... mert választani kell

Intrum avagy a Jogállamiság halála?

2014/12/04. - írta: Válasszunk

Sokan hajlamosak a világot feketében és fehérben látni. Valami vagy demokrácia, vagy diktatúra. És ha az utóbbi akkor már rögtön olyan, mint Rákosi idejében. Könnyű ebben hinni, de könnyű azt is mondani sok emberben van jó is, rossz is. Csakhogy a demokrácia / diktatúra páros mellett a legtöbb ember nehezen tud mást elképzelni. Pedig van más is. Például Plato 5 féle rezsimet képzelt el, ebből a zsarnokság és a demokrácia csak 2. Van mellette például a "timokrácia" néven ismert jelenség. Igen, a pénz a vagyon uralmaként gondolunk rá jelenleg. Vagy a meritokrácia... Amikor valamilyen érdemekkel arányos a döntésben való részvétel. És ezek mindegyikének lehet idealizált és igazságos formája. A jogállamiság azonban egy sokkal egyértelműbb kérdés. 

Ha a jogállamiság sérül és nem a mindenki számára ismert jog dönt, akkor valamilyen szinten az önkény uralkodik, ami ellen nem mersz, vagy nem tudsz fellépni a jog eszközeivel. Ez pedig alapvetően rombolja a biztonságérzetet. Ilyen az a helyzet, amikor olyan bűncselekmények áldozatává válsz (elkövető önkénye), amit bár kötelező lenne, mégsem üldöz a hatóság. Amikor egy jogi kérdést nem az dönt el, hogy kinek van valójában a jog szerint igaza, hanem már ott elbukik a dolog, hogy ki nem fél bíróságra járni, ki nem tart attól, hogy a másiknak több jogásza van, csőbe húzzák, vagy a bíró azért nem dönt mellette mert kevésbé néz ki komoly embernek, nem úgy öltözik. Vagy mert olyan a helyzet.

Te nem tudsz / nem mersz kiállni magadért. Akinek pedig akár jogi, akár erkölcsi kötelessége lenne kiállni érted, az nem teszi meg. Te pedig kiszolgáltatottnak érzed magad. És mindegy az, hogy a falu széli uborkatolvajnak, a jótállást / szavatosságot csak hírből ismerő kereskedőnek, vagy éppen egy Intrum jellegű követeléskezelőnek. Az ilyen önkény szabad kezet kap, akkor a közbiztonságnak, jogbiztonságnak gyakorlatilag vége a tömegek számára. Amiben az Intrum példája mégis rosszabb, mint mondjuk a nem üldözött tolvajé az viszonylag egyszerű: Az Intrum a jog területén működik, és egy olyan feladatot látna el, ami pont a jogszerűség záloga. Mert ugye követeléskezelő nélkül sokszor nehéz a követeléseket jogszerű módon, de mégis kellő hatékonysággal érvényesíteni. 

Márpedig nem kell messzire menni ahhoz, hogy lássuk az Intrum sem az Intrum, se a vele szerződésben álló ügyvéd nem tartja magára nézve kötelezőnek a jogszabályokat. A jól ismert scannelt és nyomtatott aláírás semmit sem hitelesít, ugyanis nem bizonyítja, hogy az adott embernél járt az irat. Ellenben nincs hitelesített zárt rendszerük amitől önmagában is hiteles okiratot küldenének. Az e-mailjeiken nincs hiteles elektronikus aláírás. Ezek ismert tények, mint az is, hogy ilyen módon aláírásnak látszó valamit, aláírt okiratnak látszó valamit kreálni a törvényességgel összeegyeztethetetlen eljárás. 

Természetesen volt olyan is, hogy adósokat indokolatlanul büntető feljelentéssel fenyegettek. Ezért el is marasztalták őket, csak éppen nem került elő pár másik paragrafus. Pedig előkerülhetett volna. 

368. § (1) Aki abból a célból, hogy jogos vagy jogosnak vélt vagyoni igénynek érvényt szerezzen, mást erőszakkal vagy fenyegetéssel arra kényszerít, hogy valamit tegyen, ne tegyen vagy eltűrjön, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha az önbíráskodást

a) fegyveresen,

b) felfegyverkezve,

c) csoportosan,

d) védekezésre képtelen személy sérelmére követik el.

(3) Nem valósul meg önbíráskodás, ha az erőszak vagy a fenyegetés alkalmazása az igény érvényesítésének megengedett eszköze.

459. § 7. fenyegetés: eltérő rendelkezés hiányában súlyos hátrány kilátásba helyezése, amely alkalmas arra, hogy a megfenyegetettben komoly félelmet keltsen;

Könnyen belátható, hogy a büntető feljelentés ennek megfelelő fenyegetés. De nem csak ez alkalmas a komoly félelem keltésére: hanem a várható költségek drasztikus növekedése, ami több hónapra ellehetetlenítheti a létbiztonságot. A "nincs esélye" ne is harcoljon a jogaiért jellegű fenyegetés pedig az Intrum jogsértéseinek tűrését akarja kikényszeríteni. A célt, érdeket is látjuk, mint azt is, hogy ez cseppet sem véletlen. Ráadásul az esetek többségében nem csak fenyegetés történik, hanem azzal együtt megtévesztés is, ami viszont biztosan nem törvényes. Ezzel együtt pedig a megtévesztésre építő fenyegetés nem lehet az igényérvényesítés megengedett eszköze. Mint ahogy a korábban használt törvénysértő fenyegetés sem. 

Mire gondolok megtévesztő fenyegetés kapcsán? Például arra, hogy egy közjegyzői eljárás minimális költségéhez hozzácsapják a végrehajtás költségét is. Ez az állításuk valótlan. Mi más célja lehetne ennek, mint az eljárás elkerülése? Egy olyan eljárás elkerülése, ahol számos más dolog derülhet ki a követelésükkel kapcsolatban. Hogy csak egyetlen példát mondjak. Azaz az Intrum és ügyvédje az ügyben biztosan hazudik. Abban a reményben, hogy így az ügyet a megfenyegetett emberek félelme, és nem a bíróság (a jogszabályok alapján) dönti el. 

Nem egy esetben elhangzó panasz, hogy sok értesítést tőlük nem kap meg a címzett. Furcsa. Azért furcsa, mert míg oly sok más követeléskezelő (DBF, MKK, stb) tértivevényes levélen kommunikál, állításuk szerint ők feladják a levelet, csakhogy még csak nem is ajánlott (vagy más könyvelt) küldeményként. Így azt állítanak amit akarnak, mert nincs róla papír. A panaszok egy része a beígért találkozók elmaradásáról szól. Azaz minden fronton akadályozzák, hogy a bírósági eljárás megindulásáig betekints az ügybe. Hoppá: A DBF személyes ügyfélszolgálatot is üzemeltet. Az Intrum csak olyan formát ajánl, ahol nincs lehetőséged semmi eredetit látni. A felkeresés pedig elmarad. Időpontot sem egyeztetnek.

A PTK még a felek együttműködését is elvárja mindenkitől. Ennek a fenti visszásságok nyilvánvalóan nem felelnek meg. Lehet számos ügyet keresni. Ismeret, fórumokon megtalálhatót, kevésbé ismeret. De valahogy az Intrum körül számos esetben merülnek fel olyan kétségek amik alapján számos eljárás indulhatna ellenük. Részben a hatóságok gondoskodhatnának róla, hogy ilyen módon működő cég ne működjön az országban. Részben pedig pár embert is kivonhattak volna egy időre a forgalomból. 

Sajnos számos ügy nem a jogszabályok mentén dől el, hanem a mentén, hogy az emberek nem mernek szembeszállni az Intrum féle cégekkel, a Baltás féle ügyvédekkel. Pedig ez komoly baj. A jogállamiságot, a biztonságérzetet erodálja. De a hatóságok úgy látszik nem érnek rá ezzel foglalkozni. És ez a fenyegetettség szinte bárkit elér. Sokkal konkrétabb, mint néhány alkotmányos fék elvesztése. De mégis úgy néz ki, az ilyen cégek sem a "multikat megfékezni igyekvő" kormányt, sem a "jogállamiságot védő" ellenzéket nem érdekli. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr806956001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gerilgfx 2014.12.05. 01:07:02

Én most a magyar államapparátus alkalmazásában álló 1 millió emberben szeretnék egy kicsit félelmet kelteni, méghozzá oly módon, hogy szeretném felhívni a figyelmüket, hogy ha a továbbiakban is állami munkát akarnak végezni, akkor arra nem egy jól fűtött helységben, jambikus pentameterben előadott szakértés keretében fog sorkerülni, hanem egy Mecsekben megnyitásra kerülő Uránbányában.

Ennek az az oka, hogy nem fogunk 80%-os adót fizetni terrormagyarország 1 millió ingyenélő közszolgájának etetéséért, így aztán a jelenlegi rendszert meg fogjuk szűntetni. Ez nagyon szomorú tény, dehát csak nem gondolta senki, hogy ez örökre így fog maradni, ahogy most van.

Tehát ha a továbbiakban is állami munkát szeretnének végezni az érintettek mindenféle szakértelem, szaktudás, képességek, adottságok nélkül, akkor arra uránkitermelés keretein belül lesz lehetőség a jövőben napi 12 órában. Ha nagyon rosszul érzik majd közben magukat, kaphatnak maguk mellé egy EU-s zászlót, ami majd erőt ad nekik, és átérezhetik majd ők is azt a sorsot, amit nekünk, a magyar népnek szántak.

De ez majd erőt ad nekik, és így közben arra nosztalgiával gondolhatnak vissza, hogy az értük fenntartott, túlfújt magyar állam, és a imperialista-szocialista-totalitárius-femi-patkány-terror európai unió milyen jó is volt, amikor fél millió ember vitte a hátán a többi 9 milliót.
süti beállítások módosítása