... mert választani kell

Eredményértékelő

2018/04/09. - írta: Válasszunk

Korábban jeleztem: "A FIDESZ számára nem sok olyan eredmény van, ami valóban győzelemmel ér fel, még a 4/5 sem lenne ez." Ezt most is tartom. És eszembe jut az is, hogy az LMP részéről Hadházy éppen így elmondja, hogy a választást az ellenzék veszítette el, és nem a FIDESZ nyerte meg. Egy szűk 2/3 a FIDESZ számára némi előrelépést jelent ugyan, de ennél már álltak jobban mandátumok kapcsán. Ha a listás szavazatokban 50% fölé kerülnének, akkor lehetne győzelemről, politikai elégtételről valóban beszélni, de milyen politikai, erkölcsi elégtétel az, ahol az 50% az országon belül nincs meg?

Milyen erkölcsi elégtétel az, hogy a szavazók között csak relatív többség van meg, és a kormánypárt nem csak a legnépszerűbb, de a legelutasítottabb párt is? Rendben. Bizonyos szempontból elégtétel lehet, hogy az Együtt, megérdemelten, 1% alá került, és egy ligában játszik a kamupártokkal. Azt is elmondhatjuk, hogy az Együtt vezetése hiába  beszélt tiszta lelkiismeretről, az Együtt bűnei is előkerültek a kampányban. Ez nekem esetleg elégtétel, de Orbán Viktornak? Erkölcsi, politikai elégtételnek az is kevés, hogy Orbán Viktor vesszőparipája az Ellenzékváltó Hangulat nem hozta el az ellenzék leváltását. 

A FIDESZ jobban szerepelt, mint 2014-ben, legalábbis sok szempontból. Szinte biztos, hogy többen szavaztak rá, mint korábban, és ez pozitív kritika az elmúlt kormányzati ciklusra. Lehet azt mondani, hogy "elégtétel", de az igazi elégtételhez az eredmény kevés. És nem hiszem, hogy a DK mondjuk a 100%-os feldolgozásnál kiesne... Nem változott sok, a 8 év kormányzati munka után, most a veszély miatt lehet mozgósítani a nagyobb rossz ellen, de milyen erkölcsi elégtétel az, ami kapcsán azt látjuk, nem sikerült meggyőzni a másik oldal szavazóit? 

Az MKKP, aki az 1% feletti, de 5% alatti reális eredményt is célnak tekintette jelenleg 1% felett áll. Ők büszkék lehetnek, mert elégtételt szereztek. De elégtételt szerzett több választó is. Azok akik a baloldali megszólalóktól megannyi beszólást kaptak. Mi erkölcsi, politikai elégtételt kaptunk. Orbán Viktor ezt nem érte el. A mostani közbeszéd a 2/3-ról szól. Egy másik 2/3-dal szeretnék foglalkozni. Nem mandátumok, hanem szavazatok arányában elért 2/3-ról.

Érdemes végiggondolni, hogy a FIDESZ és a Jobbik egyaránt problémásnak tartja a bevándorlás jelenlegi kezelésért, képviseli például azok érdekeit, jogait is, akik arra panaszkodnak, hogy EUs polgárként nem célszerű Calais környékén megállniuk. Elsősorban, mondjuk, a kamionsofőrökről van szó. Ez a két párt kaszálta el többször az Isztambuli Egyezmény ratifikálását, mondott nemet a kollektív bűnösségre, gender alapú diszkriminációra, a törvény egyenlő védelmét megkövetelő emberi jog felmondására. 

A szavazók 2/3-a szemére a nemi alapú diszkrimináció, a kollektív bűnösség nem alapvető érték. Szemben mondjuk a tisztességes eljárással, a törvény egyenlő védelmével. Nem alapvető érték, hogy a magukat demokratikusnak valló pártok úgy döntsenek, az ideológiájuk kötelező, az ez ellen okkal tiltakozó választók képviselete nem. 

A "kisebbik rossz", és rámutatunk sok ilyen kérdésben arra, hogy a FIDESZ is rettenetes, de egy kicsit kevésbé rossz. Nem sokkal, nem jó, csak egy kicsit kevésbé rossz. Ennek a választók általali kimondása senki számára nem győzelem. A FIDESZről sem állít ki pozitív képet, de a választóknak sem ígér jó kormányt. 

Korrábban jeleztem, hogy Magyarországon szinte mindenki szeretné, ha egy jobb alternatíva leváltaná a FIDESZt, de ez a fajta kormányváltó akarat nem jelent alapot arra, hogy egy rosszabb oldalt, ami a saját ideológiai dogmáit sok esetben a választói akarat és az emberi jogok fölé emel, és nem is hajlandó korrekcióra válasszunk meg. Ahol az adott irány térnyerésének reális veszélye nélkül lehet a FIDESZ ellenében szavazni, önkormányzatoknál nem balos jelöltre, ott sokan megtesszük. Sokan még a szavazatot megosztva azt is mondjuk, listán már nem a FIDESZ, hanem valamely nem bejutó párt is kap a voksunkból, legyen pénzük 4 évig politizálni, hátha.

De az önkormányzati vereség nem vetít előre kormányváltást, mert itt a reális alternatíva  nem valamely független irány, hanem az eddigi ellenzék. És ellenzéki jelölt szignifikánsan kevesebb szavazatot kap, mint a független. És a baloldali ellenzék is kevesebb szavazatot kap, mint a radikális jobboldal. Ugyanakkor az önkormányzati vereség példátlan mértékben mozgósítja részben a FIDESZ táborát, részben azokat akiknek "mindegy ki, csak ne valamelyik baloldali formáció" és ezzel a FIDESZ tud új szavazatokat szerezni. Ez az interpretációja Hódmezővásárhelynek reálisabbnak bizonyult, mint az ellenzéki optimizmust tápláló magyarázatok. És ez a magyarázat előrevetítette annak a lehetőségét, hogy a FIDESZ ezúttal több szavazatot szerez, mint az előző választáson, sőt akár a története legjobb eredménye is elérhető. 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1113819134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2018.04.09. 20:43:43

Nyolc év kormányzás után, amikor az ellenzék vérszagot kapott a kormánybuktatásra, és benne volt a bukás is a pakliban, ez a kétharmad egy csattanós válasz. Nagy részvétel mellett, 48%-ot kapni, egy széttöredezett ellenzékkel szemben egyértelműen mutatja, hogy ma a Fidesz a magyar társadalom irányadó ereje.
süti beállítások módosítása