... mert választani kell

Kitől retteg Amerika?

2014/10/25. - írta: Válasszunk

Ha hihetünk a sajtó értesüléseknek, az USA láthatóan fél. Méghozzá elsősorban Orbán Viktortól és a FIDESZtől. Mert ugye abban biztosak vagyunk, hogy szankcionálni akar, de úgy látszik mégsem mer nyílt politikai szankciót bejelenteni. Nem. Inkább koncepciós eljárásba kezd, ahol felülírja törvényességet a politika megrendelése. Esküszöm, mint egy rémült és sarokba szorított Brezsnyev elvtárs! Ha ez így van, akkor ugye lennénk meglepve, ha a hétfői Népszabadság oldalain megjelenne a vezércikk: Orbántól való félelmében Obama ismét ágyba vizel. A baj az, hogy ez a cikk nem akar megjelenni. Ha pedig nem akar megjelenni, akkor annak nem csak az az oka, hogy a Secret Service talán titokban tartana egy ilyen kínos malőrt. 

Játszunk el a gondolattal, mi lehet a megoldás? Megfelelő időben alkalmazott folyadék megvonás? Nem hiszem. Netán az, hogy az alap felvetésünk rossz. És a világ első számú szuperhatalma mégsem a FIDESZtől retteg. Hiszen ők a nemzetközi terrorizmustól, az ISIStől is csak kicsit félnek. Ehhez képest a FIDESZ jelentette fenyegetés maximum papírtigris csupán. Hú, de fenyegető. De valahogy van egy olyan érzésem, hogy Obama sem a Gyurcsány korszak gazdasági csodájának, sem a mostani 2/3-nak a fenyegető papírtigrisétől sem fossa össze magát. Ugyanis mondjuk a nyílt szankciókkal sújtott Oroszországban is sok mindenre elegendő a kormány támogatása.

El kell vetni hát azt a képet, hogy az USA tőlünk való félelmében nem mer nyíltan szankcionálni. Felmerülhet az ötlet, hogy a sunyi szankcióra azért van szükség, mert a nyílt szankció már az utolsó utáni lépés lenne. Akkor aztán végleg kifogynának az eszközeikből. De amikor legutóbb utána néztem, köszönték szépen, de még megvoltak mondjuk a B-1B Lancer-ek. Sőt, tudomásom szerint nincs égető üzemanyag hiány sem. Olyannyira nincs, hogy a légierőn kívül a polgári légiközlekedésnek is jut elég Jet Fuel. Az elmúlt 30 napban egyetlen járatot sem kellett törölni azért, mert fogyóban lettek volna az USAban (összesen) elérhető készletek. Így praktikus okokból ezt a lehetőséget is elvetettem. De senki se mondja azt, hogy könnyen adom fel megvizsgálok még azért egy másik lehetőséget is. Hiszen...

Hiszen, ha egyedül nem vagyunk veszélyesek, hátha a potenciális szövetségesekkel. Csak az a baj, hogy Oroszországhoz képest nem vagyunk nagyok. Az ISIS szerint a KDNP minimum túl keresztény. Észak Korea szerint pedig bár jó úton járunk, nem vagyunk elég kommunisták, meg köszönik szépen, az ottani elvtársaknak fontos az ország szövetségi rendszerektől független önállósága. Marad hát Kuba, Venezuela, vagy esetleg valami karibi drog terjesztő régió. Csakhogy ez esetben sem adja magát az USAt térdre kényszeríteni képes, a világrendet felforgató összefogás lehetősége. Így hát el kell vetnem a félelmetes papírtigris, a TEK jelentette fenyegetés, az eszköztelenség mellett a gonosz tengelye elméletet.

De akkor hogyan ír mindenféle lap Nyugaton is politikai jellegű, az országot célzó szankciókról? Hát kérem szépen úgy, hogy a két forrásuk többnyire magyar. Hogy jobb vagy baloldali, politikai vagy sajtó jó kérdés. És a fagyos viszony, sok diplomáciai figyelmeztetés is adott. Csakhogy ezeknek baromira nincs köze a kitiltás ügyhöz. Akkor ugyanis mondjuk a KEHI környékén tiltottak volna ki valakit. Vagy Felcsút környékén. Vagy... Jól látszik, hogy a kitiltás is inkább azon a körön belül volt, amin belül az a törvényes mederben működő USA esetén, minden politikai vagy diplomáciai ok nélkül is megjelenhet. Sőt, korrupcióval közepesen fertőzött országok esetén meg is fog jelenni. 

Sőt ahogy feltehetően már korábban, számos más kitiltás formájában megjelent. Csakhogy a legtöbben ezzel nem nagyon foglalkoznak. Esetleg nem is értesülnek róla. Hiszen számos kisvállalkozót sem engednek be, mert kenőpénzzel nyert munkát. De mivel nem is akarnak menni, így erről nem is értesítik őket, Pláne nem arról, hogy melyik kenőpénzes melóban min buktak meg, ki nyomta fel őket. Sőt valószínűleg az MSZP ismert korrupciós ügyeinek főszereplőinél is azt diktálja az amerikai jog, hogy tagadják meg tőlük a beutazást. Csakhogy a Népszabadság nem megy neki az USAnak, mindenféle konteóval indokolva, hogy miért tiltották ki egyik másik emberüket. 

Az USA egy dologtól fél ugyanis igazán. A korrupt kisembertől. Mert a nagy ügyet nehéz másolni. De a kicsit, amikor a buszsofőrt fizetik le 50 forint haszonért? Abból sokan ötletet kaphatnak, és ha ez elkezd vírusként terjedni, akkor nem egy amerikai cég járna pórul. És lennének politikai károk is, amikor 25 centes ügyekben kapnának tömegek szövetségi börtönt. A korrupció az a mint amitől az USA fél, és amit nem akar szükségtelenül importálni. És ebben igaza van. 

A FIDESZ meg a politikai támadásoktól fél. Ez egy határig racionális és normális. Ha viszont valaki nem tud a valóság és a vélt fenyegetés között különbséget tenni, akkor gond van. Nem is kicsi, hanem nagy. Egyszerűen azért, mert akkortól azt fogják rá mondani, pszichiátriai eset, és az megrendíti az adott kormányba vetett befektetői bizalom maradékát is. És pár sikertelen állampapír aukció előbb buktat meg egy kormányt, mint pár kitiltás.

komment
· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr346832119

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Pánikban Amerika 2014.10.25. 18:44:41

Mi áll pár, valószínűleg korrupt magyar kormányközeli ember Washington általi beutazási tilalma mögött? A magyarázat világméretű. A kissé napbarnított ateista-liberális amerikai vezér (a legrosszabb elnök az USA egész történelmében) össze-vissza ka...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kacsapuszi 2014.10.26. 12:27:00

Néhányan, Magyarországról, az USA érdekeibe ütköző ügyletek részeseivé váltak. Az USA erre hivatott szervei felvették őket egy listára, amin rengeteg mindenféle nemzetbeli ember van már fenn, akiket nem engednek be az országba. Nem azért, hogy büntessék őket, nem azért, hogy nyomást gyakoroljanak más országokra, egyszerűen csak nem érdekük, hogy ezek az emberek beutazzanak az USA-ba. Lehet ilyen az is, aki Magyarországon eladja a lakását, feladja a munkahelyét, és egy viszonylag nagyobb összeggel a zsebében elindulna az USA-ba, de nincs olyan szakmája vagy tudása, ami hasznossá tehetné őt, mert nem eléggé transzparens, hogy eddig miből élt. Ilyen egyszerű.

És azt, hogy néhány magyar - "kormányközeli" ember ki van tiltva (nincs beengedve), egy magyar újság hozta először nyilvánosságra, nem az USA. Tehát nem arról van szó, hogy az USA külügyese nagy dérrel-dúrral bejelenti, hogy most példát statuálunk, hanem diszkréten jelzik a kormánynál, hogy "izé", mire a kormány illetékes hülyéje sajtóháborút indíttat a vazallus újsággal az USA ellen.
süti beállítások módosítása