... mert választani kell

Havi 400 forintért...

2014/12/11. - írta: Válasszunk

Havi 400 forintért senki sem fog letérni a gyorsforgalmi útról. Egyszerűen azért, mert ha nem jelentene naponta legalább pár forintnyi megtakarítást üzemanyagban, időben, stb. akkor nem választaná ezt az utat ma sem. Ha pedig munkanaponként 20 forintot meg tud vele spórolni, akkor a havi 400 forint is kitermelhető. Még akkor sem, ha ez kicsit több mint 400 forint. Vagy esetleg két matrica kell hozzá. Nem hiszek ebben. Nem hiszek ebben, mert nem lenne igaz. De abban hiszek, hogy az üzenet nem csak a napi ingázókat érinti. Hanem például azokat az embereket is akik a városhatáron kívül létesült bevásárlóközpontokat látogatták. TESCO, Auchan, Cora, ottani MediaMarkt üzletek, stb. 

Feléjük egyértelmű az üzenet: Ha amúgy nem lenne szükséged matricára, akkor számold hozzá az ilyen nagyobb bevásárlás árához az új sarcot. Ezt pedig az eddigi "átháríthatatlannak" mondott sarcokkal szemben közvetlenül a választóktól szednék be. Méghozzá úgy, hogy közben kap egy valószínűleg áthárított terhet is. Vagy mehet az eddig is drágább, kisebb választékot nyújtó helyekre vásárolni. Ha több helyre kell mennie, akkor ez ismét közterhet jelent. Budapesten úgy hiszem nem kevés embert érint ez a döntés ebben a formában. Ahol az útdíj nem a munkába járást, hanem a bevásárlást sarcolja meg, így pedig az intézkedés ismét egy a CBAt támogató, a lakosságot megbénító intézkedésnek tűnik.

Havi 400 forintért senki sem megy át kisebb utakra. Ez igaz. Hiszen nem éri meg. És most még nem is lesz annyira dühös. De vajon amikor a vasárnapi zárva tartás, a mégis áthárítódó díjak, stb. miatt felismeri, hogy a kormány a bevásárlás kapcsán keményen kitolt vele, és az adott hónapban egyben kell kigazdálkodnia az 5000 forintos matricát, és abban a hónapban ez fáj, mert más dolog elől veszi el a pénzt egy olyan átlagos családban ahol így is nehéz megtakarítani, így is késedelemben vannak a számlák fizetésével... Nos akkor ott bőven elég ok lesz arra, hogy az elégedetlenségüket jelezzék. 

Egy idő után arra is, hogy kisebb-nagyobb kellemetlenségeket is bevállaljanak a kormány elleni tiltakozás eszközeként. Hogy több legyen a félpályás útlezárás, hogy sok más választó is értesüljön arról, hogy itt bizony már nem csak a politikai ellenzék, hanem sok más ember okkal tiltakozik. Hogy ez befolyásoljon időközi választást. Hogy sok eddigi FIDESZes politikus úgy tegye fel a kérdést: Immár választania kell a párt és a szavazói, támogatói, aktivistái, barátai között, és a párt egyre inkább amortizálja az értékét... Melyiket éri meg ilyenkor választani?

Melyiket éri meg ilyenkor választani, ha máshonnan is kaphat támogatást. Ha őt a FIDESZ nehezen zsarolja meg, de ő tud másokra nyomást gyakorolni, tud kellemetlen adatokat nyilvánosságra hozni. És az új támogatás vonzó is.

Ha mindez a durva következmény akkor robban igazán amikor a FIDESZ a népszerűségét romboló reformokba kezdene? A FIDESZ abban bízik innen fel lehet állni. Csakhogy van az a pont ahol a népszerűségvesztés öngerjesztő folyamatokat is el tud indítani, és az pedig már az a helyzet, ami mondjuk 8 éve volt. És igen, az emberek emlékeznek az elmúlt 8 évre. Csak ebből valamivel több mint 4 már a FIDESZé volt. Egy év, vagy 2 év múlva az arányok még rosszabbak lesznek. 

Nem hiszek benne, hogy a netadóval csak tematizálni akartak. Amikor ilyen céljaik voltak, például drogteszt ügyben, azt be is vallották. De abba is belebuktak. Ezt a tematizálást viszont nem lehetne megúszni a vásárlási szokásainkat érintő ügyek, a CBA helyzetbe hozása, és a durva korrupciós vádak érintése nélkül. Márpedig ezek kapcsán a tematizálás eredmény egyszerű: Bármely szükséges tömegközlekedési átalakítás is megkapja a jelzőt: CBA Mutyi. Mert ugye, ha nehezebb lesz sok helyről bejutni a városba, akkor többen vásárolnak helyben. Ha a falu boltjával eddig nem voltak elégedetlenek és az ilyen boltokat a hazai láncokhoz kötik...

Nos akkor a vidék is könnyen fel tud zárkózni a CBA mutyit emlegetők táborához. Ha ezek kapcsán a dohány forgalmazás átalakítását, és sok más olyan törvényt nézünk, akkor ismét kialakulni látszik egy szűk kör helyzetbe hozása érdekében bárkit eltaposni kész politika látszata. Ami ellen, már a Békemenethez köthető körből is felszólalt egy fontos szervező. Az ilyen felszólalások, párton belüli repedések pedig terjedhetnek. Sok olyan politikus van a FIDESZben aki akár a FIDESZ mostani vezetésével szembefordulva is sikeres lehetne. Sok olyan FIDESZes politikus van aki nem szívesen tesz meg most se dolgokat, és akár a mai FIDESZ ellenében is képes lehetne sikerrel politizálni. Ők lehetnek akár a mai FIDESZ-es vezetés utódja. 

A bukás kapcsán sokan a párton kívüli ellenzék térnyerését várják, de elfelejtik azt, hogy a párton belüli ellenzék képes lehet a most lemorzsolódó szavazókon kívül mást is megszólítani. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr106976051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása