... mert választani kell

DKs igazolás: Jobbikos poszttól, az Index cikkén át az igazságig

2017/10/01. - írta: Válasszunk

A csapból is azt folyik: A FIDESZnek már az orvosi titok sem szent. Kérem szépen, amikor egy baleset után sok ember állapotáról a médiában is megjelenik sok részlet, akkor is beszélhetnénk orvosi titokról, igencsak szenzitív adatról. Csak éppen elhangzik, hogy az orvos erről az adatról engedéllyel beszél, pontosan az érintett hatalmazta fel rá, ő kérte meg. Amikor orvosi igazolást kérsz, akkor azt kéred, hogy az orvos adott céllal osszon meg információt az egészségi állapotodról azzal aki felé igazol valamit. A felhatalmazás ezen a ponton megszületett. Nem kellett ehhez semmit mondjon a FIDESZ, az orvos, az érintett önkormányzat, hiszen az orvosi igazolás funkciójából következik mindez. 

Persze lehet olyan döntés, hogy ennyit még elmondhatsz dokikám, de amaz az információ már titok. Csakhogy amit a Jobbik képviselője elfelejtett elmondani: Itt egy olyan mozgásszervi betegségről van szó, amit a képviselők jól ismertek, mindennap láttak. És ami általában nem akadályozta a képviselő munkáját. Kimaradt a kezdeti történetből az is, amit az Index azóta kiderített: Facebook postok szerint az adott képviselő akkor szabadidős programon vett részt.

A releváns információ az, hogy sem a betegség, sem a kezelés nem akadályozta az adott képviselőt a szabadidős programjában. Mérlegeljük az állítását: A betegség következménye, hogy amikor rosszabbul van, mint állítása szerint az ülés idejében, nem tudja használni az egyik karját. Rendben. Tegye fel a kezét az akinek az iskolájában nem fordult elő olyan gyerek aki nem tudta használni az egyik karját, mégis ott volt, feleltették is... Ugye nincs sok jelentkező? Talán csak nem azért, mert a törött karú gyerek sem tudja használni az egyik kezét, és mégis iskolába jár! Kezelés alatt van, mert felírtak neki fájdalomcsillapítót és gipsz is van rajta.

Az is kiderült, az igazolás dátumából, hogy nem aznap állították ki. Aznap nem volt orvosnál. Nem volt olyan baja amivel orvoshoz fordult volna. Csak a szokott helyzet, amivel mindig be tudott menni. Ha máskor nem mert autót vezetni, hát vezetett más, létezik taxi, tömegközlekedés, gyaloglás, meg lehet valakit kérni. Aznap a családi program a fagyizás ment, de orvosi igazolással a taxi, a tömegközlekedés, a gyaloglás lehetősége is megszűnt és a világból eltűntek azok az ismerősök akiket meg lehetett volna kérni, hogy ugyan már vigyél el ide és ide. Sőt telefon sem volt, hogy szólni tudott volna.

Tényleg, én elhiszem ezt is. Biztos vannak még csodák, hiszen az Ószövetség is tele van velük, csak át kell lapozni a Bibliát. Van amikor a tenger válik ketté, van amikor a teljes kommunikációs hálózat és mivel így taxit sem lehet hívni tovább kell a családdal szabadidős programon maradni. Imádkozzunk...

Csak egyetlen egy gondom van. Az, hogy ennek a jelentős részét a doki nem igazolhatja. Mert ő nem tapasztalta meg ezeket a csodákat, sőt nem is volt ott, nem ismer rá tanút. Azaz arról, hogy az adott politikus aznap munkaképes volt-e nincs mit mondjon, e kérdésben nem tudna mit igazolni. Ez esetben viszont mit is igazol valóban az az igazolás az aznap munkaképesség kapcsán? Semmit. A képviselő pedig arra akarta felhasználni, hogy valamit igazoljon. Ugye értjük, hogy az ilyen trükközés a szép kamarai pecsétes okiratnál miért nem apróság?

Mindezt úgy, hogy akkor szabadidős és családi programon volt. De "neki nincs titkolnivalója" alapon eltűntek a képek az idővonaláról. Mondjuk megértem. Még a végén időpontokból, a képeken a nap helyzetéből sok mindenre lehetne következtetni, időrendet összerakni és felmerülnének kérdések. Nem a hatóság részéről amire koncepciós eljárást lehet kiáltani, hanem mondjuk a választók részéről. 

A 8.-os évzáró után az Osztályfőnök odamegy Móriczkához és megkérdezi: 

- Te Móriczka, hogyan lehet az, hogy te minden témazáró idején beteg voltál, orvosi igazolással?

- Tetszik tudni én mindig beteg voltam, súlyos gerincferdülés. De tetszik látni milyen szorgalmas vagyok, csak a témazárók idején hiányoztam!

Szóval értem én. A Viccbeli Móriczka is okos gyerek volt. Tudta, hogy gerincferdülése van. Scoliosis. Súlyos betegség. Minden témazáró időpontjára lehet orvosi igazolást kérni. Akkor ő éppen beteg volt. Scoliosis. Meg az allergiáját is hozzá lehet tenni. Tudni illik ő allergiás volt a dolgozatokra, az iskolára, a tanulásra, meg egy kicsit a tanárokra is. Csak a tréfán ugyan nevetünk. És nem is Móriczkát nevetjük ki, hanem az Ofőt, aki miután Móriczka 8 éven át ezt csinálta az iskolában, a ballagás és az utolsó bizonyítvány kiosztása után kérdez rá, hogy hogyan is történt a csoda, hogy ő mindig jókor volt beteg. Mert a válasz, hogy máskor is beteg volt, csak mindig a "pont jó időpontra" kért  igazolást várható.

Csak eszünkbe jut az, hogy ez a betegség tényét ugyan igazolja, a kezelését is. De a távolmaradás, a lógás indokoltságát már kevésbé. És pont ez a baj. A helyzetben persze lehet szidni a szokatlan módon szigorú osztályfőnököt játszó önkormányzatot, aki semmi másra nem volt kíváncsi, mint amit a beteg kérésére az orvos igazolt neki, tehát arra amit az orvos el is mondhatott. Lehet arról beszélni, hogy ez egy olyan helyzet amit diákcsínyként mindenki elkövetett. 14 év alatti korban az ember nem is büntethető, sokaknál rég elévült már, így csak tréfa az, hogy az orvosi igazolással, mint okirattal visszaéltünk.

De mellé lehet tenni azt is, és érzésem szerint ez sokkal fontosabb, hogy a szigorú Ofővel szemben nem egy gyerek áll aki a kora miatt sem büntethető, hanem egy megválasztott politikus, aki a választói felé fokozott felelősséggel tartozik. És amikor azt mondja: Ez a tiszteletdíj nem tétel, akkor felteszem a kérdést, akkor miért kellett ezért saját magát is, és az orvost is bajba keverni, nem kapunk tisztes választ. Mert az orvos is olyan esetben foglalt valamit okiratba, persze trükkösen, ami kapcsán a beteg aznapi állapotáról csak magától a betegtől hallott, több nappal később.

Létezik olyan, hogy egy hiányzás indokolt, de igazolatlan. Pár telefon jót tett volna ez ügyben. El szokták nézni. De ha nem, akkor is annyi történik, hogy nem kap pénzt olyan napért amikor nem dolgozott. Nem dolgozott, és nem is tudta igazolni miért. Ahogy mondjuk egy szokatlan és váratlan mértékű dugó is okozhat ilyet, az sem az ember hibája. Van amikor le kell nyelni a vesztességet. Aki viszont ebben a helyzetben nem ezt az utat választja, hanem azt, hogy ő inkább törvénytelenül megszerzi a megszerezhető pénzt, mert az elérhető összegekről nem tud  lemondani és inkább a becstelenséget választja, az rossz előjel. Mert amikor többet lehet lopni, részt lehet venni a kormánypárt mutyijaiban, akkor is valószínűtlen, hogy hirtelen lemondana olyan elérhető pénzről, ami nem jár neki, amihez törvényt kell sérteni, de ott van.

Amikor valami számára aprópénz és arról sem tud lemondani, akkor vajon mi a helyzet akkor, amikor a pénz fontos lenne, és a család is duruzsol, hogy mire kellene? Emberileg teljesen érthető. Csakhogy a nagyobb, szebb lakás + meglévő "fészekrakó ösztön" alapján egyre éhesebb lesz a háztartás, egyre könnyebb az ilyesmivel nagyon elszállni. Ha azt mondom bizonyos helyzetben a FIDESZt a választói kisebb-nagyobb lenyúlásokra, a saját tőkésosztály megteremtésére is felhatalmazta, mert azzal együtt választottuk meg, hogy ez az ismert program része volt, akkor természetes az, hogy az adott DKs szavazók eldöntheti, hogy a képviselőjüket a következő választáson további kétes dolgokra felhatalmazzák vagy sem. Hogy az emberi, de tisztességtelen dologgal átverték őket, vagy ők erre is számítottak és minden rendben van.

A józan ész azt diktálja, hogy azt mondjuk nem történt ez ügyben semmi kirívó. Sokszor hangzik el, hogy milyen okokból nem vagyok hajlandó egyes politikai oldalakat támogatni. Mert azzal alapvető emberi jogokat program szinten megsértő politika emberiesség elleni bűntetteit is támogatni kellene. Az MSZP egy vezető politikusa ilyen helyzetben azt tanácsolja, akkor lépjek be a FIDESZbe! Kérem szépen, ha a baloldalon a norma sok vezető politikus szerint az, hogy az szavazzon rájuk akik az emberiességellenes bűntettek programba emeléséig bármely gaztettet támogat, akkor ezen norma mentén nincs itt semmi látnivaló. Az adott DKs politikus például nem erőszakot meg egyetlen 6 éves kislányt sem, nem terjeszt drogot az iskola kapujában, nem fegyvercsempész.

A gond nem ott van, hogy valamelyik politikus megfelel-e ennek a mércének. Hanem ott, hogy az egyik oldal szerint nekik elegendő ennek a mércének megfelelni, a másik oldal szerint amíg ennél kicsit jobbak addig az elég alapon nem mozdul el az ország erről a pontról. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6312914817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása