... mert választani kell

Választási katasztrófa-forgatókönyv

2018/04/10. - írta: Válasszunk

A választási rendszerünkben lehetőség van néhány visszaélésre. Ismerjük a jobbikos pólóban szavazni induló polgár esetét, aki majdnem pórul járt. Tegyük fel a kérdést, a Jobbikos pólóban megjelenni, esetleg az Apa zenél valamelyik KDNPről szóló számát hallgatva megjelenni nem kampánytevékenység-e akár a szavazókörben, akár annak közvetlen környezetében közterületen. Az utóbbi tilos. Többek között azért, mert a saját pártálásodat elárulja és visszaélésre ad lehetőséget. A saját pártja javára, mivel később minden ellenőrizhető, nem nagyon tud csalni egyetlen bizottság sem. De létezik lehetőség a csalásra. 

Úgy tudjuk, hogy akad olyan szavazókör, ahol egyetlen többlet szavazat volt. Igaz, az egyik sorban mindjárt két eltérő alírás szerepelt, azonos családnévvel. Ugyanabból a családból más nevénél nem volt aláírás. Pedig mindenki úgy emlékezett, a családból mindannyian szavaztak. A tény viszont az, hogy így egy többlet szavazat van, mindenkitől le kell vonni egyet. 

Ebből nem lesz botrány, mint ahogy abból sem, hogy ugyanebben a meg nem nevezett szavazókörben akadt olyan is, aki előbb kapta meg a lepecsételt szavazólapot, utána ment vissza aláírni. Valaki meg akarta gyorsítani a munkát. Kicsit kijátszva azt a rendet amit a bizottság elnöke igyekezett megkövetelni. Lehet egy szavazkör tisztességes, szabályos, ahol mégis becsúszik a minimális hiba, mert nem profik és sokszor a feladatra alkalmatlan delegáltak is dolgoznak. 

Van a másik helyzet. Ahol van csalás. A több tízezer emberből aki dolgozott éppen úgy lesz lusta, tisztességtelen, pártos és sok más okból aklamatlan, mint ahogy az élet minden más területén. Volt ilyenre példa kormánypárti delegáltak, ellenzéki delegáltak és a pártoktól elvben független emberek között is. És van lehetőség a balhét megteremteni.

Az "úgy csinál, mintha lepecsételné", az "aláírás nélkül is kiadja a lapot", tévesen ad ki lapot emberi hibnak is látszik. A delegáltak nem profik ebben a műfajban tévedhetnek. Igazán furcsa az, hogy van olyan körzet, ahol a lapok kiadását szinte egész nap egy ellenzik párt delegáltja végezte. Nem kell ehhez sokat kérdezősködni. Az aláírás nélkül kiment szavazólapok, a duplán kiadott szavazólapok miatt áll a bál. És többek között annak a pártnak a szimpatizánsai kérdőjelezik meg az eredményt, akinek a delegáltja hibázott. És ennek volt furcsa előzménye is. A módszert és a vádat megjósolták. 

Volt elég szavazókör, hogy minden oldalt, minden pártot hozzá lehessen kötni a gyanúhoz, de ahol egy oldal hibázott, ott a többi, aki pont erre is kellene, hogy figyeljen, ezt hagyta. A magas hibaarány arra mutat, hogy a teljes rendszert át kellene dolgozni. Hogy a szavazatszámláló bizottságok munkájában sok folyamatot szabályozni kellene. Mert sok hiba megelőzhető lenne. 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr8113824570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2018.04.11. 15:28:49

A megoldás a profi számlálók kiválasztása és alapos kiképzése lenne, de ezzel az átlagpolgár számára az ellenőrzés lehetősége elveszne. Úgyhogy marad a több gyakorlati oktatás és magyarázat a bizottság tagjai számára.
süti beállítások módosítása