... mert választani kell

Legkisebb rossznak lenni nem menő

2017/04/02. - írta: Válasszunk

Sokszor mondom, hogy a jelenlegi kormánypártokat nem tartom jónak, de ettől még legkisebb rossz szerepében vannak, és ez rájuk leadott szavazatot indokol. De azt is leírtam, hogy ideológiai szempontból nem tartom őket sem igazán jónak. A jobboldal idealista politikusainak számos olyan meghatározó élménye volt, amikor úgy érezték a nemzet összefogott. A család, a szűkebb lakóközösség (és  az ezekhez kapcsolódó sorsközösség) mellett ott van a nemzet is, mint meghatározó közösség. Én viszont úgy gondolom, hogy az erre épülő politika arra kárhoztatott, hogy ezt az ideológiai csatát elveszítse.

Úgy gondolom, hogy Magyarországon adópolitikában baloldali fordulatra lenne szükség. Hogy az oktatáspolitika terén nem szabad a hagyományokra építkezni. Millió és egy olyan dolog van ahol az ideológiai terén nehéz lenne a kormánnyal egyet értenem. A nagy nemzeti érzés kapcsán saját tapasztalatok, barátok tapasztalatai is azt mondatják velem, hogy ez nem működik. A hazai gazdák jelentős része arra panaszkodik, hogy miért nem a magyar terméket vesszük, hol a nemzeti összetartás? Kérem szépen, a nemzeti összetartásnak akkor lenne értelme, ha ez a gazda a magyar vásárlók felé közösséget vállalna és ugyanolyan jó ár / érték arányt próbálna meg megoldani.

Összefogna, ha kell. Komoly üzleti klaszterek lennének amik segítik, hogy ez jó legyen. A magyar környezet védelme érdekében amit lehet azt nem közúton szállítanák... Piszok sok apró szempont van amit említeni lehetne, és aminek nyoma sincs, hogy számítana a tisztelt magyar gazdálkodóknak. Sokak számára a nemzet, a nemzeti érzésre mutogatva kihasználható lúzerek gyülekezete. Ezzel a lúzerséggel szemben áll az úgynevezett kritikus gondolkodás. ami terjesztése a CEU bevallott célja is volt. 

És a csíki sör ügyben is az jut eszembe, hogy ott a magyar tulajdon kevés. Átvert magyar vevőből, aki a megszokott sört megszokott módon kérte csíkiként és mást kapott, más áron a kis trükk kapcsán viszont sok. Nem vagyok sör szakértő, nem tisztem eldönteni, hogy melyik sör a jobb. De azt tudom, hogy ez jelentős részben ízlés kérdése, sok embernek más-más ízvilág és más-más sör márka jön be. És amikor megrendelték a szokott sört, mást kaptak, más áron. Lehet, hogy egy részüknek kellemes volt a meglepetés, de a többség nem véletlenül rendelte azt amit. A más íz számukra átverés. A kézművesnek mutatott ipari sör szintén. Az ezzel járó árazás ebben a helyzetben szintén átverés gyanús helyzetet eredményezett.

Tudod kiket vert át az a sörgyáros? Nem azt aki boltban vásárol - ő látja a különbséget. Nem is a románt. A román ugyanis nem csíkinek hívta a másik sört sem. Igen: A másik magyart, a székelyt lehetett célzottan átverni, mert talán ezért megfelelő háttér mellet (Holland befektető) nem szól a hatóság. mert a magyarokat leszarja. Kik szívnak vele még? Hát a nagyobb sörgyárban dolgozó magyar munkás akire egy idő után nem lesz szükség. Tudod ki állt ki ezekért a magyarokért? A Heineken. Azt mondta: Ne verd át a magyar vevőinket, ne szopasd a magyar munkásainkat, játssz tisztességesen.

Egy külföldre szakadt hazánkfiát ingyen dolgoztatják fordítással, elfelejtik visszaadni a kölcsön pénzt, de folyton tartják a markukat a plusz segítségért, mi szokott történni? Hát kérem a lenyúlás az "én is magyar vagyok" szöveg mellett a nemzeti összetartás mázával van telibe fosva. 10 MMORPGből 9ben megy az a szöveg, hogy ma mi klánunkat válaszd, a mi klánvezetőinket segítsd, hogy nagyok legyenek. Igaz, tized annyi segítséget sem kapsz mint egy nemzetközi közösségben. De a klán magyar, a klánchat nyelve magyar, és magyar nyelven közlik, hogy mindenki magyar szarral van leszarva. Mert ugye ide tartozni azért jó, mert ez magyar.

A másik pedig multi-, külföldi, stb. Egy jóbarát franciául tanult, kellett neki a francia serveren játék. De mivel akartunk vele játszani, hát én is felmentem a serverre. Az angol ott sok szempontból illetlenség lenne (miért nem angol nyelvű serveren vagy) és történelmi szempontból is rossz pont. Nos miután nem megtudták miért vagyunk ott, mindenki barátságos volt. Konfliktus viszont abból volt, hogy amikor Franciaországban voltunk egy hétre, arról a klán nem tudott... Mert, ha már ilyen messziről odamentem, kellett volna találkozó.

A magyar klán kapcsán nem egymást támogató barátok, haverok volt a középpontban, hanem "magyar klán chat". Kicsit később a World of Warcraft esetében már sok magyar klán volt. Ott sokszor a klánvezér elvárásai mentek. Meg, hogy ugyan már mindenki szedje össze a raidre a felszerelést, kivéve a klánvezető barátnője, felesége, mert szerinte nem lehet... De ugye ők a magyar klán, nem úgy, mint a külföldi ami mindenkinek segít összeszedni a felszerelést, és a klánvezető barátnőjének is van pajzsa a raiden. Nem lehetne az, hogy ez a történet ne arról szól, hogy válasszam a rosszat, a tisztességtelent, mert magyar és milyen fontos, és ugyan már nyeljem le, hogy rosszabb? Hanem arról, hogy mondjuk mi is jót kapjunk, mert mi is magyarok vagyunk? Mert így ez a nemzeti színű szósz nem sokat ér.

Az EU gazdagabb országai nyernek azon, hogy a szegényebb országok "ingyen" pénzt kapnak, mert ez a piac fejleszti a gazdaságunkat. És uram bocsáss, nem lehetne azt, hogy ne csak a németektől, Brüsszeltől jöjjön pénz azért, mert magyarok vagyunk és kell a vásárlóerőnk, hanem az adórendszeren keresztül azok is támogassák a rászorulóbbakat akik utána a növekvő fizetőképes keresletből profitálnának? 

nemzetre, magyarságukra hivatkozók támogatása ugyanúgy nem lehet automatikus, kontroll nélküli, korlátlan és egyoldalú, ahogy a "jobb élet reményében" új otthont keresők támogatásánál is vannak fontos elvárások. Például, hogy az összetartozás, mint olyan kétirányú. Hogy a közös szabályok betartása fontos, hogy nem verjük át a másikat, hogy a másiknak is vannak jogai. Mert az enélkül prezentált nagy nemzeti nekibuzdulás marhára nem menő.

Félreértés ne essék. Nem csak nyugatról van szó. Az orosz is amikor megtudja, hogy csak pár szóra emlékszem az iskolai orosz oktatásból, de pár orosz káromkodás megy, beszélünk a még meglévő orosz metrókról, stb. hamar barátkozik és úgy gondolja, ha egy klánba beléptünk, közösséget vállaltunk, akkor ő segít. 

A szolidaritás, annak gazdasági előnyei, a játékelmélet (matematika) által bemutatott előnyei értékek, és ha a sorsközösség és a mögötte lévő szolidaritás tartalommal tölti meg a nemzet koncepcióját, akkor már mindjárt más, mintha egy politikai oldal által használt üres címkét látnánk. De ez esetben el lehet mondani, hogy a szolidaritásnak több oldalúnak kell lennie. 

Hogy nem csak a családon belüli erőszak női áldozataival vállalunk szolidaritást, hanem a férfi áldozatokkal szemben is. Hogy nem csak a "jobb élet reményében" tovább jövő migránssal vagyunk szolidárisak, hanem azokkal az emberekkel is akik kertjét tönkretéve bujkálnának a hatóság elől. Minden országban, ahol nem elég magas a segély. A tisztességgel megöregedett embernek egy élete munkája van abban a kertben. De éppen így a fuvarozó akinek a járművére kapaszkodnak, aki ezzel veszélybe kerül is ember. És akinél a jobb életben az anyagi előnyök dominálnak az első biztonságos táborhoz képest, és ezért törvényt sértve, másoknak árt, az onnan már nem csak "jajj szegény", mert ott az áldozataival is szolidárisak vagyunk. 

A kritikus gondolkodás jellemzője, hogy mindegyik oldal irányában kritikus és elfogulatlan. A CEU kapcsán a 2004-es egyezmény, a tény, hogy programakkreditáció hiánya ellenére ad ki magyar diplomát, stb. érdekes helyzet. Nyilvánvaló, hogy a hiányosságokat a CEUnak is orvosolnia kell. És az is nyilvánvaló, hogy a hasonló hiányosságok kiszűrése az állam feladata, így ezen a téren is változtatni kell. A kivételes helyzetet meghatározó politikai alkuk sem jók. 

És senkit sem lep meg, hogy a fenti különleges helyzethez vezető 2004-es politikai alkura azt mondom, hogy ilyet ideológia szempontjából semleges mérnöki, természettudományos vagy éppen technológiai képzés nem tudna elérni, fő a biztonság alapon minden szabályt be kellene tartani. És nem jó az, ha egy kivételezett helyzetben az ideológiai szempontokat érintő képzés egyenlőbb. De ez nem jelentené azt, hogy a CEUt el kell, el lehet lehetetleníteni. A szabályokat számon kérni lehet, de direkt rájuk szabott szabályokkal megpróbálni ellehetetleníteni a képzést nem.

Csakhogy a CEU kapcsán van magyar intézmény, magyar akkreditáció ami a hiánypótlás után teljes lesz, magyar diploma. Aki azt mondja X város szívesen látná a CEUt, az elfelejti: A CEU ott nem lenne magyar egyetem és a CEUért bejelentkező városok részéről az "elvárások nélkül megoldjuk az akkreditációt, mert egyenlőbbek lehettek" ígéretei mögött ott a kérdés, vajon átírhatják-e politikai akaratból a szabályokat?

A magyar akkreditációval, magyar magánegyetemként működhetne a CEU, csak éppen nem mondhatná azt, hogy mögötte amerikai egyetem van, ha az adott szervezet az USAban nem oktat semmit. Mert egy nem létező amerikai képzésre hivatkozni nem feltétlenül korrekt. A leendő munkaadóval sem, de az adott hallgatóval szemben sem. Egyenlő lehetne és nem egyenlőbb. Átverés nélkül, a szabályokat betartva. Ez valamiért számukra nem jó perspektíva. 

A "legyél szolidáris az egyenlőbbel, hogy megtarthassa az előjogait, a többiek pedig le vannak szarva" irány nem tűnik számomra valódi szolidaritásnak. Csak éppen a kormány magyarázatából hiányzik a kulcsmondat: Magyar akkreditációval, magyar intézményi háttérként, egyenlő feltételek mellett a CEU természetesen működhetne tovább.

Mert lehet azt mondani, hogy kedvezményt adni a CEUnak, egyenlőbbé tenni őket az egyenlőknél rossz. És lehet pl. ennek kapcsán a Gender Studies-t is emlegetni. És azt mondani keresztbe tenni a CEUnak kisebb rossz. De az üres nemzeti máz mellett szándékosan rosszat tenni, a legkisebb rossz szerepben elmenni a falig és annyi rosszat tenni amennyi még éppen belefér, soha sem tesz egy politikai erőt, oldalt szimpatikussá. És bizony az ideológiát, a kapcsolódó fogalmakat is lejáratja. 

A nemzet, a sorsközösség ilyen kiüresedéséhez, a hazai szolidaritás hiányához és számos más dologhoz pedig ez a rossz politika hozzá járul. És igen: Ha a másik ember nem a "sorstársam" mert ő is magyar, nincs kölcsönös szolidaritás, akkor az utakon is le akarjuk nyomni egymást, máshol is hiányzik az előzékenység, és az az élet minden terén bajt jelent. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8012347481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.04.02. 10:13:16

Legkisebb rossznak lenni a nyerő taktika minden demokráciában.

2017.04.02. 11:27:56

a fidesz a legnagyobb rossz, a cikkíró téved
süti beállítások módosítása