... mert választani kell

Kis beszélgetés a DAKK Storyról

2018/06/04. - írta: Válasszunk

Az alább beszélgetésben az informátorom kérte, hogy ne valós néven jelenjen meg. Így álnévként a Dezső álnevet használjuk. A mostani informátorom hivatalosan nem nyilatkozhatna, hiszen a DAKKnál sem a sofőrök, diszpécserek, vezénylők tartják a blogokkal, a sajtóval a kapcsolatot, hanem a megfelelő iroda. A DAKK nem egyedi történet, a hírek szerint más közlekedési központok esetén is vannak mostohagyerekként kezelt üzemek. És nem csak a személyszállítás, hanem az áruszállítás esetén megjelenő anomáliákról beszéltünk.

Válasszunk: Meglepett, hogy a kérdésben egy DAKKos érintett engem keres meg, nem vagyok annyira ismert blogger. Minek köszönhetem a beszélgetést?

Dezső: Az Indexen olvastam egy cikkedet. Amikor egy politikai blog nem arról szól, hogy Orbán vagy Gyurcsány, hanem arról, hogyan lesz természetes egy országban a szabályszegés, akkor van miről beszélni. Az SZKTs informátorodon keresztül nem volt nehéz felvenni veled a kapcsolatot.

Válasszunk: És hogyan lesz természetes?

Dezső: Ha egy sofőr megszokja, hogy a helyi járaton is tachográfmentes, ott is túlvezethet, akkor milló kilométerekkel a lábában ezt természetesnek veszi. Csak amikor átül a kamionra, a távolsági buszra, a maszek buszra akkor olyan helyeken is félálomban vezet, ahol nincs helyismerete. Itt könnyen néz be akár több táblát is.

Válasszunk: És szerinted a gyorsforgalmis balesetnél a helyismeret hiányáról volt szó?

Dezső: Mi rengeteget hallunk a gyorsforgalmiról és tudjuk, hogy oda sok jármű nem fér be. De a Volánnál is volt példa, hogy egy járatra magasabb autót adtak ki. 100 kilométer kerülő lett belőle, mert csak járat közben derült ki a magasságkorlátozás. Pedig sejted, hogy a helyközis kolléga nem először járt ott. Csak nem volt miért emlékezzen a korlátozásra. Ilyenkor a sofőr  nem ott lakik, nem ott él, nem kapja meg a híreket.

Válasszunk: De ez önmagában csak nem veszélyes?

Dezső: Ha nincs baj a fáradtsággal. De ismerek olyan sofőrt aki a Tisza Volnnál vezetett buszt, majd átnyergelt kamionra. Amikor a rakodást számolják el pihenőidőnek és még így is van egykis túlvezetése és rajta van a nyomás, hogy oda kell érnie valahova, vajon a végén jól oda tud figyelni a táblákra? És akkor még nem is beszéltem a korongozásról, mágnesezésről.

Válasszunk: Korongozás? Mágnesezés?

Dezső: Az analóg tachográf papírkorongra dolgozott, amivel könnyű volt trükközni. A mágnes a modern digitális tachográfot manipulálja. Nincs okom abban bízni, hogy maszek buszoknál ne fordulna elő.

Válasszunk: És helyi járatnál, állami cégnél is van túlvezetés?

Dezső: A helyi közlekedésben nálunk nem kötelező a tachográf. Amikor egy busz forgalmi okok miatt késik és nincs meg a járművezető pihenője az túlvezetés. Te láttál olyat, hogy egy busz megállt, mert lejárt a vezetési idő? Amikor nincs mivel pótolni egy járatot, és pihenő helyett járatot kell pótolni, vagy a forda végén rá kell húzni még egy-egy járatot az is túlvezetés. 

Válasszunk: És ez rendben van így? 

Dezső: Nyilván nincs, és nyilván a fáradtság, kialvatlanság itt is hozzájárult balesetekhez. A cégnél a pótlékok, túlórák ügyében munkaügyi per is indult, de ennek a kimenetéléről inkább  nem beszélnék. 

Válasszunk: Ezek szerint sokszor kell járatot pótolni?

Dezső: Nem az a kérdés, hogy hányszor kell. A kérdés az, hogy hányszor lehet?

Válasszunk: Ezt hogy érted?

Dezső: Írtál korábban a 30 fokban is fűtött buszokról és ezek veszélyeiről. Hivatalosan ez még nem balesetveszélyes. De a fagyálló amit a busz kinyom a víz forralásakor veszélyes hulladék. Idéznék a KRESZből: "A közlekedésben olyan járművel szabad részt venni, amely az utat és tartozékait nem rongálja és azok környezetét nem szennyezi;" Aminél várható az ilyen környezet-károsítás azt nem lenne szabad kiengedni a forgalomba. 

Válasszunk: Ez senkit nem zavar?

Dezső: A magát zöldnek beállító LMP aktivistáit a látható környezetszennyezés nem érdekelte. A Kétfarkú pár "zöldkutya" aktivistája viszont a napokban érdeklődött a téma iránt. De úgy látszik se az LMPseknek, sem a főnököknek nincs gyereke.

Válasszunk: Ezt miből gondolod?

Dezső: Egy hűsölést kereső gyerek számára viszont csak egy színes folyadékból álló tócsa, amíg fel nem szárad. A gyerek ilyenkor hűsölni, pancsolni akar, játszik minden pocsolyával amivel hozzáfér. Lehet, hogy nem sok, lehet, hogy így nem annyira veszélyes, de én nem szeretném, hogy a gyerekek veszélyes hulladékkal játszanak.

Válasszunk: És szerinted lesz belőle valami? 

Dezső: Persze, a szőnyeg széle, sofőrnek, diszpécsernek, érdemi változás nélkül

Válasszunk: Lehet ellene tenni valamit?

Dezső: Ha én aktivista lennék, vagy újságíró biztos kikérném az összes javítókönyvet, a szervizelés adatait közérdekű adatigényléssel.

Válasszunk: És abból nem újra nektek lenne balhé?

Dezső: Munkaerőhiány van, most nem sokat tehetnek, most kell lépni. A jogállam viszont nem arról szól, hogy ki korlátozhatja önkényesen a másik jogait, mert az ő elképzelése legyen már alapérték. Hanem arról, hogy ne legyen olyan csiki-csuki, hogy fegyelmi, ha nem szegsz törvényt a cégért és kimarad a járat és fegyelmi az is, ha az ócskavas járatba megy. Hogy ilyenkor a céget vonják felelősségre a veszélyes munkakörülmények miatt, és nem a munkavállaló szív aki felülről jövő nyomás hatására viszi ki a veszélyes munkaeszközt.

Válasszunk: Ebben egyetértünk. Legyen ez a végszó?

Dezső: Legyen. 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr1214022444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Celtic 2018.06.04. 15:41:24

Tetszik ez az origozalo plugin. Probalom megerteni, megis mirol szolhat a beszelgetes.

Válasszunk: Ez senkit nem zavar?

Dezső: A magát zöldnek beállító Új SzDSz aktivistáit a látható környezetszennyezés nem érdekelte. A Hippiskedő Alkesz Kétfarkú pár "zöldkutya" aktivistája viszont a napokban érdeklődött a téma iránt. De úgy látszik se az Új SzDSzseknek, sem a főnököknek nincs fejlődésben lévő erőforráse.

Válasszunk: Ezt miből gondolod?

Dezső: Egy hűsölést kereső fejlődésben lévő erőforrás számára viszont csak egy multikultiszerűen giccses folyadékból álló tócsa, amíg fel nem szárad. A fejlődésben lévő erőforrás ilyenkor hűsölni, pancsolni akar, játszik minden pocsolyával amivel hozzáfér. Lehet, hogy nem sok, lehet, hogy így nem annyira veszélyes, de én nem szeretném, hogy a fejlődésben lévő erőforrások veszélyes hulladékkal játszanak.
süti beállítások módosítása