... mert választani kell

Lesznek akik megsértődnek

2016/11/08. - írta: Válasszunk

Friss hír, hogy előrendelhető Kónya Imre: ... és az ünnep mindig elmarad? című könyve. Hogy jó hír-e? Nem mindenkinek, hiszen sokan lesznek akik bizonyára meg fognak sértődni a könyvben szereplő állításokon, történeteken. Elsősorban a könyv epilógusában említett fontos tanulságon:

"Hogy az első négy év miért nem sikerült úgy, ahogy szerettük volna? Azért, mert úgy nem sikerülhetett. S talán azért is, mert mi, akik az Ellenzéki Kerekasztalban képesek voltunk az összefogásra, a szabad választások után nem tudtunk együtt-működni olyan kérdések megoldásában sem, amelyekben kormánynak és ellenzéknek, egy újjáépítés időszakában együtt kellett volna működnie."

 

Hogy ki is dr. Kónya Imre? A Független Jogász Fórum egyik alapítója, később volt szerepe az Ellenzéki Kerekasztal összehozásában, majd volt képviselő, frakcióvezető és miniszter is. A történet egyik alapköve az FJF alapítása. Ma amikor arról beszélünk, hogy a politikusainknak idegen a digitális világ, egy volt politikustól nem meglepő a könyv mint formátum. A kapcsolódó honlap itt nem a kiadó műve. A honlapon részletek a könyvből, képek és persze YouTube videók. Például arról, hogy hogyan is jött össze a Független Jogász Fórum.

A könyvben QR kódok, rövidített URLek mutatnak a videót is tartalmazó cikkekre. Ha a YouTube leáll, jöhetne a Dailymotion. Előre látás... Mert nem 2 napra szól a könyvben megírt történetek tanulsága. És a fenti sokak számára sértő idézet is sokáig aktuális még, mint az epilógus végén felvetett gondolat is:

"Én úgy látom, csak akkor támad esély a felemelkedésre, ha a magyar politikát, értelmiséget, s ma már az egész társadalmat megosztó ellentétet áthidaló, valódi nemzeti együttműködés valahogyan mégis megszületik. Ennek a jeleit, bárhová is nézek, sehol sem tapasztalom. De talán valahol a mélyben, ahová én nem láthatok, valami mégis érlelődik…

…és az ünnep mindig elmaradt – sokáig ezt a címet szántam a könyvemnek.
De a végére meggondoltam magam.
Így lett a cím: …és az ünnep mindig elmarad?
Jövő időben és kérdőjellel"

Egy politikai témájú könyv esetén borítékolható, hogy lesz aki megsértődik. Főleg akkor, ha olyan ír igazat, akinek ezt el is lehet hinni, és nem napi politikai témákban. Nem napi politikai témákban, de sajnos olyanokban amik akkor is igazak voltak és még mindig azok. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr311943129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása