... mert választani kell

Cusinak 2 pártja van. Van valakinek 3?

2014/03/13. - írta: Válasszunk

Leleményes vagy pofátlan?

2 párt ugyanazokban a körzetekben aktív. Sok a közös aláíró. Sok a családi és egyéb kötődés. Jujj. Azt mindenki tudta, hogy ezen a választáson sok a kamupárt. Miért lep meg valakit, hogy az élelmesebbeknek meg volt elég 1? Most az a baj, hogy egy bukott politikusnak több mint egy párthoz van köze? Vagy az, hogy csak kettőhöz? Isten bizony meglepett, hogy eddig csak egy ember bukott meg ilyesmivel. Mert azt tudjuk, ha valaki előre leszervezte honnan lesz aláírás, az nem csak 1 ajánlást tudott aláíratni, hanem akár 5-10-20 pártot is csinálhatott volna. És tudják mit? Nem is feltétlenül lett volna rossz.

Hogy miért? Mert a "nem drága aláírni, csak pár forint az adódból" érvet könnyű kiegészíteni azzal, hogy viccet csinálni az egész választásból is egy protest szavazat, és kevésbé káros, mint a protest szavazatok olyan formái aminek 4 év alatt tartósan isszuk meg a levét. És hogy bizony ennek kapcsán, ha lett volna akár 100 országos lista is, az sem lett volna gond, de egyértelmű kritika lett volna a rendszernek. Ha pedig a 100 lista közül csak 1-2 viccpárt ígérte volna meg, a "minden ülésnapra jutó stand up comedy-t a parlamentben" és pár más apróságot akkor talán még az 5%-ot sem sajnáltam volna tőlük. 

Aki viszont több pártot akar, mert egyből nem húz ki elég pénzt a talpra álláshoz, az legalább gondolkodjon el azon, hogyan lehet a választók egy mérhető hányadát rávenni arra, hogy több papírt is aláírjon, hogy egy kis "társadalmi támogatottságot" tegyen a lenyúlás mögé. Működhetett volna? Igen. És nem csak a nyilvánvaló kamupártoknál lett volna szimpatikusabb, hanem azoknál is (pl. 4K!) akik bizonygatják, hogy ők komolyan gondolják. Ugyanis egy viccpárt, ha véletlenül felelősséget kap, még mindig kétesélyes lenne. Vagy élvezi a hatalmat és visszaél vele. Vagy meg tud maradni "felelős minisztériumra" vágyó átlagemberként a vezetőség, és szakembert keres szakpolitikai feladatokra.

Ez az amit egyetlen olyan pártról sem lehet elmondani, ami érdemben átgondolt program, szakpolitikai munka nélkül indulna el de valamit csinálni akar, és márt azt sem ismeri el jogosnak, hogy a jelölt állításhoz is (pláne a megválasztáshoz) társadalmi támogatottság kell, amit programmal, kommunikációval, a kampány előtti felkészüléssel, bele ölt pénzzel és idővel kellene megalapozni. 

Aki akár csak lehúzásra építi a pártját, akár csak kellő felkészülés és munka nélkül akar vele valamit kezdeni, azok egyikét sem érdemes támogatni. Aki viszont afféle tiltakozásként, megdolgozva a pénzéért 20, vagy akár 50 listát megcsinálna, arra azt mondanánk ez a poén sok más poénnal szemben filléres tétel. Nem az a baj, hogy ilyet lehet csinálni. Hanem a cserebere, a teljesítmény és politikai munka nélkül való működés. Aki így tesz el a semmire közpénzt az nem jobb a piti tolvajnál. Aki pedig a sármos, nagystílű de szimpatikus gazember 25 "viccpártjára" nem gondol, mert ahhoz túl piti, de kétszer annyit akar eltenni, mint a többi piti tolvaj az leginkább szánalmas. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr205854594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása