... mert választani kell

CEU, Pepsi, Univer

2017/04/06. - írta: Válasszunk

Millió és egy mesében nyeri el a legkisebb fiú a "királylány" kezét. Mintha az valami tulajdon lenne. Felháborodhatunk rajta, hogy micsoda szexizmus, a nők tárgyiasítása. Akár még abból is lehet balhé, hogy "ilyen szeméttel" találkozik a gyerek az óvodában, iskolában. És persze tudjuk: Baloldalról nézve botrány, hogy nincs Erős Anna és Édes Pista az Univer kínálatában. Pedig ugye kellene még a nemükben bizonytalan embereknek Savanykás Conchita is! És ezek még rátesznek egy lapáttal, ki merik tenni a 19. és 20. századi szövegeket (falvédőről)... Nos íme egy kicsit újabb szövegű falvédő hála az Univer tervező eszközének. 

falvedoterv.png

Nyilván a fenti szöveg egy vicc, s az eszközt sem arra találták ki, hogy ilyen szövegeket szépen elrendezzünk rajta. De a kulturális örökségünk jelentős részére rá lehet sütni ilyen-olyan címkéket. A baj csak az, hogy a hasonló címkék mögött megbújó vádnak egy szempontból nincs igaza. Az akkori helyzet mögött nem szexizmus volt, hanem a keserű igazság, hogy az akkori halandóság mellett szülni kellett. Hogy legyen aki vénségére eteti "szegény beteg öreganyját". Ehhez otthon kellett maradni a "családi tűzhely" mellett, nem lehetett hónapokra elmenni legeltetni, háborúzni, sok nehézséget vállalni. A szerepeket javarészt a kényszer szülte. 

Viszont, ha erről nem lehet beszélni, sem cégek, sem újságírók, sem kutatók nem mindig fogalmazhatnak szabadon a szexizmus vádja nélkül, akkor a szólásszabadság, a sajtószabadság, az akadémiai szabadság csorbát szenved. És nem szeretnék olyan helyen élni, ahol az ország tudományos életének megkerülhetetlen központja lehet olyan intézmény, ahol ennek a túlérzékeny, mások jogait sértő hozzáállásnak befolyása lehet. 

Az Univer ne mutasson be kultúrát, mert megsértődünk. A Pepsi ne prezentáljon valamit (merj kiállni magadért), mert ha vidám (hogy pozitív képek társuljanak a termékhez) megsértődünk. A sértődött hiszti uralmát építenénk akár kultúráról akár alapvető szabadságjogokról lemondva. Ha pedig ezzel szembe fordulunk, akkor tenni kell azért, hogy ne a PC zászlóvivő legyenek a megkerülhetetlen intézmények a középpontban.

És elárulok egy valamit: Az ügyben folyamatosan picsogó, hisztiző emberek lehet, hogy emiatt kevesebbet vesznek az adott termékből. De ha a PC miatt a kulturális örökségünket kidobó iránynak engednek, akkor pedig a másik oldal nem fog vásárolni. És pont az ilyen húzások miatt van az a jobboldali fordulat a világban ami a Brexithez, Trumphoz és sok más dologhoz is vezetett. Ugyanis a kultúra, az alapjogok PC nevében való megtiprása és sok ezzel párban jövő jelenség egyre több embert irritál.

A kapcsolódó történelemszemlélet, ideológia kérdéséről az előző postunkban többet írtunk, ha érdekel a kérdés, olvasd el azt is. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6612396189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása