... mert választani kell

Te bevezetnéd az egészségügyi reformot?

2017/12/16. - írta: Válasszunk

Az Index totális megsemmisülésről ír. A kérdés, hogy melyik oldalról. Mert a kérdés úgy is feltehető: Mikor gondolkodtál reform lózungok helyett jó kormányzásban? Ha nő a GDP, nőnek az adóbevételek, nő az egészségügyre fordítható és arra fordított pénz is, az nem reform, hanem kormányzás. Ha reform lózungok mellett átszervezésre költjük azt is, amit működésre kellene az pedig reform. Nem az a fontos, hogy reform történik, vagy csak normális kormányzás. Az a fontos, hogy ez milyen minőségben, milyen eredménnyel. 

Van olyan ahol az eredmény lehet rossz, vagy kevésbé rossz, de ahonnan indulunk onnan az elég jó, a jó, a kiváló elérhetetlen. A problémákat továbbmélyítő ötletszerű, átgondolatlan és sokszor káros reformok helyett inkább csak eredmények vannak. Volt olyan amikor fordítva volt, de azt hisszük, hogy az LMP sem azonosulna szívesen a megvalósult gyurcsányizmussal, Bérminimumra, pénzre, eszközökre, rövidebb várólistákra van szükség, és nem a tüntikéken ideológia kapcsán elmondható reformötletekre, hatástalan reformokra. Jó kormányzásra és nem lózungokra. 

Ez egy olyan terület, ahol nincs elég jó. Mindig többet kellene tenni, mindig van akit még meg lehetne menteni. A több évtizede folyamatosan leromló kórházak közül többet is fel lehetne újítani, mert ahol nincs forrás behozni a lemaradást, ott az állapotok rettenetesek. De azzal együtt, hogy itt nem lehet elég jól teljesíteni, és senki sem lehet elégedett sem a saját teljesítményével, sem másokéval vannak eredmények.

És ezeket az eredményeket a kormánypárti politikus mondta el. Volt itt a rendszerváltás óta 12 év baloldali kormányzás. És sok dolog leromlása akkor is folyt. Csak akkor sokszor hallottunk reformokról, de keveset eredményekről. És most az a szöveg, hogy az akkor elért pocsék bázishoz képest könnyű javulni. 

Nem hatástalan reformokat akarunk. Hanem eredményeket. De piszok elégedetlenek vagyunk a kormánnyal. Mert sokkal több eredményt akarnánk. És mert a hiteles kormánypárti politikus is elismeri, amit csinálnak az pocsék munka. Csak éppen az ellenzék munkája még rosszabb lenne. És a lózungok, csak szóban látszó reformok semmit sem érnek. Annál a felháborítóan kevés és kicsi, gyenge eredmény is jobb. 

Hogy van egy poharad. Ezt a poharat sokan töltjük. De amikor kicsordul, mindenkinek az utolsó utáni csepp lesz a botrány. És nem az a fontos, hogy mitől és hogyan telt meg a pohár. Ma a sok utolsó utáni csepp miatt mindenki elégedetlen. És mindenki azt látja, még nincs elzárva a csap. Már lassabban folyik, de még sok utolsó utáni csepp jön belőle. És ez valóban botrány. De nem sírjuk vissza azt, ami tűzoltóslag sebességével töltötte a poharakat.

Akkor sem, ha eredmény helyett, minden hétre jutott két gyurcsányista reform. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8213504443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása