... mert választani kell

Mi kerül ezen a honlapon félmilliárdba?!

2016/02/07. - írta: Válasszunk

Jó szokás szerint áll a bál, valaki közpénzből baromi drága honlapot rendelt. Úgy gondoltam tudok egy ellenpéldát, ami olcsóbb. Gondolkodtam, hogy hogyan kellene megírni, hogyan kellene tálalni a két eset összehasonlítását, utána kiderült: Fogalmam sincs arról, hogy az olcsóbb honlap mennyibe került. Mert rendben van: A fejlesztő nagyságrendileg kevesebb pénzt kapott, mint a most megjelent baromira drága honlap. Ez igaz. Csak az is igaz, hogy amire az EU pénzt ad, azt évekig működtetni kell. És nem csak a tárhelyért, a domainért kell fizetni, hanem vannak más költségek is.

És nyilván ezt is beleszámolják a projekt költségébe. Megnézve kik azok akiknek csak a honlapra való tartalom előállítása a feladata, a velük kapcsolatos összes költség ugyanis benne van a weboldal összköltségében. Van olyan aki a szerződése alapján személyi használat autót is kap. Igen, magáncélra is hajthatja a céges verdát, és ha kifut a garanciális kilométerekből, cserélik. Ha a szervizet, üzemanyagot, parkolást és ki tudja, hány másik tételt kihagyok a számításból az autó értékvesztése akkor is sokmilliós tételről beszélünk. Kiváltképp azért, mert egy autót el is használ, kell második... 

Ugye azt sejted, hogy nem az autó az egyetlen juttatás? Hogy a bére, az adók, járulékok havonta is milliós nagyságrendűek. Évente több tízmillió. Felsőfokú szakirányú végzettség, némi tapasztalat, több nyelvvizsga, stb. vannak követelmények is, tehát lehet indokolni miért kell ilyen drága munkaerő. A plusz követelmény: "csókosnak lenni". És azt is, hogy sok esetben a tartalom összeállítása nem egy emberes feladat, hanem 2-3 embert biztos eltart. Olyat, akit ezen a szinten fizetnek. Ha tetszik, ha nem, ez az irodájuk fenntartásával már bőven benne van a százmilliós nagyságrendben. 

Hogy mennyire jó újságíró, kommunikátor kell? Az jó kérdés. A kamara elhíresült holnap projektje a sok más software beszerzéssel, a hirdetéssel rossz példa, mert hiányzik a tartalomra költött pénz, pedig egy kamara kapcsán sok vállalkozás támogatásához, tájékoztatásához kell a tartalom. Igen érdekes az, hogy ennek ellenére a folyamatosan készítendő, naprakészen tartandó tartalom nem került bele a projekt költségébe. Pedig enélkül a honlap nem sokat ér.

De képzeljük el, mennyire más az, ha a KLIK-nek kell honlapot készíteni, ami el is adja a KLIK-et, meggyőz annak a hasznosságáról, mint mondjuk egy kutatóintézet, ahol ha a kommunikáció nem is profi, mégis vannak kész tartalmak, szakcikkel, és senkit sem kell meggyőzni, senkit sem akarnak meggyőzni. Szóval a nagy költségek között biztosan ott kell, hogy legyen a tartalom, a közösséget is menedzselő kommunikációs szakemberek munkája. És bizony az oldal, ha ingyenes vagy olcsó kereskedelmi software épül is egyedi és aktuális igényekre válaszolva rendszeresen megújul. 

Az oldalnak ráadásul hamar elérhetőnek kell lennie, egy új szervezet közérdekű adatait mielőbb közzé kell tenni. Majd utána készül el a jobb sablon, sok új funkció, és bizony amikor "lesz elég videó akkor kell azoknak is rovat", egy ilyen projekt él. Aki azt mondja ő gyorsan és olcsón foglalkozik vele, az sosem egy élő, folyamatosan fejlődő holnapról beszél. 

Természetesen sok dolog "tegnapra" kell, ezért aki részt vesz a projektben attól 100% rendelkezésre állás kell a projekt időtartamára, még akkor is, ha ezt az időt nem használják ki. A pazarlásnak ez is legalább olyan jó módja, mint a túlárazott megoldás választása. 

A pályázatok, a bürokrácia járulékos költségei, stb. is egy szép nagy tételt jelentenek. De a fennmaradó pénzből is sok munkatársnak meg kell tanítani a rendszer használatát (olvasásra), hogy hogyan juttathat el kérést a felvett újságírónak. Nos az oktatás címszó alatt finanszírozott Wellness utazás sok ember számára az a kis luxus amiért a cégnél marad. Így lehet azt nem normálisan kigazdálkodni, hanem az EU támogatott projektből finanszírozni. 

Ez is több, mint amit a fejlesztő kap.

De természetesen amit a "honlaphoz kell" alapon az informatikai rendszeren lehet korszerűsíteni az is benne van a projektben. Reprezentálni meg kicsit nehezebb alma logó nélkül, a főnöki irodában ez még a "nagy monitor" kapcsán is döntő szempont. 

A fejlesztőnek jutó pénz? Piaci ár alatt. Sőt olcsóbban, mint amennyiért ugyanaz a fejlesztő a versenyszférából jövő megrendelőnek tud dolgozni, tehát a saját piaci értéke alatt. De cserében ő az akin csattan az ostor a horror árú honlap miatt, ha kiderül, hogy ki volt a fejlesztő. Ezt a pénzt összehasonlítani egy másik projekt összköltségével az almát a körtével esete. A többi kockázatról ne is beszéljünk.

És igen: Sok kormányzati honlap célpont lehet, akár valós feltörés, akár mezei DDOS célpontja. A KKV szektor kapcsán egy átlagos honlapot "ami ugyanolyan Joomla" nem fenyeget ez a veszély. De DDOS és hack nélkül is probléma, ha fontos hírekbe bekerül egy honlap és hirtelen kap egy jelentős terhelést. Pálya széléről lehet ezt sem árazni. Ha igazságtalan a vád, de mégis feljelentés van, az persze árthat annak aki készíti az oldalt. Ezt is sokan beárazzák. Aztán persze a feljelentgető kedvű ellenzéki politikuson is igyekeznek behajtani az okozott kárt, csak addig is kell finanszírozni ezt-azt.

Amikor azt mérik fel, hogy valaki irreálisan drágán szerzett be egy oldalt könnyű rámutatni az ingyenes CMS rendszerre, talán az alap template ingyenes voltára is. De gondoljunk bele, hogy ez egy üres oldalt jelentene. Sok ismert nagyobb oldalon viszont van drága tartalom. MTVA esetében is ez a helyzet, de sokszor kamarai oldalakon is.

Egy kamarai vagy más oldal kapcsán a tartalom egy része olyan tanács, aminél a tanácsot adó ügyvéd nem a reklámfelületért dolgozik, hanem piszok magas óradíjakért. Csakhogy az ő ideje máskor is ennyit ér, piaci alapon. És ez csak egy példa, mert kellenek gazdasági szakemberek is és mások is, akik nem csak egy szakterülethez értenek, de képesek végiggondolni mit és miért éri meg ebből kommunikálni, így más készségekkel is rendelkeznek. 

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr798355068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pöff 2016.02.07. 16:12:35

"Mi kerül ezen a honlapon félmilliárdba?!"

A MUTYI!

Netuddki. 2016.02.07. 16:16:33

Mi vaaaan? Hol élsz te?

Étrisyon 2016.02.07. 17:43:12

@________________: Csak az agyára ment szegénynek a narancslé.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.02.07. 19:19:53

Milyen fejlesztő kell egy ingyenes sablon alapján készülő honlaphoz?
Félmilliárdért nem egy faék egyszerűségű honlapot kiszolgáló szervert, hanem teljes informatikai rendszert lehet cserélni és üzemeltetni 3-5 évig...

Punxsutawney Mormota 2016.02.07. 20:26:57

@Online Távmunkás: Állítólag (ismétlem állítólag) ez egy elég bonyolult honlap lesz, ahol a gazdák sok mindent tudnak intézni. Azt, hogy pontosan mit is tud egy gazda intézni, arról nem szól a fáma, de félő, hogy pont olyan lesz, mint a legtöbb ilyen honlap - ha valamit intézni akarsz, akkor leszel kedves személyesen befáradni a kormányhivatalba. És arról már ne is beszéljünk, hogy vajon hány, tipikusan késő középkorú, idősebb gazdának nincs internhozzáfére.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.02.07. 22:00:46

@Online Távmunkás: Egészen addig, amíg nem számolsz a tartalom előállításának a költségével. Ugyanis jelenleg egy jó honlapon jelenleg a tartalom az értékes. Majd a tartalom után jön a közösséggel való kommunikáció, ami ismét embereket igényel, folyamatos bérköltséget. Ez viszont benne van a postban, csak te nem akarsz vele számolni.

Tudod a legtöbb esetben az ingyenes CMS és ingyenes sablon kombináció esetén is sok a testreszabási igény, és nem a marinéni fog PHP-ben kódolni, nem ő fog mondjuk új komponenst lefejleszteni. Az, hogy a már elérhető dolgokat használod, és nem fizetsz feleslegesen a kerék újrafeltalálásáért nem jelenti azt, hogy ne lennének fejlesztési igények egy ilyen honlap kapcsán.

Aëtius 2016.02.07. 23:13:20

@Válasszunk: Te csináltad a honlapot?

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.02.07. 23:31:58

@Aëtius: Ezt nem. De mint látod a post is leírja, amikor más projekthez akartam összehasonlítani, akkor derült ki, hogy ez nem ilyen egyszerű.

Mert amikor egy kisebb önkormányzati oldalnál is lesz sima újságíró, fotóriporter, stb. a polgármester környezetéből... Akkor azok a honlap pár éves tervezett élettartama alatt brutális pénzt visznek haza. 60 hónapra kalkulált projekt, szerkesztőség havi költsége közel 10 millió forint.

Fejlesztő kap összesen félmilliót. De mégis mindenki az ő anyját szidná, ha elhangzik ki is csinált honlapot több mint 600 millióért, és hogy abból mennyi az ingyen CMS, mennyi az ingyenes alap template... Pedig grafikai munka, komponens fejlesztés, stb. abban is van, és semmivel sem magasabb óradíjat használva, mint a versenyszféra felé :) Szóval a fél millán kedvezmény is volt

Afrika steht an der Elbe 2016.02.08. 01:54:24

Nyilván irigykedsz, hogy ennyiért is lehet dolgozni. Ha esetleg átírnád a .css-t, hogy ne apró dőlt betűsek, hanem valamennyire olvashatóak legyenek a hozzászólások, akkor már meg is tetted az első lépést a profi informatikus felé vezető úton.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.02.08. 02:08:57

@Afrika steht an der Elbe: Nem véletlen, hogy nincs átírva. Egyszerűen azért, mert veled ellentétben nem "profi informatikus"-t említek, mert tudom, hogy mondjuk egy programtervező-informatikus vagy régi nevén programtervező-matematikus, egy webprogramozó, egy elsősorban hardware tervezést is tanuló mérnök, stb. irányban az ember mást tanul. Ezt a beszólogató, okoskodó tákolómesterek nem szokták tudni.

Mint azt is, hogy a design kapcsán nem az a nehéz, hogy a CSS-ben átírj egy selectort amit a hülyék is meg tudnak tenni, hanem elsősorban a designer grafikai, tipográfiai tudása a fontos :)

És a te csak beszólásra terjedő tudásoddal szemben (a postban on topic információ van) annyi eszem van, hogy a sepiatone képpel a design szándékosan kelt egyféle hangulatot. Azaz, bár nem designer vagyok, még én is értem, hogy a design kapcsán az álló betű a "nyomtatott újságoldal"-nak, míg a kommentek dőltbetűje a magán kommunikáció (kézírás) analógiája az oldal design nyelvében.

A hagyományosan reklámbetűként használt talpnélküli betűt a figyelem felhívására szokták használni, ezért is terjed a weben. A hol van kontraszt, hol és hogy van összerakva az a template sem csak egyetlen kérdésből áll.

Tudod a postban viszont pontosan benne van az, hogy nem a fejlesztő keres sokat, de még nem is a grafikus. Ha tudnál olvasni, és az ott nem dőlt betűkkel val, mert otthon nem a beszólást, hanem a tájékozódás, olvasás, gondolkodás irányát tanulod, akkor megtetted volna az első lépést, hogy normális emberré válj.

Ellenben én tudom azt, hogy az Index grafikusai valószínűleg grafikához, az itt lévő általuk meghatározott design nyelvhez jobban értenek...Mindkettőnknél.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2016.02.08. 07:29:26

Egészen a végéig vártam, hogy mikor jön a csavar, ami valós helyzetbe teszi a felsorolt hülyeségeket... De nem, úgy látszik komolyan normálisnak tartod a dolgot.
Egyébként nem így épül fel egy (több)százmilliós projekt, a pénzt sokkal gyorsabban nyúlják le. Én ugyan félmilliárdost nem láttam, csak negyedet, de azt kb tíz éve, szóval nem rossz az se. Ott is (mint ennél a félmilliárdosnál) a legnagyobb tételek a szerverberzések és a szoftverlicencek, amikből szerintem elég sok visszacsorog ilyen-olyan csatornákon.
Az általam említett projekt esetében nyolcmillió körül volt a tényleges fejlesztésre szánt összeg (nem egy szimpla honlapról volt szó), de nyilván még az is csak a "fővállalkozói" tétel, aprózódott még az lefele menet.

KDNP a selejtek gyűjtőhelye 2016.02.08. 08:29:37

Vicces, ahogy a megszokott mosdatóemberek próbálják védeni a mutyit.
Az egyetlen ami igaz, az az, hogy a szerencsétlen aki körmölt a gép felett és begépelte vagy begépeli az egészet az lesz az éhbéres a csapatban, aki a legkevesebbet kapja. Ha kap egyáltalán és nem pörgetik ki fizetés előtt.
A többi szép lazán lenyúlja a fél milliárdot és Hawaii-on böfögve elégedetten dől hátra a napozószékben egy jót röhögve a mindent benyelő lúzerjeiken akik ennek az újabb lenyúlásnak az ellenére is rájuk voksolnak.

sas70 2016.02.08. 08:46:02

Pár kattintással egy csomó ajánlat közül lehet válogatni, mert kismillió cég foglalkozik üzleti honlap készítéssel, frissítéssel, karbantartással. Mondjuk baromira drágán dolgoznak neked, így évi 1 millióba is belekerülhet. Az öt évre amíg egy EU-s projekt tart minimum 5 millió. Ha óriási extra igényeid vannak akkor mondjuk ennek a duplájába, de az már baromira túl van árazva. De legyünk maximalisták és kössünk 10 éves szerződést akkor mondjuk 10 évre kerül 20, azaz húszmillióba. Ehhez képest mennyibe került?

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.02.08. 09:43:37

@sas70: Amit mondasz abban csak az nem stimmel, hogy az általad leírt szövegben pont a tartalom előállítása, stb. nincs benne. Amikor egy közpénzből készült lap kapcsán komoly szerkesztőséget állítanak fel, akkor annak a havi költsége az MINDIG több mint a fejlesztés teljes költsége.

És gondold végig, ha a"főnök unokaöccse" lesz újságíró, pedig nem nagyon ért hozzá, de ezért kocsit, top fizetést, stb. kap, akkor nem-e ott viszik ki a pénzt. Mert a mocskolódó hülyék csak közlik szerintük már itt-ott megvan a mutyi, de azt nem tudják, hol és hogyan. A post pedig rámutat, hogy a házon belül, durva áron és durva juttatásokkal alkalmazott haverok, családtagok, stb. rendszeresen jelentik a fő eszközt.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.02.08. 10:15:40

@Before: Hogy normális vagy nem normális azon lehet vitatkozni. Mert egyfelől kell aki a tartalmat előállítja. Ez eddig igaz. Mint az is igaz, ha túlárazott megoldást vennének akkor jönne a feljelentés és ilyen miatt még senkit nem meszeltek el hűtlen kezelés, hanyag kezelés miatt. Azért nem, mert máshol lopják ki a pénzt.

Ha belegondolsz akkor az újságírói munka azért érdekes, mert indokolható miért jobb, mint a meglévő emberekkel összedobni a tartalmat. Az értéke, hogy mennyire jó, mennyit akarsz fizetni szubjektív. És a szerkesztőségben van olyan pozíció ahol a fizetés brutálisan magas lehet, és ide hogy-hogy nem családtag kerül pénzt kivinni.

És, ha egy kicsit gondolkodsz, akkor hamar észre fogod venni, hogy a projekt kommunikációjára megfelelő szakembert (újságírót) bizony egy játszótér, egy útépítés, stb. kapcsán is felvesznek. Olyan áron, amit a felvett rokon "szubjektív értéke" vagy így a családhoz hazavihető pénz jut.

Szerinted az normális, hogy az országban a közszféra és a versenyszféra aránya brutálisan a közszféra felé tolódik el, olyan többnyire büfé-ruhatár szakos szakemberek tömeges alkalmazásával akik értéke meglehetősen szubjektív, szükségességük pedig bár indokolható, azért erősen vitatható.

Ha a hasonló állások céljai között látod a pénz kilapátolását, és azt látjuk, hogy mindegy, hogy KLIKről, Egészségügyről, kamaráról, stb. van szó, a politikusok rokonságához tartozó hasonló felesleges vízfejre, az ő juttatásaikra mindig jut pénz, de oktatásban fűtésre, egészségügyben megfelelő steril eszközökre nem feltétlenül, de a játszótér projektben is sok hiányosságra nincs pénz, miközben a projekt kommunikációjánál így folyik el a pénz...

Nem normális, de nincs köze hozzá a fejlesztőnek.

Gino 2016.02.08. 10:55:09

@Válasszunk: Azt kellene eldöntened, hogy szerinted a kamara felsővezetését is ebből a pénzből fizetik, vagy csak a honlapot (és a mögötte rejtőző adatbázisrendszert).
Elég nagy butaságnak tűnik, ha azt gondolod, hogy a kamara és/vagy honlap működéséhez szükséges adatok előállítására egy külső informatikai céget bíznak meg.
Azok már megvoltak, amikor felmerült az igény azok kezelésére. A honlapofejlesztő max arra kap megbízást, hogy létrehozzon egy adatbáziskezelő rendszert, amelybe az adtokat nem a programozó, hanem a kamara hivatalnokai viszik be. Persze fel kell mérni az igényeket és ki kell őket képezni az adminisztrátorokat, felhasználókat. Ez benne van az árban.
Összehasonlításként inkább azt kellene összevetned, hogy a kamara tevékenységéhez mérten egy legalább akkora rendszerű másik cégnek mibe került a honlapja.
Komolyan gondolod, hogy a honlapkészítő cég minden projektnél kioszt a főnökök között egy pár személyes használatra szánt autót? Vagy ez a projekt más, mert ez közpénzből megy?
Akármennyire mosdatod, és akármennyire nem látjuk a mögötte álló rendszert, azt bármelyik webprogramozó tudja, hogy ennek a pénznek csak a töredéke kellett azokra a munkákra, amelyek valóban a működésre kellettek (programozó, design, projektvezető, pályázatíró, főnök nyaralása...) A többi viszont egyszerű lopás.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2016.02.08. 11:30:45

Biztos azért volt drága, mert "gázszerelő" csinálta. A "gázszerelők" drágán csinálnak honlapot. A weblapszerkeztők olcsóbban, ezért nem éri meg "gázszerelővel" csináltatni. :-)

nem várt fordulat 2016.02.08. 11:40:39

Te itten iszonyatosan nagy tévedésekben vagy. Ez nem egy index.hu, nem kell ide semmiféle szerkesztőség, profi fotos, stb... A tartalom nagy részét eleve el kell készíteniük, mint pl. pdf.

Ez szerecsenmosdatás, és az egyéb költségek meg a vicc kategóriába tartoznak, mint pl. autó. Jó hogy a reggeli kávéjukat nem számolod bele.

Amúgy meg tök mindegy mit írsz a dőlt betűkről, olvashatatlan, a használhatóság rovására megy.

sas70 2016.02.08. 11:52:41

@Válasszunk: Tegyük ezt tisztába! A kamarának van bevétele a tagdíjakból, hozzájárulásokból, szolgáltatás végzésből stb. ebből él, elvileg. Van személyzete, alkalmazotti állománya, aki/akik elvileg a tagoknak segítséget nyújt és az érdekeiket képviseli. Nyilván egyszerűsíti és olcsóbbá teszi az ügyintézést, ha a parasztnak nem kell besétálnia az irodába, hanem ezt a neten keresztül is elintézheti. Ehhez viszont nem kell csilliárdokba kerülő honlap és nem kell az üzemeltetéshez, külön embertömeg.

nem várt fordulat 2016.02.08. 12:07:55

@sas70: + ha jól tudom, van nekünk már egy magyarorszag.hu oldalunk is.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.02.08. 12:28:30

@Gino: Butaságnak az tűnik, hogy te nem gondolkodsz, ahogy @sas70: sem... Vagy ahogy @nem várt fordulat: kormányzati oldalt kever a kamarai oldallal (mert nem tudja, hogy miért kell függetlennek lenniük).

Az "eleve el kell készíteni" stb. baromság, mert ahol nincs hol híreket kommunikálni, stb. ott megírni sem kell. De ettől függetlenül a projekt "haszna" az is, hogy a máshogy való működés költségein spórolnak. Így ott megspórolt költség, itt pedig megtakarított keletkezik akkor is, ha hasonló munkára eddig más okból volt igény.

De nektek már azt is "nehéz" végiggondolni, hogy alapvetően a történet kapcsán 3 féle effektív költség van, amivel számolni kell.

1.) Mennyit fizetnek külső informatikai cégnek (ez általában alacsony)

2.) Mennyi pénzt kapnak támogatás kapcsán egyes jelentős részben az EU által finanszírozott, de hazai közpénzt igénybe vevő pályázatokból.

3.) Mennyi a projekt össz. költsége papíron. Ha olyan dolgot visznek be feladatként és költségként ami eddig is meglehetett, de ide is elszámolható, akkor az önköltségre való forrás "ingyen" van azaz a 2. pontban szerzett pénzt valós befektetés nélkül szerzik meg.

Jelenleg ott tartunk, hogy a durván magas költségek MINDIG az EUs projekt kapcsán az össz költségre (3. pont) vonatkoznak, és nem a külső informatikai cégnek kifizetettekre.

Így a szerkesztőség sem feltétlenül külsős. De a projekt költségében benne van.

Aki azt mondja, "ez nem az index" az maga sem csinálná ingyen a szerkesztőségi munkát ott, csak a pofája nagy. Ellenben annyi agya sincs, hogy nem az a kérdés, hogy "kell-e" szerkesztőség. Az a kérdés, ha az ügyben a t. megrendelő akar szerkesztőséget és ezt a tartalom kapcsán indokolni tudja akkor lesz-e?

Mert, ha lesz: Akkor a szerkesztőség az a pont, ahova rokont lehet ültetni, ami a kifizetőhely. Itt lehet kivenni a pénzt a rendszerből. Itt tudnak lopni.

Azaz a kell vagy nem kell kérdés nem releváns. Az a releváns, ha a szerkesztőség lesz, mert azon lehet lopni, akkor a projekt költségének kevesebb, mint 1%-át látja a fejlesztő.

Gino 2016.02.08. 13:58:46

@Válasszunk: Nem szeretnék erről hosszasan vitatkozni, mert értelmetlen. Ha te olyan k.okos lennél, akkor felfognád a saját korlátaidat és nem akarnál mindenkit kioktatni.

Mint újságíró persze nem kell értened, de mint újságíró kellene tudnod kommunikálni. Itt jegyzem meg, hogy az apró dőlt betűid és a hozzáfűzött magyarázatod is gáz.

ha szakmailag értenél hozzá, akkor fel sem merülne, hogy egy ingyenes Joomla rendszer mellé elképzelj bármi más direkt erre a rendelésre fejlesztett adatbázisrendszert. Ezek eleve kizárják egymást.
Lefordítom a szintedre: ez kb olyan, mintha középiskolai rajzórán összeállított plakátot tennél ki és közben azt magyaráznád, hogy a háttérben van egy profin összeállított katalógus.
A tetejében még azt mesélnéd, hogy ennek a költségét nem a néhány diák, hanem a város komplett polgármesteri hivatalának szórakoztatása, illetve egy külön erre az egy projektre bérelt agymosóbrigád működtetése jelenti.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.02.08. 14:31:50

@Gino: Az a baj kedves Gino, hogy még mindig hülyeségeket beszélsz. Mert sem információd, sem tudásod nincs hozzá, csak hazudni és beszólni tudsz. Azt állítod a Joomla és a megfelelő adatbázis kizárja egymást, ehhez képest ma nem egy olyan eset van, ahol mondjuk céges ügyviteli rendszer és Joomla kapcsolódik gond nélkül. Ugyanis a Joomla komponens kódjában BÁRMIT meg tudsz valósítani amit PHPben meg lehet írni, RPC is elérhető lehetőség, de külső végrehajtható kódot is meg tudsz ugye hívni (PHP erre is alkalmas). Ennyire nem zárja ki egymást.

Mivel alapvetően a Joomla sok funkcióját akinek van egy kis esze és nem segg hülye az nem akarja újraimplementálni ezért fejlesztenek Joomla komponenseket, plugineket, stb. Tudod mivel sok ilyen funkció (user kezelés) biztonsági szempontból is fontos. Normális ember megtanulja, hogy ilyet akkor ír újra, ha muszáj, mert ugye a hosszabb ideig tartó tesztelés kimarad, és minden normális szakmai fórum elmondja, a biztonság szempontjából a tesztelt megoldás a jó.

De sok más olyan funkció van, aminek újraírása butaság lenne. Ha csak nem a tákolmányokból gazdagodni akaró, a projektek összetettségét sem látó Pistike vagy.

De te te vagy az a seggfej aki ennek kapcsán sem a PHP sem a Joomla alapvető képességeivel nincs tisztában, sem olyan projektekkel ahol ezt tényleg használják és tényleg van mögötte fejlesztés sem találkoztál.

De nem baj. Tudod lehet vitatni a sablon érdemeit vagy nem érdemeit, ellenben felhívtam a figyelmedet a tényre, hogy ezt a blog.hu csapatában profi készítette és az eltérő megjelenés kapcsán a koncepció látható. Te érvet nem tudsz más koncepcióra, csak érv nélkül beszólni. Biztos ennyire telik a szakértelmedből.

Ellenben, ha agyad is lenne, akkor hamar ránéznél, hogy "jéé, nem egy kerületi, városi, stb. oldalnál van szerkesztőség pedig az önkormányzaté", és innen személyenként kiszámolnád a minimális bérköltséget.

Sőt a többség, aki kicsit is értelmes ember és nem csak hazudni és beszólni tanult otthon az hamar felismeri: Bárki is írja a tartalmat, annak előállítása időbe kerül, és mivel senki sem dolgozik ingyen annak költsége van.

Sőt azt is felismeri itt van a pénz rendszerből kivételére az egyik legjobb lehetőség.

Sőt azt is felismeri, hogy azért nem lehetett egyetlen kormányváltás után sem tömegesen elkapni a másik oldal mutyijait, mert a pénzt ilyen csatornákon ki tudják venni a rendszerből, olyan módon, hogy ne tudd rábizonyítani a törvénysértést.

És az bizony, hogy az egyes projektek kommunikációjára költenek sokat, ahol sok munka piaci értéke nem mérhető fel, és sok ember "tartós megélhetést" kapva tud elég durva összeget kiszedni a rendszerből az egyik ólajtó méretű kiskapu.

Nyugodj meg, van még 8-10 másik hasonló.

És igen, amikor azt írtam azért nem tudom összehasonlítani mert *adott másik ügyben* a családtag újságírói állása vitte ki a pénzt... Akkor azt is sejtheted van másik ügyről is információ... :)

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.02.08. 14:43:10

@Gino: Ja és igen: Sok esetben papír is kell a jövedelemhez, kifizetésekhez. Két olyan területet is lehet ismerni (nem túl nehéz) ahol korlátlanul lehet megbízást visszaosztva, vagy belső embert felvéve, vagy sok más téren pénzt kivinni, mert a munka értéke nehezen értékelhető: A kommunikáció és a jog. Utána van még 3-4 másik ólajtó méretű kiskapu.

A kamu tanulmányok, amik régen mentek, a tanulmányok ellenőrzése, a plágium keresés, stb. mellett már kevésbé jelentik a menő taktikát.

És igen, a hirdetés ami megjelent itteni történetben is, százmilliós értékben, is egy olyan dolog ahol a "piaci árba" a reális költségeknél jóval nagyobb összeg is "belefér a piaci árba". :)

Az oktatáson keresztüli pénzkiszedésnek magasabb a költsége, azt nem szeretik.

Gino 2016.02.08. 15:45:32

A stílus maga az ember.

Ha a blog.hu profijaiál is találsz profibbat, vagy csak jobban odafigyelsz, akkor meg esetleg azt is hallhatod, hogy a kész megoldásokkal lehet annyi baj, hogy komolyabb rendszernél inkább magad akard leprogramozni. A tákolmány pont az, ha innen onnan összeóllozod a honlapot, miközben fogalmad sincs, melyik modul mit csinál és mit rejt a forráskódja. Vicces, hogy közben a biztonságot említed:)

A lényeg: Te itt most azt magyarázod, hogy hogyan lopnak, de ezzel minden igyekezeted ellenére sem tudod igazolni a lopást. Érted??

Ez pedig két dolgot vet fel:
Vagy nagyon ostoba vagy, vagy sokat fizetnek.
Ha előbbi, akkor nincs miről beszélnünk, utóbbi, akkor tanulj még, mert nem vagy eredményes.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2016.02.08. 15:56:06

@Válasszunk: nagyon logikusan vezeted le a dolgokat, csak a kiindulási alapod hamis. Egy ilyen projekt jellemzően nem a semmiből pattannak elő, hanem egy meglévő szervezet, vagy annak valamelyik oldalhajtása alá tartoznak, így általában az általad felsorolt humán erőforrás-szükséglet jó része rendelkezésre áll. Ha pedig nem, egyáltalán nem jelentenek akkora költséget, ami indokolná az ilyen százmilliós nagyságrendeket. (Persze nem is évi egymilliós móka, mint valaki írta.)
Tudom, mik a reális szükségletek és költségek, nameg azt is, hogy ezeket mennyire lehet szaporítani és habosítani, hogy jobban nézzen ki a dolog. Ennyire nem.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.02.08. 18:56:54

@Before: Ennek ellenére az eset konkrét példa, az újságírók fizetésének nagyságrendjéig is. Azaz maximum a te elképzeléseid nem jók.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.02.08. 19:11:25

@Gino: Igen fiam. Meg van olyan is, hogy amilyen az adjonisten... Te eddig csak beszólogatni tudtál, hazudtál, őszinte becsületes emberhez méltó szót nem tudtál szólni. Ahogy mondod ez maga az ember.

Az meg, hogy mi tett téged ilyen hülyévé és ilyen becstelen féreggé az meg neveltetés. Szülők kérdése.

A forráskódot viszont igen könnyű megnézni. És nem véletlen az amit a biztonságról mindenhol elmondanak.

A ginocsakbeszolnitanultazanyjatol.blog.hu -ra való viselkedésed pedig a nevezett helyen bizonyára folytathatod, de csak hazudozni, beszólni tudó trollokra itt nincs szükség.

A módszer és az összehasonlíthatóság kérdése ami egy tendenciára világít rá, semmit nem kell igazolni. Ugyanis jól látható az benne, hogy hogy viszik ki a haveroknak a pénzt. Te viszont itt előítéletből feltételezel igazolást, amiről szó sem volt, azaz előítélet és a saját becstelenséged, neveltetésed alapján mocskolódsz és hazudozol.

Igen ez amit csinálsz is maga az ember...

Az az ember akire itt nincs szükség és akit nem is vagyok köteles megtűrni itt.

Miután a mi mivel nem illeszthető kérdésben hazudtál, nem korrigáltál, most jön az, hogy a komponens fejlesztő számára nem érthető a jól dokumentált és kommentekkel gazdagon megtoldott forráskód... Amit viszont nem csak te próbálsz megérteni, hanem elég sokan akik fel akarják törni így a biztonsági kockázatot is érted.

Az okos ember minimum annyit felfogna, amire te nem vagy képes, mert szellemileg úgy látszik nem vagy azon a szinten, hogy a "megírom magamnak abban nincs meglepetés" a világtörténelemben nem egy problémás rendszerre vezetett, mert piszkosul nem tudod pótolni a rendszerrel foglalkozók össz tudását, és az illúzió amit táplálsz és amivel átvered az ügyfeleidet kedves hazug bunkó becstelen trollocska, az hogy aki egy Joomla kódját nem tudja átnézni, az jó eséllyel a PHP, az Apache, vagy éppen a Linux vonatkozó részeit sem ismeri.

Márpedig ezzel a szemponttal a biztonság szempontjából kritikus számos kérdésre sincs meg sem az elméleti sem a gyakorlati alapod, hogy válassz. Ebből ered az, hogy neked még nem volt szerencséd olyan esethez ahol lett volna a cégen, szervezeten belül felelőse a tartalomnak, ezért rendszeresen frissült, nem integrálsz rutinszerűen kész rendszereket, csak tákolsz össze-vissza.

Maradjunk annyiban, hogy nem csak a blog.hu designerjeinél vagy lejjebb, hanem a 10 éves gyerekeknél is. És maradjunk annyiban, hogy a blog.hu felületeire azért jó blog.hu-s "gyári" sablont használni, mert amikor új featurek jelennek meg, akkor az ehhez szükséges template részek frissítéséről ők eleve tudnak gondoskodni.

De nálad úgy látszik a frissítések kezelése, a frissíthetőség sem szempont, mint az sem, hogy a sablont megtervező grafikus elképzeléseit megpróbáld megérteni.

Eddig ezek szerint "csak" a vezető megoldások fejlesztőivel, a "biztonsági dolgot ne fejlessz házilag" elvet sokszor elmagyarázó egyetemekkel, a blog.hu grafikusaival, stb. van bajod, de azt sem vagy képes felfogni mi az ami mentegeti a rendszert és mi az ami elmagyarázza. Ezzel erősen gyanús, hogy dokumentációt sem nagyon érted meg...

De te hiszed magad mindezeknél jobb atyaúristennek. De ezt csináld máshol.

kotyesz 2016.02.23. 23:56:44

Bocsi de ehhez akartam hozzáfüzni az előző kommentet. " Vicces, ahogy a megszokott mosdatóemberek próbálják védeni a mutyit.
Az egyetlen ami igaz, az az, hogy a szerencsétlen aki körmölt a gép felett és begépelte vagy begépeli az egészet az lesz az éhbéres a csapatban, aki a legkevesebbet kapja. Ha kap egyáltalán és nem pörgetik ki fizetés előtt.
A többi szép lazán lenyúlja a fél milliárdot és Hawaii-on böfögve elégedetten dől hátra a napozószékben egy jót röhögve a mindent benyelő lúzerjeiken akik ennek az újabb lenyúlásnak az ellenére is rájuk voksolnak. "
valahol február 08.-körül van az eredeti. Még egyszer bocsánat.

kotyesz 2016.02.24. 00:09:42

@Válasszunk: Az anyagiak tisztázása hozzáértő könyvvizsgálók feladata lenne, akik kiadhatnának egy, amennyire lehet részletes jelentést, ők rendelkeznek olyan praxissal ami igazolja , vagy nem ha gyanú merült volna fel.
süti beállítások módosítása