... mert választani kell

És mégis mit adtak nekünk a Rómaiak?

2018/03/15. - írta: Válasszunk

Magyar György, ügyvéd és ellenzéki képviselőjelölt ezt a kérdést Brüsszellel és az EUval kapcsolatban teszi fel. Meg is válaszolja a költői kérdését, de az EUval szemben a valutakeret korszakát állítja be. A forint konvertibilitását nem az EUtól kaptuk, és sok ország felé máraz EU tagság előtt is sem volt vízumkényszer. Mondhatnánk, az ügyvédúr hazudik, hazugsággal kampányol. Igazunk is lenne, de az ügyvéd úr mégis örülhetne neki, mert a baj a kampánylapjában megjelent cikk érvelésével nagyobb: Bármit is ad nekünk az EU, demokráciában bőven van alapja a vezetéssel szemben kiritikának. Ráadásul éppen ilyen alapon beszélhetnénk arról, hogy mit adott nekünk a Magyar Kormány, a jelenlegi parlament, stb. Ilyen alapon elutasítani minden kritikát azért veszélyes, mert akár a Tiborcz akár a Kósa ügyet legitimálná.

Magyar György urat lehet sok dolog miatt tisztelni. Nekem például a Zsanett ügyben való szerepe jut eszembe. Az akkor szexista kijelentések vádjával kamarai vizsgálat elé citált ügyvéd ma a politikai korrektség egyik legnagyobb szószólója. Vagy abban hisz valaki, amit akkor is mondott, és nem nagyon vont vissza, hogy az ügyfél érdekét kell képviselnie és nem mindenki más érzelmeire kell figyelnie, mert fontos a tisztességes eljárás, vagy elvárja a politikai korrektséget akár az ügyvéd ügyfele kárára is. Ha az előbbit adja fel, mások érzelmi szempontjait helyeziaz ügyfél érdeke elé, az ügyvédként megkérdőjelezné a tisztességét. Ha most a PC melleti kiállás csak másra szól, kettős mérce, őt nem korlátozza a meggyőződés? Ismét megkérdőjeleződik a hitele.

Vegyük észre: Amikor valaki politikai pályára lép, képviselőjelölt lesz, akkor az ügyfeleit a közösség tagjai jelentik. A fenti ellentmondás kapcsán arany középútra sincs példa, nem is amellett érvel. Ha csak az egyik irány mellett nem őszinte a kiállása, az is botrányos, de valószínűleg egyik mellett sem az. A kettős mérce becstelensége ott is meglátszik, hogy a mit adtak nekünk a rómaik analógiára épülő, pár ferdítéssel megszórt érvelése kapcsán nem jön rá, hogy ez egyformán igaz a kormányra, az EU egyes döntéshozó szerveire. 

Magyar Györgynek nincs igénye arra, hogy ne verje át jelenleg a választóit, ezzel a jelenlegi ügyfeleit. És nincs annyi esze, hogy felismerje: Ez a fajta gondolkodás a FIDESZ sikerének az esélyeit növeli. És egy olyan oldalon szállt be a választásba, ahol a győzelme a törvény egyenlő védelméhez, és a tisztességes eljáráshoz való jogot sértő, előítéletes törvények, egyezmények előtt nyitná meg az utat. Egy olyan ügyvéd, aki védőőügyvédként arra esküdött fel, hogy mindenkinek, akár egy baltás gyilkosnak is, kijár a tisztességes eljárás, egy ezt meggyalázó politika mellé áll be a kampányba.

A mit adtak nekünk a Rómaiak kérdés alapvető félreértelmezése a mai politikának. 1998-ban a FIDESZ hatalomra jutott, az olajszőkítés kiskapuit amit a baloldal a politika szintjére emelt bezárta. Innen az ebül szerzett vagyont kárpótlási jegyre váltani, és az ország vagyonának a döntő részét ellopni sem lehetett tovább. Rengeteg dolgot kaptunk az első Orbán kormánytól. De hatalmas hiba lenne ezt általában a kormány, vagy az Orbán kormányok érdemeinek beállítani. 

Ha az Orbán kormány eltűnne, nem jönne vissza holnap az olajszőkítés. Nem lehetne újra annyit ellopni, mert nincs mit. Az amit értékelni lehet az, hogy a mai politikai szereplők mit és mennyit vennének el tőlünk. Mert a mai politikai palettán minden oldalnak vannak ugyan eredményei és pozitív tervei, de éppen így elmondható, hogy összességében minden oldal elvenne. 

Amikor valaki történelmi elnyomásra (ma nem élő emberek bűneire) hivatkozva a ma élők jogait csorbítaná a tisztességes eljáráshoz, a törvny egyenlő védelméhez, az gyűlöletkeltő és emberi jogokat súlyosan sértő politika. Ezen az állításon nem sokat lehet vitatni. Mint azon sem, hogy ahogy a mai feministák a múlt vélt és valós sérelmeire hivatkozva tennék meg ezt, és tekintik úgy, hogy a férfiak bűnei a saját újszülött fiukra is igazak, úgy annak idején az osztályharc keretében az osztályellenség elleni gyűlöletkeltés során a bolsevikok is számos vélt vagy valós sérelemre hivatkoztak. Hitler, a nyilasok a nemzsidók sérelmeire és a zsidók sok szempontból privilégizáltnak tűnő helyzetére hivatkoztak. 

Jelenleg, a fake news veszélyére hivatkozva is terjed a cenzúra. Ha a politikai korrektség elvárás, akkor aki ezt elvárja számos téren lévő megalapozott ellenvélemény is megkapja, hogy nem PC. Ha nem PC bűn vele egyetérteni. Ha megadott csoportok nem értenek vele egyet, akkor az igazság is megkaphatja a Fake news cimkét eltűnhet. Miközben a törvény egyenlő védelméhez, a tisztességes eljáráshoz való jog is sérül. Ma még csak a PC és sok más nevében próbálnak embereket tönkretenni, ellehetetleníteni, öngyilkosságba kergetni. De a náci bűnök sem a haláltáborral, hanem az SAval, annak előzményeivel kezdődtek. 

Ha azt mondjuk ezzel az iránnyal szemben a FIDESZ az ellenpont, könnyű lenne abban hinni, hogy Orbán Viktor talán Jézus Krisztus után az emberiség második legnagyobb jótevője, mert mennyi jogot ad. A valóság az, hogy ő nem program szinten veszi el a jogainkat, hanem jóval kevesebb alapvető értéket, biztonságot, lehetőséget rabol el, de attól még csak rabló és nem jótevő.

A fake news kérdésben pedig eszembe jut, hogy sok ország már korábban is beleszólt más országok belpolitikájába, ennek eszköze volt akár a Szabad Európa Rádió is, de pl. az amerikai filmek is, és nem tudok olyan számottevő lapot ahol minden hír mindig igaz lett volna. Minden oldalon ott a Fake News. Nem ezen bukott el az USAban Clinton asszony kampánya. Mert mellette is kampányolt sok kétes hitelű cikk, és mellette is volt külföldi támogatás. Még több is. Csak éppen történt valami.

A liberális demokrácia értéke korábban az volt, ha hibázik, kijavítja magát. Most, ha hibázik, azt mondja az alapérték, és hogy nem vagy PC, üldözendő vagy, ha szólni mersz akár a veszélyes szélsőség ellen. És ami nem hajlik, az megtörik alapon megroppanhat a támogatás teret engedhet a populizmusnak. Ehhez pedig a gazdasági problémák, gazdasági összefonódások is fontosak. 

Az ország jobban épül, mint a baloldali kormányok idején. Nem akarnánk azt visszatapsolni. És megértjük, hogy sem az egészségügy, sem az oktatás sok évtizedes problémáit nem lehetett volna ennyi idő alatt megoldani, és látjuk a fejlődést. Csakhogy ezt a fejlődést nem Orbán Viktor teremtette meg. Ezt a magyar adófizetők teremtették meg. És ebből a megteremtett lehetőségből a politika és a rendszer számos potyautasa egyaránt lop. És egyaránt akkor lopnak, amikor a katasztrófa szélén állunk, és nagy szükség lenne arra, hogy senki se lopjon.

Szívesen hinném azt, hogy kevesebbet lopnak. De míg arányaiban kevesebb ellopott pénzről beszélünk, azért nem árt tudni, hogy a korábbi időszak lopásaiban a kormánypárti érdekeltek és a tőle független résztvevők egész láncolatat tett el pénzt, most viszont ez egy kevés résztvevős játék. Kevesebben lopnak, összességében kevesebbet, mert sokakat nem engednek a zsírósbödönhöz. És ma már nem lehet olyan mértékben lopni, mitn 1994 és 1998 között sikerült. De ez nem jelenti azt, hogy sokan ne lennének még gátlástalanabbak, hatékonyabbak. És míg egyes embereket megillet az ártatlanság vélelme, addig azt, ahogy a közpénzből hatalmas magánvagyonok épülnek, sok az értelmetlen beruházás, és máshol nagyon hiányzik az a pénz ki kell, és ki lehet mondani. 

A szabályoktól eltekintve kellett megmenteni a német autógyárakat. Az EU erre is jó. De arra is, hogy a sok szempontból veszélyes, egyoldalú megoldások miatt működjön a német pénzszivattyú, és Olaszország, Görögország a csőd közelébe jusson. Nem hiszek benne, hogy Orbán Viktor ki akarná léptetni az országot az EUból, sok szempontból az ellentéte a programja, és az EUt meg akarja változtatni. De abban hiszek, hogy EU szkeptikus, legalább annyira, hogy ne butaságból rabolja el minden lehetőségünket arra az esetre, ha a görög, az olasz és számos távobbi válság miatt az EU szétesik. 

A begyűrűző válságokon, a rossz gazdaságpolitikán, az ott közpénzből szolgált magánérdekeken (pl. érintett autógyárak mögött álló tulajdonosi kör) sem vesztettek a magyar családok kevesebbet, mint a hazai lopásokon. A rosszul kezelt és döntően nemzetközi válság sokban felelős a nem csak nálunk megjelenő devizahiteles katasztrófáért, és a mentőöv kapcsán jelentkező költségekért.

Eszembe jut a hamarosan induló F1 szezon. Nem lesznek grid girlök. Mielőtt azt mondanád, tárgyiasítja a nőket, gondold végig azt, hogy aki nincs ott, arra ez nem igazán hat. Aki ott van viszont nem hisz ebben az állításban, ő ott akar lenni. És neki is szabad lenne értéket választani, eldönteni mit akar az életével. Az ideológia ami ellopta ezt a szabadságot tőlük visszafelé mutogat, hogy a múltban kik teremtettek szabadságot, és hogy ők ezek utódainak teremtik magukat.

Azok a táncosnők, akik pont táncosnőként érték el a gazdasági függetlenségüket, ezzel sok szempontból az egyenjogúság alapjait, az ilyen utak bezárásával nem hiszem, hogy egyetértenének. Akik ma az akkori eredmények örököseinek nevezik magukat, pont az ellentétét teszik. És ezt SEMMI nem legitimálja. Nem a múlt nőjogi mozgalmairól, baloldaláról, jobboldaláról, EUjáról, kormányairól, stb. beszélünk és döntünk. Hanem arról, hogy mi történik velünk a következő 4 évben. 

A politikailag passzívak többnyire minden oldalról kimondják: Az is rossz. A politikailag aktív választók jelentős része is a kisebb rosszat keresi, a nagyobb rossz megelőzése érdekében akar átszavazni. A jelenlegi politika színvonala borzasztó, ez pedig nemzetközi szinten is elitellenességhez vezetett. Nem az a kérdés, ki vallja magát valami olyan folytatásának, vagy ki a jogutódja valami olyannak, ami egykor jót tett velünk és adott nekünk valamit, hanem az, hogy a következő 4 éves periódusban hogyan veszítjük a legkevesebbet, és hogyan sül ki e mellett valami jó.

Mit adott és mit ad nekünk a FIDESZ? A kis magyar politikában, amikor 90-es évek óta megy a gyűlölkédés, alaptalanul lehet valakit nécinak nevezni, hogy gyűlöljék ő is gyűlölködik. Ahol minden ki lop ő is lop. Ha azt mondjuk, hogy a FIDESZ azt adta, hogy ő csak tolvaj és nem egy olyan ideológiai úton jár ami idővel tömeggyilkossághoz szokott vezetni... Akkor nem befolyásolja a véleményünket a Tiborcz és a Kósa ügy sem. 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7513738596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2018.03.15. 11:53:52

Teljesen jogos az írás és csak egyetlen észrevételem van hozzá.
Amikor a baloldal alatt a pénzek Johnhoz, Jürgenhez, Juleshöz kerültek, akkor egyrészt a globalista média elégedetten hallgatott, másrészt a pénzek kikerültek az országból. Márpedig a pénzek itt tartása létfontosságú, mivel a nyugat mindenféle baloldali állítások ellenére sem ajándékoz nekünk a sajátjából.
süti beállítások módosítása