... mert választani kell

A tolvaj és az áruló

2014/07/06. - írta: Válasszunk

Avagy becsületről és lopásról

Egy régi, félig-meddig személyes történettel szeretném bemutatni, mi az a mérce ami alapján sokszor ítélkezem. Ez a mérce egy játékról, és az ott Rob45 nevet használó játékosról is fog szólni. A játékosról azóta tudom, hogy roma. De azt is, hogy nyelvvizsgát szerzett, jó tanuló volt, nem egy iskolakerülő. Ha jól emlékszem tanulmányi versenyen is járt. Valamit vettem tőle a játékban. Minden haver megrémült? Tőle? Hisz ő scammer, sorban veri át az embereket. Engem nem vert át. De nem csak engem nem vert át, hanem sok más embert sem. A játékban mindennaposak voltak az átverések, nem is szankcionálta őket senki. Mondjuk úgy a játék része volt. 

Aki pedig túl jól akart járni, de figyelmetlen volt, azt sokan és sokszor átverték. Rob45 sem volt más. Lehet azt mondani, hogy lopott. De azért sok minden árnyalja a képet. Például az, hogy ez a játékban megszokott volt. De leginkább az, hogy nem volt mindegy, hogy kitől lopott. Ugyanis a lopás, a csalás, a sikkasztás oka 2 féle lehet. Az egyik az empátia hiánya, a másik ok pedig az, hogy ugyan meglenne az empátia, de nem érdekel. 

Az empátia, a közösségvállalás hiánya társadalmi jelenség. És együtt jár a szegregációval, ha ugyanis valakivel én sem vállalok közösséget, ő sem vállal velem, akkor nehezen fog velem együtt érezni. Hajlamos lesz elhinni, hogy engem meglopni nem bűn. Így megy ez online is, de offline a való életben is. Ha nincs empátia a tévék dolgozói felé, akkor a közösség úgy fogja látni, hogy nem bűn az, ha egy különadó után sokan az utcára kerülnek. 

Ha egy közösség nem csak az áldozattal szemben nem lesz empatikus, de a vele érzése szerint nem törődő törvényt, rendőrséget, bíróságot sem tiszteli, akkor megszűnik a törvény visszatartó ereje. És a közösségek közötti feszültségből bűnözés lesz. Ezt a bűnözést pedig csak akkor lehet felszámolni, ha a feszültség forrását, a rasszizmus okait is kezeljük.

De tény az is, hogy Rob45 onnan, hogy valakivel megvolt a kölcsönös bizalom, tudta tisztelni a másik munkáját, már nem verte át a másik embert. Mert onnan, hogy azonosulni tudott a másikkal, ez nem "bocsánatos bűn", vagy "elfogadható trükk" kérdése volt, hanem súlyos becsületbeli kérdés. Ha már vele jóban voltam, természetes volt az is, hogy behívott ircneten a #cigany csatornára. Akik ott ismertek meg, azoknál sem a "nem roma" lettem. Sokan mondják azt, hogy "aki védi őket, fogadjon be egyet a lakásába". Nos ők butaságot beszélnek. 

A legtöbb roma ember számára ugyanis a bizalom, az összetartozás, ilyenkor a becsület fontos dolog. Lehet, hogy zajosak, hangosak, uram bocsáss sokakat akár zavarhatnak is, ezzel nincs baj. Aki ilyen alapon befogadna valakit a többségükből, annak megszolgálnák a bizalmát. A baj akkor van, ha nincs meg ez a kölcsönös bizalom, a tisztelet, nincs meg az empátia. És "ami neked fáj, azzal nincs miért együtt érezzenek", és nincs sem erkölcsi, sem társadalmi, sem jogi visszatartó erő a stiklikkel szemben.

Vagy akkor, ha nem bíznak az igazságszolgáltatásban, és a hirtelen haragjuk, indulatos természetük után, a kezükbe vett igazságszolgáltatásból lesz súlyos bűncselekmény. Vagy, ha ők is, mint mások is veszélyesek, ha nem kapnak munkát, és így kicsit sok időt töltenek el a kocsmában piálással. 

Menjünk fel egy tetszőleges torrent sitera. Sokan olyan dolgokat is letöltenek, amiket tilos, és amik kapcsán a kiadó tisztességes. Zenénél, filmnél én is rámutatok az átalányjogdíj rendszerére, amit minden adathordozó után fizetünk, és amiről a törvényhordozó szándéka, hogy a fájlcserét is kezelje. De a software más téma. Nem szólok akkor, ha valaki azt mondja, az EA már sokszor vert át, károsított meg, nem vásárolok letöltés nélkül. Önmagát védi, és érzésem szerint jogos védelmi helyzet. De aki kisebb, független fejlesztők minőségi munkáját tölti le és mondja azt, "éhen halhat a fejlesztő én akkor sem fizetek semmiért" az semmivel sem rosszabb eset, mint amit a cigányok csinálnak.

Ha nincs sem empátia, sem belső sem külső visszatartó erő akkor ez van. Ilyen az átlagember. A visszatartó erő sokszor egyszerű. Nem akarsz tolvaj lenni, jobb akarsz lenni náluk, ezért a saját önértékelésed, státuszod ér többet, mint a boltban lévő kifli. Hogy a villanyórás trükközésnél mi a helyzet az már más kérdés.

A különbség ott van, hogy ahol megbíznak benned, ahol minden nap beszélnek veled, és tudod mi minden múlik nekik egy esetleges stikliden, azokat átvered-e. Nos ezt bizony Rob45 nem tette meg, sem abban a játékban, sem egyetlen másban. De meglepő módon a #cigany csatornáról mással találkozva játékban sem történt semmi átverés. Pedig nem vagyok roma. Ezt ők tudták. 

De 10 online játékból 9ban van olyan, aki nem Roma... Arra hivatkozva, hogy magyar lép veled kapcsolatba, kér is dolgokat, ígér is dolgokat, és sorozatosan ver át. Akkor is, ha megvan a bizalom, megvan az odafigyelés. Mert az az empátia, az az együttérzés amire hivatkozik, amikor átver már nem jelent semmit. 

Az, hogy hányszor és hogyan árulja el a bizalmat, hogy lesz becstelen ember, már nem zavarja. Sem sok ilyen gamert, sem mondjuk a megannyi embert átverő politikus Kunhalmi Ágnest. De a sikkasztás, a hűtlen kezelés, a hanyag kezelés is ilyen. De az is, aki úgy hoz forgalomba "kézműves lekvárt" vagy marhahúst, hogy éppen az élelmiszerbiztonsági előírásokra magastól tesz. Megvan a bizalom, de mégis bármit, bármikor hátba szúr, és nem érdekli kinek, mennyit árt. 

És tudják mit? Arra, hogy a cigánynál működjön az empátia elég az is, ha a büntetőjogi mediációnál lehet egyezkedni, és általa tisztelt ember is megköveteli. És miután a mediáció során előírt 10* felásni a kertet egyezség is lejárt, ha legközelebb a kert felé megy, akkor ásót látsz nála. Mert akikkel megegyezett, azok rendesek voltak vele. Segítettek. Hát akkor ő már összetartó népség, és nehogy már az öregeknek kelljen ásni.

Éppen így, ha az empátia elkezd működni a nem cigány fel, akkor sok más is változik. Akkor már nem azt fogja mondani, "á Gázsit is csák ázé fogjá mög mer cigány", hanem azt, hogy fogják csak meg a Gazsit, mert lopott. Mert onnantól az áldozattal is együtt éreznek. Így nehezen vállalnak közösséget az elkövetővel. Így azt nem menti az a bennük lévő előítélet sem, hogy sokszor csak azért fogják meg őket, mert cigányok. Ugye mondjuk egy leejtett zsebkendő ürügyén. 

Azokon viszont akik bárkit hátba szúrtak nem segít a mediáció. Ott a büntetés visszatartó ereje a döntő. Ott kellene a pár év fegyház. Mert ez a sok szép száll magyar bűnöző erkölcsileg nulla. 

És a népmesei hős rablógyilkos betyáraink is öltek ám szép számmal kisembert, mégis bújtatták őket. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr796477599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása