... mert választani kell

Két beszélgetés története

2015/01/03. - írta: Válasszunk

Véletlenül bele csöppentem egy beszélgetésbe, ahol valaki panaszkodott, hogy bár a fiát éves állásra vették fel, Decemberben mégis közöltél vele, megszűnt a státusz ahova felvették, szóval munkanélküli. Pedig mindent megtett, a főnök elégedett volt vele, elő is léptették. Meg is kérdeztem azt, hogy hol volt ez és mikor. Elhangzott egy áruház neve, a dátum és sok apróság. Nem volt nehéz rájönni, több más, hasonlóan felvett ember munkája is ekkor ért véget. Még ledolgozták az utolsó napokat, és vége a munkahelynek. Vagy lehet állást keresni, vagy irány a közmunka. Esetleg, mint oly sok embernél a Balaton környéki régióból irány Ausztria. 

A miért pont őket rúgták ki, ha elégedettek voltak velük kérésre egyértelmű volt a válasz. Mert ez valóban nem helyben dőlt el, ahol ezt tudták, hanem a központban. Jöttek a számok, hogy hány emberrel lesz kevesebbre szükség várhatóan idén, milyen ütemben kell őket elküldeni. A szempont pedig az volt, hogy alacsonyan kell tartani a végkielégítések összegét, így a nemrég felvett munkaerőt kell előbb elküldeni, akkor is, ha ő dolgozott jobban. 

Az év elején nincs pénze az embereknek, ekkor eleve kisebb a forgalom, utána jön a vasárnapi zárva tartás. Lőn csoda, az elbocsájtásról szóló döntés ideje "pont" akkor volt, amikor a vasárnapi zárva tartás biztossá válására lehetett várni. Mert effektíve kevesebb ember kell. A beszélgetés kapcsán ezekről az összefüggésekről nem csak az érintett panaszkodó hallott, hanem más is. A hasonló történetek pedig eljutnak a helyi fodrászhoz. És mint tudjuk, a fodrász, a pultos, stb. sokszor a hagyományos közösségi média, éppen olyan jól terjesztheti a hasonló híreket, mint a Facebook vagy a Twitter. A történetet persze sokan névvel, vagy név nélkül tovább adják. 

Persze lesz aki tagadni fogja. Más pedig körbe kérdez a baráti körében: Ki lehet az érintett, honnan jön a történet. És talál esetleg nem egy, hanem több embert. Esetleg az érintetteket kereső postjára többen kommentelnek, többen látják, hogy nem egy, nem két ember érintett. És látják, hogy a kormány szava éppen úgy nem ért semmit, mint Hende Csaba állítása a M86-os és az útdíj kapcsán. A fodrásznak van pénze új pénztárgépre, de lesz olyan aki inkább bezár. Aki marad, annak több lesz a forgalma, de itt is lesz pár új közmunkás. Nekik most lesz kötelező a nyugta adás helyett a pénztárgép. 

Mindenki belátja, hogy így az elbocsájtás érthető az áruházban is, pár fodrásznál is, az időpont is. Volt aki mondja, nem sokat számított volna 1-2 hét, és ha nem a két ünnep között (ünnepek alatt) és nem is rögtön az új év elején érkezett volna a hír, talán kevésbé viseli meg őket. Erről is volt szó, igaz máshol. És elhangzott, hogy azért nem lett volna jó, a munkába járás miatt sokaknak megvenni az éves matricát, ha 1-2 héten belül oda a munkahely. Na igen, itt kevés az éves állás. És külön rosszkor jön a vasárnapi zárva tartás. 

De 5000 forint ugye nem sok. A nagy beszélgetésben elhangzik, hogy azért jó az olcsóbb megyei matricás rendszer, mert ugye pénzt lehet vele megfogni, nem is keveset. Figyelem az érvek a rendszer mellett. Elhangzik egy apróság: Eddig sem volt egészen 15000 forint a szezonra megvenni. Most ugyan van akinek olcsóbb, de...

  • Aki keletről jönne az az országban egyedülálló módon 15 km-ért 15000-et fizethet...
  • Aki füvet nyírni jár el a környéken, annak az utánfutó is díjköteles lett... 
  • Lett szép új D2 kategória, az eddiginél kétszer magasabb díjakkal. Ha az öreg 9 személyes transporterrel csinálja valaki a transzfert az drága lehet.

És ugye időnként fel kellhet menni a szezon elején / végén Budapestre, így nem elég a megyei matricás rendszer. Lesz még plusz költség. És ugye egyre nehezebb megélni. Sok környékbeli településen az is nyűg, hogy a vonat helyett egy szakaszon pótlóbusz jár. A hosszabb távon kényelmetlen, elővárosi forgalomra tervezett szerelvény, az innen-onnan összeszedett ócskább buszok, az átszálláskori nehézségek pedig olyan "minőségi" szolgáltatást jelentenek, ami pótjegyköteles. Miközben a lassú átlagsebesség miatt nem is lehet itt érdemi IC szolgáltatást nyújtani. 

Minden település szervez szilveszteri bulit. Van, ahol az árusokon kívül 15 ember lézeng. Várják azt, hogy bejön pár forint. Kell az is. Így kevés a vendég, kevés az éves állás, a bevétel. És sok az új sarc. És sok az új leendő közmunkás. 

Boldog Új Évet... És köszönjük FIDESZ. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr77036063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása