... mert választani kell

Tiltsák be a Formula 1-et!

2018/02/11. - írta: Válasszunk

A Liberty Media nevében szerepel a szabadság. Sajnos az F1 körüli történetek arról szólnak, hogy betiltották a grid girlök megjelenését. A problémának ezzel nincs vége. Minden olyan sport, amiben a férfiak jobbak becélozható a következő mondattal: Káros, szexista sztereotípiákat terjeszt. Ezek a sztereotípiák pedig azért is veszélyesek, mert valaki a munkaerőpiac kapcsán feltételezheti, hogy azokban a munkákban, amik ugyanezekre a készségekre építenek szintén jobbak lehetnek a férfiak. A kurva anyját az olyan szexista koncepcióknak, mint az a rohadt versenysport. Mondhatjuk azt: Minden sportot be kell tiltani, az F1-től az úszásig.

Hát hogy jön ahhoz egy Hosszú Katinka, hogy bizonyítsa, hogy minden idők legsikeresebb úszőnője is rosszabb időt úszik, mint a férfi döntő mezőnye átlagban? Több évtizednyi femináci hazugságot gyalul le, mint azok a nők is, akik különböző versenysorozatokban próbálkoznak, hogy hátha lesz női F1-es versenyző, hátha lesz női élmenő sok szériában. Hiszen ezzel azt bizonyítják, hogy nincs ilyen szintű élmenő. 

A Grid Girl történet nem az otthonról picsogó femináciról szólt. Hanem azokról a nőkről, akik ezt a munkát választották. Lassan ott tartunk, hogy a hostesskedés, a nők reklámfilmekben való szereplése, és megannyi más általánosságban is megkapja a jelzőt: Tárgyiasítja a nőket. Megannyi hivatást lehet betiltani. Megannyi olyan hivatást, amiben lányok, nők elképztelték a karrierjüket. 

Az igazság szerint a Grid Girl témában nem csak az háborít fel, hogy a feminizmus nevében ismét csökken a nők szabadsága. Sokkal inkább az, hogy egy értelmes tulajdonos kezében a grid girl kérdés sok dologra lehetőséget kínált volna. Ha az üzeneteket nem aszerint értkéeljük mi bántja egy politikai szélsőség híveit, akkor a gird girlökkel sincs baj, ha a femináci hisztire hallgatunk, akkor a sportnak sincs jövője. És a betiltásnak is van üzenete. 

Ez az üzenet egyszerű: Aki ezt betiltja, aki ellenezte, az üres szexuális szimbólumnak tartotta a Grid Girlöket.A másik oldalon jóval árnyaltabb vélemények jelentek meg. Részben arról, hogy ezeknek a lányoknak joga van hostesskedni, részben viszont arról, hogy ezeket a lányokat érdeklik a technikai sportok. Őket érdekli a Formula 1. 

A női értékeket közvetíteni hivatott szépségversenyek kapcsán azt látjuk, hogy mindenki ugyanazt a hülyeséget mondja el a világbékéről, az borzasztóan sztereotíp, szinte letagadja a nők érdeklődési körét. Letagadja azt is, hogy a szépség egyik fontos eleme a külső és a belső közötti harmónia. Az, hogy a megjeleneléset árulkodik arról, milyen ember is vagy, kifejez valamit. Mert így talál meg jobban az a hasonló érdeklődésű társ aki mellett boldog vagy. 

A 23. névtelen Grid Girl a Hungaroringen sokkal több nem testi értéket mutat fel, az érdeklődése kapcsán, mint Miss Hungary. És éppen ezért volt sokkal több lehetőség a Grid Girl témában. Hiszen a lányokra több és érdekesebbb feladatot is rá lehetett volna bízni, és a kiválasztásukat is érdekesebbé lehetett volna tenni.

Ha a lányokat például versenyen választanák ki, és nem csak a táblát kellene tartaniuk, hanem például a közösségi média felületeire kerülő tartalmat is készítenének egy-egy versenyzővel, háttérbeszélgetéseket, stb. és az érdeklődés mellett a szakértelmük is számítana, akkor rögtön más lenne az üzenet, és lenne kapcsolódó műsor a téli holtszezonban is. 

Ha a Liberty media a fentiek mentén korlátozza a nők szabadságát, a grid girl kérdés kapcsán csak "kurvának" tekintik a nőket, és csak az bizonyosodik be, hogy labdába sem rúgnak a nők, és eközben az ilyen üzenetek eltüntetését tartja a követendő útnak, akkor tiltsák be, szüntesség meg saját magukat, és vigyék magukkal a megvásárolt szellemi tulajdont is.

A fenti helyzet azonban csak ttünete egy jelenségnek. A Formula 1 kapcsán nem tudjuk eldönteni, hogy mi a fontosabb: A jó show-t jelentő verseny, vagy a győzzön a jobb koncepciója. Ha az előbbi: Akkor a pótsúlyokkal és sok más handkeppel el lehet érni, hogy az elményezőny fele is nőkből álljon, lehet egy a politikaiüzenetnek és kereskedelmi szempontoknak alárendelt show-t csinálni. És ebben az esetben valóban sztárokra van szükség és rosszul veszi ki magát az, hogy akár a grid girl, akár a mérnöki csapatban, csapatvezetésben lévő bármely nő mellékszereplő legyen és előjöjjön a szexizmus vádja. De ez esetben nem kár az F1-ért.

A másik elképzelés az, hogy az F1 sport. Akkor is győzzön a jobb, ha a másik csapat szurkolói szerint aaz unalmas. És a F1 csapatsport, ahol nem feltétlenül az a legfontosabb, aki az autót vezeti. Az pedig, hogy csak ő lenne a fontos végkép nem igaz. Csapatsport, mindenkin sok múlik. Ha pedig a grid girl nem arról szólna, hogy ő a pálya tartozéka, hanem arról, hogy ő arra a hétvégére a csapat tagja, ha bevállik, akkor a következő évben már komolyabb munka várja ugyanott, mire elvégzi az egyetemet még több lehetősséget kaphat egy csapat környezetében, és helyi hírességgé vállhat, akkor segítene azt is bemutatni, hogy ez csapatsport. És nem csak az autót vezető embernek, hanem a csapatnak és a csapatot segítőknek is kialakulna a szurkolótáboruk.

Ez lenne a cél. 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7113636392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.02.11. 20:18:33

A hoszteszek és grid girl-ök miért nem üres szexuális szimbólumok, hasonlóan a szépségversenyek résztvevőihez? Nem érdekli őket a verseny, fizetnek nekik a testükért, ezért ott dolgoznák egy hétvégén, máskor pedig más témájú rendezvényeken vesznek részt.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.02.11. 22:52:59

@Online Távmunkás: Egyszerű gazdasági racionalitás: Adott két hostess. Egyiket nem érdekli az F1, a várható kényelmetlenséget meg kell fizetni. Másik ugyanolyan jó, ugyanott végzett, de rajongó, kb. ingyen is ott lenne, vagy még fizetne is, hogy a kedvencek közelében legyen...

Ha ugyanazt a céget bízod meg, akkor is a cég az utóbbit tudja jobban kiküldeni.
süti beállítások módosítása