... mert választani kell

Nem lángol Újpest, nem fosztogatnak az emberek

2017/08/08. - írta: Válasszunk

Mindannyian ismerjük a médiából a képet. Egy fegyvertelen ember meghal, majd jön a zavargás, tüzek, kifosztott boltok. Érdekes módon a felgyújtott autók, kifosztott boltok tulajdonosai között erősen túlreprezentáltak az afroamerikaiak. Újpesten nem ez a helyzet. És nem azért, mert itt nincs elég afroamerikai autó és bolt tulajdonos, hogy ők igyák meg a zavargások levét, hanem azért, mert a zavargás elmaradt. De ugyanez a helyzet az USA fehérek lakta vidékein is. Ha befektető lennék akkor ezt a különbséget mérlegelném akár boltot, akár irodát, akár éttermet vagy mást szeretnék nyitni és keresném a megfelelő helyet. 

Ez persze hatna a hely adóbevételeire, az iskolákra, a helyiek munkalehetőségeire, a lemaradás miatt a dühöngők még dühösebbek lennének és nekem még több okom lenne elkerülni a helyet a befektetésekkel. Az ilyen módon megszülető gettóban nő a bűnözés, aki elég tehetséges, hogy kitörjön az elmegy onnan, aki nem annak sokszor maradnak a bandák, az erőszak és a tény, hogy az ott élők sokkal nagyobb eséllyel lesznek erőszakos bűncselekmények áldozatai, mint mások. Egy idő után a környék akkora hátrányt jelent, hogy oktatás, munkalehetőségek hiányában közel lehetetlen kitörni. Az utóbbiak élete nem számít, csak azoké akik "fegyvertelen" feketeként ellenálltak a rendőrnek.

A mostani történetről is többféle magyarázat van. Az Index és a Zoom cikkei ellentmondást látnak ott is, ahol nem feltétlenül van. A térfigyelő kamerától várják a választ, amikor az például hangot nem vesz fel. Elhangzik az, hogy az elkövető megalázta a rendőrnőt. Nem tudjuk eldönteni, hogy a szólásszabadságba beleférő vélemény volt, vagy a másik emberi méltóságát, becsületét súlyosan sértő cselekedet. És amíg nem hallunk minden szót, csak azt tudjuk meg, más mit gondol róla. A veszekedésben egy kis lökdösődés, huzavona is benne lehetett, és már nincs is akkora ellentmondás a két oldal verziója között. Azaz létezik olyan életszerű eseménysor ahol mindkét oldal állításai igazak és mindkét oldal a számára fontos (meghatározó) szempontokról beszél. Alapvetően őszintén. 

Csakhogy mi nem azzal kezdjük a történetet, hogy "de nem volt nála sem atombomba, sem városokat kiirtó vegyifegyver, sőt még egy aknavető sem", s a fegyvertelenségét sem hangsúlyozzuk. Arra vagyunk kíváncsiak ellenállt-e a rendőri intézkedésnek? Indokolt volt-e a rendőri intézkedés? Mert, ha a két kérdés igaz, akkor joga van a rendőrnek erőszakot alkalmazni és történhetnek balesetek. Nem a színe számít az áldozatnak, és nem az, hogy fegyvertelen. Hanem az, hogy mi történt. És ez van a fehérek lakta negyedekben is.

Ott George Soros a Black Lives Matter támogatójaként vesz részt a történetben. Itt talán egy kintfelejtett, "Nehogy a Soros nevessen a végén" plakátról vigyorog a történet résztvevőire. És nem vagyok meggyőződve, hogy a nyugati, az amerikai kimenetel vezet élhetőbb világot. És nem tudom, hogy a támogatás amit az ügyben ott kapnak civilek jó célra megy. Lehet, hogy többet ár, mint használ. És az a milliárdos aki sokaknak ártott (lásd a bennfentes kereskedelem ügye, és azok akik ekkor vesztették el a megtakarításaikat) a bűnei után az "apró" ilyen eljótékonykodásával nyugtatja a lelkiismeretét.

Persze nem tudjuk mikor lehet bajkeverésnek, támogatásnak sok mindennek olyan eredménye ami sok árfolyamra hat és amin a spekuláns keres, más pedig bukik. Nem látunk a fejébe. De látjuk azt a világképet amit támogat. És látjuk a másikat is.

Amikor éppen nincs gyújtogatás, nappal akiknek még van munkája dolgoznak, nyitva vannak a boltok, kocsmák, kávézók. Azt mondanám nem "NoGo" zóna, békés és egy videóval mindenkit meggyőznék. A gond akkor van, ha kitör a zavargás. Ha a törvényt be akarják tartatni és erőt is kellene alkalmazni. Ha nem oda valóként olyan fegyvertelen bűnöző célpontja leszel aki ellenállna és akit a közösség így védene.

Hasonló lázadás volt már Európában is. És amíg a Black Lives Matter receptje terjed, ami miatt sokan "dühösek a rendőrre és ellenállnak" tovább terjesztve a problémát ismert, nagyon kevés olyan receptet ismerünk ami elérné azok a közösségek is úgy kezeljenek egy ilyen helyzetet, mint ahogy azt most Újpesten, Budapesten, Magyarországon kezeljük.

Sok régióban sajnos a hasonló hozzáállás elterjedt. Elítélik a terrorizmust. Mint a rablást, a dealereket és sok mást. De amint fellépsz a terrorista ellen "mi versus ők" jön, és neki drukkolnak, őt fedezik, őt védik. Ő lesz a "szegény fegyvertelen" és a "mi", te leszel az ellenség, az ők. És ha nem a saját boltjuk gyullad fel, hanem másnak lesz baja egy támadás után? Láttunk ünneplést. Az elítélt terrortámadás után utcákon is.

Tudjuk, amikor nincs lázongás, nem vagy érintett helyi bűnöző fiatal célpontja, akkor vidáman lehet kávézni az érintett városrészekben is. De azt hiszem Magyarországon van jópár olyan ember aki nem akarja, hogy Magyarország jövője ebben a kérdésben a nyugati példát másolja. Nem akarja, hogy  olyanok éljenek Újpesten akiknek ilyenkor a lázongás, a gyújtogatás a természetes. Mert nekünk nem az. És félünk, hogy olyan dolgok is kigyulladhatnak amik nekünk is fontosak. 

És bár zenében, gasztronómiában, kultúrában sokszínűséget, változatosságot, értékek sokaságát is elhozna egy ilyen változás, a sokszínű képességeknek van pozitív gazdasági hozadéka, mégis sokan örülnek, hogy most a híradóban nem a "rendőri brutalitás utáni lázadás, fosztogatás, gyújtogatás Újpesten" irányba mutat a vezető téma. És van aki számára ez attól függetlenül érték, hogy nem tudjuk, az elvárt vizsgálat végén az derül ki igaza volt a rendőröknek, vagy az, hogy nem. 

Mert szeretünk olyan országban élni, ahol ezt tisztességgel lehet eldönteni. És nem csak a rendőrségnek ellenszegülők biztonsága az érték, hanem a rendőré is, és a többi lakosé is akiket akár a lázongás akár a rendőri jelenlét visszafogása veszélyeztetne. Ez leginkább azoknak érték akik nem lesznek rendőrnek ellenszegülők a terveik szerint, de egy lázadásnak, lázongásnak az útjában lehetnek. 

Mindenkit megillet a törvény egyenlő védelme, az ártatlanság vélelme és sok minden más. Az életben sok helyen ez természetes. A bevándorlás viszont azon kevés kérdések egyike ahol a közösség nem köteles mindenkinek esélyt adni, hanem a saját érdekét nézheti. 

Lehetne a problémára megoldást keresni, lehet ez másképp, hogy a sokszínűség és a biztonság is meglehessen. De van egy apró gond. Ehhez a problémáról beszélni kell. Kell a szólásszabadság, kell a kutatási szabadság, kell a sajtószabadság. Tudják mit mond erre Soros György és sok más? Azt, hogy francba ezekkel a rohadt alapjogokkal, fontosabb a politikai korrektség, ne beszéljünk róla, ne keressünk megoldást, mert bánthat egyeseket.

Vannak akik szerint az utóbbi rosszabb és gonoszabb cenzúra, mint ami a konszolidálódott Kádár rendszert jellemezte. Pedig azt is utálták jó sokan.

Nekem van egy javaslatom. Úgy látom amikor ezt a mintát vesszük észre nem az egyénnel van soha a baj. Hanem a közösség működik úgy, hogy egymást heccelve érik el, hogy kész legyen a baj. Összezárt és így működő "afromagyar" közösséget nem akarnék. Se feketében, se az Afrikában élő arabok megjelenésével. De a szomszédban élő, a mi nem gyújtogató közösségünkhöz tartozó, az ő értékeit a közösbe betevő, szívből magyarnak lenni kész embert igen. Akár feketében, akár arabokra jellemző külsővel. 

Persze ettől még úgy gondolom, hogy az Iszlám választása érték választás, ha egy vallást követsz, tökéletesnek nevezed, akkor azt a teljességében teszed, az egészet elfogadod, az egészet képviseled és az egyénnél ezt a döntést is mérlegelhetjük

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://valasszunk.blog.hu/api/trackback/id/tr3212726832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.08.09. 06:13:54

A Soros-félék számára a káosz eszköz hatalmuk növeléséhez, ezért támogatnak minden fajta rombolást, akár anyagi, akár szellemi értelemben.

new nicki 2017.08.09. 09:06:02

Ne általánosítsunk. Rendőrök között ismerek segítőkész, okos és intelligens embereket. Viszont vezető beosztású rendőrök (ismerősök) hatalmukat hazugsággal, megalázással és fenyegetéssel érik el.

tireless treehugger 2017.08.11. 18:32:08

Hogy kerül ide az iszlám?
Hogyan lehet egy rendőrállam elnyomott népét összehasonlítani egy szabad ország elenyészően ritka gettólakójával?.
Ott legalább hangot adhatnak a nemtetszésüknek és elindul a változás. Itt pedig meghosszabbítják akármeddig.
A befektető oda megy ahol hasznot lát, én pl újpesten sem boltot sem vendéglőt nem nyitnék, de mást sem.

>>Mert szeretünk olyan országban élni, ahol ezt tisztességgel lehet eldönteni.

Nem dönthetsz, maximum egyetérthetsz a fentről jövő utasítással, semmit nem ér a szavad semmi beleszólásod, és ezért is nem tudsz és nem mersz lázadni. A hatalom 70 éve szétveri a legapróbb szerveződést is, így teljesen atomizálta a társadalmat. (mint most a civileket is) És ezzel a rinyálással tökéletes bemutatást tartottál arról hogy miért kell lelépni, ilyen gyáva és sötét emberekért nem éri meg kiállni.

A gettólakó pontosan tudja hogy nem szabad, mert ott van az orra előtt hogyan lehetne szabadabb. te viszont reb vagy, a barlangod rabja.

ne feküdj le úgy hogy nem olvasod el., minden este amíg beléd nem rögzül amíg véreddé nem válik, hogy a szabadságnak nagyon sok és nagyon távoli dimenziói vannak, és lehet hogy a tied máshonnan nézve már inkább rabság mint bárminemű szabadság.

hu.wikipedia.org/wiki/Barlanghasonlat

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.08.11. 21:51:43

@tireless treehugger: A gyáva és sötét inkább te lehetsz, hiszen már a legrosszabb kocsmában is csak megvetés jut az olyan embernek aki számára a normális, hogy ő akkor szeretne ütni, gyújtogatni, akár ölni is, ha a másik szerinte nem üthet vissza. Ez nem szabadság, hanem elképesztő seggfejség.

És bocsánat, ahol a hasonló seggfejek kényének, kedvének vagy kiszolgáltatva, ott az durva korlát a szabadságra. Nem szívesen költöznék seggfejisztánba.

Nem érted azt, hogy egy befogadást adott mértékben támogató üzenet után miért van ott a disclaimer ami a születéssel járó, nem megválasztható, és a megválasztható tulajdonság közötti határra is rámutat...

tireless treehugger 2017.08.12. 00:02:28

pont ti vagytok azok a hópelyhecskék akik az "állam" mögé bújtok a kihívás elől. Nektek kell kerítést építeni, nektek kell állami szintű rasszizmus/sovinizmus, állami támogatás még a hűtővásárláshoz is mert önállóan képtelenek lennétek a legalapvetőbb emberi funkciókra is. Ezért van orbanisztán ilyen emberek miatt. És ezért húz el a java mert ő önállóan vagy kisközösségben esetleg civil szervezetben is vissza tud ütni, meg tudja szervezni, meg tudja oldani. De ti még egy gyilkos rendőrből is iszlámot meg néger gettót fantáziáltok, jajajaj lézerjani védj meg minket!!!, Mitől te szerencsétlen, mitől????? Még a migráncs/menekült is továbbment, meg a szomszédod, a rokonod, a barátod, mindenki. Előled és a hozzád hasonlók elől menekülnek el,. Nem kellesz senkinek, csak a hozzád hasonló nyekergő lúzereknek. Olyanok vagytok mint a befosott ember, kényelmes meleg sőt mindig van ülőhely a villamoson.

>>...ami a születéssel járó, nem megválasztható, és a megválasztható tulajdonság közötti határra is rámutat...

Egy ország tagjának lenni nem jelent örökös tulajdonságot, választható és változtatható. Pont erről szól az új birodalom és az új világrend, a körülmények változnak és az emberek alkalmazkodnak hozzá vagy elbuknak.

Kocsmában 40 éve voltam utoljára, akkoriban még senkinek sem jutott eszébe hogy ne üthetne vissza, mondjuk nem ilyen nemzethy hópihécske poszterek osztották az észt.

A "barlang", nem véletlenül írtam oda, telitalálat.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.08.12. 03:29:36

@tireless treehugger: Nézd, az hogy a szüleid nem tanultak meg beszólás, hazug gyalázkodás nélkül ember módjára érvelni és épp olyan primitív állat vagy, amilyenné faragtak neveléssel és szülői példával, attól még mások képesek lehetnek felfogni olyan civilizációs vívmányokat, mint a törvényesség és az együttélés szabályainak a tisztelete és betartása. Igaz a remek primitívségedhez hozzájárulhatnak az elvbarátaid, madarat tolláról, embert barátjáról alapon.

Remélem megtalálod a magad közegét csupa gyújtogató, fosztogató fasszal akinél ilyenkor még egy kis erőszak is belefér, és boldogan élvezed végig milyen az amikor az általad kedvelt lázongásnak a szeretteid és te magad vagytok az útjában.
süti beállítások módosítása