... mert választani kell

Hírhamisítás a Délmagyaron

2018/08/04. - írta: Válasszunk

Nem titok, a DAKK Zrt. körüli ügyekről sokszor számoltunk be, sok forrásból, van is még bekészítve több anyag, több korábbi cikk folytatása. Most viszont a történet sajátos módon összeért egy nagyobb üggyel: A vidéki lapok nem túl őszinte újságírásával. Mondjuk úgy a nyilvánvaló hazugságok közlésével. Mert lássuk, hogy mit írt a Délmagyar? 

delmagyar.png

Nos sejtjük:A kondenzvíz nem vörösesbarna. És nem a klímaberendezés nélküli Ikarus 260-as buszokból folyik. A buszokon uralkodó hőmérséklet is elárulja itt nem klímaberendezésből folyó kondezvízről van szó. A folyadék hőmérsékletét nem mindenki észleli, de az is beszédes. Főleg azért, mert az Interneten nem egy helyen, nem egy írás jelezte: A buszokból fagyálló folyik, mert felforr a hűtőfolyadékuk a busz rossz műszaki állapota miatt. A fagyálló egyik fontos összetevője az etilén-glikol, ami viszont többek között rövid idő alatt a központi idegrendszert támadja, majd a szív, a tüdő jön a soron végül pár napon belül vesék károsodását, veseleállást és ezeken keresztül halált is okozni képes méreg. 

Hogy mennyire veszélyes? Azt javasolják a legtöbb helyen, hogy a fagyálló-mérgezés gyanúja esetén már az orvosi kezelés megkezdése előtt kezdjük meg a sürgősségi ellátást. 

István, a Délmagyar-t felkereső, fotót készítő olvasó tehát joggal aggódik. És joggal érezheti úgy, hogy őt kérem szépen átverték. Mert abban, hogy az adott buszon biztos, hogy nincs üzemelő klíma egész biztos lehet, hiszen a Bartók tér környékén előfordul, látja, hallja a buszokat. Akár utazhat is rajtuk. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr6114161489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.05. 05:59:53

Gratulálok az origos színvonalhoz. Úgy tálalod, mintha a lap hazudna, erre kiderüly hogy valószínűleg a megkérdezett cég illetékes elvtársa beszélt hülyeséget/hazudott.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.08.05. 11:19:18

@Le a spammerekkel: Az állításoddal egyetlen baj van. A Délmagyar újságírója is pontosan látja, hogy milyen busz van a képen, hogy azon a buszon nincs légkondi, így tudatosan írta le ellenpont nélkül a hazugságot. Pontosan leírtam, hogy hány olyan szempont van ami felmerül.

1. szín
2. van-e a buszon légkondi
3. foglalkozik-e a kérdéssel más forrás és van-e rá hihetőbb adat

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.05. 11:36:36

@Válasszunk: mondom, origo színvonal. Nem azt írta, hogy szerinte ez így van, hanem azt, hogy ezt a választ kapták.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.08.05. 11:46:44

@Le a spammerekkel: Mint ahogy minden 2. hírhamisító is úgy ír le tudatosan valóságot, úgy veri át az olvasót, hogy "ez és ez mondta" szöveggel tolja el magától a felelősséget. A valóság azonban az, hogy az olvasók benne, a lap hitelében bíznak, ő tudja, hogy a leírt állítás hazugság, tudja, hogy a sajtóetika alapján meg kellene kérdőjelezni és az igazat is leírni, de ennek ellenére eladja a hitelét és csak a hazugságot írja bele a cikkbe tudatosan átverve az olvasót.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.05. 12:14:47

@Válasszunk: ja... meg Soros... az kimaradt. Ez ugyanaz a stílus, amit a fideSS képvisel.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.08.05. 13:28:02

@Le a spammerekkel: Úgy érted, hogy egy ismert módon működő, eleve nem túl hiteles vidéki lap, amikor arról van szó, hogy egy ismert kötődésű állami cég embereket veszélyeztet, eljátssza azt, hogy a méreg (ami ölhet is) nem veszélyes, tök rendben van. Mint az is, hogy más esetben akkor is riogatnak, ha az sem igaz.

Az, hogyha valaki ez alapján előveszi őket, az nincs rendben. Mert, mint a nagyon demokratikus, jogállami, emberi jogokat tisztelő ellenzék tagja úgy gondolod, hogy neked és nekik mint egyenlőbbnek joguk van hazugságokat rendszeresen közölni, de a másiknak ne legyen már joga ezt számon kérni?

És persze, hozod magaddal az otthonról tanult stílust. Azt, hogy az újságíró is tudta, hogy amit leír a Délmagyar oldalain nem lehet igaz nem vitatod, érved nincs, de személyeskedő, becsületsértő, személyeskedő beszólás megy. Mert te otthon azt tanutad, ezzel lesz valaki nagy ember.

Van egy rossz hírem. Lehet, hogy ez sugalmazni fog egy kicsit, de annyi baj legyen. Az, hogy a hasonló viselkedéssel lesz valaki nagy ember, maximum ott működik, ahol a családi vállalkozás a lányok futtatása valamelyik lepusztult főút mellett. Máshol inkább érvelni kellene.

Vagy mondjuk, ha már azonnal a Délmagyar védelmére kelsz, akkor a Délmagyarnak meg kellett volna tenni egy minimumot. Amikor többen jelezték, hogy a buszon nincs légkondi és amit leírtak valótlanság, akkor ugye lehet helyreigazítani. De amikor annak ellenére sem tették meg ezt, hogy többen felhívták a figyelmüket arra, hogy a cikk állítása valótlan és tudják azt is, hogy a fogadó mérgező, akkor ott bizony az update elmaradása pontosan rámutat, hogy mindezt tudatosan teszik.

Fedezve azokat a problémákat amik ehhez a helyzethez vezetnek.
süti beállítások módosítása