... mert választani kell

Csökken vagy nő a szabadságunk?

2015/11/22. - írta: Válasszunk

Ismerjük a liberálisok panaszát: Azzal, hogy az állam jobban ellenőrizheti a lakosságot, a turistákat, stb. az egyén szabadsága csökken, az állam hatalma nő. Csakhogy ez az állítás cseppet sem magától értetődő. Ugyanis arra a téves álláspontra épít, hogy az egyéni szabadságot csak az állam tudja korlátozni, más érdemi korlátozást nem szenvedünk el. Induljunk ki egy egyszerű, majdhogynem hétköznapi helyzetből. Sétálni szeretnél a gyermekeddel. Választhatsz 3 korlátozás közül.

  • A szabad sétát korlátozhatja, hogy a rendőr ellenőrizheti a szabadságunkat, akár 2 percre is feltarthat minket.
  • A szabad sétát kicsit korlátozhatja, hogy nem feltétlenül tesz jót a gyermekünk fejlődésének, hogy a kelleténél több "korhatáros tartalmat" lát az utcán. A potenciális hátrány, fenyegetés korlátoz.
  • A szabad sétát jelentős részben korlátozhatja,hogy az utca dealerekkel, drogosokkal, kapcsolódó bűnözőkkel van tele. 

Az utóbbi esetben van a fenyegetés megvalósulására a legnagyobb esély, és talán ekkor érhet minket a legsúlyosabb atrocitás, csak mert "rosszkor voltunk, rossz helyen" és "minek megyünk sétálni". Természetesen még lehet millió és egy különböző féle-forma következménye annak, ha "csak úgy felelőtlenül sétálgatunk" fittyet hányva mindazokra akik miatt ez következményekkel járhat.

Az államtól elvárhatjuk sok norma betartását, de a nyilvánosság erejére támaszkodó önjelölt igazságosztók éppen úgy mellőzik a tisztességes eljárás követelményeit, mint ahogy a bandák, vagy a "csak másokat bántva, sokkolva érünk célt" gondolat mentén az érdeküket erőszakkal érvényesítők. Az utóbbi gondolat amúgy a terrorizmus ideológia alapja. Meg persze a Pride sok látványos eleme éppen úgy erre épül, mint pár meztelenséggel operáló feminista tüntetésé. 

A különbség az erőszak mértékében van. No meg az önáltatáséban is. Mert aki sokkolni akar, mást zavarni, bántani akar, és sosem érdekli a sokkolás során "járulékos vesztességként" elért gyerekek fejlődését, életét mennyiben befolyásolja mindez negatívan. Ő megnyugtatja magát, ő nem véres kezű, mint a szent háború önjelölt harcosai. Hiszen ő nem látja a következményeket. Valójában ugyanúgy félretette a demokratikus párbeszédet mert az erőszak és a megfélemlítés taktikája vált be.

A gond az, hogy az erőszakra érdemben erőszakkal tud válaszolni a másik oldal, mert a politika enged az erőszaknak. Maja dz "úgy kezdődött, hogy a másik visszaütött" helyzet, a "gyerekkori trauma" (mert sokkolni kellett a társadalmat) miatti pszichés zavarok miatti agresszió is elindít egy folyamatot. És, ha megnéznénk melyikbe halnak bele többen 10 év alatt könnyen lehet, hogy az efféle "szelíd erőszak" nyerne. 

Az ilyen önkényes szelíd erőszak is korlátozza a szabadságunkat. És ha annak a gondolkodásmódnak üzenünk hadat, akkor ennek valamennyi formája könnyen kerül a célkeresztbe. Azokkal együtt, akik úgy gondolták ezt nekik szabad, ez a szabadságuk része. Mint az is, hogy akik ezzel szemben állnak, azokkal szemben önerőből lépjenek fel. 

A saját szabadságukra kényes, másokét leszaró önjelölt igazságosztók jelentette korlátokkal is találkozunk. Mit szabad kimondani, mi az ami után elsöpörne minket a boszorkányüldözés. Ha az állam visszaveszi az ilyen csoportoktól sokszor a hatalmat, és garantálja a tisztességes eljárást, azzal mindannyiunk szabadsága és biztonsága növekszik. Ugyanis a biztonság jelenleg elsősorban arról szól, hogy valaki ismeretlen, minden tisztességes eljárást mellőzve korlátozhatja-e a szabadságunkat.

Mondhatja-e azt, hogy nem érdekli a szabad vallásgyakorlás, aki nem abban hisz amiben ő azt felrobbantja. Mondhatja-e valaki azt, hogyha nem azt mondod ami neki tetszik, akkor lesz mögötte egy "haragos tömeg" és soha nem kapsz normális állást az országban. Az egyén és az önjelölt igazságosztókból álló csoportok ellenőrizetlen önkénye helyett a törvényt választjuk-e, és annak ellenőrizhető, számon kérhető betartatóit. 

A törvényeket meg lehet változtatni. Van erre párbeszéd, kompromisszumok, stb. De az egyéni szabadságra hivatkozva erőszakkal elért változás sokak jogait tisztességtelenül korlátozza. A társadalmi normák, értékek, rend iránti tisztelet elvárása nem jelenti azt, hogy ne lehetne változtatni. Csak azt, hogy a mások szabadságát lábbal tipró, egyéni szabadságra mutogató kényszert utasítjuk el.

És kimondjuk azt, hogy amikor az egyéni önvédelem helyett a törvény erejére építő kollektív önvédelemben bízunk, akkor a társadalom sokkolásával, erővel politikai célt elérni kívánókkal szemben is meg kell védjen minket a törvény. De azokkal az önjelölt igazságosztókkal szemben is, akik a tisztességes eljárást mellőzve akarnak valakit a nyilvánosság erejével kirúgatni, ellehetetleníteni. Igen, az utóbbi esetben a felhasznált tömegek minden tagja ellen el kellene indulni az eljárásnak. És ha csak felfüggesztettet kapnak, a közügyektől való eltiltás mellett, akkor is megéri. 

Mert a törvény jóval kevésbé korlátozza a többség szabadságát, mint az önjelölt igazságosztók, a bandák, az erőszakos érdekérvényesítők, a terroristák. A felismerés, hogy a többség érdekét, biztonságát, szabadságát az szolgálja, ha a jog, a törvény, az állam az önjelölt igazságosztóktól sok területen visszaveszi a hatalmat viszont alapvetően ellentétes az európai liberálisok politikájával. 

Hogy itt egy politikáról kimondjuk, hogy az miért lenne borzalmasan rossz, nem jelenti azt, hogy a többi oldal jó lenne. De azt jelenti, hogy az "erre semmiképp sem szabad szavazni" oldallal szemben, az "ez is borzasztóan rossz, de ha nagyon nincs jobb akkor még talán vállalható" oldal jobb választás. És nem az a baj, hogy van aki ezt megválasztja. Hanem az a baj, hogy nincs jobb. És ezért elsősorban azok felelnek, akiknek feladata lenne jobbat csinálni, de csak még rosszabb alternatívát nyújtanak. Pártot alapítani, tárgyalni, választást nyerni lehetőség. Erőszakkal érdeket érvényesíteni a saját akaratunk érvényesítése érdekében másnak ártani viszont bűn. 

Az egyéni önkénynek teret engedő politika helyére, valóban jogállami, a társadalom jogos önvédelmére is tekintettel lévő rendszert felépítve sokan éreznék úgy, hogy az eddig más kárára, törvényt és a másik embert semmibe véve erővel kivívott szabadság elveszik. De a többiek szabadsága pont ettől növekedne. Európa pedig az ilyen változástól szabadabb hely lesz. Kár, hogy ez a folyamat tömeggyilkos merénylők nélkül nem indul el magától. 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr738097812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.11.23. 14:40:18

" A felismerés, hogy a többség érdekét, biztonságát, szabadságát az szolgálja, ha a jog, a törvény, az állam az önjelölt igazságosztóktól sok területen visszaveszi a hatalmat viszont alapvetően ellentétes az európai liberálisok politikájával. "
Ez a mondat egyszerűen nem igaz. Mutass, egyetlen európai (vagy bármiyen) liberálist, aki tagadja a törvény elsőbbségét az "önjelölt igazságosztókkal" szemben. Akikre te gondolsz, azok az anachisták.

2015.11.23. 14:47:32

"Erőszakkal érdeket érvényesíteni a saját akaratunk érvényesítése érdekében másnak ártani viszont bűn. " Azaz: kékcédulás választások, államosítás, egyén(ek) re szabott jogszabályalkotás, kollektivizálás, Recsk, Duna-csatorna (ez odahaza nálunk dívott), III/III, "megvédjükanyugdíjat", szavazókörzetek fazonírozása, bányászutaztatás (Bukarest, 1990), trafik, ...

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2015.11.23. 16:42:50

@pityókabor sommelier: Kérlek szépen, nem egy rossz vicc, vagy más megosztóival szemben követelték az illető eltávolítását, mintegy a népharag részeként a hazai liberális politikai erők képviselői. Ugye volt ilyen story egyetem kapcsán. A törvény (szólásszabadság, tisztességes eljáráshoz való jog, védekezési lehetőség bármely szankció ellen) mellőzésével, a népharag mögött lévő önjelölt igazságosztók mellé állva.

De nyugodj meg, EU szintjén is ugyanez van.
süti beállítások módosítása