... mert választani kell

Szabad sajtó

2017/05/08. - írta: Válasszunk

Emlékszem 2008 körül kezdtem el az éppen az USAban elinduló válságról blogolni. Dühös voltam. A téma nem kapott elég figyelmet, és sokan akkor vettek fel hiteleket, amikor már sejthető volt: A válság miatt a kockázatokra oda kellett volna figyelni. Persze akkor ez nem ért címlapot, így a blog szépen csendben volt. Később úgy gondoltam, a sajtószabadsággal kapcsolatban is leírom a véleményem. Az címlapot kapott, ha nem is itt az Indexen, hanem a konkurens, és akkor még független, kormánykritikus Origo-n. Csakhogy az Origo olyan volt amilyen. A Válasszunk blog már itt indult. De mégsem engedhetem meg magamnak azt, hogy a sajtószabadság sok kérdésével ne foglalkozzak.

Erővel kivezetnek egy újságírót egy nyilvános eseményről. Borzasztó rossz üzenete van ennek. Az elvett telefonnak, a karjánál fogva rángatott sajtómunkásnak. Ki kellene mondanom, hogy mindez elfogadhatatlan. Hogy éppen úgy önkényes korlátozása a sajtószabadságnak, mint amikor a politikai korrektség elvárását kényszerítik rá egyes újságírókra. Itt ülök, és tudom sokadszor szólaltam fel azért, mert a PC mögötti ideológia a szólásszabadsággal, sajtószabadsággal szemben van.

És a politikai identitásomat részben az határozza meg, hogy a fent említett alapjog tiprást nem tudom elfogadni. Részben pedig az, hogy töretlenül hiszek a törvény egyenlő védelmében. Most nem csak újságírót rángattak meg, hanem az újságíró nő is volt, és hamar elhangzott egy érvelés: Ez a nők elleni erőszak része. Egy férfi újságírót bezzeg... Hallom a suttogást.

Olvastam egy kutatásról. A parancs teljesítést mérték. És azt, hogy melyik egyetemista mennyire sokkolja a hibázó társát, valamilyen utasításra hivatkozva. A férfi egyetemisták kegyetlenebbnek bizonyultak. A kísérlet sok helyen ment, és a következtetés meggyőző volt. Fel is épült rá a férfierőszak legendája. Sőt az is, hogy a nőkkel szemben a nemük miatt több erőszakos cselekmény történik. Bármennyire is előfordul sokféle hazugság ami mást állít az Isztambuli egyezmény az ilyen nemi alapú erőszak (gender based violence) és nem a nemi erőszak (rape) ügyéről szól.

Később kiderült egy apró hiba: A kísérlet során mindig férfi sokkolt férfi hallgatót, nő sokkolt női hallgatót. Ezt kiküszöbölve is megismételték a kísérletet. Kiderült a sokkolás durvasága nem az elkövető, hanem az áldozat nemével függ össze. És ezt a kriminológia kapcsán is sikerült alátámasztani. A férfi éjjeli őr nagyobb valószínűséggel hal bele, ha rablást leplez le, mert üthetőbb.

Az elmúlt pár évben sorra jönnek videós kísérletek, kiderül a férfi áldozat esetén nem veszik komolyan az erőszakos tetteket, sőt sokszor az elkövetőt segítik. Az eltérő látencia, a kettős mérce miatt a bűnügyi statisztikák helyett megjelennek az orvosi statisztikák, ami közül a CDC statisztikájára éppen úgy szoktam hivatkozni, mint orvosi lapéra.

Mivel ez rossz fényben tünteti fel a feministákat, hát nem politikailag korrekt, megjelenik a vélemény, hogy akik erről írni mernek, akár bloggerek, akár újságírók, azokat hogyan kellene elhallgattatni. Ennek a 444 is teret enged. Sokszor a megvert embernek azért nincs sok segítsége, mert aki szólni merne ebbe szalad bele. És sokszor ehhez a 444 még nem is igazat ír. De a sajtószabadságba belefér az is, hogy a 444 sem ír mindig igazat, a másik sem: Így az álhírt közlő szabadsága is alkotmányos védelmet élvez. Mégis, a 444 és az Index kórusban ír az ilyen oldalak ellehetetlenítéséről.

Akadt példa megvert jobboldali újságíróra. Az elkövetők a dühüket magyarázták.  dühüket sokszor a 444 is szította. Úgy is, hogy a 444 szerkesztősége is tudta, az adott helyzetben ők sem mondanak teljesen igazat, gyűlöletet, haragot szítanak, és ez ide vezethet. Akkor és ott elfogadták az újságíróverést. 

Nincs fontosabb alkalom arra, hogy kimondjuk kimondjuk: A sajtószabadság legfontosabb szempontja, hogy olyan emberek is élhetnek vele, akikkel nem értünk együtt, akik ezt nem mindig jóra, nem mindig tisztességesen (ám törvényesen) használják. És bármennyire is haragszunk rájuk azért, amit írnak, fontos az, hogy megírhassák. Se erőszak, se félelem ne gátolja őket ebben. És ezért készek vagyunk tenni. Egyértelmű elvárás, igaz? 

Sajnos vagy épp szerencsére mégsem ennyire egyértelmű a helyzet. Egy interjúalanynak joga van visszavonni mindazt amit elmondott, és akkor azt már nem szabad leírni. Engedély nélkül nem szabad sok mindent felhasználni. A szerzői jogi védelem a diákat és sok szöveget épp úgy megillet, mint egy koncertet. És nem adhatja minden TV és minden portál élőben az olimpiát vagy az F1-et, mert forgatni, fotózni nem mindenhol lehet engedély nélkül. Sőt van olyan hely ahol a magánember fotózhat, mert arra kap engedélyt, az újságíró pedig nem.

Ha pedig valaki ebben jogot sért, akkor más jogos védelmi helyzetbe kerül, a hely rendjét felügyelő vagyonőrök is lépni fognak a megfelelő szabályok szerint. És igen ez az újságíró megrángatásához is vezethet. És sok minden máshoz. Egy lakossági fórum persze nem sportesemény, filmvetítés vagy koncert. Azt mondanám itt ilyen tiltás nem feltétlenül helyes. A gond csak az, hogy ezt a tiltást az adott újságíró elfogadta. Az adott szó, a közösen elfogadott szabályok és azok akiknek feladata a szabályok betartatása. 

Nem feltétlenül helyes a tiltás amit betartattak. A tiltás mellett érdekes érvek szólnak:

  • Kevés idő jut arra, hogy a választók és az őket képviselő politikusok kommunikáljanak. Az újságíró aki máskor, máshol is kérdez nem cél, hogy elvegye, megzavarhassa ezt a lehetőséget.
  • A lakossági fórum párbeszéd. Csak az egyik oldalt kiemelni nem lenne tájékoztatás. Az ott kérdező, érvelő emberek nem közszereplők. Az ő megszólalásuk nem olyan amiről a sajtó beszólhatna. 
  • A politikai megosztottság sokszor csinált már barátból ellenséget, ez akár munkahelyen is konfliktushoz vezetne. Sokféle politikai rendezvény kapcsán nem tisztelni az ott lévők magánéletét, biztonságát probléma. És bizony a nyilvánosság számára fényképező újságíró és a saját maga számára fényképező választó nem azonos helyzetben van. 

Ugye sejtjük: A 444 sokszor a saját értékrendje szerint, kicsit kiforgatva kommunikál. Ezzel a politikai fórum résztvevőit kellemetlen helyzetbe hozhatja. Ha itt az döntene, hogy ő márpedig újságíróként leszarja a tilalmakat, akkor az embereknek félni valójuk lenne, ha sok politikai rendezvényen részt vesznek. Ez pedig alapvető demokratikus alapjogokat veszélyeztet, és már nem fér bele a sajtószabadságba. Hazugsággal, trükkel erőszakkal jogot sérteni pedig azért is gond, mert a másik oldal is védekezni, rendet tartani fog és ez erőszakot szül.

Amikor valamit ígér egy újságíró, de kiderül, trükkel, erővel szerzi meg azt amit akar, a saját hazugsága után ez konfrontációt szül, az nem arról szól, ki és mit írhat meg. 

Nincs fontosabb alkalom arra, hogy kimondjuk kimondjuk: A sajtószabadság legfontosabb szempontja, hogy olyan emberek is élhetnek vele, akikkel nem értünk együtt, akik ezt nem mindig jóra, nem mindig tisztességesen (ám törvényesen) használják. És bármennyire is haragszunk rájuk azért, amit írnak, fontos az, hogy megírhassák. Se erőszak, se félelem ne gátolja őket ebben. És ezért készek vagyunk tenni. Ezért, és nem másért. Pláne nem azért, hogy egy újságíró mások jogait megsérthesse, hogy a szavát megszegve, a hely szabályait megsértve tevékenykedhessen.

És nem azért fontos ezt kimondani, mert ez legitimálja, hogy kitették a 444 újságíróját. Azért fontos, mert ebből tudja, ha most nincs is igaza, azt nem hagyjuk, hogy elnémítsák, elhallgattassák. Mert ahhoz, hogy az ilyen konfliktusok után ne féljen, merjen írni, tudnia kell, hogy abból, hogy ő megírhasson akár olyat is, amiért haragszunk rá, amit károsnak tartunk, nem engedünk. Mert a sajtószabadság, a szólásszabadság fontos. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr2912487771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása