... mert választani kell

Ügyes blöff az Együtt részéről

2018/01/14. - írta: Válasszunk

Ha én egy 5% alatti párt lennék, akkor az első 60 listás hely felét szintén könnyen odaadnám a hölgyeknek. Ugyanis ennek a kitételnek a 31.-60. hely is megfelel. Az üzenethez nem kellenek valódi női jelöltek olyan helyeken ahol van esély a mandátumra. Elég 30 darab tárgyiasított díszpunci, akit fel lehet villantani, hogy a kvóta darabra megvan. Persze az Együtt nem a 31.-60. helyet osztja a nőknek. Ők rendesek! Tegyük fel elérik a bejutási küszöböt. Nem lehetetlen. Ez esetben hasonló eredmény várható, mint 2014-ben az LMP számára, 5 mandátum. 4 férfi és 1 nő jutna így pozícióhoz. 

Ha nem szereted a hosszú postokat, írói tehetség nélküli ember érveit nem akarod hosszan olvasni, akkor a lényegen már túlvagy. Ugorhatsz kommentezni. Ha ahogy a sok kommentnél nem zavar a vita hossza, a nem szerkesztett tartalom úgy az érveimre is kíváncsi vagy, olvass tovább!

20% jut a nőknek a bejutásra esélyes helyeken. 

Az a helyzet, hogy nem tudom ezen fel szabad-e háborodnom. A női kvótát ellenzem. És borzasztóan szexista módon ki merem mondani a következőt: Amikor egy hölgy helytáll a férfiak mezőnyében sakkban, akkor az csodás teljesítmény. De nem hétköznapi. Magyarország büszke lehet, mert nálunk van a világ legjobb úszója a női mezőnyben. Tényleg. Hosszú Katinka az évszázad sportolója. És amit a lehetőségekhez képest elért, az páratlan. De egy uniszex mezőnyben nem ez lenne a helyzet. A Snooker nem lenne ugyanaz egy legendás női játékvezető nélkül. De a női játékosok nem sűrűn jutnak el pontszerző tornákra. Több nő kerül be az egyetemekre, de kevesebb lesz az aki tudásából innováció, kutatási eredmény lesz. És a szexizmusra panaszkodók elfelejtik, hogy amikor azokról az eredményekről van szó amiket a piac bírál el és nem lehet szexizmusra fogni, még rosszabb az arány. 

Azaz csúcsszinten egyáltalán nem természetes a női kvóta. És persze nem kell felháborodni azon, hogy a kohóban bezzeg nem akarnak kvótát a vérfemcsik. Sőt azon sem, hogy a kvóta visszafelé már nem működik, amikor nők által uralt területen akarna pasi érvényesülni. Az eltérő kockázatvállalásnak, eltérő csúcsteljesítménynek pedig szokása átlagbér szintjén is meglátszani. És az igazság az, hogy amikor egy nő, könnyen, gyorsan akar pénzt keresni, és az az ő értékrendje szerint helyén is való (a lelkiismereti szabadság, az értékválasztás szabadsága őket is megismeri), akkor rögtön előjön a szöveg ez tárgyiasítja a nőket, és egy vérfemcsi lesz az áldozat. És a máshogy gondolkodó nőt is igyekeznek addig baszogatni, hogy ez neki rossz, mígnem legalább a baszogatástól rossz lesz neki. 

Ideális esetben a politika is csúcsteljesítményről szólna, a legjobbakat igényelné. Oké, a futottak még kategóriás Együtt ettől messze van, még akkor is, ha a tagság, a vezetőség, az 1% körüli rajongótábor azt hiszi, hogy közel vannak hozzá. És ők, a statisztikát, a természettudományos szempontokat, a tapasztalatokat és mindent félretéve hisznek a női kvótában. Kommunikálják, és azt hazudják képviselik. De, ha a bejutásra esélyes helyeken nincs meg az 50% náluk sem, és a kvótában náluk kevésbé hívőknél sem, akkor ebből az ország vezetésében biztosan nem lenne 50%. Egy olyan listát ami eredménye az, hogy az ország vezetésében szinte biztosan nem lesz meg az 50% nő... 

A 2014-es FIDESZ eredmény is 37 listás hely, ez esetben sincs meg az 50% nő... De a 4/5-öd esetén is esélytelen 51.-60. helyen már 70% az arány. Az esélytelen helyeken darabra meglévő kvótát reprzentáló dízspunci viszont sokak szerint tárgyiasítja a nőket, és ehhez a szerepkörhöz a listán szereplő nők a nevüket adják. 

Nézzük csak meg az alábbi képet:

Ő a listán a 37. Azaz Jenei Zsanett, aki hosszú időn át vitt blogot, próbálta népszerűsíteni a pártját büszkén áll ki az Együtt ilyen kvótája mellett, még akkor is, ha sok címlapos írása céltáblává tette. Szerintem benne van az Együtt top 10 legaktívabb, legismertebb politikusa között. De olyan helyet kap, amivel esélye sincs mandátumra, de a darabra meglévő, kvótát reprezentáló díszpunci szerepébe kerül. És 20 év múlva is ez lesz megtalálható az adatokban, neten. És az a dolog látszatja, hogy amikor a megosztó véleményt csinos pofival könnyebb eladni, akkor jól lehetett őt előre tolni, de a pozícióért már hátul van a helye. 

Ez így egy cinikus hazugság, egy blöff. Egy blöff ami nem arról szól, hogy valaki a sportra, tudományra, üzletre mutatva azt mondja, talán túlzás lenne a kvóta. Nem, ez arról szól, hogy a nőknek és a választóknak a szemébe lehet hazudni, mert olyan hülyének nézünk mindenkit, aki pinával született, hogy nem feltételezzük, hogy észrevennék, a hangosan kommunikált 50% a talán bejutó helyeknél már csak 20... Ekkora különbséget pedig a legrosszabb szexista, hímsoviniszta disznók sem szoktak emlegetni. 

Ahhoz, hogy fel se merüljön, hogy az első 2 hely valamelyikén is legyen nő, kellett külön listavezető, és külön miniszterelnök-jelölt. Ami szokatlan. Mint az önálló miniszterelnök-jelölt egy 1%-os párttól is. De a két pasi, egy nő minta ismétlődik. Így szorul ki a talán esélyes 5 bejutó helyről a 2. nő a listán.

Nincs olyan koncepció, hogy kell külön ember a két pozícióra, mert az egyik úgyis az országot fogja vezetni, a másik csak a frakciót. Nincs. Az Együtt jelenleg nagyjából a túlélésért küzd. Ugyanis, aki nem éri el az 1%-ot, annak a kampánytámogatást is vissza kell fizetnie. Egy 1% körüli párt játszhat így, bízva abban, hogy elhiszik a blöfföt, hogy komolyabbnak látszik. De játszhat úgy, hogy pl. a korrupció elleni tevékenységüket kiemelik, a munkát amit végeztek, és azt kérve, hogy ők így se, úgy se zavarnak sok vizet (túl kicsik) de az a FIDESZes aki nem akar 2/3-ot, 4/5-öt, fontolja meg, hogy rájuk is szavaz, akkor is lenne esélyük. Az utóbbi útról lemondtak. A blöff viszont ügyes, de átlátszóra sikeredett.

De nem itt van a történetnek a vége. A fenti trükközés a két pozícióval elég ahhoz, hogy a lista elején ne érvényesüljön kvóta. Az Együtt vezetői a "minket ne akadályozzon a kvóta, de a te fair esélyeidet már tönkrevághatja és nyeld le" alapon hozták a döntést, akár saját párttársaikkal szemben, akár velünk szemben. És piszok sok tettüknél volt hasonló a mérce, és volt hasonló jellemtelenség az általuk alkalmazott kettős mérce mögött. És ez arra utal, hogy a nőket hülyének, a férfiakat baleknek nézi az Együtt vezetése. 

A listán persze, még az elején, a férfiak által dominált szekcióban akad olyan is aki azóta kilépett a pártból. A párt szerint természetes, hogy a listán marad, az érintett szerint csak azért van még ott, mert a kérdés nem merült szóba. Az Együtt reménykedik benne, hogy mivel esélyes, nem indítanak ellene jelölteket, ő viszont értelmetlennek tartja az indulást. Így töredékszavaztot sem szerez a pártnak. A minsizterlnök-jelölt ami az esélyeket rontja, az ő szemében is szállka. De kevés olyan párt van ami hajlandó lenne kompromisszumra, a választók szélesebb körét képviselő demokratikus működésre a győzelem eséllyéért. 

Erre nem képesek. De a nőket, férfiakat egyaránt megalázó képmutatás már megy. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5513571863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása