... mert választani kell

Még két konteo Simcsikáról, Jobbikról és a kormánypártokról

2017/12/12. - írta: Válasszunk

Egyre több konteo jelenik meg Simicska és a Jobbik várható szerepéről. Ezek jelentős része vagy a Jobbik bedarálását vagy a kormánypártokkal való összefogását vetíti előre. De van legalább 2 másik lehetőség is, amik fontosabbak. Mindkét elméletben az a közös, hogy a nagyobbik kormánypárton belül lehet valamilyen pártszakadás. Akár Orbán próbálhatja eltüntetni a párton belül megmaradó valamelyik kellemetlenné váló hatalmi pólust, és az ő tartaléka a Jobbik, és Simicska és Orbán összeveszése csak színjáték, akár Simicska az Orbánnal elégedetlen FIDESZesek embere. Akik részben kiszorultak, részben átmenetileg asszimilálódtak, de más utat képzelnek el a vezető kormánypártnak.

A hasonló konfliktus nem idegen a FIDESZ belső működésétől, és a Jobbikból megmaradó erő, az ott lévő képviselők egy a kormánypárban lévő szakadás esetén a győztes fél számára lehetőségét jelentenek a kormányzásra képes többség megszerzésére. A két elmélet akár egyszerre is igaz lehet, egyféle oszd meg és uralkodj játszmaként Simicska részéről, a jól működő hintapolitikában pedig az is benne lehet, hogy a Jobbik sima győzelme esetén is ő nyer a dolgon. 

Egy Orbán nélküli, konszolidálódó FIDESZ kormány sokaknak lehet az érdeke, és az EUs pénzcsap is nyitva maradhatna. Akár Lázár, akár Navracsics, akár a jelenleg asszimilálódni látszó Gulyás előkerülhet ebben az esetben. Valószínűleg az oktatási rendszert érintő vitákat Pokorni bevonásával hamar lehetne orvosolni. A folyamat pedig a kormánypárt részleges megtisztulásával is együtt járhat.

Ebben az esetben akár még több ciklusnyi FIDESZ kormányzás jöhetne. Ha pedig Orbán kerül felülre egy belső harcban, akkor a bűnbakok megtalálása, egy látványos megtisztulás hozhat részleges konszolidációt sokféle eredménnyel. A többi konteo egyik legfontosabb problémája az, hogy a szakítás mögötti motivációról nem sokat mond. Hiszen a Simicska-Orbán konfliktus nélkül is toronymagas esélyes lenne a FIDESZ. A fenti forgatókönyvek esetében azonban a motiváció érthető. 

A gond csak az, hogy a fenti kérdés kapcsán felmerül, hogy Simicska miért vállalná be az anyagi vesztességet. Ha nincs pár stróman által szerzett vagyonra jelképes áron vételi opciója, ha sok Offshore üzlet mögött nem ő áll, ha valóban van vesztessége akkor ez valóban fontos szempont. Ha az összeveszés színjáték, akár hintapolitika, akár Orbánt segítő terv kapcsán, akkor ez valós lehetőség. Ha Simicska esetleg Orbán párton belüli ellenlábasaihoz áll közel, akkor az összeveszés igaz. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr113480481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása