... mert választani kell

Prédikáció a Fideszes jelölt mellett?

2018/01/14. - írta: Válasszunk

Az Indexvideó vágatlan anyagát végignéztem. Érdekes módon nem az volt benne, hogy x jelöltre kell szavazni, hanem az, hogy bizonyos tényeket képes mérlegelni bárki. Hogy kell program, hogy nem jó a vádaskodás. Van Magyarországon egy kör, aki gyorsan osztja a náci jelzőt, még arra is, aki a megkülönböztetés ellen érvel. Csakhogy ugyanúgy minősíteni egy békés érvelőt és Adolf Hitler-t azért nem jó megoldás, mert sajnos a történelem azt mutatja meg, hogy ez a viselkedés könnyen megteremtheti a következő Adolf Hitler-t. 

Ha semmi sem volt elég PC, mindenre rá lehetett mondani, hogy mikroagresszió, akkor az észérvek mentén kultúráltan vitatkozót ki lehet lökni a diskurzusból... De a Trumpot, az alt-rightot, a neonácikat, a küldetéstudatos, karizmatikus pszichopatákat nem. És amikor ezzel a véleménydiktatúrával szemben elégedetlen szavazó bárki másra hajlandó szavazni, akkor Trump jön. Akkor hallgatnak az UKIPre és Brexit jön. Akkor ÖFP jön, vagy AfD. Vagy, ha őket megszelíditik, akkor a következő aki áttöri ezt a határt még rosszabb lesz. És akkor nem lesz olyan szavunk, amit nem koptattunk el, szükségtelenül farkast kiáltva, esélyünk sem lesz tiltakozni. 

És mivel a másik oldal már annyira rossz, sokan el is fogjuk fogadni, kisebbik rosszként. 

Ezért nem kiáltok diktatúrát, nácizmust. De ezért mondom azt, hogy ez a mostani kormányzás rossz, sőt borzalmasan rossz. De a rossz egy olyan jelző amihez lehet mércét tenni, hogy mennyire rossz, és az így látott mérték mellé el lehet mondani, hogy miért ennyire rossz. És ezen a ponton érvelve, vitatkozva szépen pár %-ot lehet változtatni is az egyes csoportok megítélésén. 

Úgy gondolom, hogy programra szükség van. A valóságban kiérdemelt jelzőnél sokkal durvábbat alkalmazni a kormányra viszont káros. Ha e mögött ott van egy kettős mérce, ami az ellenzéki megszólalót hitelteleníti, a becsületét megkérdőjelezi az még rosszabb. És amikor szavazni megyünk akkor igenis mérlegelni kell az eredményeket.

Ezek az eredmények tények. Ellenben politikai vitának igenis helye van. Megjött a pénz, a pap erről igazat mond. De amikor azt mondom, hogy szerintem az egyházat a híveknek kellene eltartani, az állami pénzből ne az egyházi iskola legyen a legszebb, hanem az állam az ideológiailag semleges iskolákra költsenek, az egyházi iskolák felújítására jöhetne sok helyről pénz.

Évezredeken át, megannyi néptől vett el nem kevés pénzt a katolikus egyház, Vatikán vagyona, befolyása növekedett. Hogy örülnék akkor, ha ebből nem csak aranyak, kincsek lennének, hanem mondjuk jutna pénz arra, hogy a leromlott állapotú iskolákat, olyan helyen ahol több évtizednyi fenntartás kell bepótolni, Róma segítene most megszépíteni. Akár úgy is, hogy ahol éppen nincs sürgős iskolaépítési feladat, ma azok lennének egyházon belül szolidárisak a magyar hívekkel, amikor itt megy jól, a magyar hívek segítenék a rászorulókat. 

Ez nincs. De megjött a pénz. Olyan iskolák elől elvéve, amik felújítása állami feladat lenne. Más kárára. És a felújított iskola olyan gyerekeket vonz, akik más előnyökért kibírják az egyházi iskolát, csak az ott kényszerűen elviselt dolgok miatt esetleg egy életre megutálják az egyházat, a vallást, a kereszténységet.

Az erre költött százmilliók tényt jelentenek. Hogy ezt ünnepeljük, vagy bűnnek tartjuk már vélemény kérdése. Aki szavaz és tudja ezt mérlegelni, lelkiismeretének megfelelően mérlegeli is, akár arra a következtetésre is juthat, hogy pont ezért kell másra szavazni. Sőt a felvetett szempontok akár mást is indulásra sarkallhatnak. Ugyanis van egy apró gond:

Amikor valaik pénzen akarta megvenni, hogy az egyházban fel kelljen rá nézni, neki kelljen hálásnak lenni, ne Jézusnak vagy Istennek, az az egyház legsötétebb időszakait idézi. A szimónia, a papi dinasztiák amikor a pénzen vett egyházi hatalom jelentette előnyök hirtelen fontosabbak lettek sok helyen Istennél, vagy Jézusnál. Amikor az egyház képviselői pénzért lefekszenek ennek az a búcsúcédulák árusításához hasonló gaztett.

Ha a cél nem az egyház hitele, hanem az, hogy azért járjanak az emberek katolikus iskolába, mert a másik leomlik, mert arra nem jut pénz, az egyházi pedig milyen szép, és ezzel az egyház hitetlenekkel lesz tele, az az egyház és a hit felvizezése, Jézus elárulása. Mert onnantól nem Jézus lesz a fontos az ő egyháza alatt tanulóknak, hanem a jobb digitális tábla, a szebb fal.

És amikor arról van szó, hogy mindezt tudja mérlegelni a választó a szavazófülkében, az nem feltétlenül egy FIDESZ barát üzenet. Még azzal sem, ha elmondja, most a legjobb az egyházaknak. Ha a hit helyett a pénz a fontos, akkor ez bizonyára így is van.

Szeretném viszont az atya figyelmét felhívni egy fontos szempontra. Jézustól, ha egy választ vártak, egy választ adott. Ez alól egyetlen kivétel van. A főparancsolat. Az beszél arról, hogy milyen ügyesen kivágta magát ezzel is Jézus, aki nem érti a Bibliát. Ugyanis adhatott volna egyetlen választ is. Visszautalhatott volna a tiltott gyümölcs kérdésére. És senki sem vitatta volna, hogy a tízparancsolat miért kevésbé pontos. De Jézus nem ügyesen kibújt, hanem bátran válaszolt. És a válasza egyenrangú kérdésként kezelte az Istennel és az emberekkel való viszonyunkat. 

Az adóról szóló példabeszéd kapcsán a kérdés elsősorban azért vvolt érdekes, mert itt a két tényező között is kell választani, de akár más felebarátaink (rászorulók) helyzete is felmerül. Az aranyat megenni nem lehet. Ha a nép Isten törvényei szerint él, nincs szükség az aranyra sem ahhoz, hogy a rászoruló ehessen. Jézus itt az ember, a társadalmi normák fontosságáról beszélt. Egyértelműen az egyház anyagi helyzete fölé helyezve azt. 

A Magyar Forinton nem a plébános úr neve van. Nem is Róma van ráírva, hogy a Vatikánnak kevesebbbet kelljen költeni az egyázi intézményekre. Nem is Orbán Viktor neve a hangsúlyos. Hanem Magyarország. Az adók nem a kormány, nem a FIDESZ, nem Orbán Viktor pénzét jelentik. Az országét. Aminek az a funkciója, hogy ne az omladozó épületek mellett lehessen legszebb az egyházé, hanem míg az egyház költ a sajátjára, addig az állami épület is szép legyen. 

Igazat adok abban, hogy demokrácia van, még akkor is, ha ezen belül a szabadságon, jogállamiságon lenne mit fokozni. Hogy jobb demokrácia van, mint amit a másik oldal kínálna? Még ez is belefér. Lelkiismereti- és vallásszabadság van. Senki sem tiltja meg a plébános úrnak, ha Jézus tanaival szembemenve, Orbán Viktort akarja dicsőíteni, akkor létrehozza a Nagy Szent Orbán Viktor Főisten Illeberális Egyháza Vallási Egyesület nevű szervezetet és ott egyházfőként, még egyházi véleményben is támogassa Orbán Viktor migránsellenességét. És senki sem szólna azért, ha egy ilyen szekta miséjén elhangozna akár még pár "csakafidesz" is ámen helyett.

Csak, ha valaki keresztény akar lenni, akkor nem árt Jézus tanaira is odafigyelni a bankszámla mellett. Ha katolikus akar lenni és pápai tévedhetlenség és minden kell, akkor ott van Ferenc pápa sok útmutatása. Például migráció kérdésében, stb. is. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr9313574915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2018.01.14. 17:51:02

A Katolikus egyház ugyanúgy ki van szolgáltatva az államnak, mint a nyugdíjasok. Persze, hogy örülnek, ha pénzhez jutnak és persze, hogy azt támogatják aki pénzt a nekik. A hívők is pontosan tudják miről van szó, nem botránkoznak meg. Akinek ez nem tettszik, azok pontosan azok, akik az egész kereszténységet betiltanák, de mivel ezt nem tehetik meg, ezért az ellehetetlenítésra játszanak rá. És ennek mint nem hívő sem örülök, mert a kereszténység eltörlése, ugyanúgy a múlt eltörlése, mint ami a kommunisták vágyálmainak netovábbja.
süti beállítások módosítása