... mert választani kell

Ki a Fideszes, ki az MSZPs?

2016/03/04. - írta: Válasszunk

Ha valaki, valamiben a kormánypártokkal ért egyet, azonnal megkapja a vádat: Fideszes. Ha valaki esetleg úgy érzi jelenleg sok okból a kormánypárt képviseli jobban az érdekeit akkor ő biztosan számíthat a vádra: A vak hit vezérli és nem a párt szolgálja őt, hanem ő szolgálja a pártot. Szerintük minden szavazó, szimpatizáns, aktivista, politikus ugyanazt mondja, mert... Közben pedig látjuk, hogy bizony Áder időnként nem ír alá egy a Fidesz számára fontos kérdést, a Fidesz által kijelölt alkotmánybírók is elkaszálják a párt programját. Pokorni, Deutsch a párt politikusaiként kritizálja a pártot. 

Sőt az NVB elnökének is érdekes a véleménye. Mert míg a kopasz kérdéssel kevésbé foglalkozott, azzal már igen, hogy az egyik kérdés beterjesztője nem önmaga pecsételt. Lőn csoda: A kérdés még ennél is összetettebb. Mert míg a hisztiző gyalázkodó emberek egy része velem szemben is hisztizik, mert a kopaszok jelenlétének látom egy lehetséges alapját és őket erről még a Kúria sem kérdezte meg. Tegyük fel, amikor az ügyük előkerül, éppen ezen az alapon lesz "igazuk": A Fidesz székházban valószínűleg nagyon nem örülnek annak, hogy mást viszont bűncselekménynek tartok az ügyben, és talán más is feljelentést tesz ilyen alapon is. Igen azt, ha valaki csak azért adja be a saját kérdését, hogy ezzel mást akadályozzon és nem népszavazni, hanem akadályozni akar.

És igen: Vannak problémáim a kérdéssel: Ugyanis, ha a Kúria ezért fogja elutasítani az adott idős hölgy népszavazási kérelmét, mert ő így szabálytalan volt... Ellenben az MSZP kérelmét előbb elutasítják jogerősen, mert az volt később, akkor a játék újra indul. Újra felmerül az, hogyan lehet az MSZP-t megelőzni. És azt kell, hogy mondjam a kopaszok ehhez borzasztóan sokat tettek hozzá. Ha ugyanis nincs ennyi kopasz, csak a segítő áll míg Nyakó úr ül, ő van közelebb, akkor sincs semmi gond: Amint Nyakó úr elkezd felállni a segítő egy lépés után pecsételhet. Semmi sem múlik ez esetben a kopaszokon és azon, hányan állnak Nyakó úr elé. A kopaszok jelenlétet csak azt érte el, hogy a kérdést legyen miért elmeszelni, legyen miért újrainduljon a játék. Csakhogy látom azt is ehhez most és akkor mivel tud hozzátenni az MSZP.

Az ott lévő vita, a borítékolható kimenetel, az erre vonatkozó viták mellett csak azt a célt szolgálja, hogy bizony ne csak az MSZP kérdéséhez, hanem másik kérdéshez se lehessen aláírást gyűjteni, így pedig ki se derüljön, hogy az adott ember szavazni akart, mert megerősítő népszavazás volt, vagy csak akadályozni és bűncselekményt követett el. De jelen esetben bizony mindaz aki a Kúriához fordult, ahol jó eséllyel az adott kérdést elkaszálják bizony megmentette a kormánypártok akcióját. A következő alkalommal pedig megint elsők lesznek, megint lesz valami hiba, azt megint el lehet kaszálni. Szóval nem lesz aláírásgyűjtés.

Ha átment volna a kérdés, akkor kellene aláírást gyűjteni, népszavazni, ellenkező esetben ugyanis a jelenleginél is nagyobb botrány lenne. Ugye senkit sem lep meg, hogy amikor elmondom, hogy a csak akadályként benyújtott kérdés bűncselekmény, akkor azt mondom, hogy az esetleges felbujtókkal együtt jó pár embernek ülnie kellene. Szerinted ők örülnek ennek a felvetésnek? Vannak kétségeim. De pont ezeknek jó az, hogy a most benyújtott panaszok okán nem is kerül sor arra, hogy kiderüljön akarnak-e aláírást gyűjteni vagy sem. 

Nekem nincs országos szervezetem, nincs több tízezer aktivistám. De azt tudom, ha valóban népszavazás útján akarnék a kormányról véleményt mondani, akkor a borítékban a boltzáras kérdés mellett lett volna kérdés a délutáni oktatás kötelezővé tételéről, a KLIKről, a mindennapi tornaóráról,a labdarúgás aránytalan támogatásáról. Sőt még arról is, hogy stadion építésre, másra kötelességet vállalhat-e az állam amíg nincs megfelelő forrás az egészségügyre, közösségi közlekedésre, oktatásra. De trafik és földügyben is lenne népszavazás. 

Ha nem lenne nehéz más kérdést találni, akkor felteszem a kérdést miért nincs más kérdés? Miért van a Fidesznek és a baloldal egyik-másik pártjának közös mutyija? Miért van az, hogy a baloldal számos a többség számára vállalhatatlan alakja azt mondja, csak az a fontos, hogy Orbán távozzon, de mégis kiderül: A saját pozíciójuk pontosabb, mert eszükbe sem jut egy vállalhatatlan alakok nélküli listát állítani? Úgy tűnik, hogy a közös mutyik, az ezt lehetővé tévő kétpártrendszer és politikai váltógazdaság, ami az ismert baloldali figuráknak is ad hatalmat fontosabb. 

Attól még, hogy szerintem a kopaszoknak joguk volt ott lenni,attól még ugye a csak akadályként beadott kérdést bűncselekménynek tartom. Attól, hogy szerintem egy tanárnak joga és oka van azt értékelni, ha bár jelzi, hogy a politikát a saját érdekében sem hozza be az iskolába, mert a tanítás, tanulás fontosabb és nem örülne az otthon maradásnak, te mégis otthon maradsz. És nem voltál vele szolidáris, ha az ellentétét kérte. És bizony egy politikailag megosztott tantestület esetén ez is baj. De úgy gondolom, hogy ha a KLIK gyűjti a hiányzók adatait és nem csak számokat, hanem személyes adatokat is, az az adott személyes adatok kezelésének célján kívül áll, törvénytelen is lehet.

Igen, a személyes adatokkal való hasonló visszaélés törvényi szankciói is eszembe jutnak. Attól függetlenül, hogy a hazai oktatás helyzetét figyelembe véve szerintem is lenne helye egy fajta központosításnak. Csak ebben a kérdésben a KLIK feladatából és céljából nem következik, hogy miért kellene tudnia a hiányzók nevét. Már elnézést: De amennyiben ez bármi problémát okoz, úgy a hiányzók száma érdekes lehet, statisztikai alapon, és nem csak egy napra fókuszálva. De a hiányzók nevétől nem függ semmi ami a KLIK legitim célja lehet. Ellenben az oktatási reform megvalósítását egyformán pocséknak ítélem meg én is, az MSZP is, és tudomásom szerint a Fidesz politikusai közül Pokorni úr is.

Attól, hogy sok dologról akár a Fideszhez kötődő politikusok egy része ugyanazt mondja, mint a baloldal, nem lesznek ők sem MSZPsek. És egyetlen szavazó sem lesz sem MSZPs, sem Fideszes attól, hogy egy vagy több kérdésben egy adott párttal ért egyet. Sőt attól sem, ha adott választási helyzetben adott oldalak között őket tartja a kisebbik, vagy akár a legkisebb rossznak. Ugyanis ez esetben is fontos hangsúly, hogy az adott szavazó rossznak, sőt akár borzalmasnak tartja őket. 

Tovább megyek: A KLIK nyomozása nem általános. Ezt néhány helyi kiskirály gondolta úgy, hogy majd jó lesz a tiltakozás kapcsán. Közel sem biztos, hogy az ilyenfajta megtorlási kísérletet, kiskirálykodást mondjuk akár Orbán Viktor elfogadhatónak tartaná. Könnyen lehet, hogy ő is, az MSZP is, stb. ugyanazt mondaná erről a kérdésről. Vajon ők ugyanazon az oldalon állnak? Pártszimpátiától, pártállástól függetlenül lehet negatív vélemény jó pár KLIKes tevékenységéről. Még akkor is, ha a furcsa döntésekre érkező ellenzéki kérdés maximum annyi választ kap: Az adott szemény nem köteles a döntését indokolni. És így az adott döntése miatt leváltani se lenne indokolt. 

A Fidesz legnagyobb problémájának elsősorban a paranoiát szoktam megnevezni. Minden ellenvéleményben, tiltakozásban ellenséget feltételeznek, a legtöbb embertől félnek, és a félelem a fő motiváció a jogi és gazdasági hatalom koncentrálására tett erőfeszítések mögött. És persze van pár olyan ember, aki pontosan tudja, hogy hűséget mutatva ennek ő is lehet a haszonélvezője. Meg akadnak idealisták is. De az elsődleges rendezőelv a paranoia.

Ha új ötletet adsz, akkor próbálnak segíteni, vagy elmondják, ha szerintük már van megoldás. Hiszen akkor segítesz, együtt teszünk azért, hogy jobb legyen az ország. Ha viszont egy problémát hosszú időn át békén hagysz, majd amikor ők hozzá nyúlnak hirtelen sürgőssé válik az ügy, és az ő ötletüket támadod... Akkor ellenséget látnak benned. És emellett a kormány kicsit olyan, mint a nem newtoni folyadék: Sok szelídebb próbálkozásnak enged, de ha ütöd akkor betonkemény lesz.

Ha ismernek és tudják, hogyha ellent mondasz akkor sem vagy ellenség vagy rivális, akkor annak megfelelően kezelnek. De sok esetben a megoldásukon látszik, hogy az ultizgató kisember gógyija, és nem egy játékelméletet kutató professzor elemzése van a megoldás mögött. És úgy gondolom, hogy ahol a hűséget demonstrálva előnyökre lehet számítani, ott lesz az így szerzett előnyöket büszkén mutogató barnanyelvűek közül is pár.

És jó szakember ritkán kerül pozícióba, mert az nem csak hűséget demonstrálna, esetleg barna nyelvet szerezne, hanem akár azon az áron is a megoldásra törekedne, hogy olyan javaslatot tesz, amit a főnök nem ért, ami gyanút kelt. És még ennél is fontosabb, ha egy tiltakozás tartalmával egyet is értenek, akkor is fontosabb problémának látják, hogy az rést üt a rendszeren, ki tudja hova vezet, ha engednek, mint a felvetett jogos probléma megoldását. 

A baloldaltól sosem láttam, hogy a nekik jelzett problémával nagyon foglalkoztak volna, ők viszont a tiltakozásra reagáltak rémülettel, és az oda-vissza tiltakozástól búgócsigaként pörögve demonstrálták milyen is az a folyamatos hátra arc. Ugyanakkor ideológia kapcsán senki által meg nem választott ideológusok szövegeit megkérdőjelezhetetlen alapelvként tekintették, számos valós problémára kormányon is, ma is igen durván reagáltak, sokunkat egyetlen percig sem akarták képviselni.

Amíg volt programjuk, amivel egyet tudtam érteni, amíg lassan de jó irányba ment az ország, amíg ezért nem volt konfliktus, addig adta magát balra szavazni. Meglep? Aztán a hátraarcok sokaságából álló baloldali búgócsiga politika eljutott oda, hogy aki ma ugyanazt mondja, mint egykor a baloldal, hogy ugyan jöhetnének, de nem így, az csak személyeskedő vádakat kap, hogy így Xenofób, úgy náci. 

A Fidesz székházban pedig ünnepelnek, mert a jöhetnek de nem így iránynak nem mondtak ellen, ők nem sértegették ennek kapcsán a választók tömegeit, nyertek a dolgon. Szavazatot is. Csakhogy ez nem jelenti azt, hogy ezek az emberek valóban egyet értenének a kormánypártokkal. Sőt azt sem jelenti, hogy ne lenne olyan helyzet amiből jelentős konfliktus lehet. 

Mondjuk szerintem: Ha a menekültek között számos nő azért menekül tovább az első táborokból, mert a normál menekült táborban szexuális zaklatásnak lenne kitéve... Ha számos keresztény vagy ateista azért menekül tovább, mert az első befogadó országban a nem muszlimokat számos hátrány, üldöztetés érheti... Ugye egyik esetben sem mondhatjuk azt, hogy az előző országok bármelyikében biztonságban lettek volna. Olyannyira nem, hogy az ő biztonságuk megteremtését (elválasztásukat üldözőiktől) még Németország sem garantálja, de Svédország sem. Azaz onnan is jöhetne ide tovább ilyen alapon menekült.

A jegybanki pénzek elrejtése szerintem is, a baloldal szerint is, sok jobboldali politikus szerint is alkotmánysértő. Milyen meglepő... Az viszont nem, hogy azt is megjegyzem: Ha ez ügyben utólag hűtlen kezelés gyanúja merülne fel, akkor mindenki aki a társadalmi kontrollt a mostani titkosság kapcsán eltüntette segített abban a bűncselekményben. Szeretném az ezt megszavazó és támogató képviselőket minden ilyen ügyben a vádlottak padján látni. És őszintén szólva, ha véletlenül egy egész életre eltiltanák őket a közélet gyakorlásától, akkor igencsak boldog lennék.

A gond csak az, hogy ugyanezt, más okból, más törvénysértéseik okán, bizony elvárnám a baloldali politikai elit jelentős részével kapcsolatban is. És igen, a legkisebb rosszat, a "legjobb alternatívát" fogom választani még akkor is, ha az sem jó. Ha nagyon nem jó, akkor is. És amikor a baloldal kéri rajtam számon a memóriát az vicces: Ugyanis a Fidesz friss bűneire biztosan jobban emlékszem, mint a baloldali kormányok régebbi bűneire, de ha a memóriát számon kérik rajtam, akkor ez elő fog kerülni.

A Fidesz leváltásához vezető út első lépése annak beismerése: Ha valóban a Fidesz leváltását tartjuk a legfontosabbnak, akkor nem kell sem Gyurcsányhoz, sem Bajnaihoz, sem Kunhalmihoz, sem egyes meglévő pártokhoz ragaszkodni. Sőt mi több: Le kell mondani számos célkitűzésről. Mert, ha a sokak számára ellenszenves egyik másik cél (legyen szó melegjogokról, feminizmusról, más bevándorlási kérdésről) fontosabb, mint valódi döntő többséget szerezni Orbánnal és a jelenlegi kormánypártokkal szemben, akkor könnyen eljutunk oda: "Orbán mégsem olyan rossz, hogy bármi áron le kéne váltani." És ezt a baloldal mutatja nekünk.

Akkor pedig azt ami "olyan rossz, hogy semmiképpen sem akarjuk, hogy megtörténjen" nem fogja hagyni sok szavazó és az Orbán rendszer ebből profitál. És amíg egyik oldal sem bűntelen, rendszeresek az erőszakos, agresszív megnyilvánulások, addig az sem lenne ezen változtatni képes jelenség, ha teszem azt Nyakó urat azok a bizonyos kopaszok jóval agresszívebben akadályozzák...

Ja és az oktatásügyben való tiltakozás kapcsán: Nem mindegy, hogy a helyi KLIKes nagyobb kiskirály akar lenni, mint a főnöke vagy annak a főnöke és keresztbe tesz mindenkinek, ami a Fidesz számára szavazat vesztéssel is jár és rossz, vagy a helyi pedagógusokkal harmonikus és tisztességes viszonyt ápol, velük közösen, de több lehetőséggel élve akarja megoldani a felmerülő problémákat. Valószínűleg mindkettőre van példa. És ezért sem egységes a tiltakozás népszerűsége országosan. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr508435044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aetius70 2016.03.04. 16:45:31

Ez így korrekt...
Látni illene már, az egypártrendszer bukása után, a több pártrendszer sem működik, sőt erősen bukdácsol...
Ez részben a valódi rendszerváltás elmaradása miatt alakulhatott elsősorban így,
másodsorban a politikai és gazdasági elit az elmúlt rendszerben történt szocializációja miatt...
A volt állampártból itt maradt ,,ejtőernyősök", szakértök, akkor másod, harmadvonalbeli funkcionáriusok vezetik a gazdaságot, tartják kezükben a politikai szálakat...
Köszönöm hogy zavarhattam... :)

saci02 2016.03.04. 17:05:34

'Közben pedig látjuk, hogy bizony Áder időnként nem ír alá egy a Fidesz számára fontos kérdést, a Fidesz által kijelölt alkotmánybírók is elkaszálják a párt programját. Pokorni, Deutsch a párt politikusaiként kritizálja a pártot.'

Hiaba, hiaba. Ettol sajnos meg a Fidesz mint part nem egy demokratikus, hanem egy diktatorikus berendezkedesu part marad. Emlekeztetnelek a legutobbi valasztmanyra....

2016.03.04. 17:19:55

"Ha valaki, valamiben a kormánypártokkal ért egyet, azonnal megkapja a vádat: Fideszes."

Pedig elég lett volna annyit mondani róla, hogy lábon hordta ki asz agyhalált...

Janossz 2016.03.04. 18:08:05

Ha valaki, valamiben a kormánypártokkal nem ért egyet, azonnal megkapja a vádat: Kommunista.
Mi ebben a nóvum?

HaCS 2016.03.04. 19:51:06

Kenegetünk? Egyszerűsítünk? Összemosunk? Általánosítunk?

Régi szép módszerek.

Ki az a baloldal? Mi az a baloldal? Ki a szóvivője? Mi a programja? Miért van gondod vele? Ha ennyiszer szóba került definiáld már légy szíves! Vagy nevezz nevén embereket, pártokat, eseményeket!

Vagy egyszerűen mondd azt, hogy mindenki, aki ellenszenves. Azt is meg fogom érteni.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.03.04. 22:07:21

@HaCS: Tételezzük fel, hogy tisztességes vagy. Ez esetben ugye felesleges pontosan megnevezni azokat akiket megannyi más postban megneveztem, hiszen képes vagy megtalálni. Ellenben mennyivel jobb, mint egy 10* ilyen hosszú post, hiszen képes vagy a blogon megtalálni a neked megfelelő témákat.

Tegyük fel nem vagy az, csak egy troll. Ez esetben: Vagy pár esetet felsorolok, és ugye "miért nem soroltam fel a többit is" illetve "csak ez a pár ember, nem sok" alapon tudod elkenni. Ha sokat sorolok fel akkor sok a téma, hogy kivel miért van baj, ami nem ide tartozik és a post a csapongó. Vagy maradok a témánál, és a többi probléma kapcsán ott vannak a régi postok. Ekkor is fröcsögsz, de lényegtelen.

De te ennek a kérdésnek a kapcsán beszólsz, személyeskedsz. Biztos a ti családotokban így szokás, ezt tanultad otthon.

@Janossz: Természetes, és amint látod az is benne van, hogy aki az ellenzék X vagy Y pártjával ért egyet egy kérdésben az sem biztos, hogy oda tartozik. Sem pártszimpátia, sem ideológia alapján.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.03.04. 22:08:15

@saci02: Lehet rajta vitatkozni. Ellenben amint látod, a paranoia a párt működését leíró rész a postban sem hízelgő.

HaCS 2016.03.04. 23:22:56

@Válasszunk:

Nem személyeskedem, csak tényeket közlök. Általánosítasz, és baloldal néven rengeteg embert, szervezetet egy kalap alá veszel. Ez az igazság.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.03.04. 23:29:40

@HaCS: Nem egészen. Amit leírtam, hogy miért nem jó, egyetlen magyar baloldali tömörülés sem kínált alternatívát.

Nyilván más-más okokból.

Az Összefogás egykori tagjai a meglévő kétpártrendszerbe kényelmesedtek bele.

Thürmer úr féle irány kapcsán is sok a vállalhatatlan.

A Dinamó műhely, Kettős Mérce és hasonló csoportosulások sok dolgáról előkerült, hogy miért vállalhatatlan.

Moldova úr, általam igen nagyra becsült író, de mégsem látom azt, hogy annak érdekében, hogy akár köré akár más köré, épülne olyan csoport, aminek vezetője áldozatok árán is építkezne és tényleg vállalható akarna lenni.

Az a baj, hogy igény lenne sok jó csoportra, de olyan csoport, aki számára Orbán leváltása megérne annyit, hogy tényleg mindenkit megszólítva építkezzen, mondjuk az itteni vitában is próbálja a másik oldalt megnyerni nem került elő.

Majd ha elő fog kerülni ilyen, akkor fog változni az ország helyzete.
süti beállítások módosítása