... mert választani kell

A fizetős elkerülő és a várható problémák

2015/01/01. - írta: Válasszunk

Hogyan lehet tematizálni a közbeszédet? Mondjuk bedobni a havi 400 forint ötletét, az 5000 forintos matrica megvásárlásának nehézségeit. És lehet máris beszélni pár Budapest vonzáskörzetéhez tartozó településről, az egyenlő feltételekről. És tegyük hozzá, a sok helyen csökkenő terhek mellett el lehet mondani, hogy az ország leggazdagabb régióiban is ugyanúgy fizetnek pár kilométer gyorsforgalmin való ingázásért, mint a szegényebb régiókban. És az egyenlősdi kicsit kitol azokkal akik egy jelentős része rossz helyre szavazott, némi jó pontot szerez a vidék egy részén. 

De tegyük fel a kérdést, a havi 400 forint mindenkire igaz? Ha ugyanis nem mindenkire igaz, akkor gond van. Márpedig: Az M0 díjfizetésbe bevont szakaszainak ingyenessége a kamionok esetében is megszűnik. Igen, a hivatalos sajtóközleményben is ez áll. Ugye tudjuk, hogy ők kilométerenként fizetnek? És azt is tudjuk, hogy ezzel az útdíjjal már okuk lehet a lakott területek, a főváros úthálózata felé kerülni. Az az út sok más szempontból is jobb lehet. Azaz a 400 forintos szöveg, bár a vita tematizálására jó volt, valójában csak részletkérdés. De nem csak ez a gond. 

És nem is csak az, hogy sok 7 személyes jármű nem "5+2 személyes", így a családok egy része immár dupla áru matricát is vehetne. Azaz a változások más területen is megjelentek. Hogy a rendszer mégsem feltétlenül igazságos, mert sok aránytalanság lehet benne. A FIDESZ kommunikációjában lévő ellentmondások sem érdekelnek. Mert a kormany.hu, az táblák egy folgot mond az M86-ossal kapcsolatban, egy FIDESZes honvédelmi miniszter az ellenkezőjét. 

Tény az, hogy mikor Hende Csaba az ügyben azt mondja, hogy "Csupán riogatás az az ellenzéki felvetés..." akkor másokat vádol meg hazugsággal, miközben maga állít valótlant. A hazugsággal alátámasztott támadás azon kevés dologhoz tartozik, ami akkor sem jó, ha egy hozzászólásban születik. Egy miniszter szájából, ha ilyen elhangzik, akkor vagy elhisszük, hogy csak tévedés... Vagy nem csak a miniszter, mint magánember jellemével kapcsolatban vonhatunk le következtetést. Hanem mondjuk a kormány normáival kapcsolatban is. Egy esetleges tévedés után pedig lehetne gazdája a hibának...

Ha a kormányzat itt sem képes észlelni és felvállalni a hibáját, akkor felmerül a kérdés mi lesz akkor, ha esetleg súlyosabb következményekkel kell szembenézni. És nem a szmogra, a dugókra gondolok. Ezek apróságok. Hanem azzal, hogy az elalvás határán lévő kamionsofőröket a viszonylag biztonságos elkerülő utak (kb. egyenletes sebesség mellett a lassabb reakcióidő, a kisebb kihagyások is viszonylag ritkán okoznak bajt) helyett sok helyen sikerül a lakott területre ráengedni. Olyan helyre, ahol a rendszeres elsőbbségadás, a gyalogosok, stb. miatt a pár másodperces kihagyásnak sokkal könnyebben lesz plusz következménye.

Ha a hasonló balesetek száma és súlyossága is emelkedik, és előkerül, hogy az útdíj miatt voltak a városban, emiatt vasaltak ki valakit... Hát az rossz. Ha az áldozat gyerek, család, vagy idős néni, és az RTL Klub riportja ügyesen tálalja majd a tényeket, akkor nem sokan fognak hinni egy a kérdésben már sokszor hiteltelenné váló kormánynak. 

Közben beérhet a vasárnapi zárva tartás. Sokan megérzik, hogy a vásárláshoz kéne a matrica, a düh meglesz. És erre épül rá pár jókor tálalt ügy. Egy olyan helyzetben, amikor a 2/3 jelenleg 1 szavazaton múlik. Bármikor lehet oka egy-egy újabb időközi választásnak, a 2/3 elvesztése pedig jelentősen szűkítené a kormány mozgásterét. 

Amikor a kormány sokszor bevallja, hogy nem számol utána az intézkedések árának, következményeinek, számoljanak utána az érdekeltek... Nos akkor a félálomban vezető török kamionsofőr előrelátása nem segít megmondani, hogy egy ilyen intézmény ára mi lesz. Sem forinttal, sem vérrel, sem pedig politikai következményekkel nem számol. Utólag pedig már nagyon nehéz a kormánynak is korrigálni. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr587020639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nnnnnnnn 2015.01.02. 13:58:54

hétfőtől az M0-ás fizetős szakaszai elnéptelenednek, az út lassan beporosodik, nyárra pedig kivirágzik a parlagfű, lehet menni kaszálni. pesten meg akkora dugó lesz a mellékutakon, hogy mindenki tömegközlekedni fog, és a tömegközlekedési eszközökön pedig tömegnyomor fog kialakulni, aminek következtében sokan meghalnak, megfulladnak majd. a mellékutakon feltorlódó autósorok között a hosszú várakozás miatt fagyás, éhhalál fog végigsöpörni. egy-két éven belül budapest gyakorlatilag elnéptelenedik. ezt érte el a rohadék fidesz! gratulálok!

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.02. 13:59:30

@monddazigazatmar: Akkor az a "nagy tarolás" mit jelent szerinted. Egyéniben a leadott szavazatok hány %-át kapták a jelöltjeik?

Csak azért, mert megjegyzem, az egyéniben megszerzett mandátum arány nem arányos a kapott szavazatok arányával.

Igen, te aki beszólsz, stb. ilyen nyilvánvaló dolgokon is elcsúszol. És nem ez az egyetlen nyilvánvaló dolog, ahol igen egyszerű, igen nyilvánvaló dolgokban hazudsz és közben bunkó módon behánysz.

Ez pedig azt is megmutatja, számodra, a barátaid számára mely értékrend fogadható el. A hazug, rosszindulatú férgeké. Tegyük fel a kérdést, hogy akkor véletlen összefüggés-e, hogy olyan oldalt támogatsz a hazugságaiddal akit éppen ezzel lehet vádolni, lásd az M86 körüli hazugság esetét?

Gecc 2015.01.02. 14:05:25

@Válasszunk:

www.mkfe.hu/hu/mediamenu/hirek/aktualis-hrek/77-belfoldi-hirek/5251-budapesti-behajt%C3%A1s-v%C3%A1ltoz%C3%A1sok-%C3%A9s-%C3%BAj-tudnival%C3%B3k.html

12 tonnas ossztomeg korlatozas Bp-re (kivetel 1-2 fobb ut), illetve valtozo alacsonyabb korlatozasok szetszorva keruletenkent.
A lenyeg, hogy Bp-en nem tudnak athajtani ugy, hogy ne utkoznenek a szabalyozasba.
Az agglomeriacio persze valoban mas kerdes. Vedekezhetnek behajtani tilos - kiveve celforgalom tablaval.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.02. 14:05:52

@$$$=$$$: Elnéptelenedni nem fognak. Egyszerűen azért, mert túl sok embernek kell az éves matrica. Más esetben viszont a várost vagy agglomerációt érintő kerülő túl nagy lenne.

2 dolog változik:

Akinek amúgy nem kell matrica, az kétszer is meggondolja a kivezetőnél lévő hipermarketek meglátogatását.

Aki pedig kisebb kerülővel meg tud spórolni némi útdíjat az mérlegelni fog.

monddazigazatmar 2015.01.02. 14:10:53

@Válasszunk: Ezt magamtól találtam ki, mert aki ekkora marhaságot leír, annak nem létezik, hogy van jogsija.

Hol alszik el az ember? A monoton úton. Városon belül én még egyszer nem olvastam olyan esetről, hogy sofőr elaludt volna. A nulláson meg hetente egyszer történik meg.
Mellesleg ugye van szabály, hogy napi hány órát vezethet a teherautósofőr. Erről miért nem hallottál?

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.02. 14:11:19

@Gecc: Az a baj, hogy a 12 tonnás össztömeg sok esetben nem korlát, és ebből nem a 7. kerület fog sok gondot látni.

Azt tudod, hogy az M0 még mindig nem teljes kör. Mondjuk úgy az M1 és a Megyeri híd közötti szakasz hiányzik. Így baromira nagy kerülő. Ellenben az agglomeráció egy részét, és az ÉB1 zónát (Észak-Buda) érintve el lehet jutni sok helyre. Ha belefér a 12 tonnába...

Nézd végig mekkora kerülő ez a 0-son eleve, és még mekkora útdíj. Sajnos baromi sok olyan helyzet van, ahol határeset merre mennek, belefér a 12 tonnába, és a fáradtság, a túlmunka miatt problémásak.

Balt 2015.01.02. 14:11:27

Attól nem tartok, hogy kamionok fognak belvárosi utakon grasszálni a díjfizetős M0 miatt - ez gyakorlatilag (súly- és magasságkorlátozásokkal, tgk.-val behajtani tilossal, körforgalmakkal, adminisztratíve) amúgy is már most is szabályozva van. Ettől persze még az egész úgy marhaság, ahogy van - most lusta vagyok ismételni magam, számos blogon leírtam. Hozzáteszem: én is egyfajta aggodalommal, ha jól értem a cikk hangvételét.

Itt ragadnám meg az alkalmat, hogy kérjek mindenkit: ha teheti, legalább a "statisztikai évben" ne vegyen megyei matricát, ezzel is segítve a "döntéselőkészítő" hatástanulmányt. :)

Balt 2015.01.02. 14:12:27

@ODIV: Az egyénik 92%-át megnyerték. Egyéb kérdés?

monddazigazatmar 2015.01.02. 14:14:02

@Válasszunk:
"Akkor az a "nagy tarolás" mit jelent szerinted. Egyéniben a leadott szavazatok hány %-át kapták a jelöltjeik?"

Egyéniben kell egy darab képviselőt választani a körzetnek. Teljesen mindegy, hogy mennyivel nyert, ő nyert, nem lehet fél, meg negyedembereket beültetni egy padba.

"Csak azért, mert megjegyzem, az egyéniben megszerzett mandátum arány nem arányos a kapott szavazatok arányával."
Mindenhol nyert a fideszes jelölt.

"Igen, te aki beszólsz, stb. ilyen nyilvánvaló dolgokon is elcsúszol."
Én csúsztam el? Hazudozol, aztán megsértődsz.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.02. 14:14:31

@monddazigazatmar: Tudod a személyeskedés és a hazudozás helyett utána olvastál volna, akkor pontosan tudnád azt, hogy nem csak mi, de mondjuk tőlünk nyugatabbra lévő országok is hiába próbálják betartatni a vezetési időre való korlátozást, ezért most új műszerekkel, stb. keresnek ezt-azt.

És nem nehéz találni olyan esetet amikor teherautó vagy busz vezetője lakott területen fáradtság és mikroalvás miatt okozott balesetet.

A fáradtság miatti csökkent képességekkel való vezetés, és az ebből eredő balesetek pedig jelenleg a szállítmányozás és közlekedés biztonságával foglakozó valamennyi szervezetnél sürgető problémának számítanak.

Nem csak Európában, hanem az USAban is...

Balt 2015.01.02. 14:16:21

@Válasszunk: A kamionsofőröknek sejtelmem szerint elég szigorúan (tachográffal, nyomkövetővel) szabályozott a munka- ill. pihenőideje. Ezek tehát a legkisebb (vagy inkább nem is létező) problémái az új "rendszernek".

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.02. 14:17:14

@monddazigazatmar: Te a szavazatok arányára mondtad a tarolástt. Nem úgy volt. Ezt most te is elismered és tudod.

A mindenhol nyert a FIDESZes jelölt például szintén nem igaz. Lehetne túlzásnak mondani, ha nem lenne a tendencia.

De ugye egyéni kapcsán a töredék szavazatok alapján kialakuló kompenzációs listát is "elfelejted"... Azaz hazudsz arról, hogy ott az arányok lényegesek vagy lényegtelenek.

Mivel ez a sokadik hazugságod, és a nyilvánvaló hazugságaidra való válasz nem visz előre semmi érdemi vitát, ezért 1 hét kitiltás a jutalmad.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.02. 14:18:51

@Balt: Éppen a napokban volt az Indexen is cikk arról, hogy új módszerrel is akarják mérni ennek a betartatását, mert sajnos sok trükk van amivel ki tudják játszani az ellenőrzést.

Balt 2015.01.02. 14:21:43

@Válasszunk: "Akinek amúgy nem kell matrica, az kétszer is meggondolja a kivezetőnél lévő hipermarketek meglátogatását."

Minden hiper megközelíthető normál közúton is. (Budakalász ugye nem játszik, de Dunakeszi, Fót, Csömör, Maglód, Soroksár, Szszmiklós, Budaörs, Törökbálint egytől egyig, a beljebb lévők meg érelemszerűen ugyanúgy, mint eddig.)

Jobb ellenérveket, mert sajnos vannak bőséggel!...

sanyix 2015.01.02. 14:25:04

@monddazigazatmar: és mondd olyanról hallottál már hogy az m0-n egy kereszteződésben egy kamion 3 autót elkaszál, vagy a jelzőlámpánál 10 autó összecsúszik? Vagy elütöttek egy gyalogost a zebrán? :)

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.02. 14:29:05

@Balt: A normál közúton való megközelíthetőség kapcsán kapásból teszel egy kivételt. De a megközelítés elméleti lehetősége egy dolog. Azt látni, hogy hosszabb úton, több üzemanyagot fogyasztva megközelíthető, de az eddigi jó megközelíthetőséggel szemben bonyolult az út, stb. valóban visszatartó erőt jelent.

Nyilván a reptér ami *nem* közelíthető meg máshogy az más súlyosságú eset. De szerintem akár a kerülő, több dugó (elégetett üzemanyag ára), és az erre fordított több idő, akár a matrica ára is befolyásolja, hogy megéri-e kimenni a hiperekbe.

Ne feledd, mondjuk belterületen is van Interspar, Aldi, stb. és sok esetben nem nyújt annyival többet a külterületi hiper.

Nyilván: Azt is lehet mondani, hogy van TESCO is belterületen (pl. a legnagyobb a Fogarasi úton, 14. kerületben), így aki TESCOhoz ragaszkodik, az legfeljebb oda megy. De annak sem lesz feltétlenül jó a megközelíthetősége annak, aki eddig mondjuk Budaörsre járt.

eßemfaßom meg áll 2015.01.02. 14:32:37

@ODIV: "Felejtsd már el ezt a baromságot, hogy a kétharmad rájuk szavazott. 2014-ben a választók 44,87%-a szavazott a Fidesz listára. Az, hogy ebből 67%-os mandátumuk lett, az új választási rendszerük műve. "

1994-ben az mszp-szdsz párosra a választók 52,7%-a szavazott. Hogy ebből 71%-os bőven minősített többségük lett a régi választási rendszer műve.

egy igazi barom vagy mária 2015.01.02. 14:34:34

@Válasszunk: Na figyelj te demokrácia szégyene. Ha nincs érved, akkor kitiltasz a szaros blogodról?
Hazudsz összevissza, csúsztatsz, hülye vagy mint a fasz, és ez az érved? :D

Az "új módszerekkel kisérleteznek " az a digitális tachográf meg vezetési kártya, mellesleg. Percre pontosan meg tudják mondani hogy az elmúlt hónapban mikor mit vezettél. Dugd ki a nagy orrod a romkocsmából, mielőtt okoskodsz, te szánalom.
Nesze, tiltsd le ezt is,

eßemfaßom meg áll 2015.01.02. 14:37:09

@Leone_510: " Leone_510 2015.01.02. 13:38:33
@ODIV: és ha nagyon kiélezzük akkor a (durván) másik 50% aki el sem ment szavazni azok sem a fideszre szavaztak, hiszen ha akart volna elmegy és rá voksol de mivel senkit nem választott így kimondhatjuk, hogy a fideszt NEM! "

A választások előtt még más volt a demokrata álláspont:

"168 Óra Online - Bajnai: aki otthon marad, Orbánra szavaz"

"Minden szavazat számít, aki változást akar, de nem megy el szavazni, az Orbán Viktorra szavaz – hangoztatta Mesterházy Attila pénteken ..."

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.02. 14:38:11

@Balt: Amúgy, ha megnézed akkor az Index is, sok más is tippelgetett, hogy hány matrica kell a Balaton felé. Az "A jelölöt megyei és az irány szerinti szomszédos megyei..." kifejezés nem vagylagos kapcsolatot jelent a két matrica között, hanem azt, hogy mindkettő kell.

Egy ideig Siófokon laktam, aki oda jár ingázni kelet felől érkezve, annak a 15 kilométeres ingázáshoz 3 matrica kell.

Ha a D1 kategóriába tartozik akkor ez 15000 Ft, ha D2 kategória akkor 30000 forint.

Van aki 80 kilométert úszik meg 5000-ből. Szerintem, ha az igazságosság a cél, akkor ezért is furcsa az a rövid szakasz, stb.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.02. 14:53:07

@egy igazi barom vagy mária: Érvem nekem végig volt. Csak mivel te csak hazudni meg behányni tudsz ezért itt nincs rád szükség.

Nézd, engem nem érdekel, hogy te ilyen ember vagy, ilyennek neveltek otthon. Ez max a családodnak szégyen, de leszarom. És azt is elmondtam, ha beszólsz az azt jelenti, te is vindikálod magadnak a vélemény alkotás jogát, de onnan megadod nekem is, hogy véleményt mondjak rólad, a neveltetésedről, családodról.

De(!) közlöd a szavazati arány nem olyan, mert egyénileg. Kiderül, hogy mégsem a szavazati arányról van szó. De közlöd, hogy az nem számít, a kompenzációs listát letagadva. Letagadod az ismert baleseteket, kamu okot hozva, stb.

Ezek kapcsán hazudsz, ami az érdemi vitát ellehetetleníti. Ezzel magadról is kiállítasz egy szegénységi bizonyítványt, de azt is megmutatod bizonyos politikát milyen emberek támogatnak. És nem kell kimondanom a minősítést sem rólad, sem a családodról, szüleidről. Sem arról a közegről ami ezt a viselkedést tőled elfogadja.

Megjegyzem: A kitiltás után visszajönni, az bizony a jogosultságaidat meghaladó hozzáférés egy informatikai rendszerhez, mint ilyen bűncselekmény. Így rólad már azt is tudjuk, a politikai céljaid érdekében, a hazugságaid terjesztése céljából bűnöző lettél.

Ha nem csak hazug, képmutató, hőzöngő alak lennél, hanem valóban rendpárti (mert a rendpártiság mondjuk pozitívum a FIDESZ programjában) akkor mehetnél önmagadat is feljelenteni, és kérhetnéd magadra a letöltendőt.

De mivel sejtem azt, hogy te az a fajta "keresztény jobboldali" vagy, aki Jézus tanainak szemen köpése közben hetente elmegy templomba, és azon káromkodik, hogy a mise közvetítése helyett, miért van szórakoztató műsor a tévében, nincsenek illúzióim.

A rendpártiság is a "bort iszik, vizet prédikál" rendszerbe illik a hozzád hasonló hazug embereknél.

És nem. Nem Orbán Viktor a hibás. Mert sok dologban a rossz megoldás mögött lenne egy jó irány. Más esetben ő is tévedhet. A hibás az, hogy a hozzád hasonló becstelen, gyűlölködő, hazug alakok szavazatára számítva akarja elérni a többséget, így ahhoz idomul, amit te, és pár hasonszőrű társad itt és máshol is előad.

És tudod: Hiszek abban, hogy erre egyetlen megoldás van. Titeket a jogsértéseitekért feljelenteni. Mert túl kicsi vagy ahhoz, hogy a párt kiálljon érted. Ha viszont eltiltanak a közügyek gyakorlásától, akkor nem lesz aki hozzád akar a szavazatod reményében alkalmazkodni.

Mert azt ugyan lehet tudni, hogy a hozzád hasonlók, ha lehet elmennek szavazni, azzal demonstrálnak... Még a birkamenet is megy. Hülye lenne egy párt nem erre építeni. Ha viszont ez a stílus, értékrend nem hoz szavazatot, akkor normalizálódik a politika...

Balt 2015.01.02. 14:56:07

@Válasszunk: Kivételt? Budakalász csak azért kivétel, mert (egyelőre...) arrafelé még nyomokban sincs fizetős pályaszakasz.

Ferihegy jogos, ez már tényleg kardinális probléma. Meg persze a bevezetők és főleg az M0 díjasítása, de alapvetően nem a hiperek megközelíthetősége miatt.

Balt 2015.01.02. 15:03:38

@Válasszunk: Igen, így van (ezek már jobb érvek), a Veszprém megyei "matrica" is orbitális hülyeség, ugyanis mivel a megyei autópályahálózaton (hehe) mindössze 1 fel-/lehajtó van a 4+1,5 km-es szakaszon (lol), önmagában semmit sem ér, mert a használatához szükséges a Somogy v. Fejér megyei matrica is - már ha jól értjük a mai napig sem egyértelmű feltételrendszert.

A lófa szára 2015.01.02. 15:06:40

@Pierr Kardán:Azért szépen kérlek, a magad nevében beszélj!
megérdemLED ... igy szavaztÁL ..

Steve31 2015.01.02. 15:24:16

Remélem a sok fidesz-birka most elégedett.

Orbánt egy kanál vízbe megfojtaná a
magyarok kétharmada.
Ez az igazi kétharmad.

karit 2015.01.02. 15:50:56

@Válasszunk: "Akinek amúgy nem kell matrica, az kétszer is meggondolja a kivezetőnél lévő hipermarketek meglátogatását."

Ami kettőt egy csapásra... Biztos van a környéken pár cba, merugye, nehogy má' a szaros multik lapátolják ki innen a jó magyar forintokat.

zdanee 2015.01.02. 16:11:12

Javasolnám a vizitdíj bevezetését. Nincs két gombóc fagyi ára.

maxwall a Putyin csicska birca 2015.01.02. 16:13:29

@eßemfaßom meg áll: "1994-ben az mszp-szdsz párosra a választók 52,7%-a szavazott. Hogy ebből 71%-os bőven minősített többségük lett a régi választási rendszer műve."

És volt is önkontrolljuk, mert nem baszták szét az alkotmányt.

martineden 2015.01.02. 16:17:16

@Gecc:..,, Nem az van, hogy kamionnal es tehergepjarmuvel csak akkor lehet behajtani Bp-re, ha ott van a celallomas?"...es az kit zavar?Szervizbe megy,alkatreszt vesz,levelet visz,stb,stb.pl az M1-es,M7-es felol a HegyaljA ut felol,at a Petofi hidon ra az Ulloi utra minden tovabbi nelkul atmehet igy a 40 tonnas kamion es akar a 4-est,akar a 3-ast hamarabb es fizetes nelkul eleri.Termeszetesen visszafele is ez a helyzet hulye fidesz trollok.

Gecc 2015.01.02. 16:30:40

@Válasszunk:

Egyetertek, hogy rettenet nagy kerulo, ha mondjuk egy kamionos az M1 vagy M7-rol kell eljusson az M3-ra az M0-an (mondjuk ez a legsarkosabb pelda). Ellenerv ugyanakkor, hogy ez eddig is igy volt, masreszt valoszinusitem, hogy a konstans haladas miatt a fogyasztas alacsonyabb lehet.
Nem vagyok biztos abban, hogy csak mert tobbet kell fizetni az M0-an, ezert kikerulnek. (No meg mint mondtam, mindenhova kiteheto a tgk-val behajtani tilos - kiveve celforgalom tabla.)
Abban pedig biztos vagyok, hogy a szgk-ik kozul is csak a hetvegi autosok nem fogjak megvenni az 5000 forintos eves megyeit.
A pestieknek plusz kiadas, a videkiek tobbsegenek takarekossag. Ismet egy ujabb huzas, amivel a fityesz szitja az ellentetet.

maxwall a Putyin csicska birca 2015.01.02. 16:30:56

@Boka1: Jaja. A budaörsiek rendesen megszívják, főképp a vége a lakótelep. Meg Törökbálint. Csak a Fidesz! Megérdemlik!

maxwall a Putyin csicska birca 2015.01.02. 16:32:12

@Gecc: "(No meg mint mondtam, mindenhova kiteheto a tgk-val behajtani tilos - kiveve celforgalom tabla.)"
Ja persze! Mondjuk a Hungária körúton, mi?
Te valamit szedsz gondolkodás ellen?

Gecc 2015.01.02. 16:36:50

@martineden:

Ezeket a fuvarlevelen fel kell tuntetni.
Amugy az Ulloire semmi keppen nem mehetne kamion. Ha megy is, azt kemenyen megbuntetik, mar ha elkapja egy rendor. Ez ilyen... :-)

beszélő majom · http://beszelomajom.blog.hu 2015.01.02. 16:46:39

Ma este kormánybuktatás lesz!

Jaj nektek, fidesznyik trollcsürhe!

maxwall a Putyin csicska birca 2015.01.02. 17:12:00

@Gecc: Látom neked nem elég, mert nem nézted meg azon a térképen a Hungária körutat.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.02. 17:18:49

@Balt: Igaz, amit írtál az kicsit félreérthető volt, a szerint reagáltam. De mint mondtam itt azért nagyon nem mindegy milyenek az arányok.

De ha megnézed a térképet, a célforgalmat előíró útvonalakból van viszonylag kevesebb. És a városon belül is akad korlátlanul használható útszakasz.

Az extrém példa meg nem a 3-asig megy. Hanem mondjuk a 2-esig. Vagy a Duna jobb partján valamelyik település felé, vagy arra szlovákokig.

nyu 2015.01.02. 17:23:45

@martineden: Közben van egy pár 12t-s tábla, úgyhogy nem tudsz csak úgy behajtani a belvárosba, még akkor sem, ha célforgalom lenne.

Budán pl. nem lehet kamionnal jobbra lehajtani az Alkotásról, mind a Hegyalján, mind a Márvány utcánál, mind a Délinél kint van a súlykorlátozó tábla reggel hattól este hatig hatállyal. (kivéve talán a kommunális szolgáltatók+BKV?)
Naphegyre daruskocsis kiszállításhoz egyedi útvonalengedélyt kellett kérni, mert a megrendelő ragaszkodott a napközbeni szállításhoz.

Mr. Közbiztonság Szilárd 2015.01.02. 17:49:04

"az táblák egy folgot mond az M86-ossal kapcsolatban"

Ez milyen nyelven van?
Mert hogy magyarul nem, az hétszentség.

Arcade Macho 2015.01.02. 18:07:36

@monddazigazatmar: "Városon belül én még egyszer nem olvastam olyan esetről, hogy sofőr elaludt volna"

a Boraros teren volt az a tomeggyilkossag amikor a kis hulye egy atbulizott ejszaka utan bealudt es becsapodott a villamosmegalloba

Mr. Közbiztonság Szilárd 2015.01.02. 18:09:30

@Arcade Macho:
Nem egészen, a Lágymányosi híd lábánál volt. A Budapest Parkkal szemben. Még szerencse, hogy nem teherautóval.

Arcade Macho 2015.01.02. 18:09:51

"És azt is tudjuk, hogy ezzel az útdíjjal már okuk lehet a lakott területek, a főváros úthálózata felé kerülni. Az az út sok más szempontból is jobb lehet."

latam mar kamiont vesztegelni korforgalom elott, szerintem nem ellenseguk ok sajat maguknak
amugy meg mint mar ams is irta nem engedik be csak fuvarlevellel, vannak oezetek vagy mi a szosz... a regi Bocskai uti kamionforgalom mar reg a multe

Etniez 2015.01.02. 18:28:24

@monddazigazatmar: Egy fiatal egyetemista buszmegállóba hajtott, mert a fáradság miatt elaludt. Atuóval. Google.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.02. 18:44:49

@Mr. Közbiztonság Szilárd: Tudod van egy fontos dolog kedves Szilárd. A blogért én nem kapok pénzt, nincs jól fizetett csapat, hogy észrevegye a hibákat, elgépeléseket. Ergo van és lesz is elgépelés, de ettől még meg tudod érteni, és tudsz kulturáltan is szólni. Ha pedig a szabadidőmből jut rá, akkor ki is javíthatom.

Ezzel szemben van egy kormányunk, jól fizetett apparátussal. Akik kapcsán sokan hülyeséget nyilatkoznak, nem számolnak, és azt mondják majd az érintettek kalkulálnak a következményekkel, amik sajnos sok esetben akár súlyosak lehetnek. Pedig nekik ez a munkájuk, jól fizetjük őket, és azért fizetünk több szinten, több független csapatot, hogy amit az egyik hibázik a másik észre vegye és kijavítsa.

Gondold végig, hogy ezek alapján mibe jó belekötni, mibe nem.

És igen: Ha nem látnám rendszeresen a kamion forgalmat, ha nem tudnám, hogy sok féle méretű és fajtájú jármű van, nem látnám a cikkeket a balesetekről, nem lenne forrásom... Hát még akár tévedhetnék is. Volt olyan, hogy valamit a HSZre reagálva rosszul írtam én is. Tudod miért? Mert szabadidőben, fáradtan, önként csinálom, megosztva az időmet.

Ha mondjuk kapnék egy helyettes államtitkár, vagy minisztériumi főosztályvezető bérét azért, hogy járjak utána a dolgoknak, és más dolgom sem lenne... Majd lenne mögöttem sajtó csapat aki a fogalmazás és a helyesírás hibáit javítja, akkor el tudod képzelni, mennyit lehetne az itteni állapoton fejleszteni.

Ha pedig már ez is alaposabb munka, mint amit sok helyen a kormány tesz, az gáz.

És tudod: Ha politizálnék biztos lenne az én életemben, múltamban, hátteremben, iskoláimban, bármiben olyan dolog amibe bele lehetne kötni. Nem is célom ilyen támadásoknak kitenni magam, és ezek a hazai politikai kultúra részei. De abban biztos lehetsz, hogy az ilyen dolgoknak utána járnék, és nem nyilatkoznék olyan tájékozatlanul, rosszul, stb. mint az érintett miniszter úr.

Ebben az országban van 30-40000 ember aki jobban utánanézne a dolgoknak, jobb válaszokat hoz sok problémára, mint a politikusok és a tanácsadóik. Akik jobbak. Nem milliókról, nem az átlag emberről beszélek, hanem a top 0.5%ról. De sikerült olyan politikai kultúrát, közhangulatot teremteni, hogy aki jobb lenne, az nem akar politizálni.

És neked nem az a fontos, hogy a párt akit támogatsz jó legyen, és méltó a bizalmadra. Hanem az, hogy értelmetlen kötözködéssel megvédd és legitimáld a rosszat.

ÉS mivel kb. minden politikai tömb ezt csinálja, ezért igaz a mondás: Olyan politikusaink vannak, amilyeneket megérdemlünk.

A különbség annyi, hogy én kritikával, észrevételekkel igyekszem javítani rajta. Mások kötözködéssel, a mundér trollkodva védésével rontanak rajta.

gizmo266 2015.01.02. 18:56:05

Viktor jól taktikázott. Bár itt nagy a felháborodás, de ez az adó ellen nem szerveződik a tüntetés. Ugyanis főleg a pesti autóst érinti, aki viszonylag tehetős és kifejezetten lusta, ezért nem fog kimenni 5000 Ft-ért tüntetni, inkább morog egyet a neten, és fizet mint a katonatiszt.
Vagy ha mégsem, akkor tessék tüntetést szervezni, hisz a netadósok is megfutamították a kormányt már egyszer.

Gyorgy Nagy 2015.01.02. 19:00:00

Kellene egy autos blokádot szervezni ( reptéri ut dij ,balaton bécs bejövő,budaőrs,stb ) hogy a nyelvet nyujtogató mélynővési ézheztérjen a sok vidékröl felhozott paraszt haverjaival ( kiket zsiros àllàsokhoz juttatott ) !

koala kóla 2015.01.02. 19:01:16

Nem, a 2/3 nélkül sem lesz itt semmiféle változás.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2015.01.02. 19:08:55

@ODIV: Még pontosabban. A választók 56,77 %-a adta le a voksát, s abból 44,87 % szavazott a Fideszre.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.02. 19:11:19

@gizmo266: Egyfelől nem fognak egy-egy külön ügy miatt külön tüntetést csinálni, amikor van elég. Másfelől a történet akkor lesz csúnya, amikor ez és a vasárnapi zárva tartás összeér, és már sok lesz az elbocsájtás.

koala kóla 2015.01.02. 19:28:30

@Válasszunk: mármint annyi mint a ballibek idején2010-ben? Ahhoz 400.000 elbocsátás kéne még.

Nprobe 2015.01.02. 19:35:10

@monddazigazatmar: Örs vezér tere idén? Nem rémlik valami?
Pedig az elég forgalmas hely, mégis elalvás okozta a halálos balesetet...

Larry Silverstein 2015.01.02. 19:36:24

Ez az elbocsátás para ment a dohánybótok megjelenésekor is már....azt még mindig nincs ballib kormány, de még ballenzék se.

élhetetlen 2015.01.02. 19:38:17

@$$$=$$$: Nagyon szellemes. Igen, aki kénytelen lesz megfizetni, megfizeti. És különben is, minden fideszes intézkedés jó. Értelek. Nem akarlak megzavarni, de pl Székesfehérvár évekig küzdött, hogy az M7-es város melletti szakasza ingyenes legyen, mert az emberek többsége nem minden hétvégén jár a Balatonra, hanem évente egyszer, kétszer. Le lehet tötyögni sztráda nélkül, na, ők most újra át fognak menni Fehérváron, vagy megkapja a város a külön felmentést. Tudod, nekem ezzel a vezetéssel az a bajom, hogy nem egységes juttatások, és kötelezettségek vannak, hanem, mint a hülye nagybácsi, zsebből osztogat, ha éppen jókedvű volt, amikor szóltak hozzá. Bocs, pontosan tudom, hogy felesleges neked a szó, de hátha mégis.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.02. 19:40:18

@koala kóla: Mint mondtam, akkor hangsúlyozd ki a "mármint listára", ha tudod mennyi arányban szavaztak a képviselő jelöltjeikre.

És, ha nem akarod, hogy hazugsággal vádoljalak, akkor kérek egy olyan forrást ami igazolná, hogy 2010 azon hónapjaiban amíg még az MSZPs kormány volt történt 400.000 elbocsájtás...

Igen, 2010ben. Ha sikerülne (elárulom, nem fog) akkor lehet arról beszélni, hogy a világban nemzetközi trendek miatt hogyan változott a foglalkoztatási ráta, a trend követése (nemzetközi szempontok) mit okoz, és mit okoz egy-egy politikai intézkedés.

Éppen így a valódi munkahelyek (nem közmunka) kapcsán a foglalkoztatás változásánál itt oda lehet tenni egy nemzetközi trendet, és az ettől való eltérés belpolitikai okait lehet elemezni.

Szép téma. Csak kicsit off.

Kicsit off, és kicsit rosszul indítasz, mert megkérdőjelezhető az őszinteséged, pontosságod.

De nézzük tovább a kérdést: Tudod az az ember, akit elbocsájtanak a kereskedelemből nem azt fogja nézni, hogy "más is hibázott"-e? Mert az nem relativizál semmit. Hanem azt fogja nézni, hogy őt kirúgták, és a következmények kapcsán a kormány hazudott, és átbaszta őt a palánkon.

És ahogy 2006ban is elpártolt ennek a jelére az MSZPtől és elment lázongani, pont ugyanúgy oka lesz ugyanezt megtenni. És ha véletlenül 2015ben is gyújtogatás, középületek ostroma lesz, stb. mert elég embert érint ez...

És sok más ember akinek a bevásárlási és egyéb szokásait tették tönkre áll mellé...

Na akkor Orbán Viktor is hiába áll ki azzal, hogy "deeee a Gyurcsány is csinált hasonlót, igaz, hogy ő elmondta miért akar jót, nálunk meg a CBA-s haverok..." azzal csak azt mondja el, hogy ő NEM JOBB Gyurcsánynál abban ami Gyurcsány legnagyobb bűne. Ellenben Gyurcsány jobb nála azokban a kérdésekben amiért az Orbán kormányt utálni szokták...

Szóval az érvelésed, még akkor sem vezetne semmire, ha az adatok, stb. kapcsán nem próbálnál csúsztatni, hanem sokminden úgy lenne igaz, ahogy mutatni próbálod.

Larry Silverstein 2015.01.02. 19:43:48

'Mint mondtam, akkor hangsúlyozd ki a "mármint listára", ha tudod mennyi arányban szavaztak a képviselő jelöltjeikre.'

- semmi jelentősége, igaz? Igaz.

'És, ha nem akarod, hogy hazugsággal vádoljalak, akkor kérek egy olyan forrást ami igazolná, hogy 2010 azon hónapjaiban amíg még az MSZPs kormány volt történt 400.000 elbocsájtás...'

- Nem történt. 2010ben 3,8 M fő volt foglalkoztatott, ma 4,2 M fő.

Larry Silverstein 2015.01.02. 19:47:35

'Igen, 2010ben. Ha sikerülne (elárulom, nem fog) akkor lehet arról beszélni, hogy a világban nemzetközi trendek miatt hogyan változott a foglalkoztatási ráta, a trend követése (nemzetközi szempontok) mit okoz, és mit okoz egy-egy politikai intézkedés.'

Elmondom én neked: 2002 munkanélküliség 6,8% 2010 12%(2007ben is magasabb volt mint 2002ben) most 7,8%

A legfontosabb trend - soha többet ballib mocskot!

élhetetlen 2015.01.02. 19:48:05

@maxwall a Putyin csicska birca: Mi van, beleszerettél bircába? Mert a stílusod nem arra enged következtetni, hogy ő nyitott új nincket. „Ja persze! Mondjuk a Hungária körúton, mi?”. Simán, gond nélkül, aztán majd fél év múlva rájönnek, hogy nem jött be, és korrigálják más fa...ggal. Nem ez megy évek óta?

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.02. 19:48:15

@Larry Silverstein: Egyfelől amit írsz, sem korrekt. Ugyanis pl. a FIDESZ szavazó táborának csökkenéséhez hozzájárult az az ügy is, és párszázezer szavazó elpártolt tőlük.

És tudod az a különbség, hogy ez a blog visszaolvasható. És baromi sok dologban elmondtam, miért a FIDESZ az amit a leginkább támogatni lehetett. Igen, a választások előtt, a választás alatt. Minden megbízás, feladat nélkül a FIDESZ mellett érveltem.

Mára azt látod, hogy voltak olyan ügyek amikben egyértelműen a FIDESZ *ellen* érvelek. És ezen szempontok jelentős része nem csak nálam verte ki a biztosítékot, hanem elég sok olyan körben, akik szintén FIDESZ szavazók voltak az utóbbi pár választáson.

Azaz a szavazótábor eróziója folytatódik. És amikor a biztosan a FIDESZre szavazókból olyan szavazók lesznek akik jelzik, ha a FIDESZ így folytatja, akkor biztosan NEM ők kapják meg a szavazatot... Nos akkor gond van.

Megjegyeztem, hogy Fónagy urat sok szempontból tiszteltem. Természetes volt, hogy egyéniben csak ő kaphat szavazatot, még akkor is, ha esetleg megosztanám a szavazatot (egyénileg máshova, mint párt listán). Pár hozzászólásával ezt a státuszt is sikerült erodálnia.

Márpedig, ha Fónagy úr felmerült, akkor azt is tudod, hogy bizony ez a második kerület hagyományosan jobboldali része. Ha pedig ott áll hirtelen rosszabbul a FIDESZ az gáz. Mert akkor Veszprém sem biztos.

Larry Silverstein 2015.01.02. 19:50:54

@Válasszunk: 'Na akkor Orbán Viktor is hiába áll ki azzal, hogy "deeee a Gyurcsány is csinált hasonlót, igaz, hogy ő elmondta miért akar jót, nálunk meg a CBA-s haverok..." azzal csak azt mondja el, hogy ő NEM JOBB Gyurcsánynál abban ami Gyurcsány legnagyobb bűne. Ellenben Gyurcsány jobb nála azokban a kérdésekben amiért az Orbán kormányt utálni szokták...'

Igen, de a magyarok nemcsak buták (lettek), hanem hálátlanok is. Igy az ellenzék 2018ra elérheti hogy a fideszek nem lesz 2/3-a, persze Jobbik vezetésével.

Ez nektek a plafon.

élhetetlen 2015.01.02. 19:52:30

@maxwall a Putyin csicska birca: „Jaj polivinyl! Nagyon átlátszó!” Csak annyira, mint a tiéd! Szép páros vagytok!

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.02. 19:53:45

@Larry Silverstein: Jeleztem, sokminden mehet, mellébeszélés, hazugság, stb. nem.

Mivel:

ad 1. Ha kihangsúlyozzátok, hogy a szavazat arány listán annyi... Akkor az állításotok igazság tartalmának mérlegelésénél jelentősége van a valós szavazat aránynak.

Ad 2. Kompenzációs lista...

Ad 3. Választási rendszer arányossága, aránytalanná tétele, stb. kapcsán a valós szavazati arányok és a kapott helyen aránya közötti eltérés fontos.

Azaz igenis meg kell nézni, hogy egyéniben hány szavazat hozott hány helyet a kompenzációs listával együtt... mert ez is megkérdőjelezi a 2/3os felhatalmazást.

Úgy gondolom ezek önmagában is elegendőek.

Ugyanakkor a foglalkoztatottak száma mint mondtam nem arról beszél, hogy mennyi a politikai döntések miatti elbocsájtások száma, így ennek kapcsán a számod mellébeszélés, ami mint jeleztem nem megengedett.

Mivel a hasonlók kapcsán jeleztem, hogy ezek kitiltást vonnak maguk után, ezért a fentiek kapcsán 1 hét a jutalmad.

Parasztlengő az imperialistáknak 2015.01.02. 19:56:28

@Válasszunk: 'Mivel a hasonlók kapcsán jeleztem, hogy ezek kitiltást vonnak maguk után, ezért a fentiek kapcsán 1 hét a jutalmad.'

Azt azért ígérd meg hogy bőgni nem fogsz..:)

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.02. 20:00:44

@élhetetlen: Egymásról véleményt mondani belefér - szólás szabadság van. De, ha nincs benne on topic érv, és a tiszta off félre vinné az érdemi vitát, az nem. Kérlek, ha hozzászólsz a témához tiszteld meg a többi olvasót azzal, hogy nem csak zajt (off, stb) teszel hozzá, hanem on topic érvet is.

A 12000 feletti olvasottság szerintem legalább 8000-10000 különböző ember. A többségük nem szól hozzá, de a témára figyel. A blog.hu minden fórumán egymást szidók off topic trollkodása nem.

A politikához sokszor a megszólalók személye, értékrendje, stb. is hozzá tartozik. Az itt látott viselkedés, a párt preferencia, az egyes intézkedésekhez való hozzáállás közötti összefüggés sokszor kapcsolódik on topic kérdéshez, és sok más esetben a vélemény nyilvánítás és a válaszadás jogából következik. De a tiszta off beszólás, ami nem érték, tényleg nem ide való.

élhetetlen 2015.01.02. 20:04:57

@Válasszunk: "a történet akkor lesz csúnya, amikor ez és a vasárnapi zárva tartás összeér, és már sok lesz az elbocsájtás.” Nem tudom, mikor lesz elég, kifelejtetted a központi dohányelosztót, ami pár havernak hasznot húz, azon felül csak drágulást hoz, és elbocsájtásokat, és én, mint dohányos aggódom, hogy eltűnik a Philiph Morrisom, és csak Continentál terméket kapok majd.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.02. 20:06:39

@Kón Bandit: Másodnickes off személyeskedés: 1 hónap.

Tudod nem az a ciki, hogy nem tudsz azon a nicken visszaszólni, máson teszed törlöm. Hanem az a ciki, hogy több az olvasó, mint a hozzád hasonló troll. Ők olvasnak.

A véleményüket két dolog határozza meg egy oldalról.

1. Az oldalt képviselő trollok viselkedése. De sajnos "balos is eljátszhatja a jobbos trollt", így ezzel le lehet járatni a másik oldalt.

2. Az oldalt képviselő értelmes, on topic hozzászólások, és az adott oldal hozzászólóinak elhatárolódása a trolloktól.

A kitiltás azt eredményezi, hogy két nicked tartósan az egyik kategóriában ragadt, esélyed sincs átvinni a másik kategóriába, és nyerni érdemben nem nyertél semmit.

Ha valóban FIDESZes vagy akkor azért, mert lejáratod magad.

Ha MSZP székházból játszod a FIDESZest: Mert Hende, Fónagy, stb. már többet ártott, mint te tudsz, de nem tudod megakadályozni azt, hogy legyen értelmes FIDESZes hozzászóló és értelmes vita.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.02. 20:13:22

@élhetetlen: Nem vagyok dohányos, így nem tudom megítélni mennyire lesz ez nagy érvágás. De a trafik mutyival kapcsolatban az jutott eszembe, hogy a környéken van egy éjjel-nappali trafik. A cigin is van elég haszna, de mi nem dohányzók is örülhetünk, mert van ott olyan üdítő is, ami mondjuk a TESCOban, SPARban, stb. nincs, és nem érezzük brutálisnak az árakat. Viszont non stop.

A trafik mutyi kapcsán sokszor mondtam el, kérdés volt az is, hogy azért választottak valakit, mert tolni kell a havert, vagy mert jobbnak tartották, és elvárták tőle, hogy jobb legyen. A két helyzet nem azonos. De nem tudod eldönteni.

Azt tudod eldönteni, hogy jobb lett, vagy rosszabb lett így. És, ha azt látom, hogy az új trafikok jelentős részében nagy a választék, én mint nem dohányzó is jó kereskedelmi szolgáltatást kapok, stb. akkor azt mondom, a pályázat minden hibája ellenére a *jó* embereket választotta ki, ez pozitívum.

Ha a trafik ócska, nincs választék, stb. akkor ezzel ellentétes a kialakuló vélemény. És láttam olyan helyet is, ami erre szolgálhatott rá.

A CBA kapcsán sok a negatív tapasztalat, így zavar, hogy támogatják. Ha valóban jó lenne, nem zavarna. De azt látom, hogy így elvárás nélkül támogatják őket, és a rosszat...

Szóval kivárom milyen lesz az a dohány ellátó. Ha korrekt módon lesz választék, olyan terméket is behoz, amit az eddigi hazai képviseletek nem, hatékonyabb és jobb lesz... Akkor jó.

Ha olyan, mint a tankönyv ügy, vagy a CBA akkor rossz.

élhetetlen 2015.01.02. 20:26:06

@Válasszunk: Valószínű, hogy nem vetted észre, hogy először a témához szóltam hozzá, @$$$=$$$-nek írván. Ha most szememre veted, hogy feltűnt, hogy felbukkant két olyan nick, ami feltűnően utal valakire, de tök mást mond, mint az eredetiek, azaz szórakozik a közönséggel, és ezt észre mertem venni, szóvá mertem tenni, hát mea culpa. Ez részemről nem trollkodás volt.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.02. 20:30:07

@élhetetlen: Még egy apróság. Remélem nem fogsz nagyon meglepődni a dolgon. A legtöbb FIDESZ közeli hozzászóló az esélyek kapcsán a baloldal hibáira, esélytelenségére épít. De a FIDESZ jelenlegi politikájának a bukása alapvetően legalább 9 féle kimenetellel bírhat.

1.> Mint legrosszabb forgatókönyv, akiknek nincs hova hátrálni forradalmat csinálnak. Bárki is jön utána (akár ugyanez is) az ország megbénítása, az erőszak valós fenyegetés marad, ez átrendezi a teljes politikai palettát.

2.> Jobbikos győzelem

3.> MSZP győzelem

4.> Más baloldali győzelem, hitelesebb kormányzás

5.> Más baloldali győzelem, hiteltelen kormányzás.

6.> Új ellenzéki párt nyer.

7.> Pártszakadás, FIDESZ utód vált

8.> FIDESZen belüli belső ellenzék előre törése, FIDESZen belüli hatalomváltás.

9.> A problémákat észlelő Orbán módszert vált, sok FIDESZes politikus helyzete megváltozik

Namost aki a 7-9. közötti irányt tartja reálissá váló és jó alternatívának, annak nem könnyű a baloldal esélyeivel ellent mondani. Ugyanis, ha a baloldal és a jobbik gyenge, akkor egy megújuló FIDESZ, egy pártszakadás után jövő formáció is könnyen győzi le őket. Azaz az ebből eredő kockázat alacsony. Ha a jelenlegi politika elutasítottsága olyan magas, hogy abból vereség néz ki, egy ilyen váltással sok FIDESZes karrierjét mentheti meg...

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.02. 20:31:50

@élhetetlen: Oké, csak ettől még az adott hozzászólás nem érték, hanem zaj volt. És a kifigurázást célzó nickről is lehet jel.

Értelmesen szólsz hozzá, bízom benne, hogy sok más témában is viszont látlak, de ehhez nem árt tudnod mi itt az elvárás hozzászólás kapcsán, *és miért*.

élhetetlen 2015.01.02. 20:45:47

@Válasszunk:
Nehéz kérdés ez, hogy kinek mi a jó, és elég-e, hogy nekem jó. Itt van a szomszéd lépcsőházban egy trafik, nekem jó. A háztömb sarkán levő újságos üzletben viszont már a második próbálkozó dobja be a törülközőt, mert csak az újságból nem tud megélni. Jó, nem kell újságos? A falusi vegyesbolt, ahol elvették a dohányárúsítás jogát, és arra nem volt pénze, hogy szeparált helyiséget nyisson a cigire, és csak a kenyérből, tejből nem tud megélni, bezár. Se cigi, se kenyér. Majd jön hetente kétszer a mozgóárus. Ezekről senki nem beszél. Szar nekem, hogy olyan dolgok is zavarnak, amik nem érintenek személyesen, de nem tehetek róla.
Csak mellékesen. „Ha olyan, mint a tankönyv ügy, vagy a CBA akkor rossz.”. Ugyanazzal a módszerrel hogyan lenne jobb?

legyekura 2015.01.02. 20:56:12

Akkor most hogy van az M7-es Veszprém megyei része? Kell oda is ha megyek le a Balatonra?
A térképeken narancsszínű az egyész Veszprém megyei szakasz ami elviekben azt jelenti, hogy a szomszédos (Fejés és Somogy) megyeiekkel használható.. Vegyek vagy ne vegyek?

élhetetlen 2015.01.02. 21:03:23

@Válasszunk: Értem, de nem alkuszom. Értékeld a jeleket bircától és a majomtól, biztosan teljesítik az elvárásokat, én pedig megpróbálom megjegyezni, hogy válasszunknak nem írok. (Ha elfelejtem, akkor előre is bocs).További jó munkát.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.02. 21:03:45

@élhetetlen: Nem mindegy, hol és ki bírálta el a pályázatokat. Ezen sok múlik. A trafik rendszer kapcsán a koncepció, szerintem, jó. Sok kisbolt pedig nem véletlenül nem él meg, pedig lehetne rá lehetősége. Sok újságos sem. Gondold végig: A lapker, stb. úgy számol, hogy az újságos éljen meg, ha oda mész csomagot átvenni, van üdítő, csoki, stb. adott szolgáltatási szint. Te úgy gondolod, ennek a feléből akarsz megélni, majd a cigi...

De a cigin eddig nem sok haszon volt, max pár forint / csomag, csak forgalmat vitt oda. Ezt a forgalmat sok más dolog oda vinné. Akár pl. Lotto, akár ATM, akár...

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.02. 21:20:34

@élhetetlen: Nézd: Ha nem írsz, a te dolgod. Ellenben jeleztem, az on hozzászólásaidnak örültem.

De pontosan tudom azt, hogy sok esetben az ilyen ironikus, másra utaló nick mögött is vélemény, méghozzá az egyes oldalak támogatóival, normáival, az ott lévő értékrenddel, politikával kapcsolatos vélemény van.

És, ha arról beszélünk, hogy szólásszabadság, amit értékelnél, akkor bizony ez a vélemény is vélemény, amit olykor még a témához való egyszerű hozzászólásuk is kiegészít.

Ha belegondolsz akkor a tüntetők jelentős része sem kíváncsi alternatívákra, gondolatokra, lehetőségekre, megelégednek az "Orbán Takarodj" iránnyal.

Úgy gondolom, hogy Orbán politikája azért olyan, mert megvannak azok az emberek, a blog.hu-n is, akik viselkedéséhez, elvárásaihoz alkalmazkodni akar.

Birca mindenhol hozzászól karikatúraszerűen hozva sok érvet. Éppen olyan politikai mondanivaló ez, mint Hofi sok tréfája, még ha nem is olyan színvonalas. A legtöbb vicc, karikatúra a lényeget nagyítja fel...

"Orbán Viktornál a sok házipálinka után szívbetegséget diagnosztizálnak. Az orvosi kioktatást, mint oly sok más kritikát elenged a füle mögött. Majd megjegyzi:

- Szívbetegség? Megint a baloldal a hibás..."

És a kritika ellenére sem anyázás lesz belőle. Birca karikatúra szerű véleményére megjelenik "egy paródia paródiája" játék azzal, hogy hogyan csinálná mindezt a másik oldal.

Olykor azonos e-mailről regisztrálva látni a paródiát, és a paródia paródiáját.

Itt is igaz: Amíg van on... Addig engedem. Addig engedem az önmagával vitatkozó sokadnickes önjelölt humoristát is... Még akkor is, ha megjegyezném, sok hasonló humormorzsa inkább televíziós vagy rádiós műfaj. Csinálja meg podcastban. Morphvox pro-val sokféle hangot kreálva magának, és linkelje be... De amíg nem tilos amit csinál, engedem.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.02. 21:30:32

@legyekura: Kell.

A narancssárga nem azt jelenti, hogy az adott megyei vagy a szomszédos megyei közül az egyik kell. Hanem azt jelenti, hogy MINDKETTŐ. Mivel ott nem tartózkodhatsz szabályosan úgy, hogy a szomszéd megyét ne érintenéd, ne kellene hozzá matrica. Ezért beszél a két megyéről.

Nyilván az érvényességi idő határán előfordulhat olyan, hogy a narancssárga szakaszon már / még nem jó a matricád, de az érintett megyébe érve jó lesz.

Nyilván előfordulhat olyan is, hogy a narancssárga szakaszra beérsz, menet közben akarnál matricát venni (SMSben), de balesetet szenvedsz, nem érsz át a szomszédos megyébe, így mégsem kell oda is megvenned.

De az ilyen extrém példákon kívül szabályos.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.02. 21:31:47

@élhetetlen: És még egy apróság. Ami a miért mögött ott van. A kommentet, bárkinek is címzed, az olvasóknak is írod. Ami nem az olvasókra tartozik, arra lehet privát üzenetet küldeni :)

élhetetlen 2015.01.02. 22:37:12

@Válasszunk: Ez esélytelen beszélgetés lenne. Ha szerinted tisztességes az, hogy elveszik a cigiárusítás jogát, kiosztják másoknak, és utána megemelik 4 %-ról 10%-ra a haszonkulcsot, mondom utána, a hírlapos meg küzdjön a túlésért, telepíttessen ATM-et, míg a trafiknak nem kell újságot árulnia, mert azon nincs elég haszon. És tudod, hogy a lottó árusításhoz milyen befektetés kell? Hát inkább tartom magam a most megszegett elhatározásomhoz.
„A kommentet, bárkinek is címzed, az olvasóknak is írod. Ami nem az olvasókra tartozik, arra lehet privát üzenetet küldeni „ Én is így gondoltam, és azt gondolom, hogy csak figyelmeztettem az olvasókat, hogy ez a birca nem az a birca, és ez a majom talán nem a poyvinyl. És egymással is elbeszélgettek, mielőtt én szóltam volna. Az biztosan közérdekű volt. Befejeztem.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.02. 22:56:44

@élhetetlen: A cigiárusítás jogát elvenni: Máshol is volt, jó döntés.

Kiosztani a koncessziót: Természetes.

Megemelni a haszonkulcsot: Rosszkor tették. De gondolj bele: ha nem volt elég jelentkező így sem mindenhol, akkor kénytelenek voltak változtatni, hogy megéljenek akik tudnak. Jobb lett volna előbb változtatni.

A hírlapos meg küzdjön a túlélésért: Mint minden vállalkozó. És mint mondtam a cigi árusítás elvétele alapvetően még jó lett volna. A nem fair pályázat, a késői számolgatás (gondolkodás hiánya) nem.

A lottó árusításhoz, stb. tudom a befektetést. De más vállalkozásnak is kell. És nem lehet elvárni azt, hogy ne legyenek meg a szükséges és hasznos vállalkozások, mert aki addig sem akart jó és versenyképes lenni az most sem fog felnőni a feladathoz.

Havert segíteni a pályázaton: Nem tisztességes, de lehet érthető, HA azért teszed, mert benne bízol, hogy jó lesz.

Alkalmatlan havert előnybe hozni és elnézni azt, hogy kárt csinál: Becstelen, undorító dolog.

És itt sajnos az utolsó is előfordul. Azért, mert a "lekötelezett barátot" akkor is megvédik érdekből, ha a rossz szolgáltatással már elárult minden bizalmat, és akár újra árulóvá válhat. Ez a stratégia, megközelítés az ami vállalhatatlan.

A "birca" hozzászólás: valóban nem a szokott birca, de senkit sem "tévesztene" meg a nick. Ellenben on topic adatot hozott a szavazat arányra, mint felmerült kérdésre. Elfogadom On-nak.

Körutat nevezett meg, Budaörs környékét említett On témában. Ez eddig már 3 on.

Majd megjegyezte, hogy az adott "majomember" provokál, pl. a kormánybuktatós kommenttel. Érzésem szerint mind a tiltakozásra "kormánybuktásként" hivatkozni (komolyan, vagy ironikusan) on topic a helyzet értékelése kapcsán.

Ennek kapcsán a provokálásra rámutatni, stb. ismét on topic.

Ha folytatják, stb. akkor is javarészt a témához tartozó "beszólások", vélemények hangzanak el. Adott szinten, stb. részt vesznek a vitában.

Erre a szintre írhat bárki választ, még meg is jegyezheti, hogy a név választással való karikatúra sem ad sokat a hitelükhöz, stb. még akkor sem, ha az "eredetivel szemben" náluk van on és van adat. De ebben a hozzászólásban is elvárt legalább ennyi on.

Nem hiszem, hogy nagyon nagy feladat lenne on-t is bele tenni, az érvelésüket, név választásukat, stb. értékrend részeként vitatni akár. De, ha neked teljesíthetetlen elvárás, hogy legyen on is...

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.03. 00:11:51

@élhetetlen: És még egy dolog. Amint látod mindenre kaptál on választ. Eldöntötted, sértődöttet játszol. De tudod van egy fontos különbség. Egy blogban heti sok órányi munka van, amiből egy fillér haszon nem jön be. Azért is készül ez, hogy mint blog gazda örömet leljem benne.

A provokátor hót egyszerű hozzászólása azt akarja elérni, hogy *más* és *sok* ember mondjon ki valamely érveket. Vagy mert azokat akarja győztesként látni, vagy mert meg akarja őket válaszolni. Azaz a vita továbbvitelében, az általam kibeszélni akart téma kibeszélésében érintett.

Aki nem akar releváns és igaz érvekkel hozzátenni a vitához, hanem más hozzászólással "teszi érdektelenné" a vita olvasását az árt, és ezt a munkát veszi semmibe.

Ha te úgy gondolod nem alkuszol, mert neked az ilyen romboláshoz szerinted jár a jog, és nem érdekel miért jó, ha sokan tovább lökik a vitát, stb. azt hiszed, te egyenlőbb vagy, azzal nem tudok mit kezdeni.

És nyugodj meg: Könnyen mondhattam volna, hogy a dohányelosztó, stb. nem ez a kérdés kör, másnak okoz sérelmet, ne hozzunk ide mindent "Pakstól Felcsútig", mert akkor itt is csak Orbán Takarodj lesz. Ehhez képest elég on választ kaptál.

Elég messzire eljutottunk. Pedig amint látod ez olyan kérdés, ahol szerinted "esélytelen beszélgetés lenne." Azaz a te saját téma felvetésed mentén sem akarsz érvelni, érvekkel, a vitát továbblökő hozzászólásokkal sok érvet és ellenérvet látni és befogadni. Ez a döntésed alapvetően téged minősít.

De indokolja azt, hogy a két provokátor miért is hasznosabb.

eßemfaßom meg áll 2015.01.03. 10:17:51

@maxwall a Putyin csicska birca: "És volt is önkontrolljuk, mert nem baszták szét az alkotmányt. "

Miért tették volna az a saját alkotmányuk volt. De ha már önkontroll, azért annyi önkontrolljuk nem volt, hogy a fél évvel utána jövö önkorm. választások játékszabályát ne írják át alapjaitól a saját előnyükre

eßemfaßom meg áll 2015.01.03. 10:22:41

@martineden: "...es az kit zavar?Szervizbe megy,alkatreszt vesz,levelet visz,stb,stb.pl az M1-es,M7-es felol a HegyaljA ut felol,at a Petofi hidon ra az Ulloi utra minden tovabbi nelkul atmehet igy a 40 tonnas kamion es akar a 4-est,akar a 3-ast hamarabb es fizetes nelkul eleri.Termeszetesen visszafele is ez a helyzet hulye fidesz trollok. "

Azt ugye tudod, hogy a személyautóknak most fizetőssé tett szakaszok teherautóval kb a létezésük kezdete óta fizetősek, szóval pont semmi nem változott teherforgalom szempontjából

eßemfaßom meg áll 2015.01.03. 10:35:26

@Válasszunk: "Azaz igenis meg kell nézni, hogy egyéniben hány szavazat hozott hány helyet a kompenzációs listával együtt... mert ez is megkérdőjelezi a 2/3os felhatalmazást."

a választásokat a választási törvény szerint kiosztott mandátumban játszák, mint ahogy a focit se passzban hanem gólban.

Itthon most ezek a szabályok vannak, annak kedveznek akinek a legnagyobb a támogatottsága (ez pedig 2010ben és 2014-ben is a fidesz volt és még ma is a fidesz az) de ez így volt korábban is (lásd 1994-es listán 52%-os mszpszdsz 71% mandátuma), a mandátumok többségét az egyéni jelöltek adják és ott nincs arányosság, akinek 1 szavazattal több van az nyert. Ha véletlenül összeomlik a fidesz 14 januárban és a kormánynemváltóknak jön össze 47%lista + 100 egyéni akkor most a világ legdemokratikusabb választási rendszerét ünnepelné a szabad demokrata világ mert sikerült vele jól elzavarni a zorbándiktátort.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.03. 10:39:06

@eßemfaßom meg áll: A választási eredmény a mandátumokon múlik. Az, hogy milyen lakossági támogatásra hivatkozhatsz, elmondhatod-e azt, hogy valóban a többséget képviseled viszont a szavazatok arányán. Ha nem érted a különbséget, nem érted miért nem jó az az érv ami hamis, miért nem illik hazudni... Na az gond.

Azaz itt mellébeszélsz. Számos szakasz padig, mivel elkerülő volt, forgalomszabályozási okokból eddig ingyenes volt a teherautóknak.

eßemfaßom meg áll 2015.01.03. 15:15:10

jé sikerült olvashatóra cserélni a dizájnt? Kis lépés a blog.hu-nak nhgy lépés az olvasóknak...

@Válasszunk: ezek szerint ha egy párt úgy kerül kormányba, hogy az összes választó szavazatának 50%+1-ével nem rendelkezik az igazából nem rendelkezik a választók felhatalmazásásval a kormányzásra hiszen nem rendelkezi a többség támogatásával.

Nehéz lehet igazi demokráciát csinálni, ezek szerint a világban nem is nagyon sikerül sehol.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.03. 16:42:07

@eßemfaßom meg áll: Hogy mit mondhatsz el, stb. az nem határozza meg azt, hogy demokrácia van-e vagy sem. Hiszen mondjuk egy kormány a szavazatok negyvenpár százalékának birtokában dönthet úgy, hogy nem kezd arról beszélni, hogy ez 2/3os támogatottság...

Hanem mivel a többi szavazó képviselete, a demokrácia fontos számára, elkezd mindenféle civilekkel, minimális konstruktivitásra hajlamos ellenzékiekkel, stb. egyezteti, és deklarálja, hogy a cél közösen megtalálni azt, hogy merre van az előre. Ne mond azt, hogy fegyvert fogtak Viktor fejéhez, hogy ne így csinálja....

eßemfaßom meg áll 2015.01.03. 17:18:32

@Válasszunk: jaja szép dolog arról ábrándozni, hogy majd a kormány mindenkivel egyeztetve majd mindenkinek jót fog tenni, csak

a, ezt mégse csinálják a kormányok mert
b, akié a felelősség azé döntés. A "civil" megmondóemberek és ellenzéki pofázók nem viselnek semmi felelősséget, pont ennyit fog az ö szavuk számítani egy kormányzati döntésben.
c, ha mindenki mindenkivel egyeztet és csak akkor kerül elfogadásra ha senki nem tiltakozik ellene akkor soha semmiről nem lesz döntés mert soha nincs olyan ami mindenkinek jó.

PS azért ezzel a sok szép piros csíkkal tökéletesen sikerült hozni az MSZP dizájnt, épp csak a logó hiányzik a felső sarokból

Balt 2015.01.04. 09:49:43

@Válasszunk: A poszt témájához képest off leszek, mint az általad szóba hozott vasárnapi zárva tartás, dohánykereskedelem stb.:
Ezzel a nehezen indokolható kitiltós mentalitással teljesen felesleges blogot írni.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.04. 10:00:40

@Balt: Ez a te véleményed. Az enyém meg más. Ugyanis a blogot nem azoknak írom akik 20 nicken mennek anyázni, és a kommentjeik köszönő viszonyban sincsenek az igazsággal. Hanem például az olvasóknak. Például azoknak az embereknek akik érdemben vitát akarnak folytatni.

Ha megnézed akkor a vasárnapi zárva tartás annyira nem off.
1. Mert a postban is szerepel.
2. Mert van három intézkedésünk
a. Vasárnapi zárvatartás
b. Megközelíthetőséget adó ingyen buszok tiltása
c. Megközelíthetőséget adó utak fizetőssé tétele

Azaz nem véletlenül szerepel. A dohány témát pedig más hozta fel. Aminél el kellett dönteni off és félre viszi a témát, vagy on mert kapcsolódó érv. Az utóbbi mellett azért döntöttem, mert alapvetően az egész útdíj ügy kapcsán lehet látni bizonyos nyerteseket, és azt is, hogy az árak, negatív hatások nem kerültek mérlegelésre.

A kereskedelem területén lévő hasonló "toljunk valakit, hogy milyen áron, nem fontos" intézkedések egységes koncepcióként, rendszerként látása nem feltétlenül gond, így a dohány kérdés említése kapcsolódó téma.

Ha megnézed a tiszta off-ért max szólok. A hazugság, az off topic mocskolódás, a tiszta rombolás viszont nem való sem ide, sem máshova.

Balt 2015.01.04. 10:00:50

9@Válasszunk: Mellébeszélt? (Legfeljebb annyira, mint magad.) Kitiltást! Engem is beleértve! Legalább ide sem kell jönnöm többé, dotoho-val azonos kategória. További sok sikert a bloghoz, így pedig nyugodtan a sajátgép-ed dokumentumok mappájában maradhat a tartalma...

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.04. 10:16:32

@Balt: Igen furcsa az, kedves Balt, hogy te alapvetően a *hazugságot* véded. Ugyanis alapvetően azt állítani X ember, a lakosság, a szavazók Y része áll a kormány mögött, miközben *nem* az hazugság. Mert tudja, hogy nem áll annyi ember a kormány mögött, mégis valótlan állítást tesz. Aki ehhez kezdi el mondani, "de hát egyéniben", míg egyéniben sem állt ennyi, az is megtévesztéssel próbálkozik.

Ha egy politikai oldal érvelése csak hazugsággal védhető, akkor az az oldal nem érdemel sem védelmet, sem megbecsülést. Ha pedig védhető mással is, akkor megérdemli, hogy ne hiteltelenítsék hazugságokkal.

És tudod kedves Balt, ha már támadás van, jeleztem hogy akkor jelzed, ezt magaddal szemben is viselni akarod. Most kérdezzem meg, hogy te azt tanultad otthon a szüleidtől, hogy ha valami nem jó, hát védd meg hazugsággal? Tereled inkorrekt módon a vitát? Legyél becstelen?

Jegyezzem meg, hogy az ilyen inkorrektség védése a részedről hogy jön, mert az ilyen értékrend neveltetés kérdése, az meg családé?

Na ugye, hogy nem az a norma a normális amit védeni akarsz.

Balt 2015.01.04. 10:36:31

@Válasszunk: "Olyan választási rendszert még nem találtak ki, amiben ne a Fidesz nyert volna." (Török Gábor)
Ne fárassz az offtopik hülyeségeiddel, pláne ne így, személyeskedve. Tudod mit, elébe megyek: részemről bojkottálom a blogot. Sajnálom, több energiám nincs rá(d).

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.04. 10:37:36

@Balt: Ja és egy megjegyzés: Az a hány %, meg 2/3 helyett van egy sokkal egyszerűbb megoldás: A FIDESZ - KDNP programja mögött X ember állt a választáson (szavazat szám), ma is Y ember áll mögött a közvélemény kutatások szerint, ez még mindig több mint az a Z ami más alternatíva mögött áll, ezért jelenleg ez a kormányzás a leginkább legitim alternatíva.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.04. 10:43:23

@Balt: Nézd öreg. Ha vetted magadnak a jogot, hogy támadj, szidj valamit, inkorrekt legyél, akkor legyen már annyi gerinced, hogy felfogd: A szólásszabadság olyan, hogy nem csak neked lehet véleményed, hanem másoknak is lehet rólad. E szerint döntöd el, hogy meddig mész el, mi jön kölcsönösségi alapon. Mert kb így korrekt.

A Török Gábor idézet meg abszolút irreleváns, ugyanis senki sem mondta azt, hogy másnak kellene nyerni. Azt mondtam, hogy a FIDESZ amikor arról beszél, hogy a győztest általában kötő korlátok, elvárások őt nem kötik, mert példátlan a támogatottsága... Akkor az állítás az ilyen mértékű felhatalmazásról nem igaz.

Azaz az a kritika ami jelzi, hogy a győztest egy demokráciában milyen játékszabályok kötnék korrekt vele szemben, a FIDESZ felőli ellenérvek meg nem.

Ugyanakkor az "ország ezt érdemli, mert a 2/3 megszavazta" irány éppen így nem igaz, ugyanis a 2/3 nem szavazta meg, innen a második tagmondat hamis, az összefüggés is hamis. Márpedig ezt a hamis összefüggést igaznak feltételezni azért hiba, mert a FIDESZ kormányzáshoz vezető egyéb szempontokat elfedi.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.01.04. 10:45:08

@Balt: Nézd: mivel most is a hazugságot véded, mellébeszélést, az érdemi vita ellehetetlenítését, rosszindulatú vagy, aki veszi magának a bátorságot, hogy így támadjon, de az nem tetszik neked, hogy ez alapján rólad is lehet negatív véleményt mondani... Őszinte leszek. Nem foglak megsiratni.

Majd, ha eleged lesz abból az inkorrektségből amit képviselsz, visszajössz.
süti beállítások módosítása