... mert választani kell

Miért kell megvédeni az RTL Klubot a Mónika Show ügyben?

2017/05/25. - írta: Válasszunk

Mert az élet már csak olyan, hogy az egykor kormánykritikus Origo is mára a kormánypárti szócsövek táborát gyarapítja. Ha a Mónika Show ügyben az általánosító vádaknak köszönhetően RTL Klub sok ember előtt elveszti a hitelét, akkor az nem a Mónika Show szerű szemét visszaszorulását hozná el, hanem a saját és a csatorna hiteléből élő Házon Kívül szenvedne. És kapásból el is jutottunk oda, hogy Németh Gábor állítása miért volt nemtelen. Attól, hogy egy gázszerelőből milliárdos lesz nem állítjuk minden gázszerelőre azt, hogy "tolvaj". Hogy láttunk roma nőt az út szélén, nem jelenti azt, hogy minden cigány nő kurva volna.

A Mónika Showt csak többen nézik, ha botrány van körülötte. Ha pedig a politikai tartalmak hitelesség hiányában visszaszorulnak? Majd jobban promózzák ezt az adott műsort. A Mónika Show pedig a nyilvános hangulatkeltésről szól. Ez tulajdonképpen ugyanaz a gyűlölködés, ahogy ma a közbeszédben sokszor jelenik meg egy-egy olyan téma, hogy X vagy Y faluban valamelyik falusi ember milyen hülye volt, és hát ilyen a másik oldal. Hogy számos ügyet nyilvános hangulatkeltéssel, a tisztességes eljárást  mellőzve oldunk meg.

A Mónika Show díszes példája ennek is, és a média elkurvulásának is. Olcsó, igénytelen és ócska.

Lehet róla vitázni: Megrendezett a dolog, és minden a script szerint megy? Van ahol ez a minta. Fogyatékkal élő, pszichiátriai beteg embertársainkat használja ki aljasul? Netán nekik ad pénzkereseti lehetőséget és segít feloldani a konfliktusokat? Hazugsággal átveréssel hívnak embereket a műsorba? Egyik sem tűnik jónak, mint ahogy a műsor sem az.

De felépíti azt a képet, hogy az ügyek elintézési módja a nyilvános hangulatkeltés, mondjuk a tisztességes eljárással szemben. A műsor konteók, botrányok, stb. nélkül is káros. De ha egy hírhedt bérblogger hazugságai mentén vitatkozunk a Mónika Showról, akkor könnyen marad ki az az érv, hogy miért jobb, ha több a Házon Kívül, és kevesebb a Mónika Show. 

A kormánykritikus híradó megvédésének pedig nem valami nagy ellenzéki lelkület az oka: Ha ismered mások szerint mi a baj a kormánnyal, akkor el tudod dönteni igazuk van-e vagy sem. Sok olyan ügy amiben azt látod, hogy az ellenzéknek nincs igaza és néhány olyan amiben igazat adsz nekik, sokkal jobb, mintha azt mondanád "nem is hallhatunk a problémákról, vajon mit titkolnak" alapon gondolkodsz.

Az utóbbi tudod hova vezet? A PC nevében, sokféle váddal az USAban a Demokrata Párt számos kritikát a szőnyeg alá söpört, de a válaszókban maradt "vajon mi az amit titkolnak?" kérdés eljutott oda, hogy valami hihetetlen dolgot feltételezett... és persze így a valódi kritikák helyett benézte a hihetetlen álhíreket. Normális közbeszéd helyett álhírek és személyeskedés megy. Úgy pedig nem lehet felelősen választani, felelős választás nélkül pedig nem működik a demokrácia. 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr5112540005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.05.25. 15:32:16

Izé... maunikasó már megszűnt, nem?
süti beállítások módosítása