... mert választani kell

A MOL Bubis adatok is kiszivárogtak, mi jön még? Ezen bukik a választás?

2017/08/02. - írta: Válasszunk

Nem értem Orbán Viktort. Nem értem, mert többször jeleztem: A jelenlegi választási rendszer trükkje az, hogy a billegő körzeteteket éppen megnyerve az ott elért különbségnél lényegesen nagyobb arányban lehet mandátumot nyerni. Billegő körzet akadhat Budapesten is, vidéken is. A webbérlet ügy azokat is érinti akik éppen a vizes VB vagy más esemény miatt utaztak fel Budapestre, és nem akartak ott pénztárat keresni. De piszok sok más embernél lehet mindent sejteni, sejtetni kit akarnak elkapni, egy gyerekből sikerült mártírt csinálni. És a Magyar Idők és sok más lap firkálmányai tovább rontanak a helyzeten. 

A 24.hu információi szerint a MOL Bubi rendszer adatai is kikerülhettek, legalább részben, a BKK weboldalának sebezhetőségein keresztül. Aki ott vitte az adatbázist az már nem etikus hacker, még akkor sem, ha az adatbázisok a sajtónál és azon keresztül hatóságnál kötött ki. De mint jeleztem: Ha a teljes informatikai, kiberbiztonsági társadalmat maga ellen hangolja egy csoport akkor a black hat hacker is próbálkozni fog. A hacker számára a social engineering, a pszichológia, a megtévesztés is eszköz, de a biztonsági hibákra figyelő gondolkodásmódba a fakockás metróhackelés is bele illik. És sok más. 

A MOL Bubi rendszer kapcsán kiszivárgott több, mint 5000 rekord egy olyan sebezhetőséget mutat meg, ami hosszú időn át volt nyitva és arról tudunk, hogy a sajtót megkereső hacker kihasználta. De nem tudjuk, hogy hány más hacker és mikor élt vele vissza. De a nagyobb baj az, hogy mivel az érintett céget éppen mentegetni próbálja a kormánypárti média, ezért nem látszik az, hogy gyorsan foglalkoznának a felelősség kérdésével. Akik itt felelősek voltak a BKK rendszerének a biztonságáért azok nem lesznek egyik napról a másikra hozzáértők, és valószínűtlen, hogy a külső segítség most mindent megoldani. De nem csak a BKK hanem a BKV környékén is lehetnek sebezhetőségek. 

Mondjak egy példát? Számos BKK és BKV alkalmazott e-mail címe megismerhető, mind a hivatali, mind a privát e-mail címük. A különböző feltört oldalakról kiszivárgott jelszavak egy része visszafejthető formában volt tárolva, de sok más jelszó is ismert. Ha a jelszót, a mögötte lévő mintát ilyenkor valaki megismeri, akkor próbálkozhat hozzáférni e-mailekhez, sokféle rendszerhez az adott felhasználó nevében. 

A MOL Bubi adatainak részleges kiderülése, a DROWN sebezhetőség kapcsán érintett több BKKs rendszer arra is rámutat, hogy a biztonságot ott nagyon nem garantálja semmi. Spear phising, social engineering két olyan támadási vektor amihez a felhasználók döntő többségének kellene odafigyelnie a biztonságra. Ellenkező esetben a rendszer meghackelhető. Akár belső dokumentumok, e-mailek, akár a BKK és BKV megfelelő vezetőinek privát kommunikációja viszont durva botrányt kavarhatnak.

És sok ilyen sebezhetőség kérdése kapcsán az ember nem a BKV-val, BKK-val lesz empatikus, hanem feldühödik, mert az ő biztonságát kockáztatják sokan. A fiatalabb korosztálynál természetes az internet ilyen veszélyeinek megértése. Azzal, hogy ez a korosztály egyre hangsúlyosabb a választásokon illik számolni. 

A MOL Bubi ügyében korábban is volt már számos informatikai probléma a T-Systems és a BKK számára már az is volt ciki ez. Amikor az derül ki, hogy a csúszás, javítás, szenvedés után is ennyire sebezhetőnek látszik a rendszer, akkor nem egyetlen fiaskóról van szó, hanem rendszer szintű visszatérő problémákról. 

Török Gábor a Magyar Narancs oldalain rámutatott az ellenzéki oldalon elképzelhető az átszavazás. Sokszor hangzott el, hogy lehet Simicska féle meglepetés, és magam is jeleztem, bizony Simicska könnyen mozdíthatja el a politikát valamerre. De magam is jeleztem a pártlistás, az egyéni és az önkormányzati választások esetében nem kell ugyanabba az irányba szavazni. Körülbelül 40 elvesztett egyéni körzet már elegendő lehet ahhoz, hogy ne legyen FIDESZ abszolút többség, de mégis ők legyenek a nyertesek. 

Az egyéni körzetek egy részében erős lehet a Jobbik, pl. ahol sikeres a Jobbik által adott polgármester. Vannak a hagyományos baloldali bástyák, mint Szeged környéke. És a mostani helyzet ami feldühíti Budapestet és az agglomerációt egy újabb olyan tömböt jelent, ahol a FIDESZ elbukhat körzeteket. Jelentős részben a BKK ügy miatt. 

Ha nincs 2/3, sokak számára látható, hogy verhető a FIDESZ és van tétje a tisztességes alternatívának, a FIDESZ tisztességesebb politikusai olyan pozícióba kerülnek, ahol komoly veszélyt jelent a kormánytöbbségre, ha ők nem tartanak ki a FIDESZ mellett, mert csak szűk a többség, az is egy vereséggel ér fel a NER és számos kormánypárti politikus számára. 

Ha a FIDESZ vezetésében ülnék, akkor is felismerném, nem éri meg az itt érintett kóklerek miatt egyetlen körzetet sem kockáztatni, és ezen emberek kezét elengedném. És levonnám azt a konzekvenciát, hogy ezt már az előtt is meg kellett volna tenni, hogy baráti újságírók, rendőri vezetők, városházán politikusok is megégették magukat, mert így a politikai kár mindenképpen nagyobb. 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7312710352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.08.02. 20:13:48

Kicsit sok a fideSSes propaganda blog újabban, a címlapon.
süti beállítások módosítása