... mert választani kell

A vereség okai

2018/04/08. - írta: Válasszunk

Mindkét oldal előre megírta a veresége okait. Mi pedig nézünk, és nem értjük, hogyan ennek a politikai önámításnak mi értelme van. Ugyanis a vereség okai között nem a technikai, taktikai vagy akár stratégiai okok lehetnek majd a legfontosabbak, hanem néhány olyan igazság, amit a legtöbb párt és politikusai nem akarnak tudomásul venni. A nyilvánvaló igazság az, hogy nem voltak elég népszerűek. Ez beismerésnek éppen elég, oknak viszont borzasztóan kevésb, hiszen pontosan arról nem mond semmit, hogy miért nem elég népszerűek.

Könnyű ellenzékből a megosztottságra mutatni. Hiszen az elvisz szavazatokat. De ezeket a szavazatokaz az adott párt is elvihetné. De nem vitte el. Könnyű kormnybvól arra mutatni, hogy nem volt 8 évnél hosszabb folyamatos kormányzás a rendszerváltás utáni Magyarországon, mert van egy olyan vélemény, hogy nem az ellenzéket kell kritizálni, és minden kormánynak vannak, nagy vagy ügyesen felnagyítható hibái. Uram bocsáss bűnei. Külső körülményekre mindenki hivatkozhat. 

A kevésbé nyilvánvaló igazság viszont ennél összetettebb. Amikor az átszavazói preferenciákat vizsgálták a taktikai szavazás kedvéért, hamar feltűnt, hogy akad olyan ellenzéki szavazó aki a kormánypártokra szavazna át, valamelyik ellenzéki párt ellenében. És sok csalódott kormánypárti szavazó is leadhat protest szavazatokat. Kis hazánkban a választást javarészt ezek döntötték el. 

Ha azt nézzük meg, hogy mi az adott választó számára a legelutasítottabb párt, akkor a FIDESZ vezet, ez tény. De a relatív többsége itt csak a válaszadók negyedét jelenti. Ha összeadjuk azt a tábort aki az MSZPt utasítja el a leginkább, azokkal akik a DKval szemben ilyen elutasítóak, 34% jött ki egy tavalyi felmérésben. Van akinél valamelyikmás magát demokratikusnak nevező ellenzéki párt jelenik meg. Ha a stabil elutasítás kellően nagy, az jelentős probléma.

A FIDESZ stratégiája egyértelmű. Meg sem próbál vitatkozni. Azt mondjuk a csapból is propaganda folyik. A fenét. A kormánypártok provokálnak, mert észrvették, hogy Magyarországon a választást nem szokás önerőből, önálló teljesítménnyel megnyerni. Az szokott történni, hogy a másik oldal több protest szavazatot mozgósít maga ellen, így "aki marad" alapon lehet kormányozni. Ehhez az irányhoz nem illik a vita sem.

A korménypárti média folyamatosan provokál. De a közmédiára szánt pénz és lehetőségek ennél sokkal hatékonyabb, valós, és folyamatosabb propagandára is elegendőek lehetnének. Az országban népszerűek az egyes szakmákat, életpályákat bemutató ismeretterjszető sorozatok. Nem lenne nehéz egy Magyar Kamionsofőrök sorozatot indítani, és lenne bőven elég érdekes arc, aki jelenleg Youtube csatornát üzemeltet, vagy korábban ilyen csatornát üzemeltetett. 

Nem nehéz olyan helyzetet teremteni, amiben legalább 3 dolgot látunk:

  • Egy kisvárosnyi magyar vezet kamiont, jelentős részük nemzetközi fuvarokat is visz.
  • Calais 150km-es körzetében sokszor nem ajánlott megállni. 
  • Az Ellenzék szerint a migrációs probléma nem érinti magyarokat, álprobléma. Pár kamionos ezen értetlenkedik. Ők talán nem elég magyarok? 

Ha nem Orbán Viktor mondja azt, hogy ezek nem menekültek, hanem Calais kapcsán a rongálás, járműre felmászó bajkeverő áldozatává válló kamionsofőr mutat rá, hogy Franmciaországból nem lenne okuk menekülni, amikor mégis törvényt sértenek, ott bűnözők, ott sokan tudnak azonosulni a kamionsofőrrel is. 

Csakhogy a FIDESZ startégiája senkit sem próbál meg meggyőzni, hanem fel akarja bosszantani az ellenzéket. Ha túl sokat szólnak be a FIDESZ szavazóinak, akkor az ellenzék ellenszenvesebb lesz ebben a körben és könnyebb mozgósítani. 

Az ellenzék a vele szemben megfogalmazott kiritikára nem tudott, nem is akart korrekt módon válaszolni. Ez a saját lehetőségeiket korlátozza. A FIDESZ sem próbált senkit meggyőzni, a botrányok sokakat elidegenítettek.A harag, mindkét oldalról, indokolja a magas részvételi arányt. És azt a helyzetet, hogy vesztesek vannak, győztesek nem nagyon. A FIDESZ számára nem sok olyan eredmény van, ami valóban győzelemmel ér fel, még a 4/5 sem lenne ez. A baloldal számára, ha nem tudnak kormányozni, nem tudják a NER-t lebontani az csalódás. És a Jobbik számára sincs jó eredmény. 

A kérdés ennyire egyszerűsödött: Ki veszít a legkevesebbet? Ki szenvedi el a legkisebb vereséget? Nagyon kevesen fognak ünnepleni a nap végén. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr813812186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása