... mert választani kell

Mit tehet a FIFA?

2014/06/29. - írta: Válasszunk

Őszintén? Semmit. A bíró felmutatja a piros lapot, kiszabnak egy eltiltást. De a sportszerűtlenség megszűnik? Nem hiszem. Egyszerűen azért, mert a következmények elfogadhatóak. Honnan tudom? Hogy az adott labdarúgó továbbra is jó befektetés, adják, veszik, alkalmazzák. Hogy kiesik most némi szponzorpénz? Hogy amíg az eltiltása ketyeg valamivel kevesebbet ér? Na és. Aki megveszi sejti azt, hogy helyreáll az értéke. És borítékolható az, hogy aki háromszor harap meg, fejel le, rúg fel másokat az negyedszer is megteszi. Nem tehet semmit a FIFA. Csak szánalmasan próbálja mutatni a szigorát. Méghozzá nem is igazán menthető okból.

Ez a büntetés ahhoz szánalmasan kevés, hogy tudassa a nemzeti szövetségekkel, klubokkal, hogy nem éri meg olyan játékosokat alkalmazni, akik miatt a csontzene, a fejelések, a harapások mindennaposak a labdarúgás környékén. Ennyivel nem lehet elérni azt, hogy aki a labdarúgás kapcsán egy csapathoz kötődne, példaképeket választana az ne sunyiságot, sportszerűtlenséget, becstelenséget tanuljon. Ennyivel nem lehet elérni azt, hogy a pályán való csontzene ne adjon meg remek kezdőhangulatot a meccs után bunyókhoz a nézők között. Ennyivel nem lehet elérni, hogy a pályán és a nézőtéren az ellenfél tisztelete, a kölcsönös tisztelet, és az erre építő sportszerűség legyen a norma.

Részben azért, mert ilyen utólagos eltiltás kapcsán sem következetesek. Részben azért, mert a szabálytalanságok megítélése eleve esetleges, és nem szeretik a sok lapot. Részben pedig, mert ez az eltiltás nem sokat számít. Van aki panaszkodik, hogy brutálisan sok a 4 hónap érdemi sporttevékenység nélkül. Tényleg? Ha a durva sportszerűtlenségnek valaki elszenvedője, akkor a sérülés miatti potenciális kimaradás nem áll meg 4 hónapnál, és könnyen lehet olyan is, hogy valaki sosem lesz 100%os. 

És nem csak arról van szó, hogy nincs egyensúly a szabálytalanságért kiszabható büntetések és a sértett részére való potenciális következmények között. A sérült többnyire tényleg lassabban gyógyul. És mivel a piros lap sem biztos, és sokszor még a lap mellett is jobban jönnek ki a hasonló faulttal a csapatok, a durvaság, a sportszerűtlenség a taktika része. És nem csak arról szól a dolog, hogy egy játékos olykor sunyi módon mindent megtesz akkor, ha a "karrierjét veszélyben érzi", és "gyerekesen viselkedik". Hanem azt is megtanulja, ettől az ellenfél csapata esik szét jobban. Vagy kap lapot, vagy nem. Vagy eltiltják, vagy nem. De többnyire nem. De sok lapot érő szabálytalanság után akár fejben, akár sérülés miatt az ellenfél csapat eshet szét jobban.

És ne feledjük: Számos bajnokság olyan, hogy a pszichológia hadviselés működik. Csoportkör, sima bajnokság? Ha az ellenfél tart tőle, hogy ilyen is megtörténhet vele, akkor a fő riválist mások is könnyebben legyőzhetik. A nagy és örök riválisnak lehet kevesebb pontja. Persze a csontropi még hatékonyabb. 

Képzeljünk el egyetlen apró változást. Nem bonyolult. Kell egy plusz játékvezető aki videóról nézi vissza az eseteket, és az edzők jelzésére is odafigyelhet. És szépen rászólhat ez a játékvezető a bíróra: "2 perce történt esemény miatt X kap egy pirosat." És a lapot érő szabálytalanság mindig lapot érne. Nem az lenne a megoldás a sok lapra, hogy ami elvben lapot érne arra mégsem szokott lapot mutatni a bíró, hanem az, hogy nem éri meg a lapot érő sportszerűtlenséget megcsinálni. 

Most lépjünk egy kicsit tovább: Kerüljön a többszörös visszaesők hosszabb eltiltása bele a szabályokba. Mert ugye tévedni emberi dolog, de a sorozatos sportszerűtlenség már más. És igen, a sorozatos visszaesők büntetésénél számítson minden ami lapot ér. A műesés. A színészkedés. A fault. De a harapás és a rasszista megjegyzések is. Mert tegyük fel a kérdést: Ha valakinek lehet bőven színesbőrű csapattársa, akivel együtt küzdenek nap, mint nap, barátok, az azért tesz megjegyzést, mert baja van a feketékkel? Vagy azért, mert tudja, a másik csapat játékosát fejben ezzel is meg lehet egy kicsit zavarni. Ez az előny pedig épp úgy előny, mint a bíró által észre nem vett kezezés. 

A hosszabb eltiltások, a létesítményekből való kitiltások és a szankciók biztos volta hamar rendet tenne. És biztos vagyok benne, hogy szinte minden tornáról, a komoly tétre menő mérkőzések több, mint feléről tudunk mondani 1-2-3 jelenetet ami nem úgy történt volna, ha a szabályok, a sportszerűség abszolút mérce lenne a fociban. 

A labdarúgás környékén a férfiasságot a sportszerűtlenséggel, az aljassággal, durvasággal mossák össze. El lehet mondani azt, hogy ez sértő, hogy ez a példa sokszorosan károsabb a társadalomra, mint a valóságshowk. El lehet mondani, hogy a bátor és férfias ember az aki képes a tettei számára káros következményeivel is szembenézni, ehhez viszont szigorú és korrekt ítélkezés kellene. El lehet mondani, hogy ezért tartják sokan férfiatlannak a labdarúgást. 

A FIFA által kiszabott büntetés nem a sportszerűségről szól. Az büntetés egy jó adag képmutatásról, az anyagi érdekről és a preferált nézőkről szól. Mert nehogy azt gondoljuk, hogy minden néző egyenlő. A labdarúgás üzlet. A bevétel pedig részben a jegy értékesítésből, a merchandise értékesítésből, részben a közvetítési jogokból, és részben a szponzoroktól, és az állami dotációból érkezik. Cseppet sem meglepő módon a szponzor is, de a közvetítési jogot reklámidő vásárlással finanszírozó ember is hirdető.

A hirdető termékeit, a jegyeket, a merchandise-t, pedig nem általában a néző, hanem a fizetőképes kereslet vásárolja meg. Sok helyen hiába nézik és játsszák sokan a labdarúgást: Ott nagy a nyomor, de kevés a fizetőképes kereslet. És igen, ott az állami dotációkra sem jut annyi keret. Európában viszont van pénz. Olykor számolatlanul szórt közpénzzel kiegészítve. Olykor más sportágakkal szemben diszkriminatív állami szabályozás is segíti azt, hogy a labdarúgást minden áron támogassuk. 

Ebben a helyzetben pedig a FIFA tudja, a pénze az európai nézők, politikusok, szponzorok elégedettségétől függ. Így pedig nem igazságot kell tennie, hanem ezeknek a preferált csoportoknak a legsportszerűtlenebb, legaljasabb bosszúvágyát is ki kell szolgálnia. És képes úgy példát statuálnia, hogy azzal bizonyítja, hogy ez a mérce. Sportszerűtlennek lehet lenni következmények nélkül, a bosszúvágyat kivívni nem. Suarez bűne nem az volt, hogy szabálytalan, aljas, sportszerűtlen volt. Arra megannyi példa van visszaesőként is. És nincs olyan néző aki ne mondaná azt, hogyha X megkap egy jogos piroslapot a fejelésért, akkor Y vagy Z szintén piros lapos szabálytalanságért miért nincs szabadrúgás sem.

A mérce az, hogy itt megjelent egy közfelháborodás, és a preferált nézők jelentős része vért kívánt. És való igaz.. Suareznek nem lenne helye a pályán, és nem lenne baj, ha aki bele fektetett pénzt ezt elbukja. Csak az a baj, hogy a VBn tudunk mondani megannyi mást, akinek még ennyire sem lenne helye... Mondjuk azoknak akik szerint az automatikus piros lapot érő törlesztés, az utána való fejelés jutalma nála csak azért volt rögtön piros, mert ebből rendszert csinált korábban. Vagy jópár szándékosan lábra menő, mások testi épségét, karrierjét veszélyeztető taktikai fault gazdája... 

Ha minden ilyen esetben repkednének az eltiltások, és ezek valóban rosszabb helyzetbe hoznák minden esetben az elkövetőt, mint a szabálytalanság elszenvedőjét, akkor ez a 4 hónapos eltiltás egy többszörös visszaesőre egy korrekt ítélet lenne. Ezen nehéz mit vitatni a bíróságon is. Azt kellene inkább elérni, hogy mindenki kapja meg a neki járó büntetést. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr226435337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása