... mert választani kell

Hogyan fogadtunk be mi 1300 menekültet?

2018/01/17. - írta: Válasszunk

1300 ember nem sok. De könnyű azt mondani, ha ezt az 1300 embert visszazavarjuk, akkor másik 1300 embert átvehettünk volna kvóta alapján, annak a 90%-a ugyanúgy továbbment volna. Csak ez az érvelés nem lenne igaz. Ugyanis az 1300 menekült, oltalmazott, befogadott darabra ugyan stimmel, de valószínűleg heterogénebb társaság. És mondjuk egy Ukrajnából érkező, az ottani háborús helyzet elől szaladó ember, akinek az útjában mi vagyunk az első biztonságos ország nem zavarható vissza sehova, hogy helyette kvótamigránst engedjünk be. 

Bár a csak a kijelölt helyen kapjon segélyt a migráns ötlettel Merkel felfüggesztené Schengent, azért ott még nem tartunk, hogy ez gyakorlatban működjön. A továbbmenni és a maradni akarók is más arányban vannak jelen a kétféle csoportban. Miért marad Magyarországon Irina, aki az ukrán konfliktus elől menekül? Mert ugyan nem magyar, de olyan helyen lakott, dolgozott, ahol sok volt az ukránul nem igazán beszélő magyar, így viszont ráragadt valami a magyar nyelvből. Németül, lengyelül, szlovákul, stb. egy szót sem tud. Magyarul igen. Erős szláv akcentussal kér  meg arra is, ha ezt megírom a nevét azért változtassam meg. 

Már van magyar pasija, aki a nagy darab szláv nő kapcsán megannyiszor süti el a kicsit disznó viccet: "nagy kufferbe jó pakolni..."

Sokan viszont nem akarnak itt maradni. Amíg az Index arról beszél, mi vagyunk a legkevésbé szabadak Európában, addig a másik oldal joggal mutat rá a tényre: A Freedom House összesített értékelése szerint szabad ország vagyunk. Úgy, hogy sok olyan helyzet, ahol kritizálták a szabadságot vitatható, és van ellenérv. De aki szabadság, létbiztonság, normális körülmények miatt választotta a közeli biztonság helyett az életveszélyes utat a tengeren és ki tudja min át, az nem Magyarországról álmodott. Ahogy mi csalódottak vagyunk a rendszeváltás eredményeiben úgy neki sem ez a helyzet az ideális, ő sem ezért kockáztatja az életét. 

És az sem vonzza, hogy nálunk akkora a szabadság, hogy csak gendersemleges névelő van. Piszok sok szó esetében van ugye egy változat nőkre, például rendőrnő, és van egy bármilyen névre jó gender semleges változat, a rendőr. És Kunhalmit is, mint politikust említjük amikor szidjuk, nem mint politikusnőt. Orbán Viktor esetében is semleges, így a suttogó propaganda állításaival is összeférhető a miniszterelnök titulus. Már csak az úr, asszony, kisasszony helyére kell valami simicskai titulus. A G betűs szó ugyanis mindenkire jó. Felerészben. Mert a nő is felerészben abból ered, fele részben petesejtből. Szóval, ha szabadság terén éppen csak, hogy szabadok vagyunk a nyelvi progresszióval jól állunk.

Irina esetében a FIDESZ is menekültről beszél, hiszen az első biztonságos országot vette célba, nem taposta le senki földjét, tartalékait, nem bújkál, hanem menedéket kér. Irina Ivanova ráadásul, ha már nincs komoly nyelvi akadály, akkor éppen úgy tud dolgozni Magyarországon, mint Ukrajnában. A jogossítványa is jó itt, és tekintve, hogy nem tegnap volt pályakezdő, a Rába, Ifa, Ikarus szentháromság sem ismeretlen neki, kamion, teherautó, busz viszonylatban, de modernebb verdát is látott már. 

A nem a valódi, törvényesen érkező menekültekkel van a baj, hanem ezekkel az illegális migránsokkal, más vagyonát tönkretevő, rendőr elől bujkáló határsértőkkel jellegű üzenetbe pedig tökéletesen belefér Irina befogadása épp úgy, mint a filmekből felszedett hiányos nyelvtudására építve Londont megcélzó Petya számára biztosított papír. Ukrajna is nagy ország. Azt sem mondanám, hogy oroszok számára biztonságos befogadó ország. Ebből az irányból érkezők kapcsán nem sok vita van, őket be kell fogadni.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2213580033

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2018.01.18. 09:47:55

Egyértelműen nem a menekültek befogadása miatt megy a harc. Hanem a nemzet jogáért, hogy eldönthesse kit tekint menekültnek, azaz kit fogad be mint menekült. A nemzet, a polgárok biztonságát, létét fenyegető menekülteket köszönjük, nem kérjük!
süti beállítások módosítása