... mert választani kell

Nemi erőszak - Nem a szerencse tehet róla

2014/11/26. - írta: Válasszunk

Oly sok minden van ami kapcsán az igazság definíció kérdése. A nemi erőszak kapcsán is felmerül a kérdés mit is tekintünk nemi erőszaknak. A szabad akaratból való beleegyezés hiányát. Akár azért, mert valaki nem is akarna beleegyezni, akár azért mert beleegyezésre képtelen, akár azért, mert az akaratát megtörő, meghajlító nyomás alatt áll. És ebben a definícióban nincs benne sem az áldozat, sem az elkövető neme. Még csak az sem, hogy az illető a történteket erőszaknak érzi. A definíció szerint akár élvezheti is. Sőt a törvény azt sem zárja ki, hogy az együttlét során mindkét fél belegyezésre képtelen állapotban van. Mindkét fél beleegyezésre képtelen emberrel közösül. És másnap mindkettő boldog vele. Feljelentés nincs, a látencia magas. Az esemény gyakori.

Csak éppen az nem igaz, hogy ez szükségszerűen egy olyan kegyetlen tett volt ami megviseli az áldozatot. Ha a nemi erőszak kegyetlen változatát tekintjük definíciónak, a valódi lelki traumát, stb. is megkövetelnénk, akkor viszont az eset gyakorisága, a látenciája változna. A nőjogi szervezetek mindkét jellegű érvelése lehet igaz külön-külön, de mivel a nemi erőszak szélsőségesen eltérő definíciójából táplálkoznak, együtt nem lehetnek igazak. Ha pedig a gyakoriságnál az áldozatok számában a férfi áldozatok is benne vannak, és a leszbikus erőszak áldozatai is... Nos akkor igen furcsának tartom azt, hogy azt az "X nőből 1 áldozat" kapcsán is előkerül a férfi áldozat, és a férfi hibáztatásnál a női elkövető. De az izmusok már csak ilyenek.

A nemi erőszak sajnálatos elterjedtségéhez sokat tesznek hozzá azok az esetek ahol legalább az egyik fél beleegyezésre, mérlegelésre, tudatos döntésre képtelen állapotban van és ez a körülmény vezet a nemi erőszakhoz. Márpedig a beleegyezésre képtelen állapotba kerülést többnyire az érdekelt fél választja. Viszont ezzel kapásból két dolog megtörténtéhez lép közelebb. Az egyik ahhoz, hogy ne tudja felelősen eldönteni mit akar és mit nem, eltűnjenek a gátlások. A másik pedig, hogy ne tudja eldönteni mit szabad és mit nem, eltűnjenek a gátlások. 

Ugyanaz a döntés visz mindkét dologhoz közelebb. Méghozzá pontosan ugyanannyival visz közelebb. És mindkét fél tud azzal számolni, hogy mégis mi az amit tesz. Két az önkontrollját, gátlásait levedlett, beszámíthatatlan állapotba került bulizó kerül egymással szembe. Az egyik tesz egy szexuális felhívást, aminek minden további lépés a következménye. Mert egyiknél sincs kontroll. És a füttyhöz, egy-egy szerencsétlenebb mondathoz, a tapizáshoz hasonlóan egy-egy mozdulat, a kihívó ruha is lehet felhívás. Megtörténik ami ebben a helyzetben szinte szükségszerűen meg fog történni.

Utána vagy mindkét fél boldog az eredménnyel. Vagy az egyik fél feljelenti a másikat. Rosszabb esetben a kontroll vesztés hiányában a gumi is elmarad. Hogy az eredmény nem kívánt terhesség vagy betegség... Egyik sem jó. Mint az sem, hogy van esély rá, hogy az egyik vagy másik fél részegen erőszakos, durva. És nem, nem feltétlenül a férfi. Ahogy a családon belüli erőszak nem kölcsönös formáját is több nő követi el, a leszbikus kapcsolatban is több az erőszak, mint a heteroszexuális pároknál, így itt is előfordulhat, hogy a nő az. De az is, hogy ebben a helyzetben a másik fél megvédi magát.

És valamelyik félnek, vagy akár mindkét félnek tönkre megy az élete. Az egyiknek mert ül. A másiknak, mert ez után esetleg rémálmai lesznek. Esetleg a két dolog kombinálható is. Mert tegyük fel akit feljelentenek annak sem volt az illető ideális partner, annak is komoly lelki trauma, hogy részegen kivel is volt együtt. És esetleg a betegség még erre jön rá. 

Mint mondtam mindkét szerepbe kerülhet mindkét nemű ember. És mondjuk a "részegen azt se tudta mit csinál, reggel egy transznemű mellett ébredt" helyzet is hasonlóan arról szól, hogy egy beleegyezésre képtelen állapotban történt esemény után valakinek rémálmai lesznek. És az adott illetőt nem lett volna szabad a beleegyezésre, mérlegelésre képtelen állapotban ágyba vinni. És lehet, hogy előítéletesnek hangzik, de amikor az "áldozat" másnap reggel jön rá, hogy aki előző este bomba nőnek látszott, az valójában egy transzszexuális illető... Nos az is bele tartozik ebbe a helyzetbe. Ja, meg amikor a 17 éves srác másnap jön rá, hogy a kinézett nő egy 40 körüli szextanárnéni.

Márpedig a nemi erőszak kapcsán a leginkább gyakori veszély a fenti helyzet. Itt pedig az áldozattá válás és az elkövetővé válás ugyanazokat a tetteket igényli. A többi látszólag szerencse kérdése. A felelőtlen kontrollvesztés + szexuális felhívások kombináció helytelenségét tehát joggal elemzi a rendőrség. Nem helyes erre azt mondani, hogy áldozathibáztatás. Mert nagyon nehezen tekintem csak áldozatnak azt akinek a tudatos döntései, tettei ahhoz is elegendőek, hogy elkövetővé váljanak. Itt pedig a bűnmegelőzés eszköze az, hogy az ilyen viselkedésforma veszélyeire felhívják a figyelmet. És az erőszak hangosabb, elfogadottabb fenyegetés mint az, hogy a másik reggel feljelent.

A nemi erőszak másik esete meglévő ismeretségi körön belül történik, és a hatalommal rendelkező aknázza ki a hatalmát. A pedofil szextanárnéni és az erőszaktevő professzor között van egy fontos különbség: A szextanárnéni kapcsán nem jelenik meg egy olyan izmus akik a nőkre általánosítana, és egy diszkriminációt is sürgető értékrendet építene fel. Így persze az elkövető sem lehet egy nem létező ideológia követője, nem kap társadalmi bátorítást. 

Ez ellen már jóval nehezebb védekezni. Illetve: Az ember maga választja meg a baráti körét, a párját. És az, ha a másik fél erőszakos, lehet egyértelmű kizáró ok. Az, hogy a független felmérések szerint a bántalmazó kapcsolatokban a nem kölcsönös bántalmazás kapcsán több a női elkövető, nos senkit sem lep meg. És a kölcsönös bántalmazás kezdeményezői között is ők vannak többségben. Bár lehetne velük született dolgokról, ingadozó hangulatról, stb. beszélni, mint egyesek a tesztoszteronra épített ideológiájukkal, a valós ok azonban egyszerű: Ők azért teszik meg többen, többször az ilyet, mert nekik a társadalom jelentős részben elnézi. 

Nem őket büntetik meg. Ilyen esetben az áldozat, ha jogos védelemmel próbálkozna, bizony őt vennék elő. És ha meg is büntetnek egy női elkövetőt, hát átlagban jóval kevesebbet kap. A törvény előtti egyenlőség sérül. És ilyen esetben az elkövetőt számos feminista szervezet védi. Akkor is, ha neki a sokadik konfliktusa ártatlan emberekkel szemben, az előítélet működik. Egy erőszakos bántalmazó kapcsolatban a nő persze nehezen tud nemi erőszakot elkövetni. Az ő végső fegyvere a hamis vád. 

Márpedig, ha a bántalmazó kapcsolatokra nézve látunk statisztikát, akkor azt is fel kell ismerni, hogy feltehetően a végső fegyverekhez (erőszak és hamis vád) is hasonló arányban nyúlnak, mint amilyen arányban elkövetővé vállnak. Már akkor, ha nem számoljuk azt, hogy a hamis vádnak alacsonyabb a kockázata. És a hamis vád támogatást kap barátnőktől, és bűnpártoló feminista szervezetektől.

Viszont pont ettől válik sokszor kétségessé az erőszak vádja, ettől is jutunk el oda, hogy a valódi áldozatoknak nehéz segítséget kapnia. A megelőzés pedig fontos. Ha van választási lehetősséged ne menj bele egy bántalmazó kapcsolatba. Ha a gyerek nem maga választja meg a szüleit, az iskoláit, akkor itt viszont mindenki más felelőssége, hogy vigyázzon rá. Itt videó nem segít. De az segít, ha az erőszakot az előtt fékezik meg, hogy bármelyik fél eljutna a hasonló "végső fegyverekig."

Csakhogy a fentiek kapcsán jól látható, hogy ilyenkor előítéletektől mentesen a bántalmazás minden formáját üldözni kell. Viszont hihetetlen társadalmi feszültséget okozna, ha a zsarolás, érzelmi és fizikai bántalmazás női elkövetőit is hirtelen a férfi elkövetőkkel azonos módon és szigorral üldözné a törvény. Ugyanis ennek a korrekt és alkotmányos, az erőszak megelőzése szempontjából hasznos magatartásnak az egyik fő akadálya a feminizmus.

A kontroll ami megelőzné az erőszakot ilyenkor azon bukik el, hogy a kisebb bűnök büntetlenek maradnak. Akár egy irányban, akár kölcsönösen. És ezért egyre inkább azt tanulják meg az elkövetők, hogy mennyi minden fér bele. Nos ez kell megelőzni. Meg kell állítani az erőszakot. Méghozzá ezt csak előítéletektől mentesen lehet megtenni. 

Nem hiszek abban, hogy a "családon belüli" erőszak külön kiemelendő. Az is erőszak. És ennek megfelelően is kell elítélni. Aki kiszolgáltatott helyzetben lévővel szemben erőszakos azt súlyosabban. De éveket kell adni. Nem nézve azt, hogy az adott vitában nő vagy férfi az elkövető. Női börtön is létezik. Az erőszak üldözése nem "nőjogi" hanem büntetőjogi kérdés és ideális esetbe a törvény előtti egyenlőséget tiszteletben tartva működik. 

És van az a helyzet amikor az erőszak egy általánosító gyűlölet, a másik általánosító semmibe vétele miatt keletkezik. Ez ellen nem lehet egyénileg védekezni, mert bárki, bármely okból lehet célpont. Hogy az erőszak éppen nemi erőszak vagy sem? Hogy a szó szoros értelemben vett gyűlöletről van szó, vagy dominancia kérdése a dolog (csicskám vagy köcsögöm jellegű börtönbeli kérdések)? Lényegtelen. Egyénileg nem lehet védekezni. 

De társadalmi szinten igen. Elutasítva bármely általánosító és előítéletes ideológiát, ezek valamennyi követőjét és ezt kiszolgáló társadalmi szervezetet. Nemet mondva a fenti dominancia harc, a diszkrimináció minden formájára. És felismerve, hogy ilyet követni csak szabad akaratból tudsz, ezért felelsz, de változtatni is tudsz a helyzeten és ezért megítélhető vagy. Mondjuk egy zsidózó politikai pártot, és egy előítéletes harcos feminista civil szervezetet egyformán. És minden további feltétel nélkül.

És félre ne érts: Hiába teszel ki fotót, hogy így néz ki egy feminista... Hiába mondod azt, hogy közben embereket is védett. A Jobbik programjában is vannak jó ötletek. Ellenben az általánosító, előítéletes és másokat eltaposó ideológiákra az sem mentség, hogy Hitler gazdasági csodát csinált. Általánosító ideológia? Igen. Van benne valótlan előítélet? Igen. Árt másoknak? Igen. Ha pedig innen az ideológiát és minden követőjét a többi hasonló ideológiával és azok követőivel együtt el kell utasítani... Nos akkor te sem érdemelsz mást. 

Valóban jót akarsz? Lehet keresni, alapítani, működtetni olyan szervezeteket, amik az áldozatokat a nemüktől, koruktól függetlenül védik, képviselik. És fel lehet lépni a bűnös ellen a nemétől, korától függetlenül. Mert ez működik. Ha viszont nemek vagy más tengelyek mentén árkot ásunk, ellenséget képezünk, megy az erőszak szóban, jogi lobbizással, és más módon... Akkor a primitív ember, primitív fegyverhez fog nyúlni.

Baromi sok erőszaktevő, de több sorozatgyilkos múltjában is kulcs mondat az: éveken, évtizedeken át egy vagy több nő bántalmazta, segítséget nem kapott, és a dühét tölti ki másokon. A bántalmazó nőt számos előítélet és a feminizmus is védte. Ez az akkori áldozatból pszichiátriai beteget, majd abból elkövetőt csinált. Itt az adott ember áldozat. Akkor is, amikor ezt elszenvedi, akkor is amikor a következmények miatt elkövet valamit, és ezért leül. Az áldozathibáztatás ezért gond. Mert ide vezet.

Ide vezet. Mert elszakad a cérna. És mert ez is egy kontroll vesztéses helyzet. 

Őrültek mindig lesznek. Nem lehet 0-ra csökkenteni az általuk elkövetett bűncselekmények számát. Még akkor sem, ha mondjuk a jogosítvány meghosszabbítása, stb. kapcsán előírnánk egy a veszélyes embereket kiszűrni képes pszichológiai, pszichiátriai szűrést is. Meg esetleg az iskolában is. De igenis tehet mind az egyén, mind a társadalom azért, hogy kevesebb ilyen bűn legyen, kisebb eséllyel váljunk áldozattá. Csak ehhez az első feladat elutasítani az előítéleteket. Ez biológia. De vajon ilyen helyzetben az elkövető bűnös? Vagy az ő életét is tönkreteszi az, hogy egy betegség áldozata. 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr986933001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

annamanna 2014.11.26. 18:47:50

Igazad van, a nők valóban túlzottan pozitívan vannak diszkriminálva, és ez az ő személyiségükre nézve jár káros hatásokkal.
Nem akarom ragozni, csak olyasmit említek, amit a neten tapasztaltam. Egyrészt, hogy nőkkel nagyon nehéz beszélgetni. A való életben ezt nem érzem, csak az írásbeli kommunikációban tűnt fel, hogy egy nő nagyon gyakran hódolatot vár el. Ajnározást, hízelgést, cukimukizást, dicséretet. Egy másik nőtől is. Neki mindig igaza van. És ha nem, akkor azonnal kitör a hiszti. Mióta rászoktam arra, hogy neten kommentelgetek, egy kezemen meg tudom számolni, hány olyan nő volt, akivel kicsit hosszabban sikerült beszélgetnem.
Csak a neten tűnt fel, hogy a női viselkedésben tényleg van egy furcsa vonás. A való életben a nők szelídebbnek és gyöngédebbnek tűnnek. Csak írásban tűnik fel az elismerésre való hisztérikus törekvés, amit mondjuk ez a videó elég kifejezően szemléltet: www.youtube.com/watch?v=pt8VYOfr8To
Vagy Mancika monológja (56:00-tól):
www.youtube.com/watch?v=bUjQ2Oo-DuU

Ezek olyan "szupernőies" elképzelések, amikben a férfival való együttműködésnek nem sok helye marad.
A férfi egy ilyen szupernőies világban valóban valahogy kívülállónak és erőszakosnak látszik (sőt egy másik nő is fenyegető, ha nem veszi fel a hízelgő, cukormázas stílust).

A neten való kattintgatások közben egyszer ide is elbóklásztam: intimitas.hu/wp/intimitas/nokent-a-testunkben/

És megrökönyödve olvastam a szöveget:
"Biztos voltál úgy, hogy elfogott egyfajta természetes kíváncsiság: szerettél volna más gyönyöréről hallani, vagy egy másik nő mellét megfigyelni, vagy irigykedtél, hogy neki szebb, mint a tiéd…

Mi szeretnénk eljutni oda, hogy szeretettel és bártan beszéljünk és megfigyeljük önmagunkat és egymást. Szeretnénk eljutni a lelkeinkig és a melleinkig. Eljutni a punciig, más néven jóniig, vagy, ahogy te hívod. Te hogyan is hívod? Természetes kíváncsiságunknak teret adva megismerni a jóni sokféleségét és történeteit.

Szeretnénk, ha biztonságban éreznéd magad, ezért fontos tudnod, hogy semmi olyan nincs/nem lesz, amit meg kell tenned.
Szabad vagy, hogy annyit és úgy mutass meg magadból, ahogyan szeretnéd.

Szeretettel várunk!"

És ezek a nők nyilván tök normál heteroszexuálisnak tartják magukat, és amit csinálnak, abban nincs semmi gáz.
De ha ezek a nők (és ki tudja, még hányan) az intimitást egy másik nővel képzelik el és élik át.... hát nem is tudom...

Vagy egy másik, számomra meghökkentő intimitás-felfogás, szintén nőtől: lendo.hu/intimitas/
Egyszerűen hihetetlen.

Hol van a férfiakkal való együttműködés, milyennek kéne lenniük a nőknek, hogy képessé váljanak a férfival átélni az intimitást?
Mert van valamilyen folyamat, vagy nem is tudom, hogy mondjam, ami olyan női magatartást erősít (vagy talán férfi magatartást is, ez most nem fontos) ami a nemeket szétszakítja egymástól, és két ellenséges pólusba rendezi.

Megnéztem pár részt ebből a komédiasorozatból: www.onlinesorozatok.tv/pusszantlak-dragam ez is egy fullnőies világ, egy rakás nő együtt, férfiak nélkül.

Valahogy az a benyomásom támadt, hogy mintha a világ a "kaptár" felé haladna, ami jórészt női világ, uralkodónővel és női munkásokkal, akiknek a kordában tartásához elég pár here, egyébként férfiakra nincs is szükség.
Egyszer már történt ilyen társadalmi kísérlet a történelem során, az ókori Egyiptomban, ahol a héber rabszolgák vályogot vetettek (ez kőkemény fizikai munka) és a fáraó ennek ellenére azt parancsolta, hogy a fiú csecsemőket meg kell ölni, nekik csak lányok kellenek.
Mintha a mai világ is erre törekedne - a férfiak fölöslegesek, a nők pedig a feminizmus révén átmennek egy olyan változáson, hogy egyszerre lesznek dölyfös uralkodók és kiszolgáltatott elnyomottak.
Miközben a férfiakat egyre inkább ellenségnek érzékelik.

Egyszer egy "antifeminista" oldalra arról írtam, hogy bezzeg Kim Wilde - Cambodia c. klipjében az előadó nyakig zárt fekete ruhában van, semmilyen erotikus mozdulatot nem tesz, nulla mértékben kihívó, és ráadásul olvastam róla, hogy az énekesi karrierje után férjhez ment, három gyereket nevelt fel és kertészként élt, és valószínűleg igen elégedett magával.
A blogon levő nők kinevettek, hogy nanehogymár ez legyen az ideál.
Megemlítettem Angelina Jolie-t is, aki hat gyereket nevel, és mellette olyan nőképet közvetít, ami nem "szupernőies". Az oldalon levő nők azt írták róla: "elmebeteg drogos".
Akit viszont követendő nőnek tartottak az antifemi blog női, az Szalai Annamária.

Ez a mostani erőszak-hisztéria csak egy apró hulláma egy olyan áradatnak, ami igen különös következményekkel jár.

Pl. szerintem sokkal több nő vándorol ki nyugatra, mint férfi. Mintha különösen Nyugat-Európa kezdene női kaptárrá alakulni. Csak Olaszországba többmillió "badante" kell, akik a családdal együtt laknak, tehát csakis egyedülálló nők jöhetnek szóba. Az angolok pedig meg vannak győződve róla, hogy nekik csak női uralkodó alatt volt jó dolguk.

annamanna 2014.11.26. 18:57:14

"There's a lady who's sure all that glitters is gold
And she's buying a stairway to heaven. (...)
There's a feeling I get when I look to the west, (...)
It's just a spring clean for the May queen."

indavideo.hu/video/Led_Zeppelin_-_Stairway_to_Heaven_magyar_felirat

www.youtube.com/watch?v=1y3TKv7Chk4

Karinthy a Capillária előszavában azt írta, hogy a nemek közti ellentét az emberiség legnagyobb problémája, fontosabb, mint a háborúk.
Hát.... valahol igaza van.
És azt sem tagadhatom, hogy van igazság abban az ijesztő nőképben, amit a Capilláriában felvázolt.

Ez a szöveg a feminizmus szellemi hátteréről szól: nyisdkiaszemed2012.blogspot.hu/2012/02/szabadkomuvesek-illuminatusok.html

A felzúdulás konkrét okáról, a rendőri videókról pedig ennyit még:

www.flagmagazin.hu/nagyvilag/antidogma_sved_nok_avagy_a_feminizmus_jarulekos_vesztesegei

"Maria Bäckman antropológus a nemi erőszakok számának drasztikus növekedéséhez kapcsolódó "muzulmán láncszemet" vizsgáló tanulmányában ("Amikor a többségből kisebbség lesz. Svéd lányok egy többetnikumú külvárosban", Oslói Egyetem, 2005) arról számolt be, hogy a svéd főváros Rinkeby nevű elővárosában kisebbségbe került svéd lányok közül sokan sötétre festették a hajukat, így próbálva elkerülni a harmadik világbeli bevándorlók szexuális zaklatásait.

Egyesek még ennél is szigorúbb óvintézkedéshez folyamodnak. Néhányan egy olyan övet terveztek, amelynek levételéhez mindkét kézre szükség van, és amely reményeik szerint megvédi őket az erőszaktól. "Ez olyan, mint egy fordított erényöv", mondja a tervezők egyike, Nadja Björk (19) az AFP francia hírügynökségnek. Ezek az önvédelmi reflexek cáfolják a bevándorlók körében igencsak elterjedt előítéletes sztereotípiákat, miszerint a svéd lányok szexuálisan provokatív módon viselkednek, vagy hogy a szőkék könnyen megkaphatók."

A tanulság - a svéd nők, mivel nem szeretnék, hogy megerőszakolják őket, saját maguk is igyekeznek óvintézkedéseket tenni.
A viseletükkel, kinézetükkel, szokásaikkal alkalmazkodnak a veszélyhelyzethez. Felmérik, hogy ha valamit ők is tehetnek az erőszak elkerülése érdekében, azt megteszik.

Az angol nők pedig tényleg úgy viselkednek az utcán mint a zombik, valóban nincs semmiféle szemkontaktus, flörtölés:

„Érthetetlen, hol és hogyan ismerkednek. Már azt hittem, valami nagy baj lehet velem, hogy az utcán fél év alatt szinte egyetlen egyszer sem nézett rám nő. Egyszer csaltam ki egy kis mosolyt, ez ott már egyenesen flörtölésnek számít.” „Nem érzek semmiféle szenvedélyt az angol nőkben. Utazol, sétálsz az utcán, dolgozol egy munkahelyen, nőket látsz mindenütt, de mégis mindig zombi tekintetettel néznek vissza rád. Mosoly néha, de akkor csak illedelmes mű.”
index.hu/kulfold/2014/09/14/mi_a_jobb_brithon_vagy_itthon/

annamanna 2014.11.27. 14:14:31

"Ha viszont nemek vagy más tengelyek mentén árkot ásunk, ellenséget képezünk, megy az erőszak szóban, jogi lobbizással, és más módon... Akkor a primitív ember, primitív fegyverhez fog nyúlni."

Ehhez még annyit szeretnék hozzátenni, hogy mit is jelent a "labrys" kifejezés:
"Az újkorban a görög fasiszták használták jelképül 1936-41 között, Jóannész Metaxasz rendszerében. A fasizmus szó maga a latin fasces szóból származik, amelyet – némiképp hibásan – „balta”-ként fordítanak.
A labrüszt használja a hellén újpogányság vallási szektája is jelképnek, valamint leszbikus és feminista mozgalmak is."
hu.wikipedia.org/wiki/Labr%C3%BCsz
Valóban, a logójukban ott van a balta: www.labrisz.hu/

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.11.27. 23:19:12

Sok kommented kapcsán merült fel bennem ugyanaz a válasz, de gondolkodtam hogyan lehet ezt jól megfogalmazni.

Ha valamire van egy egyszerű magyarázat ritkán éri meg bonyolultabbat keresni rá, és hatalmas összeesküvést, stb. feltételezni.

Vajon az átlag feminista tisztában van azzal amit leírsz? Tisztában van az összefüggésekkel? Nem hiszem. Mint ahogy a KDNP sincs tisztában jóval nyilvánvalóbb összefüggésekkel sem. Ők csak a "hasonló jellemű ember által mondott ütős jelmondathoz keresnek valami hasonlót". Ez pedig így maximum igen távoli rokonságot bizonyít.

Alapvetően az a baj, hogy távoli kapcsot sok helyen lehet találni. A legtöbb mozgalomnak voltak elődei, és embereknek voltak ősei a sötétebb időszakokban. Mivel ilyet bárkire rá lehet mondani, sok jelképnek többféle eredete is van... Úgy érzem az ilyen érvekre rá lehet mondani kevés alappal rendelkező összeesküvés elmélet.

És a sokféle adat összegyűjtését, amiben munka is van és amihez remek memória is kell, ami komoly lexikális tudáshoz vezet könnyű leszólni. Még akkor is, ha a tudás ilyenkor is érték, magyarázat nélkül. És pont ezért lehet feléd ezekre a morzsákra magyarázatot adni, mert tudod mire várod el azt.

A való életben szelídebbnek tűnő nők sztereotípiájában nem hiszek. Egyszerűen azért, mert a való életben sem voltak soha sem szelídek a nők. Viszont biológiai szempontból indokolt, hogy óvatosabbak. A konfliktusokat pont az óvatosság jegyében kerülik.

De nézz meg egy nőt, ha hatalmat kap, akár csak a rosszindulatú pletyka hatalmát. Egy női főnököt a rossz napon. A kemény bírónőket...

A nők közötti versengés is keményebb, és az ilyen konfliktusok is nehezíti a női vezetők megválasztását, a meglévő női vezetők elfogadását, a minta terjedését.

A józan érdekből (saját sebezhetőségük okán félnek a következményektől) elfojtott agresszivitást, és azt amikor ezt saját magukra káros következmények nélkül ki merik adni magukból.

A sebezhetőségük miatti védelem, tisztelet elvárása is innen ered. Pszichológia, biológia. És nem egy tudatos, fasizmushoz hasonló értékrendválasztás.

A fasizmushoz való hasonlóság viszont elsősorban a saját felelősséget tagadó emberek által felépített általánosító / bűnbak kereső értékrendek sajátja, ahol a bűnbak keresésnél megjelenik a kollektív bűnösség feltételezése. Az előítéletek és némi paranoia.

Paranoia, mert az üldözést, támadást feltételező tévképzetek kapcsán egyre több hasonló gondolkodású ismerős erősíti meg őket. És egyre több dolgot lehet "bele magyarázni".

A tájékozottság akkor ér igazán sokat, ha az ember ki tudja szűrni melyik információ forrás releváns, hiteles, stb.

Az ideológia alapon szelektált állítások kritika nélküli elfogadása, és a definíciók különbségét figyelembe nem véve alkotott, kicsit meghamisított kép veszélyes. Ugyanakkor a hasonló hamisításokat észre vevő konteo hívők is könnyen látnak ott összeesküvést ahol nincs, és ott is megjelenhet az ideológiához szelektált információk korlátlan, ellenőrizetlen átvétele.

A prekoncepció, ami egyes esetekben a pártok üzeneteinek befogadásánál is a "nekünk tetsző oldalt segítő üzenetek kritika nélküli befogadása" és a másik oldal elutasítása a jellemző. Én úgy gondolom, hogy ezzel szemben a valós és releváns érvek befogadására hajlandó érdemi vita az ami előre vinne. Ehhez pedig a lexikális tudásod bőven megvan.
süti beállítások módosítása