... mert választani kell

Meghackelték az olimpiai pályázatot?

2017/02/21. - írta: Válasszunk

Hosszú ideje előkerül a cél, hogy Budapest Olimpiát rendezzen. Csak az is előkerült, hogy ez nem fog az első pályázatkor sikerülni. Az első pályázatból tanulunk. Ha ezt a pályázatot most vissza kell vonni, akkor betöltötte a szerepét: A mostani pályázatból tanulva a következő már jobb lesz. Mert mondjuk a következő megvalósíthatósági tanulmány kapcsán a költségeket pontosabban és jobban számolják ki. Ez annyira hibás volt, hogy ésszerűtlen lett volna elvárni a betartását, és ilyen bizonytalan költségvetés és lopásgyanú mellett nem működhetett a pályázat nemzeti ügyként. 

A demagógia, a népszavazásos módszer, az időpont, a sunyítás zavar. Mert a pályázatunk úgysem nyerne, így viszont elveszítünk némi publicitást ami kapcsán a költségek javát kifizettük már. Ellenzem az olimpiarendezés ötletét, de tudom, hogy hasonló nemzeti ügyekre szükség van, és mire esélyünk lesz valóban eséllyel pályázni, addigra esetleg meg is lehet győzni, és az Olimpiai is változhat. Lerágott csont. 

Aztán eszembe jutott, hogy nem csak az államnak kell felkészülnie arra, hogy a nagy nemzeti ügyek kapcsán sok külföldi vendéget fogadjunk, hanem mondjuk a hazai vállalkozásoknak. És nem csak arról van szó, hogy gasztronómiai szempontból legyenek rendben mondjuk az éttermeink. Idén nyáron több jelentősebb sportesemény lesz egy helyen, Budapest megtelik.

Eszembe jut az, hogy Balatonon, ha lemegyünk vannak piszok jó fagyizók. Nem ártana aki a szállást adja, ajánlaná a helyet. Mert ez az ő szolgáltatását is javítja. De a többség nem teszi meg, mert a fagyizó nem fizet érte. Sőt, a rosszat ajánlja inkább, ha az fizet. Még akkor is, ha ezzel a saját szolgáltatása is romlik. Neki is kevesebb esélye van visszatérő vendégre. Ma egy csomó olyan ember, aki alkalmazottakkal ott adott apartmanokat, ugyanezt teszi Budapesten, hiszen virágzik az AirBnB piac.

Az országos médiát is megfutja egy veszprémi pizzéria ügye. A csúnya gonosz hacker feltörte őket, ez majdnem akkor hazaárulás, mint nem támogatni feltétlenül az olimpiát. Apró baj, hogy nem a hacker volt a seggfej. Hanem mondjuk az aki tisztán visszafejthető formában tárolta a jelszavakat. Meg minden más személyes adatot. Címet, sok minden mást. Ja, és az üzemeltető cég amikor megvolt a baj nem kezdett el mindenkinek üzenni, hogy baj van, legalább egyszerű instrukciókkal segítséget nyújtani.

Nem. A Cézár Pizzéria csapata lapított, mint szar a fűben, de azért ők az áldozat, mert hát ugye most új honlapot kell csinálniuk, mert brühühü feltörték őket. Tudják, az eszükbe sem jutott sem nekik, sem az ügyben tudósító HírTVnek, ATVnek, hogy az eddigi az ügyfeleket veszélyeztető tákolmány helyett már régen át kellett volna állni, valami legalább az elfogadható szint alját jelentő megoldásra? Jaj, többszázezer forint. Ahha, mondjuk két évente kerüljön bele 700.000 forintba. Valamennyi zárva tartás mellett az napi 1 ezres. Ha erre jut napi 200 eladott pizza, ami a regisztrált ügyfelek száma mellett nem sok, akkor pizzánként 5 Forint.

Van olyan, hogy egy weboldalt feltörnek. Feltörhetetlen megoldás nincs. És valamennyi biztonsági szakértő elmondja, hogy a bizonyítottan jó és elterjedt megoldás használata (és rendszeres frissítése) jobb, mint az egyedi megoldásokban bízni. Egy sebezhetőség kapcsán a 0. napon, a 0. órában elszenvedni egy támadást nem szégyen. Visszafejthetően tárolni a jelszavakat viszont az. Titkosítás nélkül tárolni a jelszavakat és más személyes adatokat még nagyobb.

Egy ideális világban a pizzéria oldalára egy véletlenszerű jelszóval lépne be valaki, ami sehol máshol nem használható. Így csak a ki, hova, mikor, mit rendelt kérdésköre derült volna ki. Ami persze tippet ad a bűnözőknek. De sokan ugyanazt a jelszót használják az e-mail szolgáltatójuknál. Meg mondjuk jegy rendelésre. Meg mondjuk... Azaz ezekkel a párokkal meg lehet nézni, hogy a nagyobb megrendelőknek mikorra van repülőjegye, szállása... Ha a jelszó a paypalon is működik máris több lehet az anyagi kár. Mindezt azért, mert a kedves magyar vállalkozó számára pizzánként 5 forint túl sok az ügyfél biztonságára.

Nehogy azt higgye bárki, hogy Budapest ebből a szempontból külön világ, nem olyan mint Veszprém. Budapesten még több a kókler aki titkosítatlan jelszavakkal másokat veszélyeztet. És biztos vagyok benne, hogy a kikerült jelszavakkal szállásadóknál, más vállalkozók egy részénél meg lehet szerezni az ő ügyfeleikre vonatkozó egyes adatokat. Mert mások adataival ők is felelőtlenül bánnak. 

Van aki felvetette: Az Olimpiát azért nem támogatja mert csak egy szép új magyar burzsoázia meggazdagodásáról lenne szó, oda pedig nem tartozhat akárki. Teljesen mindegy viszont, hogy mire szánják a hasonló eseményeket, ezekkel jól jár az AirBnBs szállásadó, a környéken a büfés, az ilyen cégeknek szolgáltatásokat nyújtó megannyi szolgáltató is. A gond csak az, hogy nem hiszem el, hogy a plusz pénzből biztonságos weblap, élelmiszer-biztonsági szempontból jobb konyha, fejlődés lenne, és nem BMW telekjáró. 

Jönnek érdekes hírek a KKV szektoron belül underground klubról, pizzériáról, szállásadóról, taxisokról és ki tudja hány más dologról. Az Olimpia attól lenne fontos, hogy ők is a legjobbat hoznák ki magukból, és azért fontosak a hasonló nemzeti ügyek, hogy ők a lehető legjobbat hozzák ki magukból. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7212277103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása