... mert választani kell

De jó neki, hogy...

2016/05/21. - írta: Válasszunk

... Nem. Nem jó neki. A képen egy szexuális erőszak bűncselekmény "alanya" látható. Tanárnő. Erős, csinos, önálló nő a hazájában megbecsült értelmiségi pályán. Lauren Cox-nak hívják. A sajtóban most leginkább a sikolyairól olvasni. Sajnálod? Én nem. Az alany itt ugyanis elkövetőt jelent. A passzív alany, a sértett egy 16 éves gyerek. Az eset kezdetén még nem volt 16 éves. Erős, csinos vonzó, gondoskodónak tartott nő. Van aki titkon irigy is az áldozatra. Én nem vagyok az.

A problémás kapcsolat, a bizalmat is aláásta. A tanárral való kétes kapcsolat a tanulmányi eredmények rovására ment. A probléma persze az iskolában vég visszaüt. Az biztos, hogy ez az áldozat jövőjére hat. És akkor még nem is beszéltünk a szexuális abúzus hosszútávú pszichés hatásairól. Azaz a gyereknek gyakorlatilag az egész életét tönkretette. Tudjuk, beleegyezésre képtelen (pl. kora miatt) szexelni nemi erőszak, pont az ilyen helyzetek miatt is. Gondoljuk végig, hogy ez a bizalmi helyzettel visszaélő erőszaktevő mennyi büntetést érdemel. 

A törvény egyenlő védelme mindenkit megillet, nem diszkriminálhatnánk sem kor, sem nem, sem más alapján. Szívesen mondjuk azt, hogy aki gyerekkel csinálja az többet érdemel. De mondjuk te egy felnőtt nőnek azt mondanád, ő kevesebb védelmet érdemel, őt megerőszakolni kisebb bűn? Itt a bizalmi helyzettel való visszaélés a fontos, a sorozatos elkövetés az amit a terhére mernék írni. No meg az, hogy a hivatása szabályaira fittyet hányva veszélyeztette a diákjait. Mert nem csak a megerőszakolt gyerek az áldozat, hanem akik látták, tudták róla, akik szintén nem bízhattak meg benne, akik fejlődésén ez nyomot hagy.

Sejthetjük, ha a többszöri elkövetés és sok más apróság súlyosbítja a bűnét, akkor nála a példás előélet, az elért eredmények sem jelentenek jelentős enyhítő körülményt. 

Szerintetek mennyit ért egy gyerek tönkretett élete?

Az ítélet ugyan egy év, de ugye az enyhébb büntetéseknél hamar jön el a feltételes szabadlábra helyezés ideje. És igen, ő sikítozott. Mert ez sok, felháborító, milyen ártatlan ez a nemi erőszak. Fontos a nemi erőszak kérdésben a felvilágosítás, az oktatás. A fiú azóta talán már tanulja, hogy a nemi erőszakban az elkövetők férfiak, az áldozatok nők. Szegény tanárnéni az áldozat mert a fiú hagyta magát megerőszakolni. Bizonyára kitüntetésre érdemes nemi erőszak túlélő. 

Nem akarok a számokról vitatkozni. De egyetlen ember is sok akit áldozatként így kezelünk, aki az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatával szemben nem kapta meg az egyenlő védelmet. Mert azt ugye tudjuk, hogy sok más pedofil nem 1 évet kap. Addig az áldozata még az iskolában lesz. Talán találkozik is a tanárnővel. Hogy az utcán, vagy az iskolában az jó kérdés.

Értem én, hogy sokan azt mondják mennyire kevés X idő egy nő életének tönkre tételéért. De azt sem hiszem, hogy az itt említett gyermek áldozatok kevesebb védelmet érdemelnének, kevésbé fontosnak születnének. Ha a hasonló szexuális bűntényekért kevesebb büntetést kapnak sokan, mint azért, mert a kocsmából a faluban 2 saroknyit részegen hazakocsikáznak. Nem diszkriminatív módon a "nők elleni" erőszakról, a "nők elleni" szexuális bűntényekről, hanem az erőszakról, a szexuális bűntényekről általában kellene beszélni. És ezek szigorúbb büntetését követleni. Mégpedig bármilyen nemi, szexuális orientáción alapuló, vagyonon, vallások vagy mások alapuló diszkrimináció nélkül.

Ja és egy észrevétel. Az UNICEF kampányaiból valahogy kimaradnak az ilyen esetek. 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr488734600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spiritmonger 2016.05.21. 19:40:49

Ez a cikk nettó hülyeség. A kiskölöknek hatalmas mázlija van, amit nem érdemelt meg, mégis megkapta élete szerencséjét. Az ilyen tanárnőket nem elítélni, hanem kitüntetni kell.
A kiskölök teli hormonokkal nem erőszak áldozata. Orgazmust lehet színlelni, erekciót azonban nem. ÉS egész biztos, hogy a mai napig dicsekszik a haverjainak, hogy rendszeresen kúrogatott egy kifejezetten jó harmincas picsát.
Az élet igazságtalan, én cserélnék a sráccal, mert ez a nő elindította egy jó úton, amiért örökre hálásnak kellene lennie. A szüleit kellene lecsukni, akik miatt a srác bukta a potya numeráit...

Virenzuola · http://valodiegyenloseget.hu/ 2016.05.22. 13:01:02

@Spiritmonger: olyannal szexelni, aki a kora miatt beleegyezésre képtelen = nemi erőszak

Go Jóska 2016.05.23. 00:36:42

@Virenzuola: És ez az életkor egy országonként változó, önkényes szám. Nálunk pl. képes let volna a beleegyezésre.
Aztán meg, ez azért is egy nagyon rossz érv, mert mi van, ha az illető nem érzi erőszaknak, sőt, kifejezetten élvezte a dolgot? És erre azt mondják neki, hogy, mivel a kora miatt beleegyezére képtelen, ezért ő márpedig nemi erőszak áldozata.

A belegyezési korhatárt eredetileg azért vezették be, mert ha túl fiatalon esik teherbe egy lány, az mind rá, mind a gyermekére veszélyes. Aztán később ebből is politikai fegyver lett, az angolszász országokban a szüfrazsettek harcolták ki a korhatár fölemelését a jelenlegi abszurd szintre. (Eredetileg 20 évre akarták. A legvalószínűbb magyarázat e törekvésükre, hogy jellemzően idősebb és csúnya nők voltak a szüfrazsettek, és a fiatal lányok nagyon lecsökkentették a szexuális értéküket.)

A cikkel csak annyiban értek egyet, hogy nem egészséges a tanár-diák kapcsolat. De annyira nem is egészségtelen, hogy büntetőügy legyen belőle. Amennyire az ügyet ismerem, ez nem tényleges erőszak volt (már a folytatólagos elkövetés miatt sem valószínű ez), hanem az ún. "statutory rape", "törvény szerinti erőszak" - vagyis csak azért minősül nemi erőszaknak, mert az "áldozat" túl fiatal. Erről a véleményemet fentebb már kifejtettem.

Mercel 2016.06.02. 07:33:11

Az a gáz, hogy bár minden pasi álma a dolog, de az, hogy utána mi történt, történik egy kisrác fejében na hát az már jó kérdés.

Ha mázlija van akkor helyre tudja rakni és akkor tényleg "szerencséje" van.

Amúgy meg morális kérdéseket félretéve hát hmm az ember kamaszkorában nem igazán csinál gondot abból ha anyuci típusú nénik megkörnyékezik..:) A legtöbben később sem, de a tizen huszonéves időszakban ez akkora bónusz, hogy jujj.
Másik kérdés, hogy mint mindennek ennek is megvan az ára és igen, valóban vannak veszélyei.
A tanár diák kapcsolatot meg ezer ok miatt nem célszerű átlépni egyik félnek sem.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.06.02. 12:45:35

@Mercel: Ha megnézed akkor a lányok is az idősebb, jobban menő pasikra buknak akik el tudják őket halmozni minden földi jóval, és el tudják tartani az esetleges gyereket, biztonság és minden jó.

Ha csak azt néznénk, hogy ezen az alapon ki érezheti magát mázlistának, stb. akkor az sem lenne bűncselekmény, amikor a gaz csábítóval a lány megy el.

A gond ott van, hogy egy ilyen korú gyerektől nem várható el a felelős döntés, nem várható el, hogy egy befolyásosabb felnőtt szavait megkérdőjelezve felismerje, hogy ez miért túlzott kockázat. Pl. az esetleges gyermek, annak tartására vonatkozó kötelezettség miatt.

Na az erre való képtelenséggel kerül szembe az, hogy az itt lévő bizonytalanságot olyan ember használja ki, akire a gyereknek általában hallgatnia kell, és beleviszi egy olyan helyzetbe ami anyagilag (egzisztenciálisan) és pszichésen is tönkre teszi. Miközben erről a kockázatról az erőszaktevő tud és ezt elfogadja.
süti beállítások módosítása