... mert választani kell

Ha Orbánéknak egy kis esze van, baloldaliként indul újra a Népszabadság

2016/11/02. - írta: Válasszunk

Sokszor mondtam el: Orbán Viktornak nem vidéki lapokra van szüksége, hanem olyan baloldali lapokra amik a saját szövetségesei kezében vannak. A legegyszerűbb megoldás erre az lehet, ha a lehető leggyorsabban újraindul a Népszabadság. Hiszen képzeljük el a helyzetet, ha a szerkesztőséggel való következő tárgyaláson az álláspont annyi, hogy üzletileg ugyan vesztességesek jelenleg, de a kormánypárti tulajdonosnak jól jön egy baloldali lap a portfólióba. Mert ezen az úton lehet elérni olyanokat akik ma nem a kormánypártokra szavaznak, de még szavazhatnak oda. 

És félreértés ne essék, a baloldali lapok nem helyettesíthetőek a kormánypárti médiával. Ma hír az, hogy bizony egy ellenzéki politikus jogerősen fizethet némi sérelemdíjat. De egy kormánypárti lap kapcsán a kommentár elsősorban arról kell, hogy szóljon, hogy a folyamatos drogozás vádja hamis volt. Egy ellenzéki lap viszont könnyen megírhatja, hogy "akkor fiatal demokrataként, liberálisként, akár drogozhatott is, hiszen akkor nem volt az elvei ellen való." Akár hozzátéve: Vagy olyan helyen ahol szabad, vagy ott ahol elévült. Ez viszont nem mond el semmit arról, hogy ma konzervatívként is ezt tenné.

Az állítás ezért is volt üres vádaskodás Juhász úr részéről, és ezért sem tűnik őszintének. A tanú ellentmondásait persze ő sem tudja ellenőrizni, és a tanú bárki mást is belevihetett volna a kérdésbe. De sokkal fontosabb kérdés, hogy amit akkor liberálisként ajánlottak, tettek azt ma sokszor büntetnék. Ha akkor velük szemben ezt teszik, akkor ma büntetett előéletűként aligha irányíthatnák az országot. Ezért kellene a mai utódaikkal szemben toleránsabbnak lenniük. Ez ugyan egy határozottan baloldali, liberális üzenet, de mégis elsősorban a kormány érdeke ilyeneket kommunikálni. 

És tovább megyek: Ha ebben a helyzetben nem az adott ügyben vádaskodó tud saját maga elleni karaktergyilkosságról beszélni, hanem a drog ügyben a fenti csúsztatás tűnik inkorrekt karaktergyilkossági kísérletnek, mert ő maga is tudta mi az inkorrekt, akkor könnyen lehet a cikkben róla érdekes képet festeni. És Hagyó megítélésének nem az ártott a legjobban amikor valami komoly váddal illették. Azok a tisztességtelen ügyek amiket az osztrákok akarnak felderíteni sem vezetnek sehova. Az osztrák szál sem. A komoly vádak kapcsán ítélet ritkán lesz. A közvélemény szerint pedig az egyik kutya másik eb ilyen kérdésekben.

Nem. Hagyó úr kapcsán ügyesen lefestették, hogyan zabálja a párizsit, egy kicsit gusztustalanra sikerült a kép, sokan undorodtak a leírt és elképzelt jelenttől, és ha elég helyen sulykolták ezt, akkor egy idő után undorodtak Hagyótól is. És hogy tud sajtópert indítani egy olyan szubjektív leírás miatt ami azt részletezi hogyan eszi ő a párizsit? Ugyanezt meg lehet csinálni bármely baloldali politikus kapcsán. Hozzá társítani egy képet, és elérni azt, hogy már akkor felforduljon az ember gyomra, ha az adott politikus nevét meghallja. Ehhez pedig csak interjút kell adni.

Mert Magyarországon a helikopter ügy miatt a többség nem gondolja úgy, hogy Rogánnak le kell mondania. Nem gondolja úgy akkor sem, ha az elbarterezzük válasz a mutyi nyílt beismerése. Nem gondolja ezt akkor sem, ha közben az egyik legnépszerűtlenebb politikus, akinek nem ez az első ügye. Ma azoknak nem kapnak helyet a politikában akik rondán eszik a párizsit. Vagy mondjuk a kenőmájast. Vagy a képviselői fogadóórán terjengő fingszagról szóló beszámoló alapján tartják őket undorítónak. És bárki tud nyilatkozni az ügyben érintett két politikusról. Elmondani, hogy az akkori önmagára való tekintettel a jobboldali politikus nem árulta el az elveit, bezzeg az ellenzéki, akivel sok mindenről beszéltek volna, de nem csak az elvei nincsenek rendben, de fingszag van a fokadóóráján is.

Nem tiszteli a választót, a fogadóórája, más nyilvános rendezvény előtt babot evett. És még mást is el lehet mondani egy interjúban. 

Csakhogy ezt a játékot nem olyan szavazók felé kell eljátszani akik úgysem szavaznának az adott baloldali politikusra, hanem a baloldal pártjai közül egyikhez sem lojális, de alapvetően baloldali érzelmű bizalmatlan szavazók felé kell ezt eljátszani, és kommunikálni azt, hogy a FIDESZ-t el kellene zavarni, de nem lehet, ha ezek jönnének helyére. Esetleg ismert baloldali politikusok, baloldali gondolkodók negatív véleményét idézve a mai magyar baloldalról.

Erre pedig baloldali sajtóra van szükség amire azért mégis van annyi befolyás, hogy el lehet oda küldeni valakit interjút adni.

A Népszabadság könnyen kitömhető hirdetésekkel, állami megrendelésekkel (előfizetés) és ezzel a haveri körben lévő tulajdonost lehet pénzzel kitömni, de vajon ki írna arról a balhéról, hogy a kormányt sokszor szidó baloldali lapon keresztül veszíti el a közpénz a közpénz jellegét... A Népszabadságnál jobb pénzszivattyú nincs. Ha pedig feltűnően nem szólnak bele abba, hogy mit írjon a lap, akkor azzal a kormánypárti sajtóról elhangzó számos kritika mögül ki lehet fogni a szelet.

Hogy hogyan lehet szabályozni a lap tartalmát? Például nekik szállított olyan korrupciós ügyekkel amik akár ellenzéki politikust is érintenek. Ezeket eddig is megírták. A baloldalon belüli egyes konfliktusok elővétele sem jelent gondot, mint az a téma sem, hogy miért lenne képtelen kormányozni az éppen aktuális összefogás. Bármelyik elemző cég, stb. szállíthat hírt. Sok elemzés, hír eddig is megjelent. Ha az újságíró jó témákat kap, hírekkel eteted, meg tudod nyerni a vitákat, akkor nem kell nagyon beleszólni.

A "nem szólunk bele a szerkesztős munkájába, jöhet sok ellenséges véleménycikk, de szerintünk van pár téma ami hozna olvasót fontoljátok meg, hogy teszitek" jellegű ajánlat egy üzleti alapon működő szerkesztőségen könnyen átmegy. De egyes rovatok megerősítése is segíthet. Ha egy újságírónak nem tetszik ez a játék és sok más apró lépés? Ő elmehet. Nem tartják vissza. De könnyen kerül a helyére olyan baloldali érzelmű, értékrendű új ember, aki viszont azt mondja, a mostani kormánypártok, Orbán jelenti a kisebbik rosszat.

Az eredmény könnyen lehet egy olyan baloldali lap aminek sok előfizetője, olvasója is lehet, és mégis több szavazatot hoz a kormánypártoknak, mint a Vajna féle médiabirodalom együttvéve...

Ha jobbos lapot csinálnak belőle, akkor az újságírók simán máshogy folytatják, a jobboldali sajtótermékek piaca tovább töredeződik, és így egy esetleges kormányváltás esetén egyiket sem sikerülne fenntartani. 

21 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr7711838211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.11.02. 19:31:10

Most komolyan a Népszabadságot sajnáljuk? Ha megkérdezném a népszabi siratóktól, hogy hány példány volt az elmúlt 10 évben a kezében, akkor némán kussolnának és lapítanának, mert a nagy része egy sort sem olvasott belőle. Nekem elég volt az a pár szám egy hányinger az a lap.

a keresztényeket bántani tilos 2016.11.03. 15:16:25

@legitim puccsista: Ettől még az egyik legnagyobb példányszámú print lap volt, és az is sokat mond, hogy a kiadó nem tudja egyelőre visszautalni az előfizetési díjakat, mert túl sok előfizetője volt.

Egyébként én például rendszeresen olvastam az online felületet. Beszédes, hogy épp Rogán helikopterezése miatt szüntették be. Szúrta a hatalom szemét, hogy beledörgölik az orrát a maffiózóinak a viselt dolgaiba lépten-nyomon.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.11.03. 15:46:57

@legitim puccsista: @a keresztényeket bántani tilos: Nem hiszem, hogy a Népszabadság bezárása a helikopterezés miatt van. Az friss ügy, sok változás kapcsán ennél több tervezésre van szükség, és abban is biztos vagyok, hogy a Népszabadság bezárása mögött már jó ideje meglévő okok is vannak.

DE(!) ettől még úgy érzem, hogy pont a lap baloldali jellege a fontos érték a FIDESZ szemében.

Olvasni részben megosztások kapcsán olvastam, részben viszont olyan nem politikai témákban, ahol az ott lévő (nyomtatott sajtóra jellemző) újságírói munka többet ért az Indexes laza, hanyag, de gyors klikkvadászatnál.

a keresztényeket bántani tilos 2016.11.03. 15:48:26

@Válasszunk: Aha. Álmodj, királylány. Aztán beszélgess volt népszabis dolgozókkal, borzadj el, majd süllyedj vissza a kis álomvilágodba.

BiG74 Bodri 2016.11.03. 15:56:05

@Válasszunk:
Hol élsz ember? Párhuzamos idősikban? Hogy lehet átjutni oda?

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.11.03. 16:59:43

@a keresztényeket bántani tilos: A volt népszabis dolgozók bizonyíték nélkül vádaskodnak. Vádaskodni, hazudni, beszólni, pedig sokan tudnak az ő törzsközönségükhöz tartozó seggnyalók között is.

Ellenben olyan egyszerű kérdésekre nem tudnak választ adni, ha nincs tartósan, stabilan nyereséges üzleti terv akkor miért kellett volna bárkinek is fizetni őket?

Márpedig amíg erre nem tudtak a nyilvánosság előtt épkézláb magyarázatot adni, addig kurvára nincs miről beszélni. Márpedig, ha a megmaradásuk ezért nem is lehetett érdek, és pontosan lehetett tudni, hogy fizetőképes kereslet kormányoldalon van, és ezért a Mediaworks sok más lépést hónapokkal korábban meglépett...

Akkor ennek egyszerűen időgép hiánya miatt nem lehet köze a helikopterezéshez.

Márpedig, ha az alapvető problémára (miért nincs tartós, látható nyereség) nem tud igaz választ adni egy szerkesztőség, a fröcsögésük során nincs meg az elvárható újságírói fact checking, és az ellenőrizetlen, bizonyíték nélkül vádaskodások sok ténynek ellentmondanak, akkor feltételeznem kell, hogy ott a szerkesztőség tagjai hazudnak.

Te viszont ezen nem gondolkodsz el, csak személyeskedve beszólsz és a seggüket nyalod.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.11.03. 17:04:47

@BiG74 Bodri: Tudod az állítások jelentős részét post is levezette, sok más is. Te viszont nem érvelsz, hanem személyeskedsz, beszólsz, gondolkodás nélkül, és másból sem áll amit alkotsz.

Ezzel alapvetően az a baj, hogy érvre, ellenérvvel lehet válaszolni. A személyeskedő tahó beszólásod kapcsán viszont, mivel nincs érdemi érved, az egyetlen ellenérv a viselkedésed és a kommented minősítése.

És akkor jön a szép helyzet: A te családodban az volt, hogy te mindenkit szidhatsz tele pofával, de ha rólad rossz vélemény van, akkor az minimum gyilkossággal felérő mikroagresszió. Hogy a viselkedésed okán a neveltetésedről, családodról rosszat mernek feltételezni az meg aztán....

Szóval vagy személyeskedésért elnézést kérsz, elkezdesz érvelni és van mire reagálni, vagy mehet az oda-vissza beszólás, stb. addig amíg úgy nem látom, hogy elég ebből és belőled és nem kapod meg a jól megérdemelt bant.

legvidámabb holokauszttagadó 2016.11.03. 17:26:08

"Ha Orbánéknak egy kis esze van, baloldaliként indul újra a Népszabadság"

Marhasag a Kurucinfo fog megjelenni nepszabadsag nevvel.

BiG74 Bodri 2016.11.03. 18:53:08

@Válasszunk:
Nem személyeskedtem, minek, tudsz te egyedül is.
A " beszólásom" azért csak ennyi, mert a dolgok elemzése alapján nem egyazon valóságban élhetünk, ennek adtam hangot. Nincs miről tényszerűen beszélni, mert az egész kicsavart, valóságtól elrugaszkodott. Az egész egyben és részeiben is szar. A jelenlegi magyar politikai életben szar, ahhoz nem társítható. Egy másik párhuzamos Magyarországon lehet jó ötlet lenne.

gyokkkettto 2016.11.03. 21:20:01

"Mert Magyarországon a helikopter ügy miatt a többség nem gondolja úgy, hogy Rogánnak le kell mondania."

Mert ez annyira szanalmasan gyenge kormany buktatasi kiserlet volt, hogy mindenki rohogott rajta.
Egy honapnyi botranyt csinalni egy 90 ezer forintos ajandek helikopter utbol, ezzel sajat magat jaratta le a baloldal. Nem mintha nem tudna mindenki, hogy baloldal a magyar emberek kepviselete helyett kulfoldi erdekeket szolgal, de itt annyira kivilaglott, hogy semmi sem erdekli a baloldalt, CSAK ES KIZAROLAG A KORMANY BARMI ARON VALO MOCSKOLASA. Itt mindenki, meg leghulyebb szamara is nyilvanvalo lett, hogy nem az orszaggal torodnek, hanem esz nelkul tamadnak mindent.

BiG74 Bodri 2016.11.04. 12:05:16

@gyokkkettto:
Szánalmas hazug fráter.
1. Nem 90 eFt -ról volt szó, akármennyire is próbáljátok bagatellizálni. Csak a hozzád hasonló hülyék próbálják beállítani erre a szintre.
2. Egy olyan politikus költ luxusra aki a vagyonnyilatkozata alapján nem tehetné.
3. Letagadja, aztán részben beismeri, majd tagadja, hogy tagadta. Gerinctelen.
4. Kitalálja, hogy ez bartell, ami megint tök jó, hogy nyíltan lehetséges ilyen módon rendezni cégek közötti adósságokat.
5. A fityisz és a jobbik akik láthatóan éppen eladják az országot az orosz érdekszférába, mert ott biztos a hatalmuk.

2016.11.06. 15:25:49

@a keresztényeket bántani tilos: örülök, hogy olvastad a Népszabadságot, egy szóval sem állítottam, hogy senki nem olvassa. Olvasd már el mit írtam? Kezdem unni az ilyen értetlenkedő trollokat mint te, akik nem képesek elolvasni és értelmezni amit írtam. Hogy a legnagyobb kétlem.

Attól meg hogy nagy példányszűm, nem következik, hogy nyereséges, meg kell nézni, hogy a nyomtatott sajtó az elmúlt 25 évben folyamatosan szorul vissza az online média javára. Ha újságot akarsz csinálni ma már nem is érdemes nyomtatott verzióba belekezdeni.

Ami meg a többit illeti, a Népszabadság hetente tárt fel fideszes ügyeket- persze a balos maffia ügyeiről mindig kussolt na ennyit a hitelességéről - , ha olvastad volna, akkor ezt is tudnád, és még rogánnál durvább dolgokat is feldobott, ha olvastad volna ezt is tudnád. Ez nem több balos agymosásnnál és összemosásnál!

Azt, hogy a tulajdonos tud vagy nem tud fizetni, magánügye ezt az előfizetők rendezzék le vele, ez nem közügy egyszerű polgári peres úton is érvényesíthető elszámolási ügy.

2016.11.06. 15:28:22

@Válasszunk: Igen és? Te így gondolod, szíved-joga! Se alátámasztani, se cáfolni nem foglak. Viszont tény, hogy nem volt nyereséges, és ezért szabadulna a tulajdonos tőle. A történet ennyi pont vége a többi nem több utcai meséknél, városi legendáknál.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.11.06. 16:13:01

@legitim puccsista: Ezért is írtam nem a helikopterezés miatt van. Mert a vesztességnek köze van hozzá. De azt te sem hiszed, hogy a vesztesség az egyetlen és kizárólagos ok.

Mind az új vállalkozások, mind a vesztességesként megvásárolt vállalkozások esetében természetes, hogy egy ideig veszteségesek. A gond akkor van, ha nem is látszik az, hogy mikor és hogyan fog ez nyereségessé válni. Ha az üzleti terv amit prezentálnak nem hiteles és nem sok reménnyel kecsegtet. És számos újság tud úgy működni, hogy önmagában veszteséges, de más okból mégis megéri üzemeltetni.

A Népszabadság azért szűnt meg, mert a szerkesztőség nem tudott / nem akart semmi olyat felmutatni amiért a tulajdonosnak megérte volna tovább működtetni, és az üzleti terve hiteltelen volt. Ez pedig annak és csakis annak köszönhető, hogy a szerkesztőség az elmúlt években álmodozott, sok mindenhez hű volt, csak éppen a tulajdonos érdekeire nem volt figyelemmel. Hozzá nem voltak hűek.

Ami érték volt abból sem csináltak profitot.

Arra pedig, hogy kormányváltó hangulatot vizionálnak, és azt hiszik, hogy a FIDESZ leváltása után jön a kánaán a tulajdonos, teljesen érthető módon, nem volt hajlandó építeni. Főleg azért, mert nem most jött le a falvédőről, ha a népszavazásnál a FIDESZ annyi szavazót mozgat meg amivel választáson 2/3-ot lehet szerezni, akkor nem ette meg azt, hogy ez a FIDESZnek akkora pofon... Sőt esetleg úgy gondolja, ha jön kormányváltás, akkor is Jobbik a váltópárt és nem a baloldal.

Így a "mi lesz egy baloldali fordulat után" c. ígérgetés nem volt tartható. Számos a bezáráshoz, eladáshoz kapcsolódó dolgot a népszavazás utánra időzítettek. Minden elő volt készítve, hogy azonnal meg lehessen lépni (ebben hónapok voltak), de a döntést a Népszavazási eredmény utánra tették.

Mivel a baloldal a 2018-as összefogásra sem látszik, hogy egységes programmal, kormányzásra képes formációt alkotna, így a fő kihívás *jobbról* érkezik. A FIDESZnek ezért is fontosabb a baloldali szavazók egy részének megszólítása. Ha MSZPs politikus is kimondta, hogy "ezeket vasvillával kéne elkergetni, de..." és a mai baloldal sok alakjáról még rosszabb kritikát állított, akkor van baloldalon egy olyan tábor aki szemében a FIDESZ / KDNP kisebb rossz tud lenni, pláne a Jobbikkal szemben.

Egy baloldali sajtótermék értéke elsősorban ezen a téren látszódik. Ha a baloldal belső konfliktusai kapcsán a baloldalt virtuálisan le lehet gyalulni és egyértelművé lehet tenni azt, hogy a Jobbik + egyéb szélsőjobb + orosz befolyás az egyik alternatíva, a másik a hintapolitikát folytató Orbán, akkor az 2018ra nem rossz taktika, és érték a kormánypártok számára. Erre van fizetőképes kereslet, erre lehet üzleti tervet építeni.

2016.11.06. 22:10:25

@Válasszunk: a lényegen nem változtat a kiselőadásod, csak nagyvonalakban engem támaszt alá, veszteséges volt ezért bezárták, a többi csak üres szövegelés. Az meg, hogy mi van más lapnál, nem a Mediaworkre tartozik, hanem az adott lap tulajdonosi körére! A többi fideszes, mszpés köret csak púder és hab lényegtelen a történet szempontjából. Ráadásul osztárk tulajról beszélünk, még egy magyarnál azt mondom igaz is volna, de egy osztrák beleszarik a fideszbe az mszpbe és az egész magyar közéletbe!

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.11.06. 22:29:03

@legitim puccsista: Tévedsz. Pusztán üzleti szempontból nézve: A FIDESZ és a kormány jelenti a fizetőképes keresletet a politikai reklámra.

Egy üzleti döntést nem lehet az üzleti környezet, ezen belül a piac, és ezen belül a fizetőképes kereslet ismerete nélkül megérteni.

2016.11.07. 14:59:01

@Válasszunk: Tévedni te tévedsz!

Tehát a kormánynak - legyen az bármilyen színezetű: bal-jobb-közép-alsó-felső-hátsó stb.- kötelessége eltartani egy magántulajdonban lévő médiát vagy sajtóterméket értsd: napilapot?

Erre hol és milyen törvény kötelezi az éppen aktuális kormányt? Részletezd már! ? :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

És egy másik tévedésed!
Egy újság - értsd: sajtó, média - nem csak politikai reklámokból él, ha csak ebből élne, akkor régen rossz neki és ne csodálkozzon, ha nem nyereséges és bezárják!
:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.11.07. 16:29:32

@ariskerase: Hol írtam azt, hogy kötelessége? Ja sehol. Azaz hazugsággal indítva beszólogatsz, mert biztos azt tanultad otthon.

Nem csak abból él... Azt se írtam, hogy csak abból, de azt igen, hogy az bevétel hiányzik az már gond.

2016.11.09. 10:52:10

@Válasszunk: Ismered a kérdőjelet, a mondat végén az van! Tehát kérdeztem, válasz igen vagy nem! Ebben hol a hazugság!

Amúgy fentebb pont arról írtam, hogy veszteséges ezért szűnt meg, ehhez a kormánynak nem sok köze. Tehát ugyanott vagyunk, ahonnan elindultunk. Végül te is azt írod le, amit én is mondok!

Ehhez felesleges volt a fidesz így meg úgy körítés a történet szempontjából lényegtelen.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2016.11.09. 11:39:49

@ariskerase: Valamire azt mondod abban tévedek, amit nem mondtam. Ennek kapcsán a kérdőjel a megkérdőjelezésre utal, és ezt mindketten tudjuk öreg. Szóval pofára estél ezzel.

Ez az egyik.

A másik a post nem arról szól, hogy mi történt a Népszabadsággal. Nem is arról szól, hogy az eddigi szerkesztőséggel mi lesz. Arról szól, hogy a Népszabadság mostani kormánypárti tulajdonosa milyen lépéssel tudna a legnagyobbat kaszálni.

Fel kell tölteni a lapot olyan újságírókkal akik az "ezeket vasvillával kéne elzavarni, de ami a baloldalon van most az nem baloldal és még ezeknél is rosszabb és ezért nem lehet" helyzetet látják, és a baloldali elveket hitelesen képviselő baloldali lapban át is viszik az üzenetet.

2016.11.12. 23:18:19

@Válasszunk: Nem estem pofán, a kérdés, az kérdés, senkit nem érdekel, hogy te ezt hogyan értelmezed félre. ÉN KÉRDÉST TETTEM FEL, HA NEM ISMERED A MAGYAR HELYESÍRÁS ÍRÁSJELEIT, AKKOR JAVASLOM VEGYÉL EGY-KÉT MAGYAR NYELVTAN ÓRÁT, MERT RÁD FÉR.

A másik, az új tulajdonosra is ugyanaz vonatkozik, mint a korábbira, azt tesz a lappal, amit akar a saját belátása szerint, ehhez nekem, vagy neked vagy bárkinek semmi, de semmi köze. :D :D

Na ez a pofára esés, mert most pofára estél!
süti beállítások módosítása