... mert választani kell

Útravaló fáklyás felvonulásra

2017/12/15. - írta: Válasszunk

A Jobbik hosszú időn át politikai karanténban volt. Jelenleg úgy néz ki, hogy sikerül onnan kitörnie. Ha pedig sikerül onnan kitörnie, az akár rövidtávon is befolyásolhatja a hazai politikai térképet. Sokan ugyanis nem 1000 Forintot utalhatnak a Jobbik számlájára, hanem a következő választáson 1 szavazatot. Vagy éppen egy olyan postot írhatnak meg amit ez előtt 1 vagy 2 hónappal nem írtak volna meg. A Jobbik helyzete ugyanis különleges a hazai politikában. Míg a MIÉP egy jobbközép párt hasadásával jött létre, és vált hamar szélsőjobboldalivá, addig a Jobbik a hazai szélsőjobb romjain jött létre és igyekszik középpárttá válni. És jelenleg sok szempontból Orbán legerősebb kihívója. Még akkor is, ha a Jobbik közeli média, és az ott megszólaló Puzsér Róbert is igyekszik ezt letagadni.

Nem tetszik amit mondasz, de az életemet adnám azért, hogy elmondhasd. A demokrácia feltétele a szólásszabadság, és ez a kiemelt elv minden valódi demokrata számára kötelező alapelv. A nem lesz PC, és ezért akár a közösség erejével kinyírnálak, hogy el tudjalak hallgattatni c. balliberális műsor a demokrácia szemen köpése. Cselekedeteiben Orbán sem demokrata, de az elvek szintjén sosem rúgna ekkorát a Demokrácia alapjába. A Törvény Egyenlő védelme alapvető emberi jog, mint az ártatlanság vélelme is. Az Isztambuli Egyezmény oldalain megfogalmazott kollektív bűnösség, ami már újszülöttre is érvényes lenne éppen úgy sérti az emberi jogokat, mint a gender alapú diszkrimináció ami az áldozatok törvény egyenlő védelméhez való jogát sérti. 

20 perc munka lenne az Isztambuli Egyezmény szövegéből minden ilyet kivenni és minden áldozatot védeni. De ezt nem hajlandó megtenni sem a DK, sem az MSZP, sem az Együtt, sem az LMP. A fenti problémák kapcsán megoldást elvár (akár értelmezés, akár módosított jogszabály) viszont a Jobbik. Mindenkit meg kell hallgatni, mindenkinek jár a képviselet. A cigányozó embernek is. És piszok jó érv az, ha nem engeded elmondani a problémát csak felgyűlik az indulat, és az ellenőrizhetetlen a törvény számára sokszor láthatatlan csoportok.

Baloldali, Roma polgármester is néven nevezi a problémát, és bemutatja, lehet megoldást találni rá, lehet enyhíteni azt. A mainstream baloldal, a PC mellett szőnyeg alá söpörve a problémát viszont egy olyan helyzetet teremtett amiben egyaránt megjelent a ma már cukiskodó Jobbik, és a nyíltan rasszista kuruc.info is. Számos lincselés, gyilkosság, amiben akár sok roma elkövető is ismertté vált, a problémák szőnyeg alá söprése már ekkor is annyi indulatot keltett, ami mellett a cigánygyilkosságok sajnos várhatóak voltak.

A Jobbik képes volt megszólítani ezeket a szavazókat, képes volt az indulataikból politikai elkötelezettséget formálni. És ahol a Jobbik vezeti az önkormányzatot, a problémák kezelésére tett próbálkozások is működnek. Az emberek nem magukban, vagy egymás között dühöngenek, nem fokozódik az indulat, hanem próbálnak megoldást keresni. Sok meglévő szavazó is egyre kevésbé szélsőséges, és egyre több új nem szélsőséges szavazója van a pártnak. Ez pedig a 10-15%-os, vagy az alatti szélsőjobboldali párt, vagy a középen lévő néppárt kérdésben az utóbbi irányt teszi nyerő iránnyá.

A PC, az Isztambuli Egyezmény és sok minden a választók megkérdezése, társadalmi vita, társadalmi konszenzus nélkül deklarálna alapértékeket és a sort lehetne folytatni, ami hosszabb távon a szabadság eltiprása, a demokrácia különlegesen súlyos megcsúfolása lenne. 

Az ismert baloldali politika ezért sokak számára elfogadhatatlanná vált. Mivel a baloldali ellenzék a legveszélyesebb, legrosszabb, legvállalhatatlanabb dolgokon nem hajlandó változtatni, azt üzeni, ha ezeket el akarod kerülni, szavazz másra, ezért a baloldallal szemben bárki képes plusz szavazókat bevonni. Ebben a helyzetben a baloldal nem tud nyerni, mert az esetleges győzelmekért sokan azonnal az alapvető emberi jogaik jelentős részével fizetnének, és ezen a lejtőn nehéz lenne a megállás. És persze sokszor beszélünk arról, hogy a baloldalon menő folyamatok a tisztességes eljáráshoz való joggal, a jog uralmával hol mennek szemben, amikor az interneten megy a virtuális igazságosztás, az ebből eredő zaklatás, mások ellehetetlenítése. 

Amikor pl. Puzsér párhuzamba állítja ezt akár a sztálinizmussal, akár a nemzetiszocializmussal, akkor helyesen mutat rá, hogy ez a baloldali politika ugyanazokat az alapjogokat sérti, ugyanúgy eljut az élethez való jog sérelméig is sok eset. Csak nem teszi fel a kérdést: Van-e olyan jog, amit még Hitler vagy Sztálin sem mert megsérteni, de ma már nem egyértelmű. Amikor elhangzik, hogy a szabadság kisebb köreinek sérelmén keresztül vizsgálja látja a rekordot, de nem fogalmazza meg a problémát. 

A Jobbik eddig karanténban volt. Túl sokban függőt a szélsőjobboldali szavazóktól, tagoktól, ezzel szélsőséges volt, rosszabb, mint Orbán. Így a fenti baloldali politika elfogadható és valós választási esélyekkel rendelkező kihívója Orbán Viktor és a FIDESZ volt. Ha a Jobbik kitör a karanténból, akkor meglévő hibái és hátrányai ellenére ezt a szerepet átveheti. Egyszerre lehet jobb alternatíva a FIDESZnél és a baloldalnál. 

A jelenlegi választási rendszer a győztesnek kedvez. Ha valaki komolyan esélyessé válik, akkor a Jobbik akár 2/3-ot is szerezhet és villámgyorsan lebonthatja a NER-t. A jobbik szalonképessé válik, sőt a baloldali szavazók egy jelentős részének a szimpátiáját is elnyeri. Ezzel viszont a FIDESZ elsődleges kihívója is lehet. Ha anélkül lehet a FIDESZt elzavarni, hogy a fenti baloldali politika jutna a hatalomra, és a Jobbik képes elfogadható képet mutatni magáról, az komoly veszélyt jelenthet az Orbán kormányra. 

Ha a Jobbik erősödik, akkor ugyanis beindul egy érdekes folyamat. Többen láthatják azt, hogy érdemes elmenni szavazni. Ha a Jobbik egyre jobb kihívó lesz, akkor sok 1% körüli párt hívei fogják feltenni a kérdést: Szavaznak a kedvencükre, Orbánt segítve, és vállalva, hogy a szavazatukból nem lehet mandátum, az 0-t ér, vagy a Jobbikra szavaznak. Majd jönnek az 5% körüli pártok. Majd szépen lassan egyre több párt szavazói szembesülnek ezzel az elszívó hatással. 

Ha elfogadjuk a szólásszabadság melletti érveket és sok mást, akkor a Jobbik lesz a leginkább demokratikus választás, ha pedig ezt a szavazók jelentős része elfogadja, akkor megváltozik a helyzet. Jelenleg a Jobbik ellen két dolog szól: A múltja, és egy Jobbik-baloldal együttműködés veszélye (PC, Isztambuli Egyezmény). Ha a Jobbik önmagában esélyes kihívó és a néppártosodás megtartása ezért kimondottan fontos lesz, akkor mindkét veszélyt zárójelbe tehetjük. Ugyanakkor valószínű, hogy a Jobbik nem csak lebontaná a NERt, sok demokratikus rendszert visszaállítana, más demokratikus rendszert megvédene, de az elszámoltatásba is belekezdene, ez pedig megtisztuláshoz, korrupcióellenes ügyészség megjelenéséhez és sok más pozitív változáshoz is vezethet. 

Nem feltétlenül tart még ott a Jobbik megtisztulása, néppártosodása, hogy mellettük kampányolnék. De ma van az a nap, amikor ki kell mondani: Hajrá Jobbik, csak így tovább! 

Azt mondtam, hogy sokan szeretnénk kormányváltást, de ehhez egy kevésbé rossz alternatíva kell az esélyesek között. Jelenleg a Jobbik erre a leginkább esélyes, és a demokrácia legjobb esélye. Eljött az a pont, ahol el lehet fogadni, akár 2018-ban is jöhet kormányváltás. Csak pl. a baloldal sok szavazójának kell felfogni, a saját veszélyes szélsőségesei helyett a Jobbikot választva lehet kormányt váltani. 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5713502147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2017.12.19. 05:18:29

Amit a posztoló nem vett figyelembe!
1. A Jobbik másodvonala vállalhatatlan, mások elleni erőszakot és elnyomást természetesnek tartó alakokból áll. Isten mentsen meg minden országot ilyenek hatalomra kerülésétől!
2. A párt felsővezetése ugyanazokból áll, akik eddig a szélsőséges szavazók támogatásával szerzett állami fizetést zsebelték be vidáman. Ezeket, akik eddig jó pénzért szélsőséges nézeteket propagáltak és képviseltek, az ország vezetőivé tenni, hatalmas erkölcsi hiba lenne. Demokratikus minőségük rosszabb bármilyen eddig Európában hatalomra került jobbos pártnál.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.12.19. 10:58:16

@megamovieboy: Szerinted nem számoltam ezekkel a szempontokkal, szerintem viszont egy dolgot kell felmérni.

1. A jobbik szélsőséges politikája kevésbé szélsőséges, kevésbé rossz, mint a baloldali ellenzék által támogatott Isztambuli Egyezményben lévő kollektív bűnösség, gender alapú diszkrimináció, ezen az alapon az áldozatok elárulása.

És az "online hisztivel lehetetlenítsük el" c. történet, ami sokszor vezet komolyabb problémától is nyílt, csoportos, politikailag motivált, másokat megfélemlítő erőszak. Ezen a téren egyetlen "európai, modern, baloldali" politikai erő sem jobb, a Jobbiknál. Sőt ez egy az egész magyar ellenzéket elborító politika, amin belül a jobbik eleve kevésbé veszélyes, mint az ellenfelei, váltani akar... És ennek a váltásnak a hitelessé tételére van lehetősége, és a váltásnak lehet jó alapja.

2. Sok jobbos pártnál rosszabb, de Hitler, Mussolini, stb. féle iránynál nem. És még spanyol diktátort is említhetnék. Ne menjünk bele a balos bérrettegésbe. Ha viszont az ellenzék baloldali része:

A.) Elkövet sok olyat ami ezeket a diktátorokat rosszabbá teszi, mint a Jobbik...
B.) A szabadság még kisebb köreibe rombol bele emberi jogokat gyalázva...

Akkor be kell látnunk, hogy a Jobbik az egyetlen kihívó. A választás során a legfőbb kérdés, hogy elhisszük-e Vona csapatának a konszolidáció szándékát, képességét, és akarunk-e azon az áron politikai versenyt (ami jó az országnak), hogy erkölcsi szinten kicsit lejjebb lévő politikai erőt is odaengedünk.

Érzésem szerint ez egy érvényes kérdés, és mindkét válasz mellett szólnak érvényes, megfontolandó érvek.

Mint tudod, piszok sokszor mondtam el, hogy a FIDESZ a legkisebb rossz, és sok nagyobb rossz megelőzése erkölcsi kötelességünk, mert nem akarunk a nagyobb bűnben bűnrészesek lenni, ezért érdemben amíg a többi párt egyáltalán nem vállalható, választható felelősséggel, addig de jure többpártrendszer, de facto egypártrendszer van az országban sokunk számára. A választás szabadsága, a demokrácia ezen a ponton az érdemi politikai kínálat hiánya miatt sérül.

Ebben a mezőnyben azt mondani: A másodvonal ilyen, a vezetés eddig elfogadta ennek a támogatását, stb. nagyságrendileg enyhébb vád, mint a megválasztásuk esetén azonnal hatályon kívül akarnak helyezni több alapvető emberi jogot. A Jobbik áll a legközelebb ahhoz, hogy elfogadható, választható kihívó legyen, és sok kérdésre választ adva ezt elérhetnék.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2018.01.05. 12:22:06

@Válasszunk: Valóban az a Jobbik, melyet Simicska töm pénzzel sokkal jobb választás, mint amelyiknek Moszkva és Teherán látott el anyagi és szellemi forrásokkal.
Ahhoz, hogy sikerül nekik átvenni a valódi kihívó szerepét még kérdéses, csak idővel derül ki. Azt azinban most már tudjuk, hogy az Mszp már megint a Fidesz mögé állt, mikor az egyértelműen Fidesznek játszó Gyurcsánnyal paktált le. Mondjuk ezt kellene propagánia a Jobbiknak, hogy komolyabb esélye legyen. Persze Karácsony ostoba árulása nehezíti a dolgukat, hiszen vele már megint meg van az a cuki pofa, aki mögé bebújhat a baloldal. Tehát náluk a mostani Jobbik egyértelműen jobb választás.
süti beállítások módosítása