... mert választani kell

Mi kellene egy baloldali fordulathoz?

2017/06/25. - írta: Válasszunk

Sokan azt mondják a "baloldaliság feladása". Mások viszont azt mondják, hogy olyan baloldali politikusok és gondolkodók akik képesek azt az egyszerű dolgot felfogni, hogy az ideológia nem bírálja felül például a matematikát. Mondok erre egy viszonylag szélsőséges példát. Adott két testvér, egypetéjű ikrek, egyforma nevelést kaptak. Végül ugyanabban az új építésű társasházban jutott nekik lakás, egymás szomszédai. A lakás is egyforma. Ha egyenlőségről beszélünk, akkor sokak szerint azt kellene várnunk, hogy egyforma jövedelmük legyen, egyformán jól éljenek.

Béla és Lajos azonban nem él egyformán jól. Béla úgy döntött annak idején, hogy nem gimnáziumba megy, hanem szakközépiskolába. Megvan neki is az érettségije, de egy hiányszakmát is megtanult. Technikusi végzettséget is szerzett, majd egy vonatkozó mérnöki diplomát. Nehéz volt neki, mert matekból soha nem volt igazán jó, és ezért döntött úgy, hogy a "humán" irány helyett (amiben a bizonytalan lehetőségként a jogi pálya is benne lett volna) kell neki a szakma, onnan viszont szorgalmasan továbbtanult. Ma pályakezdő mérnök. 

Lajos egy erős gimnáziumban gyengén teljesített. Majd jött a sokak által büfé-ruhatár szakként említett bölcsészdiploma megszerzése. Kicsit lassabban ment a tervezettnél, de akkorra lett ő is diplomás mikorra Béla mérnök. Volt része sok buliban, és bizony a kábítószer kapcsán ő is függő lett kicsit. Így normális munkát nem tud megtartani.

Béla havonta milliós nagyságrendű értéket termel, mondjuk úgy, hogy a társadalom számára. Lajos többnyire egy forintot sem, de mondjuk úgy, minden hónapban azért "10000 forint értékben szórakoztatja a barátait", tekintsük legalább ezt megtermelt értékben. Jól sejtjük: Béla az általa megtermelt javak csak egy kis részét kapja meg. A többiből az adók mellett a cég hasznát is fedezni kell. Meg a következő beruházásokra tartalékot készíteni. Lajos pedig jóval többet kap, mint amit megtermel.

Többféle egyenlőtlenség is van. Az egyik az, hogy nem egyforma mértékben részesülnek az általuk megtermelt javakból. A másik pedig, hogy nem egyforma mennyiségű pénzt költhetnek egy hónapban. Ugyanakkor az egyiküknek több szabadideje van, így a több időt tölthet a barátaival, a neki tetsző szórakozással. Soroljam még a különbségeket?

A különbségek sok más téren jelentősebbek. Mert, mondjuk, a nemek közötti különbség is sokrétű. Létezik genetikai különbség, ami bár azonos "átlagos" tulajdonságokat feltételez a nemek között, de a szórás eltérő. A sportokat (beleértve a szellemi sportokat is) figyelve látjuk a nők esetében a csúcsteljesítmény szintje máshol van, mint a férfiaknál. Az alap adottságok egy része a top állásoknál is kell. Eltérő nyugdíj szabályok, de például a kismamák kapcsán biztosított számos előny más kockázatot, költséget jelent a munkaadó számára. Persze: Sok esetben a női munkavállaló lesz a jobb egy adott férfival szemben. De az átlagoknál ezek a különbségek megjelennek.

De egy másik fontos szempont is: Nem minden nő törekedik a családfenntartói pozícióra. Egy részük nem is vesz részt a top pozíciókért folyó küzdelemben. Ha egyenlő eséllyel indulna aki részt vesz ebben a versenyben, akkor a nők aránya a befutók között, nem a lakosságbéli arányaikat követné, hanem a versenyben elindulók közötti arányokat. Ha szabadságról van szó, akkor sok nőnek joga van nem elindulni, máshogy gondolkodni. És ha a kitalált kvóta a szeretteik érdekét, jogait, számukra biztosítandó egyenlő elbánást, egyenlő méltóságot felrúgja, akkor bizony ezeknek a nőknek joguk és okuk van antifeministának lenni. 

Az adatokra, észérvekre vak és süket, dogmatikus gondolkodással nem tud a baloldal sikert elérni. Ugyanakkor vannak olyan baloldali gondolatok amivel tud. Ilyen például az, hogy az egyenlő pálya, egyenlő versenyfeltételek mindenki számára ideális helyzetet jelentenek. Ugyanis így a legjobb emberek jutnak el az adott pozícióba, az ilyen módon működő ország, cég versenyképessége javul, és mindannyian jobban élünk. A kvóta, az érzelemkeltés, a populizmus viszont ezzel szemben káros. 

Nem csak az illegális bevándorlót kell védeni kétes hitelű dogmákat alapvetőként beállítva, hanem az illegális bevándorló által veszélybe sodort munkavállalók, mint kiszolgáltatott és törvénytisztelő réteg, hiteles képviselete is fontos. De aki nem a választóit, nem a baloldali érzelmű és szegényebb választókat képviseli, hanem a valóságtól sokszor végletesen elszakadt dogmákat, annak esélye sincs. 

Ezt a problémát felismerő, vitára, és a választók képviseletére kész baloldalnak a jelenleginél jóval több esélye lenne a sikerre. Erre vezet az út. Ha a baloldal versenyképtelen és összefogásra képtelen, akkor viszont a jobboldali dominancia kapcsán a radikalizmus (adott ideológiák, elképzelések korlátlan érvényesülése) és a választóknak vakon megfelelni igyekvő populizmus között választhatunk. Szóval fontos lenne, hogy a fordulathoz szükséges lépést legalább részben megtegye a hazai baloldal. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr4012606993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása