... mert választani kell

Lantos, Gyárfás, és a többiek.

2016/05/13. - írta: Válasszunk

Lantos perelne, mert ugye aki arról beszél, hogy férfiak és fiúk is lehettek áldozatai az uszodákban történt eseményekkel az őt vádolja meg azzal, hogy buzi lenne. Van aki nem érti, hogy ez miért baj. A kérdés alapvetően csak azzal nem számol, hogy a kérdés miért is olyan érzékeny. 

Érdemes először is tisztázni, hogy Kiss és Lantos ügye, ha ugyanarról az erőszakról szól is miért eltérő ügy. Mert a botrány kirobbanásakor Kiss László egyfelől közszereplő volt, másfelől viszont megkerülhetetlen hatalmi pozícióban is volt, ami probléma. Ezt Lantos esetében a legnagyobb jóindulattal sem lehet elmondani. Másfelől pedig az uszodákban folyó gyakorlat emlegetésében van némi igazság. Lantos egy azon elkövetők közül akik ma nem közszereplők, akik ügyét saját jogon nem piszkáljuk.

Mert ugye sok ügy lehetett, sok elkövetővel és még több áldozattal. És bizony az erőszak áldozata erre az utóbbira mutatott rá. És igen: Egy női edzőből legalább olyan könnyen lesz pedofil szextanárnéni, mint egy angol / hittan tanárból a világban. Azaz az uszodában folyó gyakorlat emlegetése női és férfi áldozatokat egyaránt feltételez. Az uszodákban folyó események valószínűleg több tucat elkövetőt, nagy számú áldozatot is feltételeztek. Ezek neme pedig változatos. 

Ha Lantos egy kicsit gondolkodik akkor felismeri, hogy a férfi / fiú áldozatok léte nem feltétlenül jelenti azt, hogy azokhoz neki köze volt. Másfelől ismerjük azt, hogy a nemi erőszaknak nem a szex, hanem az erőszak a gyakoribb motivációja. Azaz akik a börtönben elkövetik a többi elítélttel ezt azok maguk sem homoszexuálisok, sőt az áldozatuk sem az. Beszéljünk a statisztikáról, hogy a börtönben ez mennyire gyakori az erőszakért elítéltekkel?

Hogy elítélttel szemben sem megengedhető az erőszak? Hogy ezek után azt akiről statisztikai alapon feltételezhető, hogy ilyenben volt része (akarata ellenére) azt piszkálni "férfiakkal összehozva" már ezért sem szalonképes? Csupa olyan közhely amire egy normális országban nem kellene emlékeztetni az embereket. 

A kérdés második fele, hogy Kiss kapcsán a fő probléma nem is csak az, hogy elkövette az erőszakot. Ha ezt valóban megbánja valaki akkor tenne azért, hogy az uszodában mindenki biztonságban legyen. Hogy ne legyen olyan helyzet ahol az egyik fél közel korlátlan hatalommal rendelkezik a másik meg simán kiszolgáltatott. Jelenleg tudjuk azt, hogy ilyen helyzetet rutinszerűen váltanak be ingyenmunkára. Olyan emberek akik eddig nem nagyon akarództak elítélni azt a gyakorlatot sem, ha ezt a hatalmat valaki szexre váltja.

Akkor sem, ha az áldozat fiatalkorú.

Ismerjük a szocialista "sportipart" ahol az érem érdekében minden eszköz játszott. Az ikonikus "NDK úszónő" mellett valószínűleg más is kapott kiszolgáltatott helyzetben doppingot. Ami minimum két dologra tette hajlamosabbá: Erőszakra, és impotenciára. És igen, ebben a teljesen kiszolgáltatott helyzetben ők is benne voltak, fiatal fiúként gyerekként, és előttük volt az, hogy a szextanárnéni, szextanárbácsi edzők, stb szerint az áldozatok szerettek kefélni. 

Mert ugye elmondták: Ez folyt az uszodában. Ha csak abból indulunk ki, hogy ilyen cselekmények milyen gyakoriak általában, sajnos akkor is valószínű, hogy ilyennel találkoztak. Ha értjük, hogy az uszoda, az ott lévő hatalmi helyzet miért vonzó a ragadozóknak, hogy az úszószövetség ma sem akar ez ellen aktívan fellépni akkor kapunk egy félelmetes képet.

Ebben szocializálódott fiúk, ki tudja mennyi trauma után (otthon, iskolában, uszodában is lehetett) ott állnak. És talán hallják a sportipart kiszolgáló vegyszerektől ki tudja meddig működik a szerszám. Mit adnak fel azokért akik "csak ott táncolnak előttük", akik kapcsán azt mondják "épp ilyen nő adta be a szurit amitől leesik a faszotok". Határokat nem ismerő, kontrollt vesztett emberek akik éppen így tudják bizonygatni egymásnak és önmaguknak, hogy még működik a szerszám. Dühös, frusztrált, kompenzáló alakok akiket a sok ajándék hormon és kétes kemikália majd állati szintre taszított. 

Ugye értjük, hogy a sok áldozat és sok elkövető így érthető. Mindkét nem sokszor kerülhetett mindkét szerepkörbe. Ilyen volt a rendszer az uszodákban. Oké, van aki más sportágat, az ottani kezdő 11-be kerülés feltételeit írja le hasonló jelzőkkel. 

Egyes sportszövetségben ma is természetes az ingyenmunka, a rabszolgának tekintett sportolók kihasználása és az, hogy ezért még nekik kell hálásnak lenniük. Ha csak a statisztikából indulnék ki, akkor ismét azt kell mondanom, hogy "furcsa lenne, ha nem lenne szexuális visszaélés" hozzá téve azt, hogy az uszoda milyen vonzó célpont a ragadozóknak. Hogy mi igaz az egyes dopping vádakból, dopping ügyekből nem tudom. De nem lepődnék meg akkor, ha a sportolók egészsége most sem lenne szent.

A kiszolgáltatott, kihasználható emberek kihasználása az emberhez méltó körülmények meglétéről vagy nem meglétéről, a sportolók megalázásáról is szólt. Mindnyájan láttunk képeket.

A rendszer haszonélvezői bűnösök. A többiekről viszont nem tudjuk hányszor voltak elkövetők, hányszor voltak áldozatok. Nem tudjuk, amikor elkövettek valamit, valóban maguktól voltak olyanok, vagy segített a tudomány a kis szuriban.

Értjük: A szovjet típusú rendszerben ez sajnos természetes volt. De nagyon sokat kellene tenni azért, hogy a 21. századi magyar rendszerben ez fel se merülhessen. 

Ehhez pedig egyetlen út vezet: Mindenki emberi jogait tisztelni kell. Azokét is, akik átmentek ezen az embertelen rendszeren. Akkor is, ha egy-egy alkalommal a rendszerben elkövetővé is váltak. Az embertelen, megalázó büntetés tilalma ugyanis alapvető emberi norma. 

Mint a vallásszabadság, lelkiismereti szabadság is. Ami alapján mindenki eldöntheti számára mi az ami vállalhatatlan bűn, amivel megbocsájthatatlan sértés őt vállalni. Ha ezeket az alapvető jogokat elkezdjük önkényesen lebontani, mert valakit elítélünk (bármilyen jó okunk is van rá) akkor mi magunk is egy ilyen embertelen rendszer felépítőivé vállunk és nem a lebontóivá. 

Biztosra nem tudhatjuk, hogy Lantos úr volt-e áldozat (akár a medence mellett, akár a börtönben). De az biztos, hogy az összes olyan aki fiatal korában meg kellett, hogy köszönje, hogy felajánlhatta a hátsó felét az edzőnek, pedig ő amúgy heteroszexuális lenne, és "bizonyítandó" és kompenzálandó belesodródott akár hülyeségbe, akár súlyos bűnténybe azt kicsit zavarja az, amikor egy közszereplő az "elítéltnek nincs joga az emberi méltósághoz alapon" olyanokat ír, mint: 
jm.png

Merthogy azért alapvető dolog, hogy az emberi méltósághoz, szexuális önrendelkezéshez, ebből eredő identitáshoz való jog nem csak a leányiskolák szűzlányait, hanem a bűnözőket is megilleti. Pont ezt szoktuk elmondani számos esetben. Csak kár, hogy úgy látszik a DK politikusa nem igazán hisz benne. 

Amíg megelégszünk azzal, hogy a megtalált elkövetőnek az alapvető emberi jogait önkényesen tiporhatják a DK politikusa, addig pont arról nem beszélünk, hogy az erőszakért nagyobb részben felelős rendszert kell felszámolni. Olyan rendszert kell teremteni minden sportágban ahol a sportvezető nem kiskirály, nincs hatalma, nem dönthet sorsok helyett, nem használhat ki, alázhat meg, stb. sportolókat, hanem szolgáltat. És minden sportoló az emberi méltóságát megtartva, emberi körülmények között tud versenyezni. 

Azok akik az eltiltásokkal, stb. foglalkoznak "bírói hatalmuk van" pedig legyenek távol mind a szabályalkotóktól, mind a sportszövetség "végrehajtó hatalmától". Feddhetetlenek, ellenőrizhetőek legyenek, és ne egyedül döntsenek. 

16 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr538713882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BruceTheHoon 2016.05.13. 19:46:59

"Másfelől ismerjük azt, hogy a nemi erőszaknak nem a szex, hanem az erőszak a gyakoribb motivációja."

Egészen félelmetes, hogy ebből az áltudományos állításból mennyire közhely lett, "mindenki tudja", stb. miközben az egész így abszolúte nem igaz, egy ideologikus kitaláció, nulla tudományos alátámasztással. Tessék egy kicsit Steven Pinkert olvasni ("The Blank Slate"), ő sokkal alaposabban szétszedi ezt a hülyeséget, mint amennyire nekem türelmem van rá itt és most. Egy érv, amit ő nem hoz fel, hogy akkor hiszem el, hogy ebben van valami, ha előkerül az első erőszaktevő, aki alaki gyakorlatokat végeztet az áldozatával, mert ugye az is hatalmaskodás lenne, csak másféle. Amíg ez nincs, addig az erőszakban a szex megszerzése a lényeg.

Az eredeti dogmatikus levezetés szerint a nemi erőszak a férfiak mint társadalmi osztály által alkalmazott eszköz a nők mint társadalmi osztály elnyomására, amely eszközt a férfiak nyilván kiválasztott képviselőiken keresztül gyakorolják. Ez túl paranoidra és nemileg aszimmetrikusra sikerült, ezért ejtették, de az ezek szerint jól hangzó szlogent minden alap nélkül mégis megtartották. Ne legyetek ilyenek. Nincs háború a férfiak és a nők között, Kiss és társai, meg az összes erőszaktevő pedig nem valamiféle nagy történelmi dráma katonái, hanem kisstílű bűnözők.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.05.13. 19:52:15

@BruceTheHoon: Egyetlen kétes szerzőt hozol fel. Ezzel szemben pl. a nankingi mészárlás és számos más esetben fegyverként alkalmazott nemi erőszak. A börtönben büntetésként alkalmazott homoszexuális erőszak (heteroszexuális elkövető által) ismert jelenség. De pl. a nemi erőszak kapcsán az "anger rape", "power rape", "sadistic rape" felállás is ismert. Aminek semmi köze nincs az általad említett feminista dogmatikus levezetéshez.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.05.13. 19:58:49

@BruceTheHoon: De szeretném megjegyezni azt is, hogy a leszbikus nők ellen sokszor "korrekciós" céllal alkalmazott nemi erőszak is simán gyűlölet bűncselekmény.

Egyszerűen, ha valaki nem szűz, akkor pontosan tudja, hogy a jó szex sokban múlik azon, hogy a másik mit csinál. Na ebből nem lehet még csak elfogadhatót sem erőszakkal elérni.

És ez még a sima "alkoholban oldódik a gátlás" esetre sem igaz. Ellenben pont ez az elkövetői motiváció az alapja annak, hogy a nemi erőszak megítélésénél nincs helye a nemi alapú diszkriminációnak. Nő is bőven meg tud erőszakolni egy férfit. Ha az ember a témáról pár helyen beszél és ezt említi, előbb-utóbb lesz az ismeretségi körében férfi áldozat akit nő erőszakolt meg. És lát sok csúnya történetet.

Eudocimus Ruber 2016.05.13. 20:33:13

A mai magyar politikumban is ugyanazok a szabályok uralkodnak, mint az uszodák mellett a 60-as években, függetlenül a párthovatartozástól. És nem csak a politikai életben, hanem az egész társadalomban. Egy ilyesféle ügyről sok bőrt le lehet húzni, de nem ezek a "viták" fogják előrelendíteni közösségünket.

2016.05.13. 20:35:36

@BruceTheHoon:
"Egy érv, amit ő nem hoz fel, hogy akkor hiszem el, hogy ebben van valami, ha előkerül az első erőszaktevő, aki alaki gyakorlatokat végeztet az áldozatával, mert ugye az is hatalmaskodás lenne, csak másféle. Amíg ez nincs, addig az erőszakban a szex megszerzése a lényeg."

Ez bármely olyan edzőre igaz, aki valaha tanítványt erőszakolt :-)

Egyébként hatalmas bullshit ez az érvelés. Az erőszaknak sokféle formája van, ebből egy a nemi erőszak. Még az sem igaz, hogy nem keveredhet más erőszakkal, gondolj csak a kéjgyilkosokra. De ha nem keveredne, az sem érv önmagában, hiszen a hatalmaskodás és az erőszak simán működhet csak egyféle módszerrel is.

BruceTheHoon 2016.05.13. 21:24:34

Szóval, volt kutatás vagy nem volt kutatás? Hogyan lehet ezt kutatni egyáltalán? Mi a nullhipotézis, hogyan hárítjuk el az alternatív magyarázatokat stb?

Mindenesetre itt van egy jó összefoglaló, hogy miért hülyeség az egész: quillette.com/2016/01/02/to-rape-is-to-want-sex-not-power/ Mármint azoknak, akiknek nem esett le, hogy nem tekintélyként hoztam fel Pinkert, hanem különlegesen világosan érvelő íróként, aki jobban összeszedte, miért hülyeség ez. Nem neki kell elhinni, hogy hülyeség, hanem az érveit kell megérteni.

A börtön, háború stb. is működhetne másképp, ha nem a szex lenne hajtóerő, akkor a börtönbe került csicskákkal meg az elfoglalt városok asszonyaival is jobbra-át/balra-át gyakorlatokat végeztetnének, mert az hatékonyabb is, egyetlen káplár kell hozzá. De nem így van.

@nagybalfasz: "az erőszaknak sokféle formája van, ebből egy a nemi erőszak"

Én csak a nemi erőszakról beszélek itt, miért is vitatnám, hogy másfajta erőszak másról szól?

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.05.13. 22:25:29

@BruceTheHoon: Az érveit lehet érteni. Azt is, hogy letagadja pl. az elkövetőkkel, beleértve sorozat elkövetőket készült interjút. Beleértve az erőszakra utasítást adó parancsnokok indoklását. Beleértve nyilvánvaló problémákat (miért nem jó szex az elkövetőnek).

Majd az ismert tények helyett azoknak ellentmondó, a fejében létező marhaságból vezet le logikusan egy másik marhaságot. Az, hogy ezt logikusan csinálja bőven nem mentesíti a dolgok alól.

Ellenben amit mondasz ahhoz az is hozzá tartozik, hogy a gyakorlatoztatás, mint a megalázás hatékony eszköze elég nevetséges dolog. Mert tudod az emberek többségét tornaórán gyakorlatoztatják, mégsem látsz olyan pszichés problémákat, mint a szexuális erőszak áldozatainál.

De te is tudod, hogy a gyakorlatoztatás nem jelent ilyen megaláztatást, nincs olyan erősségű pszichés hatása. Ennek az ellentétét állítod ez biztosan hazugság. Hazugságból kiinduló, hazug ember által propagált érveléssel nincs miért foglalkozni.

Amikor ismerjük azt, hogy leszbikusokat erőszakoltak meg sokszor, "hátha kigyógyulnak", jól ismert, dokumentált esetek, ahol a motivációt az elkövető is elmondta, de a motivációt korábban keletkezett bizonyítékok is alátámasztják, stb. arra te közlöd, hogy a nyilvánvaló tényeket figyelmen kívül hagyod, mert van egy áltudományos firkálmányod ami ugyanezt megteszi.

Bármely olyan elméletről lehet beszélni ami nem tagadja le az ilyen esetekben keletkezett bizonyítékokat. Nem állít olyan marhaságot, hogy az ember megtörésére, pszichológiai hadviselésre a tornyagyakorlat lenne az ideális fegyver.

Dzsontra Volta 2016.05.13. 22:54:51

Nekem mondjuk kicsit fura ez a dolog, nekem volt edzőm Lacibá, de sohasem akart bedoppingoztatni, vagy megerőszakolni, azt tudta mindenki, hogy volt valami rábaszós-csajozós sztorija a pattintott kőkorszakban, nem gondolom, hogy bármikor is köze lett volna fiúkhoz ilyen téren.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.05.13. 22:57:10

@Dzsontra Volta: Doppingnak élsportban van esélye. És ne feledd az ügy arról szól, hogy nem csak ők 3-an voltak benne az "uszodákban ez megy" helyzetben. Hogy ő nem vonzódott a fiúkhoz, nem jelenti azt, hogy a többi sem, és nem volt sok áldozat.

von Putri 2016.05.14. 00:13:44

Be kell tiltani mindenféle úszást, mert csak így lehet gyökerestől kiirtani azt a rákos képződményt, ami az úszósportban kaialkult. A trénereket családostól átnevelőtáborba kell küldeni, nehogy meg tudják fertőzni a békésen narkózó bölcsész társadalmat

Mindenkit ellenőrizni kell egy vízpróbával: ha vízbe dobva fennmarad, akkor bűnös mert úszni tanult és így megfertőzte az uszoda világa, ami melegágya a hímsovinizmusnak és a doppingnak. Ezek is átnevelőtáborba kerülnek, ahol a kutyaúszáson kívül minden betiltatik. Ha elmerül és megfullad akkor pedig egyértelmű hogy rosszul tanították meg úszni mert nem közösült az úszóedzővel/edzőnővel tehát voltaképpen az ő áldozatuk

von Putri 2016.05.14. 00:20:41

@nagybalfasz:
Minden szexuális aktus erőszak egyben, ami behatolással győzi le a test ellenállását, töri meg a természetes védekezését

Éppen ezért minden szexuális aktus után le kell folytatni egy bírósági eljárást, éppen úgy, mint ahogy minden rendőri fegyverhasználat után. Két tanú egybehangzó vallomás esetén lehet csak felmenteni az elkövetőt, máskülönben osztozhat a kasztniban Julian Assange-val

gyokkkettto 2016.05.14. 10:36:44

Szerintem a Kiss Laszlo ugye, az nem volt igazi eroszak, hanem csak FELREERTES.
A legtobb no pont azert ment oda az uszodaba, hogy ezekkel a szupersztarokkal, szuper ferfiakkal valamilyen kapcsolatot letesitsen.
Es a tobbseg nem tiltakozott, meg egy ilyen csoportos akcio ellen sem.
Egyszeruen a nagyszamok torvenye alapjan, veletlenul bekerult a szorasba, egy olyan no, aki erre nem volt kaphato. Ezek meg rutinbol elinteztek a csajt, es nem fogtak fol, hogy valoban nem akarja. Kiss Laszlo es tobbiek, nem szociopata elmebetegek, ha felfogtak volna, hogy ez egy masik szituacio, akkor biztos nem eroszakoskodtak volna a novel. Ezert az akkori buntetes BOVEN megfelelt, a celnak, es megtette a hatasat. Ezt ketseget kizaroan bizonyitja az utanna kovetkezo 55 ev.
55 evvel kesobb ezert ujra keresztrefesziteni, aljas undorito meltanytalansag.
Nem mas, mint a verszomjas csocselek diadala, egy kivalo ember felett.

von Putri 2016.05.14. 11:02:35

Le kell rombolni a a Nemzeti Sportuszodát, föl kell szántani és sóval behinteni a helyét

Ki kell aztán igényelni a területet a Lukács György emlékpark (régi reakciós nevén: Szent István park) kiterjesztése céljából, ami légvonalban csak 300 méterre van a Duna túlsó partján

Ezután Lukács Györgyöt kinevezi poszthumusz a Nemzet Atlétájának, a gigantikus szobrot állítani számára a Margitsziget közepén, hogy még a Víztorony is alulról irigykedve nézze. Aztán hogy ne legyen hímsovinizmus, fel kell állítani mellette Heller Ágnes szobrát aki a Nemzet Atlétanője címet kapná

2016.05.14. 14:07:59

@gyokkkettto:
Tehát ha valaki olyan szinten van érzelmi intelligenciában, hogy nem bírja felfogni, ha visszautasították, annál minden rendben van, ugye?

gyokkkettto 2016.05.14. 14:56:49

@nagybalfasz: Azert az esztelen gatlastalan viselkedesert, amit ok ott nyilvan tucatnyiszor megvalositottak megerdemeltek nemi buntetest. Szerintem amit akkor kaptak, az teljesen egalban volt az elkovetett tettel, meg az Ok tarsadalmi veszelyesegukkel.
De ez a mostani BARBAR BOSZORKANY ULDOZES, ez FELHABORITO, aljas meltanytalansag.

55, O T V E N O T eve nem kovetett el semmilyen buncselekmenyt, ennek igen is MARADEKTALANUL ELEGNEK KENE LENNIE, barmit is kovetett el 55 evvel ezelott.

HA OTVENOT ev artatlansag nem eleg, akkor szinte mindenki bunos.
Egy 20 eves ember majdnem haromszor olyan bunos mint Kiss Laszlo, mert meg csak 20 eve nem kovetett el buncselekmenyt.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.05.14. 14:58:34

@gyokkkettto: Szerinted félreértés. Szerintem ezzel legalább 3 baj van.

1. Ha valamelyikük tetszik egy nőnek, azt sem jó a megkérdezése nélkül körbeadni... Mert azt, hogy akinek az egyikük tetszik nem biztos, hogy tetszik a több is azért sejthették. Azaz a csoportos elkövetés már eleve probléma.

2. Remélem nem sértődsz meg, de normál szex utánra nem kell nyugtató, ha erre ez elő volt készítve annak oka van.

3. Egyszer lehet félreértés, de nem egy ügyük volt. És nem csak pár napon belül.

4. Azt, hogy a csoporton belül egyik sem veszi észre, hogy tiltakozik, le kell fogni, félig ájult nem hiszem. Annál inkább azt, hogy egy ügyben az elkövető haver mellé álltak és onnan csoportosan könnyebben ment.

Kiss kapcsán azóta is voltak igen érdekes ügyek, szóval nála az 55 év sem ártatlanság.
süti beállítások módosítása