... mert választani kell

Pár szó a hitről, Jézusról, és a karácsonyról

2014/12/25. - írta: Válasszunk

Vannak akik számár a hit azt jelenti, hogy feltételezik, hogy amit a Biblia magyarázataként hallanak, arra hivatkozó elvként ismernek az igaz és szent. Számomra a kérdés kicsit fordítva van. Megannyi olyan bölcsességet jegyeztek fel Jézusról, amik abban a korban különösnek hatottak. És mégis az egymástól távol elhangzó példabeszédek mögött lévő igazság sok esetben ma is előremutató. Olyan összefüggések is megvannak benne, amiket akkor egy egyszerű gondolkodó nehezen rakhatott volna össze. És ha megértjük a mondanivalót, megértjük az összefüggéseket, hát el kell fogadnunk Jézust különlegesnek. 

Jézust, aki az ember fiának, és nem az Isten fiának nevezte magát. Jézust, aki nem a saját különlegességéről beszélt, hanem egyszerűen rá mutatott, hogy hol a megváltás. Ha megbocsájtasz, elfogadod amik történnek, akkor boldogabb leszel. És mindegy, hogy az "öröklétet" a fizikai információ megmaradásában látjuk, vagy valamely feltámadásba, vagy az "örökségünkre adott metaforaként", igaza volt abban, hogy a megbocsájtás boldogsághoz vezet. 

Ha az ítélkezés ellen beszélt, akkor kicsit eszembe jut az Ószövetség, a jó és a rossz tudásának a fája, ami szintén az ítélkezés képességére mutat. A boldogok a lelki szegények, mert övéké a mennyeknek országa... Szintén erre mutat. A ne ítélj, hogy ne ítéltess szintén. Jézus írástudók, dogmák, szervezett egyház ellen bármely fellépése ilyen. Amikor a tálentumról beszélt, akkor megannyi tehetségünket írta le. És nem arról beszélt, hogy a tudós ne játsszon istent. Nem arról beszélt, hogy a nő tartsa meg magát "számára". Hanem arról, hogy ezeket a tálentumokat lehet az emberiség javára fordítani.

A gyerekszülés képessége és egy tálentum. És Jézus arra tanított, az ilyeneket ne őrizzük meg, hanem fordítsuk jóra. Mégis van aki rá mutat, de a tanításai ellentétét cselekszik. Jézus elmondta kire hagyja a mennyek kulcsát. De nem hatalmat ígért, nem a pápai tévedhetetlenséget. Hanem ráhagyta azt a bölcsességet, azt a tanítást amiben a mennyek kulcsát láthatjuk. És amivel szemben a modern pszichológia is nehezen tudna ellenérveket felhozni. 

Jézus az adókról beszélve beszélt az állam és az egyház szétválasztásáról. Ami hosszú időn át nem volt egyértelmű. Sőt ma is sok ember gondolja azt, a hitet bele kell építeni a törvényben. Pedig Jézus arra is tanított, hogy az állami törvény és az egyházi törvény független és mindkettőnek meg kell felelni. Hiszen még a 20. században is azt mondták sokan, a hit az egyház is az ami összeköthet egy népet, segít meghatározni a haza fogalmát. 

A főparancsolatban szereplő Isten lehet akár egy "mitológiai isten is", de lehet a sors, a természet, és minden más. Lehet azt is mondani megláthatjuk és megszerethetjük a világban a szépet és a jót. Ha a világhoz és az emberekhez így fordulunk, boldogok vagyunk, és felül tudunk emelkedni azon az eredendő bűnön, hogy megtanultunk ítélkezni és ezzel eseményeket rossznak látni, és boldogtalanok lenni. 

Ha nem megítéljük, elítéljük a politikai ellenfelet, hanem építő kritikát teszünk oda, és alapvetésnek fogadjuk el azt, hogy a legtöbbjük azért akar politizálni, mert hisz abban, hogy jobbá teheti az országot, akkor megtettük a lépést egy normálisabb politika felé. Még akkor is, ha a politikusok egy része téved, és inkább ártani lehetne képes. 

Nem ítélkezni, de építő kritikát, önálló álláspontot, gondolatokat megfogalmazni is épp olyan tálentum, mint a többi. Használnunk kell. Használnunk kell, mert minden álláspont hozzátesz valamit a közöshöz, formálja a konszenzust, és jobbíthat a világon. 

Sokan ítélkeznek. Egykor a feminizmus az egyenlőségről szól. Ma már sokszor női kormányt emlegetnek. És olyan előítéleteket fogalmaznak meg, amik nem igazak. És ezek az előítéletek, ez az ítélkezés ártanak mind maguknak, mind másoknak. Rosszabbá teszik maguknak az életet. Ítélkezik a "demokrata", olykor diktátornak, vagy azt támogató talpnyalónak bélyegezve a másként gondolkodót. Máskor a jobboldali az értékek tagadójának, sátánian gonosz libertinusnak látja azt, aki kicsit liberálisabb álláspontot képvisel. Mindegyik ítélkezik, ellenségeket lát... 

És nem csak a bosszúság miatt él rosszul, hanem el is veszi magától a képességét, hogy az előítéletétől függetlenül gondolkodva javítson a saját helyzetén. Az a szeretet, amiről Jézus beszélt nem mentes a konfliktusoktól. Jézus is felvállalt sok konfliktus helyzetet. De azt a jobbító szándék vezérli. Jézus és a karácsony üzenete számomra sokszor az, hogy szükség van az ilyen politikára.

Ha nagyban nem is látjuk ezt, legalább itt magunk között, a blogokon és a kommentekben. Ha egész évben nem is, hát legalább ünnepekkor. És ha a karácsonyi vita beválik, majd új évben megfogadhatjuk, hogy az év nagyobb részében így teszünk. És egy kicsit lépünk egy jobb világ felé. 

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr777009959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

annamanna 2014.12.25. 12:06:35

Boldog karácsonyt. Hogy Jézus Isten Fia, az a Bibliából teljesen egyértelmű. Ha nem az volna, miért nevezte volna Jehovát folyamatosan az Apjának? :)

Néhány igét idemásolok, amiben konkrétan előfordul a "Jézus Isten Fia" kifejezés, de persze ennél sokkal többször említik ezt a tényt, más módokon kifejezve. Aki elolvassa az Újszövetséget, annak nem lehet kétsége efelől, mert ez az egész Biblia lényege....
A Biblia ugyanis nem egy erkölcsi tankönyv, hanem az Isten kijelentése önmagáról.
Hogy pedig Jézus Ember Fiának nevezte magát... vajon miért nem József fiának? Gondolkozz el azon, miért hívta így magát? Senki nem nevezi magát Ember Fiának, senki nem mondja, hogy apám az Ember.
Jézus, az Isten Fia emberré LETT. Általában kötődött az emberhez, mint teremtett lényhez, tehát az összes emberhez. Ő az "ember"-nek, mint csoportnak fia lett, tehát az "emberiség fia".

Mt 8,29 És ímé kiáltának mondván: Mi közünk te veled Jézus, Istennek fia? Azért jöttél ide, hogy idő előtt meggyötörj minket?
Mt 26,63 Jézus pedig hallgat vala. És felelvén a főpap, monda néki: Az élő Istenre kényszerítelek téged, hogy mondd meg nékünk, ha te vagy-é a Krisztus, az Istennek Fia?
Mt 27,54 A százados pedig és a kik ő vele őrizték vala Jézust, látván a földindulást és a mik történtek vala, igen megrémülének, mondván: Bizony, Istennek Fia vala ez!
Mk 1,1 A Jézus Krisztus, az Isten Fia evangyéliomának kezdete,
Mk 5,7 És fennhangon kiáltva monda: Mi közöm nékem te veled, Jézus, a magasságos Istennek Fia? Az Istenre kényszerítelek, ne kínozz engem.
Lk 8,28 És mikor meglátta Jézust, felkiálta és lábai elé esék néki, és fenszóval monda: Mi közöm van nékem te veled, Jézus, felséges Istennek Fia? kérlek téged, ne gyötörj engem.
Jn 11,4 Jézus pedig, a mikor ezt hallotta, monda: Ez a betegség nem halálos, hanem az Isten dicsőségére való, hogy dicsőíttessék általa az Istennek Fia.
Jn 20,17 Monda néki Jézus: Ne illess engem; mert nem mentem még fel az én Atyámhoz; hanem menj az én atyámfiaihoz és mondd nékik: Felmegyek az én Atyámhoz és a ti Atyátokhoz, és az én Istenemhez, és a ti Istenetekhez.
Jn 20,31 Ezek pedig azért irattak meg, hogy higyjétek, hogy Jézus a Krisztus, az Istennek Fia, és hogy ezt hívén, életetek legyen az ő nevében.
Csel 8,37 Filep pedig monda: Ha teljes szívből hiszel, meglehet. Az pedig felelvén, monda: Hiszem, hogy a Jézus Krisztus az Isten Fia.
2Kor 1,19 Mert az Isten Fia Jézus Krisztus, a kit köztetek mi hirdettünk, én és Silvánus és Timótheus, nem volt igen és nem, hanem az igen lett ő benne.
Zsid 4,14 Lévén annakokáért nagy főpapunk, a ki áthatolt az egeken, Jézus, az Istennek Fia, ragaszkodjunk vallásunkhoz.
1Jn 4,15 A ki vallja, hogy Jézus az Istennek Fia, az Isten megmarad abban, és ő is az Istenben.
1Jn 5,5 Ki az, a ki legyőzi a világot, ha nem az, a ki hiszi, hogy Jézus az Isten Fia?!
1Jn 5,20 De tudjuk azt is, hogy az Isten Fia eljött, és értelmet adott nékünk arra, hogy megismerjük az igazat, és hogy mi az igazban, az ő Fiában, a Jézus Krisztusban vagyunk. Ez az igaz Isten és az örök élet.

Még egyszer - boldog karácsonyt.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.12.25. 12:33:24

@annamanna: Inkább az derül ki ezekből, hogy voltak akik Isten Fiának tartották. Ellenben, ha abból építkezünk amit ő maga mondott, el kell fogadni azt, hogy mindannyian Isten teremtményei vagyunk. Isten nem nemez a hagyományos értelemben gyereket, hanem mindenkit, mint a "gyermekeit" megteremt. Jézus által használt ember fia kifejezés pont erre a helyzetre is utal. A különleges kiválasztottság helyett a mindenkivel való kapcsolatra...

annamanna 2014.12.25. 13:48:49

@Válasszunk:
Jn 11,4 Jézus pedig, a mikor ezt hallotta, monda: Ez a betegség nem halálos, hanem az Isten dicsőségére való, hogy dicsőíttessék általa az Istennek Fia.
Jn 20,17 Monda néki Jézus: Ne illess engem; mert nem mentem még fel az én Atyámhoz; hanem menj az én atyámfiaihoz és mondd nékik: Felmegyek az én Atyámhoz és a ti Atyátokhoz, és az én Istenemhez, és a ti Istenetekhez.

Nézd, saját maga állította magáról, hogy az Isten Fia, EZÉRT VÉGEZTÉK KI.
Jn 5,18 E miatt aztán még inkább meg akarák őt ölni a zsidók, mivel nem csak a szombatot rontotta meg, hanem az Istent is saját Atyjának mondotta, egyenlővé tévén magát az Istennel.

Amúgy meg azt ajánlom, olvasd el a Bibliát, legalább az Újszövetséget, minimum a négy evangéliumot. Amit írsz, abból az derül ki, hogy még sosem volt időd arra, hogy az egész civilizáció alapművét egyszer is elolvasd :)

annamanna 2014.12.25. 14:21:42

@Válasszunk: "Isten nem nemez a hagyományos értelemben gyereket, hanem mindenkit, mint a "gyermekeit" megteremt."
Erről a mondatról még annyit: a Biblia logikájából az következik, hogy az ember teremtményi státuszban áll. De aki elfogadja Jézus váltságát, az a Szent Lélek által újjászületik és Isten gyermekévé válik. Ez egy egészen más státusz, mint a teremtmény státusza. Most még nem látszik a különbség, hiszen Isten sem látszik. De nagyjából akkora a kettő közti távolság, mint az élet és a halál közötti. Jézus maga "halott"-nak is nevezte az embereket:
Mt 8,22 Jézus pedig monda néki: Kövess engem, és hagyd, hogy a halottak temessék el az ő halottaikat.
Lk 9,60 Monda pedig néki Jézus: Hadd temessék el a halottak az ő halottaikat: te pedig elmenvén, hirdesd az Isten országát.
Jn 5,25 Bizony, bizony mondom néktek, hogy eljő az idő, és az most vagyon, mikor a halottak hallják az Isten Fiának szavát, és a kik hallják, élnek.
Ez hasonló értelmű részlet, a passiótörténetből:
Lukács 23,27-31. Követé pedig őt a népnek és az asszonyoknak nagy sokasága, a kik gyászolák és siraták őt. Jézus pedig hozzájok fordulván, monda: Jeruzsálem leányai, ne sírjatok én rajtam, hanem ti magatokon sírjatok, és a ti magzataitokon. Mert ímé jőnek napok, melyeken ezt mondják: Boldogok a meddők, és a mely méhek nem szültek, és az emlők, melyek nem szoptattak! Akkor kezdik mondani a hegyeknek: Essetek mi reánk; és a halmoknak: Borítsatok el minket! Mert ha a zöldelő fán ezt mívelik, mi esik a száraz fán?
(Ezzel Jeruzsálem pusztulására utalt, ami 70-ben következett be, tehát cirka egy nemzedékkel később, a "fiak" idejében. A zöldellő fa él, a száraz fa halott).

A halál az Istentől való szellemi elválasztottság állapota. Aki "csak" teremtmény, az szellemi értelemben halott; aki "újjászületik", az szellemi értelemben él.
Mivel Isten maga az élet, ezért az él, akiben Isten Lelke van. Az viszont már nem szimpla teremtmény, hanem valamilyen módon Isten a fiának, gyermekének ismeri el, akit "szült", aki "felülről született", és már nem pusztán teremtmény.
Ez tehát valami egészen radikális státuszkülönbség, csak nem szemmel érzékelhető.
Ráadásul nem kell különösebben sokat tenni érte, "csak" elfogadni. :)

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.12.26. 12:16:02

@annamanna: Tudod van egy lényeges különbség amit nem veszel észre: Jézus ugyanazt mondta saját magáról, mint másokról. Hiszen mások atyjának is nevezte istent.

Az ezt félre magyarázók akik a Bibliát tartják a civilizáció bölcsőjének, számos más független dolgot letagadva, hazudva, azok itt is mást magyaráznak bele. Majd lett a pápai tévedhetetlenség, a conquistadorok, az inkvizíció, az ellenreformáció, a népírtások, a pedofil botrányok, stb.

Amit itt előadsz annak az sajnálatos üzenete van, hogy Jézus tanításait csak a saját szavaival ellentétesen, kiforgatva, hazudva, tömeggyilkossághoz vezetve szabadna értelmezni. És akik ezt a jósággal szemben állónak, hamisnak látják harcos, vallás és hit ellenes ateisták azoknak van igaza.

A valóság viszont az, hogy el kell tudni különíteni Isten-t, Jézus szavait és a rárakódó haszonleső egyházfiak évezredes rosszindulatú hazugságait. És fel kell ismerni azt is, hogy milyen szerepe van az emberi gyarlóságnak a Bibliában. Például a 10 parancsolat (ember törvényt kér az istentől egy adott népnek) és a főparancsolat (fontos isteni parancsolatra kíváncsi) közötti nyílt ellentmondás oka kapcsán.

annamanna 2014.12.26. 12:42:04

@Válasszunk: te aztán nagyon jól tudod, hogy én mit forgatok ki meg mit nem.
ELOLVASTAD?

Mert ha nem, akkor honnan tudod, mi van benne????

Jézus azért mondta másoknak is, hogy Isten az Atya, mert istennek az a terve, hogy a maga fiaivá fogad bennünket.
Azokat, akik megtérnek és újjászületnek, felülről, Istentől.
Akik nem fogadják el Jézus váltságát, nem térnek meg és nem születnek újjá, azok nem Isten gyermekei, azoknak nincs örök élete, azok szellemileg nem tartoznak Istenhez.

Ez annyira egyszerű, mint a pofon.
A katolikus és egyéb "népegyházak" annyira összekavarták a dolgokat, hogy sikerült meggyűlöltetniük az emberekkel a Bibliát, hogy
még az sem érdekel senkit, hogy a Biblia le van fordítva, ki van adva, mindenki számára nagyon könnyen elérhető.
Ennek ellenére még viszonylag értelmes és diplomás emberek sem olvasták.

De azt aztán marhára tudják, hogy mi van benne!
Meg hogy Jézus mire gondolt!

Ha nem olvasod el, nem fogod megtudni, soha.

A Biblia ezt mondja: azért a hit hallásból van, a hallás pedig Isten Igéje által.
A Biblia azt mondja: az Ige testté lett és lakozott köztünk.

Az Ige maga Jézus Krisztus.
Ha nem olvasod el, fogalmad sincs, miről beszélsz és mit erőlködsz.

Pont olyan szinten állsz, mint a szőkenő, aki felhívja a szerelőt, hogy nem működik a számítógépe, és a szerelő megkérdi: - Hölgyem, a konnektorba bedugta?

Nézd, a Biblia elolvasása olyan alap, ami nélkül lehetetlen értelmes kijelentéseket tenni a Bibliáról!

Teljesen mindegy, miket írsz, egyszerűen siralmas, hogy ennyi telik: "a conquistadorok, az inkvizíció, az ellenreformáció, a népírtások, a pedofil botrányok, stb. "

Ennyi jut eszedbe a Bibliáról, és még el akarod magyarázni, miről szól?

"az sajnálatos üzenete van, hogy Jézus tanításait csak a saját szavaival ellentétesen, kiforgatva, hazudva, tömeggyilkossághoz vezetve szabadna értelmezni. És akik ezt a jósággal szemben állónak, hamisnak látják harcos, vallás és hit ellenes ateisták azoknak van igaza."
Ez is micsoda???
Azoknak lehet bármit bemagyarázni, akik arra is lusták, hogy utánajárjanak annak, amiket magyaráznak nekik.
Ha lusta vagy elolvasni, akkor szerintem nyugodtan lehetsz lusta arra is, hogy egyáltalán a szádra vedd magát a témát.
Ha nem érdekel a Biblia, akkor minek akarsz bármit is magyarázni róla, pláne ordító hülyeségeket?
Annyit értesz belőle, mint én a kvantummechanikából meg a fociból.

Azt mondta Jézus:

A farizeusok pedig és a törvénytudók az Isten tanácsát megveték ő magokra nézve, nem keresztelkedvén meg ő tőle.
Monda pedig az Úr: Mihez hasonlítsam azért e nemzetségnek embereit? és mihez hasonlók?
Hasonlók a piaczon ülő gyermekekhez, kik egymásnak kiáltanak, és ezt mondják: Sípoltunk néktek, és nem tánczoltatok; siralmas énekeket énekeltünk néktek, és nem sírtatok.
Mert eljött Keresztelő János, a ki kenyeret sem eszik, bort sem iszik, és ezt mondjátok: Ördög van benne.
Eljött az embernek Fia, a ki eszik és iszik, és ezt mondjátok: Ímé a falánk és borivó ember, a vámszedők és bűnösök barátja.
És igazoltatik a bölcseség minden ő fiaitól.

Te is pont így igazolod a legfájdalmasabb hülyeséget. Te (meg úgy általában az ateisták) sokkal jobban tudják, kicsoda Jézus meg mit akart. És az ateistáknak van igazuk!

Hát öregem, gratulálok!

Ennyi hülyeség egy helyen, ez már olyan rossz, hogy jó!

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.12.26. 12:51:08

@annamanna: A hülyeség tőled jött annamanna.

Az érvelésed eddig mindenhol az volt, hogy amit Jézus mondott, az ellentétét jelenti.

Tudod a Biblia sehol sem mondta azt, hogy "hidd az ellentétét annak amit Jézus mond, ha azt annamanna mondja". Még akkor sem, ha mondjuk a "Ha én vagyok a te istened, ne legyen más istened" parancsolatot úgy fordítod ellentétére, hogy de te legyél mellette Bibliakiforgatásügyi főistennő.

És a pedofil botrány, a népírtás nem a Bibliáról jut eszembe, hanem azokról a rosszindulatú, hazug emberekről, akik közlik a Bibliát Jézus szavaival ellentétesen kell értelmezni, és ettől ők speciálisak, nekik joguk van mindenkit lenézni, eltaposni. Ők azok akiknek a Biblia hiába írja le, hogy ne ítélj, hogy ne ítéltess...

Akik a minősítgetések mellett közlik a másik azért mondja pontosan az adott Biblia utalást, mert biztosan nem olvasta. Hazudni, ítélkezni, Jézus tanait szembe köpni megy.

És igen: A hozzád hasonló módon előadott hazugságoknál még a harcos ateizmus is jobb 2-3 fokkal.

annamanna 2014.12.26. 13:05:28

@Válasszunk: és még egy, visszatérve az Ember Fia kifejezésre - azt értsd meg, hogy mivel Jézus a Szentháromság tagja, tehát Maga Az Isten, ezért az volt a nagy "durranás", hogy totálisan emberré lett! Nem csak úgy, hogy ember képében megjelent, de egyébként akármit is csinálsz vele, nem árt neki, hanem abszolút emberi természete lett. Aludt, evett, fingott, fáradt volt, izzadt és koszos; vérzett és meghalt.

Ha mondjuk valaki bolond, és Isten Fiának képzeli magát, az BIZTOS, hogy nem pont azt fogja hangsúlyozni, hogy ő ember, hanem az állandóan azt hajtogatja, hogy ő a megtestesült Isten.
Csak aki teljesen tisztában van vele, hogy kicsoda, az "engedheti meg magának", hogy ennyire "lazán" kezelje a maga isteni mivoltát, és az emberekkel való azonosulását hangsúlyozza.
Ráadásul nem azt mondta, hogy "Ember", hanem hogy "Ember Fia", tehát embertől született, emberi testben, mindenben hozzánk hasonlóvá lett.

De Ő az Isten, a Szentháromság (Atya, Fiú, Szentlélek) Isten egyik része vagy tagja.

Ha abszolút nem érdekel, valójában mit ír Jézusról a Biblia, miket mondott, mit csinált, mit akart, akkor javaslom helyette a Brian életét. Inkább írj arról. Mert amiket eddig írtál, az sokkal inkább vonatkozik a Brian életére, mint a Biblia Jézusára.

annamanna 2014.12.26. 13:11:54

@Válasszunk: Nekem aztán teljesen mindegy, jó mulatást a pokolban. Ott biztosan nem lesz Biblia, csak ateisták, akiknek 2-3 fokkal jobbak, mint az általam előadott hazugságok!
Szánalmas vagy, de ez végképp nem az én bajom.

Mt 10,14 És ha valaki nem fogad be titeket, és nem hallgatja a ti beszédeteket, mikor kimentek abból a házból, vagy városból, lábaitok porát is verjétek le.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2014.12.26. 13:35:13

@annamanna: Ismét nem abból indulsz ki, ami a Bibliában van, hanem abból amit hozzá mondasz. Ez alapján, ha valaki a pokolba fog kerülni, az te vagy. Nagyon egyszerű oknál fogva. Még csak nem is azért, amit a Bibliának le kellett írnia, ami a ne ítélj, hogy ne ítéltess mögött van.

Hanem egy sokkal egyszerűbb oknál fogva: Ahol olyanok vannak, mint te, az biztosan pokolként működik, mert azzá teszitek magatok és egymás számára. Ahol pedig nem mennek bele ebbe az irányba, az nem...

Jézus erről beszélt. Abban a korban, ezt belátni csoda volt. Innen lehet tudni, hogy ő különleges volt. Te meg szembe köpöd, a hazugságaiddal meggyalázod mindezt. Mondhatnám azt, hogy "nem baj", hogy "nem nekem fáj", sőt azt is, hogy nem ítéllek meg, és nem is ítéllek el emiatt. Mert ugye a ne ítélj, hogy ne ítéltess fontos.

De az igazság az, hogy aggódom. Attól, hogy te ma úgy érzed jól magad, hogy magad számára és más számára is pokollá tennéd még a mennyeket is, nem biztos, hogy mindig így lesz. És, ha a hozzád hasonlók, az ők győzködése visszahúz, nehezen tudsz majd változtatni.

annamanna 2014.12.26. 13:42:00

@Válasszunk: minek aggódsz értem? soha nem fogunk találkozni, az örökkévalóságban. te mész az ateistákkal a ti mennyországotokba, és ott majd jól ellesztek. oszt ennyi.

Lk 12,26 Annakokáért ha a mi legkisebb dolog, azt sem tehetitek, mit aggodalmaskodtok a többi felől?
süti beállítások módosítása