mire képes (megmutatta!).
süti beállítások módosítása