... mert választani kell

Miért nem lehet az álhírek ellen küzdeni?

2017/10/08. - írta: Válasszunk

Képzeljünk el egy olyan világot, ahol pár álhír után egy oldal megkapja az álhíroldal jelzőt, ezzel a Facebook is egy darabig hátrasorolja, a Google is megteszi, de például a böngészők, sőt egyes biztonsági szoftverek is figyelmeztetéssel nyitnak az oldal cikkei helyett. Az első nap amikor ez megtörténik, mondjuk az eredetileg közlekedési szaklapként működő iho.hu oldalát jelentenék be sokan. Jönne is a tiltás, mert ugye Zöldi Péter cikkekben azt állítja csak az ICt fejlesztik a MÁVnál közben a fejlesztések jelentős része az elővárost érinti. Az első, második, harmadik klikkvadász fröcsögés után jönne a tiltólista. Szaklapnál könnyű az ilyesmivel megbukni.

Második körben gyakorlatilag egyszerre bukna meg a 444.hu és a 888.hu. És az összes ismert és kevésbé híres álhíroldal ebben a körben lenne. Egyszerűen azért, mert ezeket a saját olvasóik kevésbé jelentik. Aki azt hiszi, hogy az Index.hu nem kerülne sorra téved. Nem csak az ismert sajtóperek kapcsán, a környezetből kiragadott és mást jelentő mondatok kapcsán merülne fel ilyen. Nem is csak ott ahol helyreigazítást közölnek. Hanem nézzük csak most meg csak a friss kínálatot.

„Letartóztatták Nellyt, mert megerőszakolt egy nőt a turnébuszában” – Olvashatjuk a cikk címét akár a címoldalon. A cikk már arról szól, hogy valamely lap szerint ez megtörténhetett. Feltételes módban. Az, hogy ebből a címlapra kijelentő mód lett, hogy az ártatlanság vélelmét, mint alapvető emberi jogot sértve vált kijelentő módúvá a cikk címe, hogy ehhez a változáshoz nincs elegendő forrás, stb. máris elegendő lenne ahhoz, hogy akinek nem tetszik az Index sok helyen bejelentse: Ez itt álhíroldal kérem szépen.

És függetlenül attól, hogy később beigazolódik-e az erőszak gyanúja, jelenleg forrás nélkül hoztak le jogsértő állítást, amit hírként, tényként lehozni nem is lenne törvényes. Nagyjából ugyanabban a körben tűnnének el a figyelmeztetés mögött, mint az Origo vagy a kormányközeli média. Mi maradna? Gyakorlatilag a teljes online sajtó eltűnne. Igen, még mondjuk a Totalcar is. A print lapokról pedig ugyanúgy nem tudnánk eldönteni, hogy valós hírekkel, vagy álhírekkel operálnak.

Az eredmény nem az lenne, hogy igazat olvasunk, hanem az, hogy az ilyen figyelmeztetést mindenhol ignorálnunk kellene, és az olvasók még nehezebben tennének különbséget a hiteles lapok és az álhíroldalak között. 

Képzeljük el, mi történne, ha holnap a kormánypárti média lehozná azt a címet, hogy Sixx, az Index újságírója erőszaktevő, gyerekmolesztáló. Mindezt persze címlapon. A cikk tartalma semmi másról nem szólna, mint arról, ha ilyen helyzetekben az Index abból indul ki, hogy a feltételes módban megfogalmazott lehetőség és a tényszerű állítás azonos, mert ugye a tapasztalatok, akkor ezt a tapasztalatot rájuk is ki lehet terjeszteni. És volt aki ezt feltételes módban lehetőségként megfogalmazta. Azonos mérce alapján őt is meg kellene hurcolni. És a lehetőségről beszámoló blog csak annyit írna le, hogy a szerszáma megvan hozzá.

Egyfelől teljes joggal bélyegeznénk az ilyen cikket álhírnek, gyalázatos karaktergyilkosságnak, mondanánk azt, hogy ez már nem fér bele a jogszerűségbe. Másfelől viszont el kellene ismerni, hogy a hasonló, erőszak vádjáról szóló ügyekben, az Index következetesen ezt az álláspontot képviseli, így maga is álhír oldal. Ha az ilyen torzítást helyeseljük, akkor az ismert újságírók bemocskolása a természetes, ha ellenezzük akkor a lapé.

Sokszor van arról szó, hogy mennyire hiteles a Totalcar sokszor kerül elő a főszerkesztő balesete és számos olyan tanulság ami a lap hitelét megkérdőjelezi. Ez pedig azért baj, mert az egyetlen módszer amivel az álhír oldalak terjedése ellen lehet tenni az a brand építés, és a tartós hitelesség ami után az olvasók tudják: Az adott lapnak lehet hinni.

Csakhogy aki nem elég hangos, nem torzít, nem hazudik a kattintásért, annak az oldalára kevesen kattintanak. És itt érünk egy kicsit körbe. A cikket az iho.hu-val kezdtem, aminél sokszor az Index vagy az Origo is frissebb, pontosabb pedig az iho szaklap lenne. Csakhogy a lapon megjelenő reklámok jelentős része igen zavaró. A lap működése technikai szempontból is problémás. Elsősorban azért, mert pl. a Facebookos értesítésről a lapra érkezve pont a kommenteket nem látod, azt a reakciót sem amiről értesítést kaptál.

Ha pedig használhatósággal, folyamatos, jó témákkal, hitelességgel nem tudnak olvasót hozni és kell a sok látogató a zavaró hirdetések mellé auditált megjelenésnek, akkor lesz olyan ember aki megírja oda az éppen aktuális hangulatkeltő hazugságokat. Ha pedig az olvasók ezen egymásnak esnek kommentekben, az is több oldalletöltés, hívhatnak erősítést, ami pedig több látogató. Az oldal így működik.

A hasonló működési mód ellen akkor lehet küzdeni, ha a bevételi források jelentős része az oldalon előfizetési díj. Ha nem a kattintástól, hanem a megtartott, az adott lapban megbízó olvasóból él a lap. Az adblock és az, hogy sokan nem kapcsoljuk ki arra tereli a lapokat, hogy hozzanak létre előfizetéses díjcsomagokat. Hogy érjék el, hogy ők legyenek azok a lapok amikre elő akarunk fizetni, akiknek hiszünk.

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1612939687

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2017.10.09. 23:25:39

Jogos dolgok!
A független, objektív, tárgyilagos, mértékadó sajtó nem létezik.
Csak propagandaoldalak vannak, melyek masszívan veszteségesek, de valaki állja a cehhet, nem szeretetből. Vagy van még a bulvár is, de ezt ne számítsuk már ide!
A másik oldalról megközelítve, a bevétel még a szponzoráció mellet is számít, így lesznek clickbait címek, rejtett reklámok a médiában.
És ha ez még nem lenne elég, a mindenkori hatalom még kormányszinten is igyekszik beleavatkozni, még maga Merkel asszony is.
Az emberek híreket akarnak ingyen. Ingyen nincs semmi. Amit ingyen kapunk, azért is meg kell fizetni. Ha nem adjuk érte a pénzünket közvetlenül, akkor megszerzik más módon. De akkor a hírek is csak annyit érnek.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.10.10. 10:40:08

@megamovieboy: Azt szokták mondani, ha valamit ingyen kapsz akkor kezdj el azon gondolkodni, hogy a termék te vagy. Az Index sem híreket árul, hanem olvasókat, elért közönséget. Annak aki ezt megfizeti.

A Népszabadságos post kapcsán is érdemes feltenni a kérdést, miért nem érte meg sokaknak finanszírozni azt a lapot?
süti beállítások módosítása