... mert választani kell

Bocsi Zsolt, én inkább mondjuk teát kérnek. Vagy valami üdítőt.

2017/05/11. - írta: Válasszunk

Nem szeretem a kávét, de ha szeretném is, az gyorsan elfogy és utána ülünk a semmi felett. Leírod: "Akkor ideje nyilvánosan megvitatni ezt az állapotot, ideje kibeszélni a gyűlölségeket, az agressziót, a félelmeket, a mozdíthatatlan előítéleteket, aztán rajta: kezdjük újra. Hátha nem csak vicsorogni tudunk egymásra." Igazad van. Csakhogy a meghívásod érzésem szerint sántít. Egyfelől mert szépen felsoroltad a meghívottakat, csak éppen azokat hagytad ki, akiket sértenek az általad is említett példák. Hát Zsolti, mi már nem is vagyunk emberek? A mi érintettségünk szart sem ér?

Tök jó dolog leülni a Gösser-be, ha jól tudom a rendszerváltás szempontjából ikonikus a hely, de van egy kis gond: Ha 20-30 ember beszélget moderálás nélkül akkor abból hangzavar lesz, és nem párbeszéd. Hogy akarsz te párbeszédet kezdeni, ha mondjuk nem engedélyezed a blogodon sem a kommentelést? Mit üzen az, hogy Berkecz bűnöző Balázs mehet, de mi nem? Mert a közbeszéden nem ezzel fogsz javítani. Ugyanis van egy apróság: Berkecz az engedélyem nélkül tette közzé védett személyes adataimat. Ezért mind a mai napig nem kért bocsánatot. Viszont erőből kitiltással megtoldotta. Nem vagy te sem az édesanyja, sem az édesapja, hogy becsületes embert neveljél belőle. Akiknek ezt meg kellett volna tenniük, és amikor meg kellett volna tenniük ezt, elmulasztották.

A közbeszéd akkor lesz más, ha nem csak a mások jogait leszaró nagyhangú bunkók kapnak szót. Hanem kormánypárti, kritikus és ellenzéki emberek is akik nem dobják el a becsületüket Berkecz módjára a legkisebb politikai érdekre.

Nem te felelsz a közbeszéd ilyen állapotáért. Nem, neked nagyobb a bűnöd annál. Berkecz számára láthatóan nem akadály a törvény. Miyazaki a DK önjelölt rohamosztagosa szerint, ha valaki fel meri vetni, hogy mindenki számára járnak emberi jogok, és bizonyos diszkriminációt el lehet ítélni, akkor arra nem érdemi vita a válasz, hanem vak komondorosozó személyeskedés. Piszok sok olyan esetet tudnék felsorolni amiért akár a 444, akár a HVG megérdemelné a hazugsággyár jelzőt. Akár sok más általad említett médium. 

De van az a szint ahova nem süllyedünk le. Nem leszünk Berkecz, Hont vagy Miyazaki félék. Te lesüllyedtél a szintjükre és legyőztek a rutinjukkal. Na ezért viszont csak te vagy a felelős. Azért is te vagy a felelős, hogy amikor a közbeszédben a vitának kellene teret adni, akkor őket hívod meg, és nem azokat akik érvelnek, és akiknek bár határozott a véleményük, sok részkérdésben meggyőzhetőek. Akikkel be lehetne mutatni normális párbeszédet. És ha a normális közbeszédre lenne példa, akkor lenne arra esély, hogy az emberek ezt választják.

Csak az a baj, hogy egy ilyen beszélgetést értem miért nem hívsz össze. Mert ott közel sem biztos, hogy kímélnénk a CÖFöt, kímélnénk téged. És ott olyannak szólnál be, aki több tiszteletet érdemel. Meg különben is, amikor valaki a parlamentből kirángatást említi az országgyűlési képviselőkkel szemben: hát arra könnyű válaszolni. Őt is ki lehet rángatni. sőt tovább megyek: az általa hatalomra juttatni kívánt irányzat sokak alapvető emberi jogát, beleértve az élethez való jogot is veszélyezteti. Az arányos és szükséges védelem az objektív veszély megjelenésével mindenkit megillet.

