... mert választani kell

Ideje megkezdeni a koordinációt 2022-re

2018/03/29. - írta: Válasszunk

Sokszor hangzik el: Ha nincs jó koordináció, akkor borítékolható a FIDESZ 2/3. Ha borítékolható a FIDESZ 2/3, és ez a pártok bűne, akkor sok ellenzéki szavazó kevésbé megy el választani. Nincs értelme. Mert ő ugyan kész az esélyesebbre átszavazni, de nem mindenki tesz így, és nem mindenki ugyanazt tartja esélyesnek. Jól koordinálni viszont jelenleg reménytelen vállalkozás. És nem csak a kamupártok miatt. Listákon már nem lehet változtatni, ha a lista miatt állva kell, hogy maradjon sok jelölt, akkor a koordináció sikere korlátozott. Ugyanakkor a legteljesebb koordináció sem Hódmezővásárhely. Hódmezővásárhelyen ugyanis egy a FIDESZből kiábrándult, jobboldali civil verte meg a kormánypártokat.

Hódmezővásárhely titka, hogy sikerült azokat az embereket is megszólítani, akik a jelenlegi ellenzékre ilyen vagy olyan okból nem hajlandóak szavazni. Azokat is, akik legkisebb rossz alapon szavaznak a FIDESZre, és azokat is akik csak nem szavaznak az ellenzéki pártok listáira, politikusaira inkább otthon maradnak. Azt senki sem hisz, senki sem hiheti, hogy a választási rendszerünk jó. Nem az. Azt sem hihetjük, hogy igazságos. Nem az. De ennek az okai nem ott keresendők, hogy valaki le akarná bontani a demokráciát. Csak éppen arról szól, hogy a politika feladata a kompromisszumkeresés, konszenzusteremtés lenne, viszont ez Magyarországon nagyon régen nem működik.

Pl. a jelöltállítás kapcsán a kopogtatócédulás rendszer mellett mindenképpen indokolt volna az Ügyfélkapus ajánlás lehetősége, és a papír alapú ajánlások letiltására szolgáló opció. Éppen így akár a pártlista állításának, akár az egyéni indulásnak feltétele lehetne a megfelelő program benyújtása. De akár az is, hogy a pártlista benyújtásakor kötelező lenne vagy saját miniszterelnök-jelöltet állítna, vagy egy meglévő jelölt támogatását bejelenteni. Ez pedig már itt megteremtené a miniszterelnökjelölt intézményét, és lehetővé tenné a jelölti vita kötelezővé tételét. De erre jelenleg nincs esély.

Csakhogy már 1990-ben sokaknál arról szólt a politika, hogy miért nem állunk szóba a másikkal, ő miért szalonképtelen, nem a kompromisszumokról. Ez pedig mára megbosszulta magát.

A FIDESZ megveréséhez van egy nagyon egyszerű recept. Fel kell állítani egy árnyékkormányt. Ez az árnyékkormány törvényjavaslatokat, alkotmányjavaslatot, stb. is megalkothat. Ezek körül lehet nyilvános vita. SOk elutasított dologból (pl. gender alapú diszkrimináció) engedhet a jelenlegi ellenzék, és így az árnyékkormány valóban lehet mérsékelt, és mivel sok esetben FIDESZ szavazót is meghallgat, ő ötleteikre, igényeikre is épít és közben demonstrálja, hogy zsarolás nélkül is képes együttmaradni. Majd minden jelölt garantálja, hogy a programban megjelölt konszenzusos törvényeket, megválasztása esetén, támogatni fogja. Ha mégis nemmel szavaz, akkor minden választójának kötbért fizetne, ez közjegyzőnél okiratban, végrehajthatóan nem rossz alap. 

Ez 2022-ben már életképes alternatíva lehet, ha jók a megoldásai és alkalmazkodik, vagy bizonyítja a jelenlegi garnitúra életképtelenségét, ha nem. EGy konstruktív ellenzékiségre, önkritikára képes árnyékkormány valóban új színt vinne a politikába. 

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr613756262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.03.30. 07:57:34

2022-ig a ballibek koordináltan vonuljanak ki az ország politikai életéből, ez a megoldás.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2018.03.30. 12:19:46

Az a tény, hogy a liberálisok töketlenek és emiatt alkamatlanok tömegek képviseletére, megint megbosszulta magát.
A szocikkal összefogni, Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc, Bajnai Gordon és Botka Lászó megbuktatása után több, mint hiba. Már eleve a kisebb pártoknak ki kellett volna állniuk az ország gazdaságát tönkretevő és a Fidesznek megágyazó baloldal ellen. Egységes kampánnyal kellett volna a szavazókat a valós, megtörtént tények alapján eltántorítani a hagyományos posztkádárista baloldaltól. Ezzel szerezhettek volna szavazatokat, a feltehetőleg a Fidesznek dolgozó szociktól és Gyurcsánytól. Ezek után egyenlő félként tárgyalhattak volna a Jobbikkal és reális lehetőség lett volna a kormányváltásra.
Ehelyett! A Párbeszéd odabújt az MSZP ölébe, a többiek meg a bukott baloldal javára lépegetnek vissza morzsákért cserébe. A legvégére meg elkezdték egymást sárral dobálni. Ezeket kormányra engedni soha nem szabad. A realitás, a lehetőségek felismerésa és a működőképes stratégia, valamint az önmagukért való kiállás teljes hiánya teszi őket alkalmatlanná.

2018.03.30. 13:04:39

És te komolyan ettől a szarkupac baloldali hányadék ellenzéktől várod a csodát? Ők mitől is jobbak? PL?

Kivlov 2018.03.30. 20:57:54

Mikor esik már le, hogy nem matematika meg koordinació kell.
Hanem egy felépített, feddhetetlen hiteles jelölt. Egy normális, reális program, elmagyarázva a népnek. Nem a vagdalkozás, az orbánozás, a mocskolódás kell. Nem a másikkal kell foglalkozni.
És mindezek előtt egy párt a NÉPből. Nem az exkommancsokból, meg az unatkozó zs fiúcskákból. Hanem a NÉPből...a NÉPért.

na4 2018.03.30. 21:36:47

Én meg azt remélem, hogy a vörös komcsik, és a ballibber haverjaik addigra végleg eltűnnek a közéletből.

VáradiJános 2018.03.30. 22:01:30

@na4: a patkány és a csótány nehezen kiírtható lények

Wildhunt 2018.03.30. 23:32:23

A választások és az ellenzék kapcsolatáról a következő örökzöld jut eszembe:
"Vadász, vadász..."

dunántúli gyerek 2018.03.31. 08:50:20

idén a fideszre szavazok

de igaza van a posztnak, igen 2022ben már valószínü lehet a kormányváltás

az idő az ellenzéknek dolgozik, s elég valószínünek tartom hogy 2022ig lesz egy új világgazdasági válság is

felucca02 2018.03.31. 09:58:00

@csentecsa:
nem értem, mi a gondod. Bárki lehet a miniszterelnök, kisebb rossz lesz, mint a jelenlegi. Még az is előfordulhat, hogy jó lesz.

Nézzük csak, mit vesztenénk, ha orbán eltűnne a süllyesztőben:
1. a korrupciós folyamatok megbicsaklanának,
2. nem épülne több stadion,
3. a napi öt perc gyűlölet-című műsor megszűnne,
4. értelmes kérdésekről lehetne vitatkozni migránsok és soros helyett,
5. a nyomott, fülledt, gyűlöletterhes légkor megszűnne,
6. esetleg hozzáértők kerülnének a megfelelő posztokra a párthűek helyett

Nem értem, neked bármelyik ezek közül miért fájna?

dunántúli gyerek 2018.03.31. 10:04:28

@felucca02: "Nézzük csak, mit vesztenénk, ha orbán eltűnne a süllyesztőben:
1. a korrupciós folyamatok megbicsaklanának,"

a/Hát hogyne Magyarországnak Orbán mutatta be a korrupciót, előtte csend, rend, tisztaság volt és jólét, nem ám hitelből v. államadósságból, hanem a korrupció megszünéséből.

b/Simicska fogja megszüntetni a korrupciót.

Ne igyáll gyógyszerre mer megárt.

felucca02 2018.03.31. 10:08:16

@VáradiJános:
Kovács József, Szabó Peti, Jónás Andris, de méginkább valami női teremtmény, Sütő Andi, vagy Szemkeő Réka.

De ezekkel egyenrangú bárki is lehet, egy kikötésem lenne, nem lehet olyan személy, aki már volt miniszterelnök, mert unom már az állandó oda-vissza revansokat.

felucca02 2018.03.31. 10:10:38

@dunántúli gyerek:

Nem, nem orbán mutatta be, ő csak megfigyelte, hogyan kell ezt csinálni kicsiben, aztán ipart épített rá. Tanulékony a srác, de már unjuk, kiöregedett, csak hergeléshez ért, mehet a lecsóba.

Simicskáról nem beszéltem, hogy jön ez ide?

De gondolom, Simicska neked nagy cimbi volt, három évvel ezelőttig védted volna őt is, csak azóta nem.

dunántúli gyerek 2018.03.31. 10:29:04

@felucca02: Simicska az ellenzék legnagyobb pártjának a tulajdonosa, Orbán régi barátja. A sajtóban a 2014 előtti idők Mészárosa.

Tehát azt kéne elhinni hogy az ellenzéket Lajos nem azért támogatja mert most épp nem kap elég megrendelést, hanem azért hogy kormányra kerülvén megszüntesse a korrupciót.

Muhaha.

A realitás az hgy a Fidesz simán nyerni fog de nem lesz meg a 2/3, így az ellenzéki sajtó is örülhet.

2022ben pedig már tényleg unni fogják Orbánt, így majd egy másik miniszterelnökkel nyer a fidesz, aki Lázár esetleg Szíjjártó lesz.

A Simicska-náci-komcsi-zöld koalíció is ígéretes, de nem a következő évtizedben.

felucca02 2018.03.31. 10:39:38

@dunántúli gyerek:
Milyen korrupcióról beszélsz? Van ilyen?:)

Simicska egy undorító figura, Mészároshoz hasonlóan, de ugye hallottál ilyenről, hogy stratégiai szövetség? Molotov-Ribbentrop?

Tehát, ha most Simicska segítségével borul a bili, az nekem mindegy, csak boruljon.

Igen, én remélem, hogy nyer most a fidesz, mert az azt követő négyéves önelégült ámokfutás biztosan annyira a padlóra fogja vinni, hogy el lehet aztán felejteni, és lehet helyette egy normális, enyhén jobboldali, konzervatív párt, amire nagy szükség lenne. Ha most veszít, akkor megvan a kockázata, hogy életben marad, akkor még felerősödhetnek a párton belüli kritikus hangok, ami a túlélésének az egyik esélye.

dunántúli gyerek 2018.03.31. 10:42:58

"A Die Welt szerzője szerint a felmérések szerint felesleges a választás utáni kormányzati együttműködésre vonatkozó ellenzéki készülődés, mert a Fidesz a biztos választók több mint 50 százalékának támogatására számíthat, a baloldalt és a liberálisokat pedig az is gyengíti, hogy ugyanannak a választói rétegnek, a fiatal, képzett városiak rétegének megnyerésére törekednek."

A Die Welt szerzője elegánsan megfeledkezett 2 dologról: a városi képzett fiataloknál az utolsó akikre szavaznának, az a balliberálisok - eleve ez egy jól kereső réteg akiknek aztán semmi szükségük nincs a balliberális adófilozófiákra

A másik dolog amiről elfeledkezett a szerző, hogy a legnagyobb ellenzéki párt nem éppen baloldali liberális

A városi képzett fiataloknál persze a fidesz sem áll túl jól, de a többség minden korcsoportban meglesz, függetlenül attól h a városi fiatal Londonban, Budapesten vagy Kolozsváron él.

dunántúli gyerek 2018.03.31. 10:44:30

@felucca02: De az előbb azt mondtad a Fidesz borulásával megszünik a korrupció.

Most meg azt mondod hogy mind1, az undorító korrupt Mészárossal is boruljon a Fidesz, ha már a korrupció nem is.

Ezt nem értem kristálytisztán.

felucca02 2018.03.31. 10:52:37

@dunántúli gyerek:
Simicskára írtam. Te behoztad Simicskát a történetbe, és én igazat adtam neked, mondván, hogy Simicska újbóli felemelkedése valóban nem a legkedvezőbb forgatókönyv korrupció szempontjából.

Tehát lelkem mélyén nem szeretném őt, de a rendszer borulása érdekében hajlandó vagyok áldozatot hozni.

felucca02 2018.03.31. 10:55:20

@dunántúli gyerek:
Tegnap kimentem a vidéki kisvárosomba orbán-plakátot hekkelni. A szórakozóhely előtt állt egy csomó fiatal, mikor látták, hogy mit csinálok, odajöttek, hogy segíthetnek-e:)

dunántúli gyerek 2018.03.31. 10:58:57

@felucca02: Semmi gond, én azt mondom mindenki szavazzon a saját és a családja érdeke szerint.

És főleg, minnél többen menjenek el szavazni, mert akkor nem lehet a választás után sírni hogy jaj a fél ország nem szavazott és persze az a fele sír a leghangosabban.

Borzasztó lusta nem törődöm emberekkel van tele az ország akik másnap már mindent jobban tudnak de az urnáig már nem bírják elvonszolni a dagadt valagukat 4 évente.

dunántúli gyerek 2018.03.31. 11:00:37

@felucca02: segítettek volna bármilyen plakát hekkelésében

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.04.03. 10:19:37

@csentecsa: Azt gondolom, hogy arra, hogy a választás után, ha a balolsal ellenzékben marad (valószínű) azonnal legyen egy árnnyékkormány olyan kell, akit a pártok ma is elég erősnek tartanak és képesek mellé állni. Baloldalon az MSZP-PM és az LMP miniszterelnök jelöltje egyeránt képes ennyit letenni az asztalra. Többről egyellőre nem beszélünk. És más jelöltről sem.

Az LMP jelöltje mellett baloldalon ott az érv: Nő. Nagyon kellemetlen azt mondani, hogy egy jelölt azért nem alkalmas, mert nő, de jelenlegi helyzetben mégis ezt kell mondjam. Ugyanis két baj is van Bernadettel, amihez hasonlót sem tud összehozni a történelem egyetlen férfi jelöltje sem, de a női jelöltek riasztóan magas számára jellemző.

Az egyik az, ha egy kicsit is mérsékelt, akkor azonnal kikezdik, hogy nő létére nem elég feminista, vélt női érdekből nem tapossa meg eléggé az emberi jogokat. Ha ennek az elvárásnak megfelel, akkor másik oldalról válik szalonképtelenné, mint emberi jogokat sértő szélsőséges. Ebbe a csikicsukiba egyetlen férfi politikus sem került bele.

A másik az, hogy pont a fenti követelések mentén, ha már nincs jó válasz, de az LMP törekedett a női politikusok értékelhető arányára, és most is az az előny, hogy valaki a saját progresszív voltát igazolandó akar női jelöltet, akkor egyszerre tud a jelölt "kétes alkalmasságú lenni", mert nem tud jó megoldást egy problémára, és surranópályán, kevésbé alkalmasként érkező, kvóta-haszonélvező lenni. Ebben a helyzetben, aki büszke a kvótára, aki a kvótával őt hatalomhoz segítő irányzatnak engedett, stb. az kevésbé alkalmasként, kvótából odaültetett szélsőségesnek látszhat.

Amikor a Gender hívei azt mondják sok ilyen hátrány nem a biológiai nemből következik, hanem a társadalom alakította ki, és erre hivatkozik a femninizmus is kvótát követelve, akkor annyi igazuk van, hogy ez a hátrány társadalmi eredetű A baj az, hogy ezt pont a feminizmus és a genderelmélet hívei építették fel.

Karácsonynak kicsit kevesebb a szélsőséges húzása, kevesebb a folt a múltján, és Zuglóban is igyekezett mindenkivel együttműködni, így a konstruktív ellenzékiséget is képes lehet megvalósítani, is az ellenvéleményre reagálva képes a politikáján javítani.

Ha képes a jobbikosokat, a kiábránduló FIDESZ szavazókat normális politikával megszólítani, és ezért nem kezdi ki, nem nácizza kórusban a baloldal, akkor 2022-re esélyes jelöltként felépíthető.
süti beállítások módosítása