... mert választani kell

Doppingvétség?

2016/08/12. - írta: Válasszunk

Hosszú Katinka kapcsán kétféle kijelentésből van botrány. Azokból amik meg merik jegyezni, hogy az erős közepes teljesítményből a férje munkájának köszönhetően is lett a világ jelenlegi egyik legjobb úszója. És persze akik távolról az adott férjnek, a saját partnerüknek, random megszólalóknak, vezetőknek durván beszólnak, még arról is beszélnek, hogy ugye egy nővel a férje ne bánjon így, mert ugye... A gond csak az, hogy ők úgy értelmezik az egyenjogúságot, hogy a nőnek joga van durva beszólást elereszteni, a férfinak meg joga van kapni, és a két dolog szerintük így egyenlő. 

Én meg valahogy úgy gondolom, hogy aki számára nem fontos, hogy ember is legyen, csak a neme, és így játszik... annak ahhoz, hogy nő legyen pont az embersége hiányzik. Marad a nőstény, nőstényegyed és más hasonló jelző neki. Esetleg a szuka. És ha megkérdezi, hogy "minden nőt" így tekintek-e, akkor rögtön Hosszú Katinka lesz a példa, aki saját magától is elmondta a férje szerepét, emberként és nőként áll a kérdésekhez és nem trendi femcsi nőstényként. És ahol a kajak-kenu csapatot nő edzi, ott meg a férfi versenyző mögött álló nő érdemei, az ő munkájának az eredménye kerül említésre. Hiszen egyik nem sem egyenlőbb. Legalábbis megítélésben, mert azért eredményekben látunk különbséget.

Emlékszünk a botrányos Ákos interjúra? Nos ő a nő feladatairól beszélt. Most én is megteszem: Egyetlen nőnek sem feladata a férfiak mezőnyében is versenyképes sporteredményt felmutatni. És, ha ez a sportban lehetetlen, akkor az élet sok más területén is lehet az. Nem feladatuk ugyanúgy teljesíteni, ugyanannyi anyagi értéket termelni, és ez utóbbiból részesedve ugyanannyit keresni sem. Joguk viszont egyenlő bánásmódot kapni. Viszont az egyenlő bánásmód, a törvény egyenlő védelme mindkét irányban alapvető emberi jog. Ilyen az élet.

Az, hogy Hosszú Katinka teljesítménye, ha el nem is ér, de megközelíti a férfi mezőny idejét a verseny egyes szakaszaiban (amik akár egy nőnek megfelelő technikával jobban mehetnek) nem lehet oka doppingvádnak. Egy ilyen teljesítménynek számos oka lehet. De alapvetően tisztában kell lennünk egy fontos ténnyel: Hiába látjuk a sportban a szemünk előtt az egyéni teljesítményt, ez csapatmunka. Nem csak az edző van ott, nem csak az orvosi stáb, a sportpszichológus (ez is nagyon sokat számít ám), hanem mondjuk azok is akik az étrendjét összeállítják.

Jó esetben minden vitaminra, nyomelemre, ritkább tápanyagra, stb. odafigyelve. A teljesítmény fokozásának ez is egy eszköze. És sokszor nem lehet tudni a hatékony diéta hosszútávú hatásait. Ha kiderül, akkor sok mindent utólag tiltanak be. Akkor az dopping volt? És az ami a sportorvosok, szakemberek szerint is alkalmatlan a teljesítmény fokozására, de betiltották (amihez köze lehet a sportdiplomáciának)? Aki tiszta, de nem tökéletes a labor ezért "vét" az a rossz? 

Egy-egy tápanyag, vitamin, cselekedet számos módon fokozhatja a teljesítményt, és ezen a téren folyamatosak a kutatások. Sok megoldás tiltott szer nem lehet (mert természetes, vagy nem ismerik), de éppen úgy teljesítmény fokozó, mint a sportolók étrendje, masszázsa, köpölyözése, stb. vagy egy designer dopping szer. Az egyik slágertéma akár fizikai hatásokkal, akár lelki és más természetes hatásokkal hatni a hormon-háztartásra, és ezzel elérni egy természetes teljesítményfokozást.

Igen a biológia, biokémia és a sporttudomány azt is vizsgálja, hogy szex hogyan hat a teljesítményre. Igen, itt a szervezet saját hormonjai befolyásolják a teljesítményt. A partner jelenléte, viselkedése a versenyen, közvetlenül előtte, stb. is hathat.

Ehhez nem kell ugye semmi tiltott mesterséges hormonbevitel, mégis a hormonális változások, ezek biokémiai hatása jelentős lehet. És persze, amikor az előbb a szexről beszéltünk, állítólag nem csak az időpont, a mennyiség számít, hanem a milyenség is. Ez pedig annyira intim kérdés, hogy a részletekbe belemenni egy post keretében sem lenne etikus... De éppen ennyire nem lenne elegáns, ha túl sok részletbe az eredmény érdekében szakértői stáb szólna bele. 

A megfelelő hormonális változásokkal való játékot ügyesen kialakított feltételes reflexekkel is lehet szabályozni. Ezek kialakítása, a lehetőségek kihasználása kapcsán is speciális helyzetben van Katinka. Szokták mondani, hogy a rajongók, a család, a partner jelenléte doppingolja a sportolót. Ez nem tilos, amióta a sport létezik ez természetes. Csak egyre több jel mutat arra, hogy ez akár szó szerint is lehet értendő. Ha pedig a világ erre megy, akkor még többet fognak beszélni a sportolók partnereiről. 

Ezeket talán sosem fogják betiltani, és Phelps köpölyözése és számos más dolog rámutat, a legális módszerek sokszor hatékonyabbak, mint egy-egy korábbi tiltott doppingszer. És vannak olyan területek, ahol akinek a partnere az edzője az jelentős előnnyel indul. Persze nem csak ezek a hormonális változások, de a feltételes reflexek megerősítése (otthon is), a családon belüli edző mellett talán könnyebben betartott diéta, a családi programok és az edzések közötti jobb egyensúllyal elérhető jobb hatékonyság és még ki tudja, hány dolog kapcsolja össze a magánéletet az eredményességgel.

És persze ahol a partner az edző, ott az alaposabb odafigyelés, a hazai sportéletre jellemzőnél sokkal modernebb gondolkodás és még számos más dolog állhat a teljesítmény látványos fejlődése mögött. 

És innen Occam borotvája kapcsán sem hiszem, hogy valami nagy összeesküvés védene egy olyan úszót, aki folyamatosan versenyez, ezért sok országban mindenki másnál gyakrabban ellenőriznek, viszont a jobb teljesítményét természetes folyamatok is segítik (így a kiugró változásra van természetes magyarázat is). És jobb az, hogy a párkapcsolat, egy férfi sejthető Katinka fejlődése mögött, mintha egy egykor a feministák által sztárolt biokémikus-vállalkozó nő tudományos háttere és új találmánya lenne ugyanezen eredmények mögött,

És értem én: Sokan bele akarnak szólni, hogy szerintük miért nem jó az a kapcsolat. De ezzel sok jó kapcsolatot tesznek tönkre, sok ember életét. Az a fajta harcos feminizmus ami így szól bele sikeres és jól működő kapcsolatokban, nem tiszteli a bajnok sportoló saját véleményét se a férje fontosságáról, magasról tesz a tudományokra, de nem szól az irigység szülte doppingvádak ellen, baromira taszító. Persze tudom: Egyes izmusok szerint az a kapcsolat ahol Katinka tiszteli a férje munkáját, érdemeit, elfogadja a kapcsolat módját és ebből profitál az "Igazi doppingvétség". 

Mert ennek a fajta kapcsolatnak az eredményét állítja szemben a túlérzékenység, állandó igazságtalan hiszti, a kapcsolódó megkülönböztetés, előítéletek okozta sikertelenséggel szemben. 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9010261530

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krumpli Bogart 2016.08.26. 00:21:03

Csak az a baj, hogy nyolc indulónál nem fér ki a képernyőre a stáblista. Pedig az élsportoló ma már nem ember, hanem egy termék. Ez van.
süti beállítások módosítása