Az utóbbi mondat kemény. Hiszen aki az élethez való jogomat veszélyezteti az ellen piszok sok dolog belefér az arányos védelembe. Ennek egy része után zsákban cipelnék ki. De álljon meg a menet: Az adott aktivistát persze pár baloldali blog élteti. De közben még a DKs Eörsi is azt vizsgálja az arányos vagy győztes mindent visz jellegű választási rendszer jobb egy esetleges ellenzéki választási győzelem esetén.

Ebben az országban van pár millió ellenzéki. Minden negyedik megfelelne akkor amikor 90 alatti IQ-val rendelkező ember kell egy valóságshowba. De kb minden 10. akkor is nyerő lenne, ha 80nál húzzuk meg a határt. És van egy nagy igazság: Aki egyszerűen gondolkodik, kevés dolgot mérlegelve, de pár dologban vakon híve azt sokan megértik, őszintének látszik és abból lesz a vezető. 50 ellenzékiből már lesz egy aki a 70es IQt is talán csak alulról súrolja.

El lehet neki mondani: Ha a felvonulás, és a rongálás mellett nem tudsz másféle vélemény-nyilvánítást elképzelni, hát fiam képzeld el van szád is. Ha már jártál iskolába és ismered az ABCt, ott van az írás is lehetőségként. A művészet. És telibe lehet dicsérni a CEUt, hiszen a világon nem sok olyan egyetem van ahol az érvelést hírből nem ismerő emberek is szerezhetnek mesterdiplomát. Biztos diplomamunkaként is festéket dobáltak. De ő őszinte felháborodásában jelezte a rongálás elvétele esetén csak a vonulás marad.

Tegyük fel, neked több eszed van. Tegyük fel a FIDELITASnak is. Amikor az utóbbiak matricáznak, rongálnak az nem arról szól, hogy hülyék. Hanem arról, hogy pontosan tudják, hogy rosszat tesznek és szándékosan süllyednek le az ellenfél szintjére. Ha te hőzöngésre hőzöngéssel reagálsz akkor te is ezt teszed. És már bocs, de az ilyen minta követése juttat el sok kormánypárti szavazót oda, hogy erre nem kíváncsiak. Akkor sem, ha te veszed át, akkor sem, ha éppen a kormánypárti sajtó. 

Az Index sok hírénél el tudják dönteni mennyire igaz, mennyire ferdít, mennyire torz a vélemény. Tájékozódni elég. És nem kíváncsiak a fröcsögésre, oda-vissza tombolásra. Mert azt gondolják, nekünk nem kell erre a szintre lesüllyedni. Kedves Zsolt, te azon a szinten vagy? Ha igen, akkor milyen alapon rovod fel nekik, hogy ők is ott vannak? Ha nem, akkor miért süllyedsz le, süllyeszted le a saját oldaladat is az ő szintjükre?

Azokkal kellene leülni teázni, sörözni, üdítőzni, kerti partit tartani, akik partnerek abban, hogy a közbeszéd ne ezen a szinten legyen. Amíg sem te, sem a Hősök Terén a bunkókat váró újságírónő nem jut el oda, hogy ezt meglépje, addig bizony van egy olyan probléma amiben mindketten felelősek vagytok. És bocs: hivatásosok vagytok, mögöttetek van ott némi infrastruktúra. Ti tudnátok elhívni a bloggereket, véleményformálókat normális párbeszédre, normális környezetbe. Akár kamerák előtt. 

Csak ehhez bátorság kell. És nem az ellenzék legnagyobb hülyéire, seggfejeire mutogatni, hogy lám ők is... Ők lehet, hogy ilyennek születtek, ilyen volt a családjuk és nem szándékosan süllyedtek "lám ők is" alapon ide. Szándékosan lesüllyedni a legalsó szintre bűn. Beszélgetni kisebb csoportokban, érvelni viszont értéket teremtene. Díjat kaptál. Nem baj az, ha élsz a szólásszabadsággal. Az sem, ha a megvetésedet a nyelvi eszközök is tükrözik és van ilyen hangnem is. Az a baj, hogy nincs mellette normális párbeszéd. És a kitüntetés mögött lévő üzenet tisztelete elvárná azt, hogy legyen. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8112499331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása