... mert választani kell

Őcsény újra

2017/10/02. - írta: Válasszunk

Őcsény kapcsán csomó olyan dolog van amiben úgy gondolom fontos beszélnünk a felelősség kérdéséről. Úgy gondolom, hogy az ügyben piszok sokszor mondtam el ugyanazt. Menekült az aki az első biztonságos országban keres menedéket és együttműködik. Nem jelenti azt, hogy ott is fog maradni, mert attól, hogy ő ott elismert menekült, más ország befogadhatja, ennek számos formája van, és a törvénytisztelő menekülteket be kell fogadni. Aki a fentiek szerint nem menekült, hanem illegális határsértő aki másokat veszélyeztet az nem érdemli meg ezt a titulust és pontosan ugyanúgy kell kezelni, mint az összes többi bűnözőt.

Ha nem tettem volna meg ezt, akkor semmi hitele nem lenne annak, ha azt mondom Őcsény kapcsán a felelősség jelentős része a menekült címke helytelen használatából következik. De mire alapozom ezt? Kérem szépen arra, hogy amikor a bűnözés kapcsán a megfelelő eseteket választva kiemelik, hogy az elkövető cigány volt, akkor a rasszizmus is növekszik. A migráns és a menekült szó viszont nem azonos jelentésű szavak, amiket az egyikkel kapcsolatban érzünk nem feltétlenül érintené a másik kifejezést, a hozzá kapcsolódó embereket, ha nem mossuk össze a két fogalmat. És a menekült szó jelentését pont azért kell szűken értelmezni, mert semmiképpen sem akarjuk, hogy a menekült címkéhez tapadó ellenérzések miatt kelljen egy valódi menekültnek szenvednie.

Őcsény kapcsán valódi menekültekről volt szó, akiket az ország is annak ismer el. Nem tudjuk honnan jöttek, hogyan jöttek, miért menekültek.Valakik, valahonnan ide jöttek és nem mehetnek haza, mert otthon veszélyben lenne az életük. Nincs hova menniük és az ország azt mondta itt menedéket kaphatnak, mert ők is együttműködtek, tisztelik a törvényt és rászorulnak. Könnyű azt mondani, a hazája ahol a háború messze van, miért kellene itt menedéket kapnia azért, mert ott háború van. Biztos volt közelebb is biztonságos ország. 

De tegyünk fel egy kérdést magunkban: Valóban biztos, hogy minden szír számára Libanon, Törökország volt a legközelebbi biztonságos ország? Annak is aki éppen a világ másik felén volt, amikor kitört ott a jelenleg is dúló háború, haza nem mehet és most valahol menedéket kell kérnie. Lássuk be, ha mondjuk a BME-n volt hallgató vagy mikor a városát elnyelték a harcok éppen a Balaton partján nyaralt és hirtelen menedéket kell keresnie, akkor a legközelebbi biztonságos ország földje éppen a lába alatt volt. 

És van aki amikor egy baj elkezdődik a repülőtérre az utolsó járatok indulása előtt éppen kiér és vesz egy jegyet "Mindegyhova" célállomást megnevezve, az első biztonságos ország képét a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér betonjával azonosítja. Van persze menekült Ukrán. Van politikai menekült Orosz, akinek mondjuk úgy Ukrajna sem lenne biztonságos. A szűken értelmezett menekültek csoportja is egy iszonyatosan heterogén csoport. 

És ha menekülteket segítő szervezet vezetője lennék, akkor menekültnek mondanám azt is, aki valamelyik közeli ország elismert menekültnek. Akkor is, ha a bizonytalanság első jelére mondjuk PayPal számlára mentett pénze átkerült egy helyi bankba, majd megvásárolta a letelepedési államkötvényt, és amint a családjával együtt jöhetett Magyarországra felszállt a WizzAir járatára. Neki is menekülnie kell, és minden pénze benne lehet az államkötvényekben, ő is törvénytisztelő és segítségre szorul. 

És ha azt választotta, tiszteli a törvényeinket, itt be akar illeszkedni akkor a menekülttől nem félek. Az illegális migránstól aki azt hiszi neki minden jár és ezért áthágja a törvényt, ezt a mintát képviseli a családban már egy kicsit igen. Értjük a különbséget? De a neki mindent szabad és ezért félhetünk tőle helyzet nem csak az illegális migránsra igaz, hanem azokra a magyarokra is, akik a taxisblokád óta úgy gondolják, a politika nyelvébe belefér a mások jogait megtipró erőszakos érdekérvényesítés.

Ebben a körben pedig éppen ugyanúgy benne vannak a taxisok mellett mondjuk a tévészékház ostromában résztvevők. Igen: Ezért mondtam azt a bűnözőket összetolni és összemosni más ünneplőkkel, turistákkal bűn volt. Ez az összemosás talán súlyosabb bűn is volt, mint a szemkilövés, és nagyobb politikai hazugság volt, mint amit Gyurcsány Balatonőszödön beismert. De éppen így az erőszak nyelvét jelzi sok rongálás, mint ismert demonstráció, de a bemegyünk a szerkesztőségbe izmozni is.

Ha az erőszakot a politikai legitim nyelvének tekintjük, akkor nem tudjuk kit fog eltalálni. És a következmények borzalmasak lehetnek. Ha ezt a baloldal kapcsán elmondjuk, akkor el kell mondanunk Őcsény kapcsán is, és el kell mondanunk ottani eseményeket szavaival legitimáló Orbán Viktor kapcsán is. Amikor elmondom a tisztességes eljárás, a törvény egyenlő védelme, stb. emberi jog, és megálljt kell parancsolni a PC nevében menő baloldali erőszaknak, akkor ugyanúgy elvárom azt is, hogy Őcsény kapcsán se az erőszak nyelve beszéljen.

Hogy a törvény egyenlő védelme és a tisztességes eljáráshoz való jog azokra is kiterjedjen akiket a törvény menekültként ismer el. És akikről tudjuk, hogy a menekültként való elismerés feltételeinek megfelelő együttműködtek és törvénytisztelő emberek. 

Az emberi jogok, a törvény egyenlő védelme az alapja annak, hogy a "jaj szegény" alapon elnyomottnak kikiáltott illegális bevándorlónak azt mondjuk: Nem jöhetsz, mert amikor a hatóságok elől bujkálva természetkárosítást, rongálást, magánlaksértést követsz el sok országban, akkor veszélyes lettél másokra. És nekik is vannak jogaik. Menedékre máshol voltál jogosult, de bűnözőként ők is sittre vághatnak. A törvény egyenlő védelme, a tisztességes eljáráshoz való jog és megannyi más dolog kötelező. És ezt sem a feminácik, sem a Black Lives Matter sem más nem rúghatja fel. De Őcsény migránsgyűlölő lakói sem.

Őcsény egy olyan helyzetet ami, ha rendszeressé válik, és sok helyre mehetnek menekültek nyaralni, és rendszeressé válhat egy olyan pont lehet, ami megszünteti azt a helyzetet, hogy a baloldallal szemben a FIDESZ a kisebbik rossz. A felelősség a múltban lévő okokért egy dolog. De a jövő eseményeihez vezető jelenben hozott döntések kapcsán is létezik felelősség, és ez akár súlyosabb eset is lehet. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2312917533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2017.10.02. 10:42:23

Most történt egy darab rongálás. És a neolib sajtó tökéletesen ugyanúgy kommunikálta le a dolgot, mint amikor az amerikai neonáci belehajtott az őt megtámadó tömegbe és ezt az egyetlen ember tettét, ráhúzta az amúgy teljesen demokratikus tüntetés összes résztvevőjére, majd amikor az elnök ezt nem fogadhatta el, akkor már őt is kezdték nácivá avatni.
Az őcsényi esetben sem a kerékkiszúrás volt a tiltakozás, amire Orbán gondolhatott, ezt csak a hazai fake news állítja, természetesen hamisan. Amit a neolib sajtó el akar érni, hogy az emberek ne is tiltakozzanak a migránsok ellen.
Való igaz, ebben az esetben lehetséges tényleg menekültekről van szó, de éppen hogy a neolib sajtó tette hiteltelenné ezt a kifejezést, amikor éveken át mindenki menekült volt a híradásaikban, aki illegálisan a Európába jutott.
Soha ne felejtsük el, hogy ez a sajtó az, amely a Soros terv létezését is tagadta és csak most a kormány lépései miatt voltak elismerni annak valósságát!

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.10.02. 12:41:37

@megamovieboy: Egy darab rongálás nem érdekel. Az érdekel, ha ezt, az erőszak politikai eszközként való használatát, Magyarország Miniszterelnöke, aki nem csak "magánember", hanem közjogi méltóságként elfogadja. És az, hogy Orbán mivel akar egyetérteni akkor számít valamit is, ha a kérdés nem tartalmazza a kerék kiszúrását, mint ismert esetet, mint véleményezendő valamit.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2017.10.02. 23:28:15

@Válasszunk: Azt kell mondjam, kezdhetsz hozzászokni az erőszak, mint politikai eszköz használatához. Elég csak megemlítenem a katalán népszavazás rendőri fellépését, de a németországi antifa támadások is büntetlenül maradnak.
Úgy gondolom, te a neoliberális csodafegyverre gondolsz, a politikusok elhatárolódásra való kényszerítésére, ami nagyjából ugyanaz a trükk, mint amit fentebb írtam.
Az adott esetben Orbán ugyan mitől határolódna el? Nem adott ki utasítást, nem a pártja követte el, nem támogatja stb. Pont azzal húzná magára a dolgot, ha elhatárolódna, ráadásként még a támogatottsága is gyengülne.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.10.03. 00:04:06

@megamovieboy: Elég csak elítélni az erőszakot, felhívni a figyelmet a törvény betartására, és mondjuk jelezni, hogy az országnak van rendőrsége, belügyminisztere. És természetesen a kellő határozottságot a baloldali csürhe ellen is mutatva. Finoman pedzegetve a dolgot, hogy aki rongálással, erőszakkal, megfélemlítéssel akar politizálni bármelyik oldalról az megy a sittre hosszú évekre.

A katalán népszavazás kapcsán, mivel nem volt alkotmányos, és itt a jog uralmának mindkét oldal érvényt akart szerezni nem önhatalmú erőszakról van szó.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2017.10.03. 08:37:31

A katalán kérdés Madrid görcsös ragaszkodása miatt jutott el idáig. Ha rugalmasan és nyitottan kezelték volna a helyzeteket akkor okafogyottság miatt, nem erősödött volna fel a szeparatizmus. Az agresszióval a saját hibájukat akarták orvosolni, de persze az ellenkezője történt, már az is el akar szakadni, akinek eddig mindegy volt.
Az őcsényi agresszió, meg azért elégé tűréshatáron aluli, ráadásként az elkövetőről sem tudni semmit, így az indítékok bár valószínűsíthető, de nem bizonyított.
Meg én nem félek a hazai politikai agresszió elterjedésétől, egyszerűen az emberek olyan szinten utasítják azt el, hogy nem lehet felhasználni azt. A népszavazási kérdések leadásánál feltűnt kopaszok, meg a ligetvédők elleni fellépés már sok volt a választóknak, úgyhogy ebben a kérdésben a Fidesz elérte a határt, nem fogják tovább feszegetni. Ez jó dolog, mert így könnyen fel lehet majd lépni a már itthon is szerveződő AntiFa agressziója ellen.
süti beállítások módosítása